Η διατροφή του εργασιομανή...

Πρακτικός οδηγός διατροφικής επιβίωσης στη δουλειά

Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής και οι απαιτήσεις της εποχής μας αναγκάζουν πολλούς από εμάς να περνάμε πολλές ώρες στη δουλειά και κατά συνέπεια να μην έχουμε το χρόνο να παρασκευάσουμε τα γεύματα μας από το σπίτι.

Κατά συνέπεια πλέον όχι μόνο οι εργασιομανείς καριερίστες άντρες αλλά πλέον και οι γυναίκες καταλήγουν να τρέφονται με γεύματα εκτός σπιτιού ή να περνάνε όλη την εργασιακή μέρα νηστικοί και στην συνέχεια να καταφεύγουν μαζικά σε μεγάλη κατανάλωση θερμίδων.

Η επιδείνωση του προβλήματος ξεκινά όταν οι παραγγελίες στη δουλειά περιορίζονται στο γρήγορο φαγητό υψηλό σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά (μπέργκερ, πατάτες τηγανιτές, πίτσα, σάντουιτς με λιπαρές σως και αλλαντικά) και τα μόνα σνακ που μεσολαβούν μεταξύ των γευμάτων είναι τα μπισκότα και τα τσιπς!

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να οργανώσετε την εργασιακή σας μέρα κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορείτε να εντάξετε και την ισορροπημένη διατροφή μέσα στα πλαίσια αυτής. Mερικές απλές και πρακτικές συμβουλές που δίνονται παρακάτω θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα.

✔ Μην ξεχνάτε ποτέ το πρωινό σας. Αποτελεί βασικό ρυθμιστή της όρεξης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμα και αν δεν προλαβαίνετε να το πάρετε στο σπίτι τότε μπορείτε με το που θα φτάσετε στην εργασία σας να το καταναλώσετε.
✔ Παρότι μπορεί ο φόρτος εργασίας να σας κάνει να μην έχετε το αίσθημα της πείνας πρέπει να μπείτε στη διαδικασία να παίρνετε κάποιο σνακ μεταξύ των γευμάτων σας. Αυτό θα συντελέσει στο να έχετε ενέργεια καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας και θα μειώσει την πείνα σας πριν το κυρίως γεύμα.
✔ Προτιμήστε σνακ όπως κράκερ σικάλεως, κριτσίνια σικάλεως, φρούτα, χυμό ή γιαούρτι και αποφύγετε γλυκά, μπισκότα, τσιπς ή συχνή κατανάλωση προ'ι'όντων με ζύμη (όπως τυρόπιτα).
✔ Για κυρίως γεύμα στη δουλειά μπορείτε κάλλιστα να φτιάξετε ένα τόστ με τυρί χαμηλών λιπαρών, ντομάτα και γαλοπούλα από το προηγούμενο βράδυ και να το φάτε το μεσημέρι της επόμενης ημέρας μαζί με ένα φρούτο ή ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι.
✔ Τις ημέρες που μαγειρεύετε μπορείτε να φτιάχνετε μεγαλύτερες ποσότητες τις οποίες να φυλάσσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και να τις παίρνετε μαζί σας στη δουλειά τις επόμενες ημέρες.
✔ Αν αποφασίσετε να παραγγείλετε, μην αφεθείτε στην ταχυφαγία. Προτιμήστε μια σαλάτα ανάμεικτων λαχανικών με κοτόπουλο- κρέας ή τόνο ή καλαμάκια κοτόπουλο με σαλάτα ή μια μπαγκέτα σικάλεως χωρίς σως ή βούτυρο με λαχανικά, τυρί χαμηλών λιπαρών, αυγό ή κάποιο αλλαντικό χαμηλών λιπαρών.
✔ Βάλτε ένα όριο στις παραγγελίες από έξω διότι όσο υγιεινή και αν είναι η επιλογή σας, το σπιτικό φαγητό είναι πάντα πιο ελεγχόμενο ως προς τη θερμιδική του αξία. Καλό θα ήταν να μην παραγγέλνετε φαγητό από έξω περισσότερες από δύο φορές στην εβδομάδα.
✔ Μην ξεχνάτε τα καταναλώνετε υγρά και κυρίως νερό κατά τη διάρκεια της εργασιακής σας ημέρας. Ένα μπουκαλάκι πάνω στο γραφείο σας δίπλα στον υπολογιστή σας θα σας βοηθήσει να θυμάστε ότι πρέπει να διατηρείτε τον εαυτό σας ενυδατωμένο.
✔ Αν έχετε καταναλώσει το ελαφρύ γεύμα στη δουλειά και τα σνακ τότε θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να οδηγηθείτε σε υπερφαγική κρίση το βράδυ και παράλληλα θα έχετε καλύτερα επίπεδα συγκέντρωσης καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μπορεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι πολλές ώρες στη δουλειά να μειώνουν το χρόνο, στον οποίο θα μπορούσαμε να παρασκευάσουμε το φαγητό της ημέρας ωστόσο μπορούμε ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές να τρεφόμαστε υγιεινά κατά τη διάρκεια της εργασιακής μας μέρας.source:newsbeast.gr

Σου ήρθε SMS από 54; 

To …πληρώνεις!


Ο ανυποψίαστος συνδρομητής δέχεται ένα μήνυμα – υπηρεσίας στο κινητό του από κάποια εταιρία. Φυσικά το ανοίγει και από τότε ξεκινά η περιπέτειά του.

Ανοίγοντας λοιπόν το μήνυμα μπορεί ο συνδρομητής από το browser του κινητού του να ενεργοποιήσει -άθελά του φυσικά- τις υπηρεσίες της εν λόγω εταιρίας.

Η εταιρία τότε αρχίζει να του στέλνει απαντητικά- μηνύματα από πενταψήφιους αριθμούς 54ΧΧΧ.

Όταν επικοινωνήσαμε με την εταιρεία από την οποία λάβαμε το μήνυμα μας απάντησαν αρχικά ότι το μήνυμα είναι διαφημιστικό και μη χρεώσιμο.

Όταν τους ρωτήσαμε που βρήκαν το αριθμό του κινητού μας, μας είπαν αρχικά ότι λάβαμε μέρος σε κάποιο διαγωνισμό. Όταν τους είπαμε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη μας είπαν ότι κάποιος υπεύθυνος θα μας καλέσει για να μας απαντήσει. Κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ.

Πάντως οι υποθέσεις συνδρομητών που έχουν πέσει θύματα – εξαπάτησης από κρυφές χρεώσεις είναι γνωστές στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η οποία τελευταία ερευνά πλήθος καταγγελιών.

Μάλιστα το σύνολο των συνδρομητών που προσέφυγαν στην ΕΕΤΤ κατήγγειλαν ότι ενώ έστειλαν ένα απλό μήνυμα (SΜS) μέσω του κινητού τους σε έναν από τους πενταψήφιους αριθμούς 54ΧΧΧ, προκειμένου να συμμετάσχουν σε κάποιον διαγωνισμό ή ψηφοφορία (π.χ. με έπαθλα αυτοκίνητα, τηλεοράσεις, ταξίδια κ.λπ.), βρέθηκαν να χρεώνονται κάθε φορά που δέχονταν απαντητικά μηνύματα!
 
Σημειώνεται ότι η ΕΕΤΤ έχει λάβει τους τελευταίους μήνες πάνω από 400 καταγγελίες μόνο για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) που παρέχονται μέσω αποστολής και λήψης SΜS στους σύντομους κωδικούς της σειράς 54ΧΧΧ. Παραδείγματα τέτοιων υπηρεσιών είναι, μεταξύ άλλων, οι ψηφοφορίες, οι διαγωνισμοί, οι αγορές (downloading) ringtones, logos, videos και παιχνιδιών μέσω SΜS, όπως και οι συνομιλίες μέσω SΜS (chat).

Στελέχη της ΕΕΤΤ διερευνούν το περιεχόμενο των συγκεκριμένων καταγγελιών και ελέγχουν εάν υφίσταται παράβαση της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας από τους παρόχους στους οποίους έχουν εκχωρηθεί οι σύντομοι κωδικοί της σειράς 54ΧΧΧ.

Οι 5 συμβουλές της ΕΕΤΤ


1 Μην καταχωρείτε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου σε ιστοσελίδες, αν δεν έχετε πρώτα διαβάσει προσεκτικά όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις με τους οποίους παρέχεται η υπηρεσία που σας ενδιαφέρει. Διαφημίσεις για δωρεάν προσφορές ή συμμετοχή σε κληρώσεις, ενδέχεται να συνοδεύουν συνδρομητικές υπηρεσίες.

2 Το συνηθέστερο μοντέλο Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης είναι οι συνδρομητικές υπηρεσίες, για τις οποίες ενδέχεται να πληρώνετε ένα ποσό εφάπαξ ή ανά εβδομάδα, για να λαμβάνετε υπηρεσίες, όπως είναι η τακτική λήψη wallpaper ή η συχνή αγορά ringtones.

3 Διαβάζετε προσεκτικά όλους τους όρους των σχετικών διαφημιστικών καταχωρήσεων, προκειμένου να πληροφορηθείτε αν αφορά συνδρομητικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες που ολοκληρώνονται σε ένα ή περισσότερα SΜS κ.λπ.

4 Η χρέωση του SΜS μιας Υπηρεσίας Πολυμεσικής Πληροφόρησης μπορεί να αφορά είτε την αποστολή είτε τη λήψη του SΜS. Η χρέωση με τη λήψη του SΜS αφορά συνήθως τις συνδρομητικές υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος που εμφανίζεται στις διαφημίσεις είναι αυτό με το οποίο θα πρέπει να χρεωθείτε για την υπηρεσία, ανεξαρτήτως αν ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας σας χρεώνει με το εισερχόμενο ή το εξερχόμενο SΜS.

5 Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνδρομητών, οι πάροχοι Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης υποχρεούνται να διαθέτουν γραμμή βοήθειας- παραπόνων (Ηelp Line), όχι πρόσθετης χρέωσης, η οποία πρέπει να αναφέρεται στις ανακοινώσεις- διαφημίσεις της υπηρεσίας. Συγκρατήστε τον αριθμό αυτό για την εξυπηρέτησή σας.



Στον αναλυτικό λογαριασμό και σε σύνολο 92,0276 ευρώ στην ένδειξη λοιποί προορισμοί ο συνδρομητής έχει χρεωθεί με το ποσό των 54,9085 ευρώ από απαντητικά μηνύματα



Αυτός είναι ένας από τους πολλούς αναλυτικούς λογαριασμούς που έχουμε στη διάθεσή μας και απεικονίζουν τη συχνότητα με την οποία ο συνδρομητής δεχόταν τα απαντητικά μηνύματα από τις εταιρίες με χρέωση με 1,68 ευρώ + ΦΠΑ ανά μήνυμα. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι σε διάστημα 2-3 ωρών δεχόταν δύο τέτοια μηνύματα και χρεωνόταν ημερησίως με 4 ευρώ. source:protothema.gr

Apple και εφημερίδες

δημιουργούν νέο ψηφιακό

newsstand...


Εφημερίδες και περιοδικά σε ψηφιακή μορφή σχεδιάζει να λανσάρει η Apple, η οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους μεγαλύτερους τίτλους, προς το παρόν, στις Η.Π.Α, ώστε να ετοιμάσει μια ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία οι αναγνώστες θα μπορούν να διαβάζουν όχι μόνο μεμονωμένα άρθρα, αλλά ολόκληρα τεύχη.

Το newsstand, που σχεδιάστηκε κυρίως για το iPad, θα είναι παρόμοιο με το iBook, αλλά οι αναγνώστες θα έχουν πρόσβαση μόνο σε εφημερίδες και περιοδικά και όχι σε μεμονωμένα διάσπαρτα άρθρα. Ήδη ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός έχει έρθει σε επαφή με τα τους μεγαλύτερους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, όπως η Time Warner, η Hearst Corp. και η News Corp., ώστε η νέα αυτή ψηφιακή πλατφόρμα να είναι έτοιμη για τους αναγνώστες μέσα στο 2011.

Οι συζητήσεις προς το παρόν αφορούν στη μορφή που θα έχουν οι διαφημίσεις και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το σύστημα των  συνδρομών των αναγνωστών, καθώς σύμφωνα με τον Roger Fidler του Ινστιτούτου Δημοσιογραφίας, «οι εκδότες θέλουν να γνωρίζουν το κοινό τους και τις προτιμήσεις του».
Προς το παρόν τα μοναδικά σημεία τριβής σε αυτή την ψηφιακή έκδοση, που θα αφορά αποκλειστικά σε εφημερίδες και περιοδικά, είναι το γεγονός πως η Apple επιθυμεί να καταλάβει σημαντικό ρόλο μεσάζοντα ανάμεσα στις εφημερίδες και το αναγνωστικό κοινό, κάτι στο οποίο οι εκδότες δεν είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν.

Μάλιστα οι εκδότες έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την Google, ώστε να δημιουργήσουν συνθήκες ανταγωνισμού σε αυτό το πεδίο, το οποίο οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί το χαρακτηρίζουν εξαιρετικά προσοδοφόρο.source:protothema.gr

Nέο ρεκόρ για το «π»


Προσδιορίστηκε το 2.000.000.000.000.000ό ψηφίο του

Εφαρμόζοντας μια μαθηματική προσέγγιση που χωρίζει ένα μεγάλο πρόβλημα σε μικρότερα επιμέρους προβλήματα, ερευνητής που εργάζεται στη Yahoo υπολόγισε το ψηφίο της σταθεράς «π» που βρίσκεται δύο τετράκις εκατομμύρια θέσεις μετά την υποδιαστολή.

Οι υπολογισμοί διήρκεσαν 23 ημέρες, κατά τις οποίες λάμβαναν χώρα σε 1.000 εκ των υπολογιστών της εταιρείας.

Το «π» είναι μια μαθηματική σταθερά με σημαντικές εφαρμογές, η οποία ισούται με το λόγο της περιφέρειας οποιουδήποτε κύκλου προς τη διάμετρό του. Η τιμή του ισούται κατά προσέγγιση με 3,14159265. Δεδομένου, όμως, ότι το «π» είναι άρρητος αριθμός, τα δεκαδικά ψηφία του συνεχίζονται επ' άπειρον.source:newsbeast.gr

Το super car των… Σπαρτιατών 

σε 300 κομμάτια...


Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης
Μία εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων από την Αυστραλία, ένα νέο μοντέλο που έχει εκρηκτικές επιδόσεις και φέρει την ονομασία Spartan V. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της μάρκας, έχει πάρει το όνομα αυτό από τους Σπαρτιάτες που θεωρούνται οι καλύτεροι πολεμιστές, όπως άλλωστε και το αυτοκίνητο το οποίο έχουν κατασκευάσει. Το εν λόγω είναι φτιαγμένο από ανθρακονήματα και όπως ισχυρίζονται οι ιδιοκτήτες της εταιρείας δεν ξεπερνά σε βάρος τα 300 κιλά. Αυτό επιτρέπει στο Spartan V να προσφέρει μοναδικές επιδόσεις, όπως η επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ./ώρα που επιτυγχάνεται σε λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα. Ο κινητήρας που φορά το μοντέλο είναι μόλις 1.198 κ.εκ. με απόδοση 170 ίππους και είναι ακριβός ο ίδιος που χρησιμοποιεί η Ducati για τα μοντέλα της.



Η τιμή του αγγίζει τα 67.000 ευρώ αλλά θα κατασκευάζεται και θα πωλείται μόνο στην Αυστραλία. Ο αριθμός παραγωγής δεν θα ξεπεράσει τα 300 κομμάτια, όσοι δηλαδή ήταν και οι αρχαίοι Σπαρτιάτες πολεμιστές με τους οποίους ο Λεωνίδας εμπόδισε για λίγο την προέλαση των Περσών και την καταστροφή της Αθήνας το 480 π.Χ.





Τεχνικά Χαρακτηριστικά Spartan V


ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ : Ducati 1.198 κ.εκ.

ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ: 170
ΒΑΡΟΣ : Λιγότερο από 300 κιλά
ΤΡΟΧΟΙ : 17 ιντών
ΕΛΑΣΤΙΚΑ: 205/45 R17
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 6-τάχυτο σειριακό
ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ : Αγωνιστικά Sparco εγκεκριμένα από τη FIA
ΣΩΜΑ: Από ανθρακονήματα
0-100: Λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα
ΤΕΛΙΚΗ: 280 χλμ/ώρα
ΤΙΜΗ: 67.000 € 

source:zougla.gr

Μήνυμα Gaga σε Γερουσία 

υπέρ των gay στο στρατό...

Μαρίνα Κουτσούμπα
Μέσω βίντεο που ανήρτησε η Lady Gaga στο λογαριασμό της στο twitter, καλεί τα μέλη της αμερικανικής γερουσίας και τους Αμερικανούς συμπατριώτες της να βοηθήσουν στην κατάργηση του στρατιωτικού νόμου, βάσει του οποίου απαγορεύεται σε ανθρώπους που έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλοι να υπηρετήσουν στο στρατό.

Στο ασπρόμαυρο βίντεο, που διαρκεί περισσότερα από 7 λεπτά, η 24χρονη τραγουδίστρια χαρακτηρίζει τον εαυτό της ως «φωνή της γενιάς» της, ζητώντας από τους εκατομμύρια θαυμαστές της να συνδράμουν στην κατάργηση της πολιτικής που επιτρέπει στους ομοφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες να υπηρετούν στο στρατό αρκεί να μην αποκαλύπτουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα.
Η αμερικανική γερουσία αναμένεται να αποφασίσει την Τρίτη (21/9) αν θα ξεκινήσει συζήτηση για την ανάκληση της πολιτικής «μη ρωτάτε, μην αποκαλύπτετε», που εφαρμόζεται στο στρατό από την εποχή του προέδρου Μπιλ Κλίντον. Να σημειωθεί πως το Κογκρέσο έχει ήδη ψηφίσει υπέρ της άρσης αυτής της πολιτικής.
«Είμαι εδώ για να γίνω η φωνή της γενιάς μου. Όχι η φωνή της γενιάς των γερουσιαστών που ψηφίζουν, αλλά των νέων αυτής της χώρας, της γενιάς που επηρεάζεται από αυτό το νόμο, της γενιάς που τα παιδιά της θα επηρεαστούν», αναφέρει η Lady Gaga, φορώντας ένα μαύρο κοστούμι με λευκό πουκάμισο και μαύρη γραβάτα, ενώ στο φόντο υπάρχει μία αμερικανική σημαία.
Μάλιστα η Lady Gaga αποκάλεσε το νόμο αντισυνταγματικό και ζήτησε από τους οπαδούς της να ανεβάσουν και δικά τους βίντεο στο Twitter, με τα οποία θα στηρίζουν τα ίσα δικαιώματα.source:cosmo.gr

A message from Lady Gaga to the Senate

Ημέρες καπνοαπαγόρευσης...
Tου Παντελη Μπουκαλα
Στο καφενείο παρατάς στη μέση τον καφέ, κι ας κρυώνει, και βγαίνεις στον δρόμο να τραβήξεις δυο τζούρες· προς το παρόν η καλή σου παρέα δείχνει να σε ανέχεται, αλλά μόνο όσοι μοιράζονται μαζί σου την ίδια αρρώστια σε νιώθουν. Στη δουλειά, κατεβαίνεις τους ορόφους, βγαίνεις έξω και, όπως και οι άλλοι ημιπαράνομοι - εξαρτημένοι, καπνίζεις το ένα άνοστο τσιγάρο πάνω στο άλλο· τίποτα δεν μένει ίδιο όταν καπνίζεις «για να καλύψεις το πλάνο». Στο χαρτοπαίγνιο της γειτονιάς, από την αγωνία σου να βρεις καινούργια γούρια, κι όχι πια τον αναπτήρα ή το πακέτο, και καινούργια κόλπα για να μπλοφάρεις (ώς τώρα τους είχες πείσει πως όταν ανάβεις τσιγάρο, έχεις καλό χαρτί), χάνεις τη μια παρτίδα πάνω στην άλλη.
Στα ουζάδικα και στην ταβέρνα, με τσακισμένο το ζευγάρι αλκοόλη - νικοτίνη, ορμάς στους μεζέδες και, ολίγον χαιρέκακα, σκέφτεσαι ότι με την επερχόμενη παχυσαρκία και τα συναφή, τα ασφαλιστικά ταμεία θα ’χουν να δίνουν αλλού όσα ελπίζουν ότι θα γλιτώσουν με την καπνοαπαγόρευση. Οσο για το γράψιμο, έχει κι αυτό τις σοβαρές του δυσκολίες τώρα που η μνήμη τόσο του μυαλού όσο και των δαχτύλων αναγκάζεται να μάθει άλλη αλφαβήτα.
Το ξέρω πως οι μη καπνίζοντες δεν έχουν κανένα λόγο να συμμεριστούν ούτε την όλη μυθολογία του καπνίσματος, ούτε τις στενοχώριες των καπνιστών, οι οποίοι από την πλευρά τους δυσκολεύονται να συμμεριστούν το «όραμα» κατασκευής μιας καθημερινότητας όπου θα επικρατούν συνθήκες πλήρους ασηψίας - αντισηψίας. Κάποιες απορίες, πάντως, έχουν το νόημά τους, είτε καπνίζει κανείς είτε όχι. Θα ’ταν έγκλημα, ας πούμε, να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν καφενείο, ουζερί ή μπαρ να επιλέξουν αν θα γίνουν τα καταστήματά τους καπνιζόντων ή μη; Εν ανάγκη, αν προτιμήσουν σαν πελατεία τούς νικοτινολάτρες, ας πληρώσουν εφάπαξ ένα γερό πρόστιμο, σαν τιμωρία για τη φθορά που υφίσταται από την καπνούρα το κατά τα λοιπά υγιέστατο περιβάλλον μας. Αφού το δόγμα «ο ρυπαίνων πληρώνει» ισχύει απολύτως στον τόπο μας, ας επιτραπούν τα καπνιστήρια, για να ’χει να εισπράττει το υπουργείο Υγείας, Αθλησης, Διατροφής και Νικοτινοδιώξεως.source:kathimerini.gr

Φιντέλ: “Το κουβανικό μοντέλο δεν λειτουργεί ούτε για εμάς” - 

Η συνέντευξη που προκάλεσε σάλο...



Ο δημοσιογράφος Τζέφρι Γκόλντμπεργκ έβγαλε τη “δήλωση της χρονιάς” στη συνομιλία του με τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα. Πρόθεσή του ήταν απλώς να δει τον Φιντέλ να τρώει ωστόσο ο “Λίδερ Μάξιμο” έκανε τη δήλωση – βόμβα ότι “το κουβανικό μοντέλο δεν λειτουργεί πια ούτε για εμάς”..
“Το πιο εντυπωσιακό ήταν κάτι που μου είπε στο γεύμα την ημέρα της πρώτης μας συνάντησης. Καθόμασταν γύρω από ένα μικρό τραπέζι. Ο Κάστρο, η γυναίκα του Ντάλι, ο γιος του Αντόνιο, ο Ράντι Αλόνζο ένας σημαντικός παράγοντας στα κρατικά ΜΜΕ και η Τζούλια Σβάιγκ, η φίλη που έφερα μαζί μου για να διασφαλίσω ότι δεν θα έλεγα κάτι πολύ χαζό – η Τζούλια είναι σημαντική ακαδημαϊκός στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων -” αναφέρει ο δημοσιογράφος του περιοδικού The Atlantic στο blog του, στο οποίο καταγράφει την επίσκεψή του στην Αβάνα και τις τρεις συνομιλίες του με τον Φιντέλ.

“Εγώ αρχικά ενδιαφερόμουν να δω τον Φιντέλ να τρώει, αφού ένας συνδυασμός πεπτικών προβλημάτων παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή κάποια στιγμή. Για την ιστορία, έφαγε μικρές ποσότητες ψαριού και σαλάτας και πολύ ψωμί βουτηγμένο σε ελαιόλαδο, μαζί με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί”, προσθέτει.


“Κατά τη διάρκεια της συζήτησης – περάσαμε τρεις ώρες συζητώντας για το
Ιράν και τη Μέση Ανατολή – τον ρώτησα αν το κουβανικό μοντέλο αξίζει ακόμη να εξάγεται” λέει ο δημοσιογράφος. “Το κουβανικό μοντέλο δεν λειτουργεί πια ούτε για εμάς” δήλωσε ο Φιντέλ αφήνοντάς τον έκπληκτο, όπως λέει.

“Αυτό μου έκανε τεράστια εντύπωση. Δηλαδή ο ηγέτης της Επανάστασης είπε με άλλα λόγια ότι “δεν άξιζε τον κόπο; Ζήτησα απο τη Τζούλια να μου μεταφράσει την απάντηση. “Δεν απορρίπτει τις ιδέες της Επανάστασης. Αναγνωρίζει ωστόσο το γεγονός ότι κάτω από το κουβανικό μοντέλο, το κράτος παίζει υπερβολικά σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή της χώρας” απάντησε η Τζούλια, όπως λέει ο Γκόλνμπεργκ.


Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι μία τέτοια δήλωση στα χείλη του Φιντέλ σημαίνει ότι ο σημερινός ηγέτης της Κούβας
Ραούλ Κάστρο σχεδιάζει να “χαλαρώσει” κι άλλο τον κρατικό έλεγχο της οικονομίας. “Για την ακρίβεια πρόσφατα ανακοίνωσε ότι οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα και άνοιξε τη μεσιτική αγορά της Κούβας και σε ξένους επενδυτές” λέει ο Γκόλντμπεργκ προσθέτοντας ότι εδώ το αστείο είναι ότι Αμερικανοί δεν μπορούν να επενδύσουν στην Κούβα όχι λόγω της κουβανικής αλλά λόγω της αμερικανικής πολιτικής του εμπάργκο”.

(σ.σ. Αργότερα ο Ραούλ θα ανακοίνωνε και την
μείωση του δημοσίου τομέα κατά 500.000 υπαλλήλους).

Και ο Γκόλντμπεργκ συνεχίζει: “Στο τέλος αυτού του χαλαρού γεύματος, ο Φιντέλ μας απέδειξε ότι έχει βγει πλέον σχεδόν στη σύνταξη. Η επόμενη ημέρα ήταν Δευτέρα και εγώ πίστευα ότι οι ηγέτες του βεληνεκούς του θα είχαν ένα πλήρες πρόγραμμα ελέγχοντας την οικονομία και ρίχνοντας διαφωνούντες στη φυλακή. Ωστόσο το πρόγραμμα του Φιντέλ ήταν ανοιχτό. Μας ρώτησε: “Θέλετε να πάμε στο
ενυδρείο να δούμε τα δελφίνια;”

“Τα δελφίνια;” τον ρώτησε ο Γκόλντμπεργκ, όπως λέει. “Ναι είναι πολύ έξυπνα ζώα” απάντησε ο Φιντέλ. “Κάποιος από το τραπέζι παρατήρησε ότι το ενυδρείο είναι κλειστό τις Δευτέρες. Ο Φιντέλ όμως είπε “αύριο θα είναι ανοιχτό”. "Και έτσι έγινε” λέει ο δημοσιογράφος.


Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε καθώς όλα τα διεθνή ΜΜΕ την αναπαρήγαγαν ως ομολογία ήττας του πρωτεργάτη της Επανάστασης στην Κούβα, ο Φιντέλ εξέδωσε
ανακοίνωση λέγοντας ότι “βρίσκει διασκεδαστικό τον τρόπο με τον οποίο αυτά που είπε ερμηνεύτηκαν απο΄τον δημοσιογράφο”. “Η απάντησή μου ήταν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έγραψε” δήλωσε ο Κάστρο, προσθέτοντας ότι είναι προφανές – και έτσι έγινε και η ερώτηση, όπως αναφέρει – ότι “όντως η Κούβα εξάγει την Επανάσταση ακόμη”.
source:newsit.gr


Έρευνα: Οι γυναίκες προτιμούν τους άνετους άνδρες...


Δεν είναι η τεστοστερόνη αλλά η κορτιζόλη που παίζει ρόλο στο πόσο ελκυστικό βρίσκουν οι γυναίκες έναν άνδρα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε βρετανικό πανεπιστήμιο. Για την ορμόνη του στρες ισχύει όπως έδειξε η έρευνα, η αρχή: όσο λιγότερη τόσο καλύτερα.

Στόχος της έρευνας του πανεπιστημίου του Αμπερτάι της Μ. Βρετανίας, ήταν να καταδειχθεί ποιο ρόλο παίζουν οι ορμόνες των ανδρών - οι αυξημένες ή μειωμένες τιμές τους - στο πόσο ελκυστικούς τους βρίσκουν οι γυναίκες.

Αυτό που προέκυψε ήταν ότι υπάρχει μεγάλη σχέση μεταξύ των χαμηλών τιμών κορτιζόλης - της ορμόνης του στρες - και της "επιτυχίας" των ανδρών στις γυναίκες. Από την άλλη ωστόσο βρέθηκε ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ αυξημένης τεστοστερόνης και προτίμησης από το γυναικείο φύλο - παρά τα όσα πιστεύονται.

Η ψυχολόγος δρ. Φιόνα Μουρ - επικεφαλής της έρευνας - δήλωσε ότι υπήρχαν πρότερες έρευνες που έδειχναν ότι η τεστοστερόνη παίζει ρόλο στις ανδρικές επιτυχίες επί του "ασθενούς φύλου". Όπως είπε, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η αυξημένη τεστοστερόνη είναι δείγμα μεγαλύτερης υγείας, άρα οι άνδρες εκείνοι θεωρείται ότι έχουν πιο ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε προκρίνονται από τις γυναίκες για αναπαραγωγή.

Η δρ. Μουρ τόνισε επίσης ότι αυτό δεν φάνηκε στη δική τους έρευνα. Αυτό που κατάφεραν εκείνοι να διαπιστώσουν είναι ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, φάνηκαν να προτιμούν ερωτικά τους άνδρες εκείνους που είχαν μειωμένα ποσοστά κορτιζόλης και φαίνονταν πιο χαλαροί. Το φαινόμενο μάλιστα επετείνετο όταν οι γυναίκες ήταν σε γόνιμες ημέρες.source:nooz.gr

Ο «πρόγονος» SIV του ιού 

του AIDS είναι πανάρχαιος...


   Πολύ πιο αρχαίες ρίζες από ό,τι θεωρούσαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, έχει ο ιός SIV (Simian Immunodeficiency Virus), ο οποίος είναι ο "πρόγονος" του AIDS. Ο ιός, ο οποίος μολύνει τις μαϊμούδες, είναι χιλιάδες χρόνια πιο παλαιός, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Αυτή η αργή εξέλιξη του SIV πιθανώς έχει δυσοίωνες συνέπειες και για τον ιό HIV του AIDS, όπως εκτιμούν οι ερευνητές, δηλαδή καθιστούν απίθανο να σταματήσει να είναι θανατηφόρος τα επόμενα χρόνια.

    Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων Τουλέιν και Αριζόνα, υπό τον ιολόγο Πρέστον Μαρξ και τον εξελικτικό βιολόγο Μάικλ Γουόρομπι, στην μελέτη που δημοσίευσαν στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρουν ότι ο ιός SIV έχει ηλικία τουλάχιστον 32.000 - 75.000 ετών, ενώ δεν αποκλείεται να είναι ακόμα άνω του ενός εκατομμυρίου ετών.

    Οι αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μέσω γενετικής ανάλυσης και σύγκρισης DNA από δείγματα στελεχών του SIV που βρέθηκαν σε μαϊμούδες σε ένα αφρικανικό νησί στα ανοιχτά του Καμερούν, που αποκόπηκε από την κυρίως "μαύρη ήπειρο" πριν από τουλάχιστον 10.000 χρόνια. Η νέα μελέτη ανατρέπει την μέχρι τώρα εκτίμηση ότι ο ιός SIV είχε ηλικία μόλις λίγων εκατοντάδων ετών.

    Η νέα εκτίμηση έχει συνέπειες και για τον ιό HIV του AIDS. Ο ιός SIV, αντίθετα με τον HIV, δεν προκαλεί AIDS στους περισσότερους πιθήκους. Αν όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάστηκαν πολλές χιλιάδες χρόνια μέχρι ο ιός SIV να φτάσει στην τωρινή μη θανατηφόρα μορφή του, τότε είναι πιθανό ότι και ο ιός του AIDS θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρόνο για να ακολουθήσει μια ανάλογη εξελικτική πορεία, μέχρι να γίνει ακίνδυνος για τα πρωτεύοντα (πιθήκους και ανθρώπους). Συνεπώς δεν προβλέπεται ο ιός HIV να σταματήσει σκοτώνει ανθρώπους στο προσεχές μέλλον, όπως είπε ο Γουόρομπι.

    Η νέα έρευνα επίσης ανακινεί το ζήτημα προέλευσης του ιού HIV. Αν οι άνθρωποι είχαν εκτεθεί επί πολλές χιλιάδες χρόνια σε μαϊμούδες φορείς του ιού SIV, τότε γιατί η επιδημία του AIDS ξεκίνησε μόλις στον 20ό αιώνα; "Κάτι συνέβη στον 20ό αιώνα που μετάλλαξε τον σχετικά ακίνδυνο ιό των μαϊμούδων (SIV) σε κάτι πολύ πιο ισχυρό (HIV) και έτσι ξεκίνησε η επιδημία. Δεν ξέρουμε τι ήταν αυτό, αλλά πρέπει να υπήρξε", δήλωσε ο Μαρξ.source:nooz.gr

Έρευνες στο βυθό των Σποράδων αποκαλύπτουν στοιχεία για 

τον Αργοναύτη Ιάσονα...

Δεκατέσσερα ναυάγια και οικισμοί που έχουν ανακαλυφθεί στο βυθό των Σποράδων και του Παγασητικού γενικότερα προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για το μύθο του Αργοναύτη Ιάσονα και τις εμπορικές σχέσεις που διατηρούσε η περιοχή με την Κολχίδα.
Η ενάλια έρευνα που διεξάγεται σε εύρος που εκτείνεται από την Αμαλιάπολη ώς τις Νηές έχει εντοπίσει περίπου 14 ναυάγια και δύο πρώην χερσαίες εγκαταστάσεις, που βρίσκονται σήμερα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», τα αποτελέσματα των ενάλιων ερευνών που πραγματοποιούνται στην περιοχή την τελευταία 35ετία, ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στον Βόλο.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη Νομαρχία Μαγνησίας, την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, την ΙΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΙΕΝΑΕ) και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Ένας από τους σημαντικότερους βυθισμένους οικισμούς που έχουν εντοπιστεί, ανήκει στη μέση εποχή χαλκού, χρονολογείται περίπου στα 1700 π.Χ. και βρίσκεται σε βάθος σχεδόν 1 μέτρου. Η επιφανειακή έρευνα που διεξάγεται σε πρώτη φάση παραπέμπει σε θραύσματα αγγείων, τμήματα τοίχων καθώς και κιβωτιόσχημους τάφους κατασκευασμένους από σχιστόλιθους, ενώ αναμένεται η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων στο μέλλον.
Από τα πολυάριθμα ναυάγια της περιοχής, κυρίως σε Σκόπελο και Αλόννησο, περιοχή που αποτελούσε από αρχαιοτάτων χρόνων κομβικό σημείο για τα καράβια που κατευθύνονταν προς τον Εύξεινο Πόντο, προκύπτουν αρχαιολογικά ευρήματα, αμφορείς, σφραγίσματα αμφορέων και άλλα, που τεκμηριώνουν ουσιαστικά τον μύθο του Ιάσονα και των Αργοναυτών, επιβεβαιώνοντας τους εμπορικούς δεσμούς που είχαν αναπτυχθεί με την Κολχίδα.
Ειδικότερα, οι έρευνες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στην περιοχή του θαλάσσιου πάρκου των Βορείων Σποράδων έφεραν στο φως ένα αρχαίο ναυάγιο που θεωρείται το πλουσιότερο από όσα έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στις Βόρειες Σποράδες και χρονολογείται στα κλασικά χρόνια, στον 4ο αιώνα π.Χ. Οι επιφανειακές διαστάσεις του ναυαγίου στα Σκάντζουρα συνηγορούν για την ύπαρξη ενός ή δύο πλοίων εμπορικού χαρακτήρα, όπως μαρτυρά εξάλλου και η ύπαρξη πολλών τύπων αμφορέων.
Μέρος του ναυαγίου βρίσκεται θαμμένο στην άμμο και παρά το γεγονός ότι έχει συληθεί, θεωρείται, το πλουσιότερο από τα ναυάγια τα οποία έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στις Βόρειες Σποράδες, σύμφωνα με την Καλλιόπη Πρέκα-Αλεξανδρή, επίτιμη διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πλοίο μετέφερε πιθανώς φορτίο οίνου μέσα σε αμφορείς. Αποκαλύφθηκαν μικρά αγγεία, όπως κυάθια, κάνθαροι, σκύφοι, πρόχοι της ίδιας εποχής, που πιθανώς ανήκουν σε σκεύη συμποσίου του πληρώματος ή υπήρχαν για άλλο σκοπό.source:tvxs.gr

Παράσταση παρόμοια με τις 

απεικονίσεις του Δία σε κινέζικη σαρκοφάγο...

Νέες ενδείξεις για τις διεθνείς πολιτιστικές ανταλλαγές κατά μήκος του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη αποκαλύπτοντας σαρκοφάγο με παράσταση πολεμιστή, παρόμοια με απεικονίσεις του Ολύμπιου Δία, κατά τις ανασκαφές στην επαρχία Shaanxi, στη βορειοδυτική Κίνα.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην περιοχή σαρκοφάγο 1.200 ετών της αυτοκράτειρας Wu Huifei, με ανάγλυφες παραστάσεις τεσσάρων πολεμιστών με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και θηρίων, που μοιάζουν με λέοντες. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο, αφού συνήθως οι αρχαίες κινεζικές σαρκοφάγοι φέρουν βουδιστικές παραστάσεις και επιγραφές για αρμονία, ευτυχία και ειρήνη.
Σύμφωνα με τον Κινέζο μελετητή, Ge Chengyong, ο ένας από τους πολεμιστές μοιάζει πολύ με το Δία, τον πατέρα των Θεών και των Ανθρώπων, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. Παράλληλα, υπάρχουν παραστάσεις ελαφιών, τίγρεων και τράγων.
«Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράγοι συμβολίζουν την τραγωδία στην ελληνική μυθολογία. Η ίδια η λέξη τραγωδία προέρχεται από σύνθεση των λέξεων τράγος και ωδή» σημειώνει ο Ge Chengyong.
Η λέξη «τραγωδία» περιγράφει απόλυτα τη ζωή της αυτοκράτειρας Wu, αφού πολλά από τα παιδιά της πέθαναν σε νεαρή ηλικία και η ίδια έζησε μέσα σε συνεχή φόβο, σχολιάζει ο Κινέζος μελετητής.source:tvxs.gr

Με Μνημόνιο μέχρι το

2020...

Η Κομισιόν μελετά παράταση «αν τα πράγματα δεν πάνε καλά»

 Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου



Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και  ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν κατά  την επίσκεψη του δεύτερου τον προηγούμενο Μάιο στην Αθήνα.  Τότε είχε κλειστεί η συμφωνία για το Μνημόνιο που έχει ισχύ  μέχρι το 2013 και ο ευρωπαίος αξιωματούχος μάς είχε ευχηθεί  στα ελληνικά: «Ελληνες κουράγιο». Τώρα μελετά την επέκταση  του Μνημονίου μέχρι το 2020... Χρειαζόμαστε κάποια ευχή;
Το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας έως το 2020 μελετά η Κομισιόν: Ανώτατοι κοινοτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τους σκληρούς όρους του Μνημονίου εντός του ορισμένου χρονοδιαγράμματος και δεύτερον, ότι ακόμη και στην αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως οι αγορές θα ανταποκριθούν και θα δανείσουν με λογικά επιτόκια στην Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, το 2013.
Oι Βρυξέλλες έχουν ήδη ενημερώσει σε ανώτερο επίπεδο την Αθήνα για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να υπάρξει παράταση στο «ελληνικό πρόγραμμα»- κάτι που πρακτικά σημαίνει και συνέχιση του δανεισμού από μέρους της Ενωσης και του ΔΝΤ, αλλά και συνέχιση της υπαγόρευσης της οικονομικής πολιτικής από την τρόικα.


Υψηλόβαθμη κοινοτική πηγή έλεγε στα «ΝΕΑ» ότι είναι πλέον σαφές πως παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, «τα πράγματα δεν πάνε καλά». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Κοινοτικών, η υστέρηση των εσόδων έχει φτάσει σε σημεία μη αντιστρέψιμα- η βελγική εφημερίδα «Der Standard», που έχει άριστη πληροφόρηση από τις πηγές της Κομισιόν, τοποθετεί αυτήν την υστέρηση στα 3,8 δισ. ευρώ. Στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο επιχείρησε να δανειστεί από τις αγορές την εβδομάδα αυτή 1,17 δισ.- κάτι που επιτεύχθηκε με άνεση ως προς το ποσό, αλλά με επιτόκιο 4,82% για εξάμηνα έντοκα γραμμάτια. Οι Κοινοτικοί κρίνουν το συγκεκριμένο επιτόκιο ως «ουσιαστικά απαγορευτικό».

Αργούν οι αλλαγές.
Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου υπολογίζεται ότι πρέπει να αντληθούν από τις αγορές άλλα 4,7 δισ.- και δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως το επιτόκιο που θα βρει η Αθήνα θα είναι ευνοϊκότερο. Επιπλέον, οι αρμόδιοι κοινοτικοί παράγοντες εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές, που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, προχωρούν αργά και συναντούν έντονες αντιδράσεις.

Φέρνουν δε ως παράδειγμα την προσπάθεια απελευθέρωσης του κλάδου των μεταφορών και τον συνεχιζόμενο «κλεφτοπόλεμο» με τους ιδιοκτήτες φορτηγών. Ολα αυτά- έλεγε υψηλόβαθμη κοινοτική πηγή- «μας οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα πως το πρόγραμμα είναι ανεφάρμοστο για αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους. Και άρα κάτι πρέπει να γίνει, διότι μια αποτυχία της Ελλάδας θα έχει ολέθριες συνέπειες και στο σύνολο της ευρωζώνης, αλλά και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα».

Η αδυναμία της Ε.Ε.
Αλλες κοινοτικές πηγές- που γνωρίζουν τις διεργασίες για παράταση του ελληνικού προγράμματος- σημείωναν πάντως πως υπάρχει κι ένας άλλος βασικός λόγος που η Κομισιόν σκέπτεται την παράταση (αντί να απειλεί, λόγου χάρη, με περικοπή δόσεων του δανείου). Κι αυτός δεν είναι άλλος από την αδυναμία χρηματοδότησης της ανάπτυξης.

Οπως εξηγούσαν, η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που έχει αποφασιστεί για την αντιμετώπιση της κρίσης που δημιούργησαν τα χρέη και τα ελλείμματα έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξηςστην Ελλάδα ιδιαίτερα οδηγεί ευθέως σε ύφεση, αφού παραδοσιακά το Δημόσιο ήταν από τους βασικούς πυλώνες επένδυσης.

Στο μέλλον...
Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι πιθανή παράταση του ελληνικού προγράμματος θα δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να «απλώσει» τις διαρθρωτικές αλλαγές σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, να χαλαρώσει τα μέτρα λιτότητας και να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη. Αυτό θα βελτιώσει τη δυνατότητά της να βγει στις αγορές «κάποια στιγμή στο μέλλον».

Επικαλούμενοι τα στοιχεία του Μνημονίου, οι ίδιοι παράγοντες έλεγαν πως ακριβώς τη στιγμή που είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης (το 2013), το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του: στο 150% του ΑΕΠ. «Ποιος θα δανείσει μια χώρα με τέτοιες δανειακές υποχρεώσεις και με την ανάπτυξή της σε ισχνά επίπεδα, ύστερα από τριετία ασφυκτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας;», έλεγαν. Εάν, λοιπόν, μετά την πάροδο της τριετίας η Ελλάδα βρεθεί και πάλι σε αδυναμία δανεισμού, μια νέα κρίση στην ευρωζώνη- και φυσικά στο τραπεζικό της σύστημα- είναι προδιαγεγραμμένη.

«Ελεγχόμενη χρεοκοπία».
Βέβαια, οι αρμόδιοι των Βρυξελλών υπενθύμιζαν ότι η καγκελάριος Μέρκελ έχει τονίσει ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης- που περιλαμβάνει 440 δισ.- παύει να ισχύει τον Ιούνιο του 2013. Κι ότι το Βερολίνο επιμένει πως πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, που να μην απαιτεί χρήματα των γερμανών φορολογουμένων. Κατά την κ. Μέρκελ, αυτός θα ήταν η «ελεγχόμενη χρεοκοπία»- κάτι όμως που όχι απλώς δεν συζητά η ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν διασφαλίζει και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, που ούτως ή άλλως, κατά τις αναλύσεις των ειδικών, «παραπαίει».
Η Κομισιόν διαπιστώνει πως: Πρώτον, οι όροι της τρόικας είναι σκληροί. Δεύτερον, οι αγορές κρατούν τα σπρεντ στα ύψη
source:tanea.gr

Μικροτσίπ δίνει «φως» 

σε τυφλά άτομα..

Οι νέες αυτές τεχνικές, που αναπτύσσονται σε Ευρώπη και Αμερική και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή στο εγγύς μέλλον,


Εμφυτεύσιμα μικροτσίπ και τηλεσκοπικοί ενδοφακοί θα «χαρίζουν» όραση σε τυφλά ή σχεδόν τυφλά άτομα. Οι νέες αυτές τεχνικές, που αναπτύσσονται σε Ευρώπη και Αμερική και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή στο εγγύς μέλλον, στοχεύουν στη βελτίωση τη όρασης ατόμων που πάσχουν από παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς κηλίδας.

Χάρη σε ένα μικροτσίπ που θα εμφυτεύεται στο μάτι τα τυφλά ή σχεδόν τυφλά άτομα όχι μόνο θα μπορούν να βλέπουν αδρά αλλά και να διαβάζουν μεγάλα γράμματα, ενώ τα άτομα που πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας θα δουν την όρασή τους να βελτιώνεται χάρη σε τηλεσκοπικούς ενδοφακούς.


Το εμφυτεύσιμο μικροτσίπ συνδέεται με μία μικροσκοπική κάμερα η οποία είναι τοποθετημένη στα γυαλιά που φορά το άτομο το οποίο έχει πρόβλημα όρασης. Προς το παρόν γίνεται μία πολυκεντρική μελέτη στην Ευρώπη και την Αμερική σε 35 ασθενείς.


Σε επτά από τους ασθενείς, στους οποίους έγινε η εμφύτευση, μετά από περίοδο 6-7 μηνών το επίπεδο της όρασης βελτιώθηκε σε βαθμό που να μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται και να διαβάζουν μεγάλα γράμματα» ανάφερε ο χειρουργός οφθαλμίατρος Πάρις Τρανός μέλος της οργανωτικής επιτροπής του οφθαλμολογικού συνεδρίου “Moorfields Macular Course” το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.


Οι νέες τεχνικές βελτίωσης της όρασης που παρουσιάζονται στο συμπόσιο “Moorfields Macular Course”αφορούν άτομα με σοβαρή καταστροφή του αμφιβληστροειδούς που οφείλεται κυρίως σε κληρονομούμενα νοσήματα και γενετικά προκαθορισμένες παθήσεις.


«Προϋπόθεση για την εφαρμογή
τους είναι να υπάρχει υγιές οπτικό νεύρο , ενώ το μικροτσίπ και η κάμερα αντικαθιστούν τον κατεστραμμένο αμφιβληστροειδή βελτιώνοντας την όραση» συμπλήρωσε ο χειρουργός οφθαλμίατρος και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συμποσίου Θάνος Βακάλης.

Τα άτομα που πάσχουν από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σήμερα χρησιμοποιούν βοηθήματα χαμηλής όρασης . Στο εγγύς μέλλον όμως θα μπορούν να βλέπουν καλύτερα με τηλεσκοπικούς ενδοφακούς οι οποίοι είναι μεγεθυντικοί και θα τοποθετούνται στα μάτια με μία επέμβαση ανάλογη με εκείνη που γίνεται για την αντιμετώπιση του καταρράκτη, ανέφερε από τη πλευρά του το μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου χειρουργός -οφθαλμίατρος Σόλων Αστεριάδης.source:skai.gr

Οι φτωχοί και πλούσιοι τσιγγάνοι στο Μενίδι...


Οι φτωχοί και πλούσιοι τσιγγάνοι στο Μενίδι
Είναι και οι δύο 26 ετών. Ανήκουν στην ίδια φυλή και μένουν στον μαχαλά των Τσιγγάνων στο Μενίδι. Ενα ρέμα όμως χωρίζει τις ζωές του Χρυσοβαλάντη και του Νίκου. Στη δυτική όχθη δεκάδες οικογένειες φυτοζωούν σε ετοιμόρροπες παράγκες, ενώ απέναντι ορθώνονται τα... παλάτια των λίγων που ζουν λες και τα υλικά αγαθά θα τους ανοίξουν τις πόρτες στον κόσμο των μπαλαμών.

O Νίκος Μουκάνης είναι ο ξεναγός μου. Φοράει αθλητικά ρούχα και κρύβει τα μάτια του πίσω από γυαλιά Ρrada. «Είναι αυθεντικά», ξεκαθαρίζει. «Οχι σαν τις απομιμήσεις για τις οποίες είναι ονομαστοί οι Τσιγγάνοι της Αγίας Βαρβάρας». Παρκάρει την γκρίζα Μερσεντές δίπλα σε απομεινάρια πρόσφατης φωτιάς. Δεκάδες ξυπόλητα παιδιά παίζουν σε λασπόνερα, δίπλα στη βάση ενός πυλώνα της ΔΕΗ. Είμαστε στο Μενίδι Αττικής, στη συνοικία των αντιθέσεων, για να συναντήσουμε Τσιγγάνους που έχουν αφομοιωθεί από την τοπική κοινωνία και άλλους που ζουν στη σκιά των γειτόνων τους.
Ελληνες πολίτες.
Από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο ο Νικολά Σαρκοζί είχε απελάσει πάνω από 8.000 Ρομά από τη Γαλλία με πρόσχημα την επαιτεία και την εγκληματικότητα, για τις οποίες κατηγορούν τη φυλή τους. Παρότι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι Ρομά είχαν αναγκαστεί να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς είχαν «αποτύχει να ενσωματωθούν στον γαλλικό τρόπο ζωής». Οι Τσιγγάνοι στο Μενίδι είναι έλληνες πολίτες. Πολλοί βρίσκονται στην περιοχή εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο η ενσωμάτωσή τους γίνεται αργά και συχνά με λάθος τρόπους.

26 ετών- 4 παιδιά. Ο αέρας μυρίζει καμένο πλαστικό στο Μενίδι. Εκεί λειώνουν οι Τσιγγάνοι τα καλώδια για να συλλέξουν τον χαλκό. Στη διπλανή μάντρα έχουν στοιβάξει παλιά πλυντήρια και ψυγεία για να τα απογυμνώσουν από τα μέταλλα. Συχνά δουλεύουν μέχρι και τις τρεις τα ξημερώματα ξυπνώντας τη γειτονιά με τους θορύβους. Ενας τόνος παλιοσίδερα τους εξασφαλίζει 80 ευρώ. Ο Χρυσοβαλάντης Πα παδημητρίου όμως λέει ότι δύσκολα βρίσκει τόση ποσότητα. Είναι ξερακιανός, με μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια. Η σκουριά έχει βάψει τις παλάμες του. Είκοσι έξι ετών, με τέσσερα παιδιά. «Πήγα μέχρι την Γ΄ Δημοτικού. Και τι έμαθα; Μετά βοηθούσα τον πατέρα μου στα σίδερα», λέει. «Αν σου έλεγε κάποιος να κλέψεις για να ταΐσεις την οικογένειά σου, θα το έκανες;», τον ρωτάει ο Νίκος Μουκάνης. «Αφού δεν έχουμε να φάμε... Θα το έκανα», απαντά. Ο Νίκος Μουκάνης βλέπει την παράγκα του κ. Παπαδημητρίου από το μπαλκόνι του σπιτιού του. Ενα ρέμα είναι ανάμεσά τους. Ο Μαρίνος Μουκάνης, ο πατέρας του Νίκου, είναι έμπορος επαγγελματικών αυτοκινήτων και αντιδήμαρχος Αχαρνών. «Ο μοναδικός Τσιγγάνος αντιδήμαρχος στην Ελλάδα», λέει με καμάρι όταν τον συναντώ στο λιτό γραφείο του. «Καταγόμαστε από τζάκι. Ο παππούς μου ήταν από τους πλουσιότερους Τσιγγάνους, έμπορος ζώων. Σήμερα 80% της πελατείας μου είναι Τσιγγάνοι», λέει. Θυμάται ότι στο σχολείο πολλοί συμμαθητές του «δεν ήθελαν να κάτσουν δίπλα στον Γύφτο». Τώρα πια θεωρεί ότι έχει αφομοιωθεί από την ελληνική κοινωνία. «Μου αρέσει να λέω ότι είμαι Τσιγγάνος. Δεν πιστεύω ότι οι λέξεις Γύφτος ή Ρομ είναι προσβλητικές. Και νομίζω ότι δεν ζω διαφορετικά από τους γύρω μου».

Θυμίζει ανάκτορο.
Πίσω στο Μενίδι ο Νίκος Μουκάνης ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του. Ο γύψινος διάκοσμος στο ταβάνι θυμίζει ανάκτορο. Μια επίπεδη τηλεόραση είναι καδραρισμένη στον τοίχο, δίπλα της δύο ξύλινοι θρόνοι με προτομές λεόντων στα μπράτσα. Οι κουρτίνες έχουν χρυσή μπορντούρα, ενώ στο σαλονάκι με τους επίχρυσους καναπέδες έχουν βάλει σε ένα βάζο ουρές παγωνιών, αντί για λουλούδια. Το κρεβάτι δεν υστερεί σε λάμψη. Εχει ουρανό που στηρίζεται με κίονες ιωνικού ρυθμού. «Από τους περαστικούς οι μισοί σταματούν για να κοιτάξουν το σπίτι και οι άλλοι μισοί δεν αντιδρούν γιατί το έχουν δει», λέει ο Νίκος Μουκάνης.

Παρά τις διαφορές τους, η ραχοκοκαλιά της ταυτότητας του Νίκου και του Χρυσοβαλάντη παραμένει η ίδια. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν παιδιά μικροί. Ασχολήθηκαν με την οικογενειακή επιχείρηση. Και πιστεύουν ότι η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει τους Τσιγγάνους, να μη δίνουν κλήσεις όταν οδηγούν χωρίς δίπλωμα ή να τους επιτρέπουν να συλλέγουν παλιοσίδερα. Ακόμα και γι΄ αυτούς που διακινούν ναρκωτικά έχουν ελαφρυντικά. «Είναι θέμα μόρφωσης», λέει ο Νίκος. «Του Τσιγγάνου όπως του τραγουδήσεις θα χορέψει».
Η κρυφή καταγωγή. Στη Δυτική Αττική, όχι πολύ μακριά από τις παράγκες και τα πλουσιόσπιτα του Μενιδίου, ζει εδώ και χρόνια κάποιος που τραγουδά στον δικό του σκοπό. Μου τον σύστησαν ως Τσιγγάνο οδοντοτεχνίτη. Ιδιαίτερα επιτυχημένος και ενσωματωμένος στην τοπική κοινωνία, ο κ. Παναγιώτης δεν θέλει να τον αποκαλούν Τσιγγάνο. Λέει ότι είναι Ρουμανόβλαχος. Η φυλή του μοιάζει με των Τσιγγάνων στον νομαδικό τρόπο ζωής και τα επαγγέλματα, αλλά μιλάει διαφορετική γλώσσα. Ξεκαθαρίζει πάντως πως όποτε η Πολιτεία δίνει δάνεια στους Ρομά πολλοί ομόφυλοί του εμφανίζονται ως Τσιγγάνοι για να εισπράξουν την κρατική ενίσχυση. Τον συναντώ στο εργαστήριό του. Είναι 48 ετών, με αραιά μαλλιά και γεμάτο πρόσωπο. Ζητάει να μη δημοσιεύσω το επώνυμό του. «Τράβηξα πολλά για να περάσω στην αντίπερα όχθη», λέει. Εδώ και χρόνια ζει διπλή ζωή. Μόνο στη γυναίκα του έχει μιλήσει για την καταγωγή του - τέσσερις μήνες μετά τη γνωριμία τους. Φοβάται ότι αν φανερώσει το μυστικό του θα χάσει τη μισή πελατεία του και τα παιδιά του θα τα βλέπουν αλλιώς στο σχολείο.

Ο κ. Παναγιώτης μεγάλωσε σε ένα χωριό της Κεντρικής Μακεδονίας. Μέχρι σήμερα οι ντόπιοι αποκαλούν τη συνοικία του τα Γύφτικα. Αφού μετανάστευσε για λίγα χρόνια με την οικογένειά του στη Γερμανία, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. «Προσέχετε να μη μας καταλάβουν», έλεγε ο πατέρας του στα πέντε αδέλφια του. Το είχε άγχος να κρατήσει την ταυτότητά του κρυφή. «Είχαμε όμως τύχη. Είμαστε πιο ανοιχτόχρωμοι από τους ομοφύλους μας», λέει.

«Για να σπουδάσω».
Ο πατέρας του είχε τελειώσει μόνο την Α΄ Δημοτικού, αλλά ο κ. Παναγιώτης αγάπησε τα γράμματα. «Με κέρδισε το ρητό του Μεγάλου Αλεξάνδρου: “Στους γονείς μου οφείλω το ζην και στους δασκάλους μου το ευ ζην”». Παράλληλα με το σχολείο δούλευε «το κουτί». Γέμιζε ένα κουτί από συσκευασία πουκάμισου με τσίχλες, χτένες και χαρτομάντιλα και πήγαινε στην Ομόνοια και την Αθηνάς. «Τότε όλοι έλεγαν το παραμύθι ότι έχουν κάποιον βαριά άρρωστο στην οικογένεια. Εγώ έλεγα: “Δώστε μου λεφτά για να σπουδάσω”». Σε ένα τρίωρο έβγαζε 1.000 δραχμές το 1974, όταν το μεροκάματο ήταν 300 δραχμές. Ηθελε να γίνει γιατρός, αλλά απέτυχε στις εξετάσεις. Με τα χρήματα που είχε συγκεντρώσει κάνοντας διάφορες δουλειές από πορτιέρης μέχρι καθαριστής, φοίτησε σε ιδιωτική σχολή και έγινε οδοντοτεχνίτης. Σήμερα έχει πελάτες από όλη την Ελλάδα και τη Γερμανία.

«Δυστυχώς, οι περισσότεροι Τσιγγάνοι γεννιούνται με το να ζητάνε. Εχουν μάθει να απλώνουν το χέρι. Δεν έχουν τη μόρφωση να σεβαστούν την προσωπικότητά τους», λέει. Ονειρό του είναι να δημιουργήσει ένα ίδρυμα υποτροφιών που θα δίνει οικονομικά κίνητρα στους Τσιγγάνους ή σε άλλες μειονότητες για να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. «Αν τους “αναγκάσουμε” να τελειώσουν το λύκειο θα έχουμε κερδίσει το στοίχημα», λέει.

Οι φωτογραφίες.
Η μόρφωση είναι ο βασικός τρόπος για να επιτευχθεί ενσωμάτωση των Τσιγγάνων, σύμφωνα με την ψυχολόγο Ζωή Σούρδη που είναι υπεύθυνη στο κέντρο ημέρας Ζεφυρίου της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Κλίμακα. «Οταν ξεκινούσα εδώ το ΄95 τα παιδιά δεν ήξεραν ότι υπάρχει γιορτή της μητέρας. Δεν είχαν ακούσει ποτέ το παραμύθι για τα τρία γουρουνάκια. Σήμερα μπορεί ακόμα να τους λείπουν τα παιδικά κρεβάτια ή τα γραφεία, αλλά δεν θέλουν να είναι στο περιθώριο. Πηγαίνουμε μαζί τους στο Πλανητάριο, στον ζωολογικό κήπο. Πρόσφατα με τα παιδιά του Ζεφυρίου ακούσαμε τον Μπρέγκοβιτς στο Ηρώδειο».

Η μόρφωση όμως δεν είναι δεδομένη στο σπίτι του Μιχάλη Δημόπουλου. Προέχει η επιβίωση. Ο κ. Δημόπουλος μένει σε μια γειτονιά του Μενιδίου, μακριά από τους καταυλισμούς. Το αφιλόξενο δυάρι του στεγάζει 20 ανθρώπους, τα περισσότερα παιδιά.

Στην είσοδο είναι πεταμένα ξεροκόμματα. Στα παράθυρα δεν υπάρχουν τζάμια. Εσπασαν στο σεισμό του ΄99.

Χαλιά αντί τζάμια.
Οταν πιάσουν τα κρύα ο κ. Δημόπουλος θα καρφώσει στη θέση τους χαλιά. «Δούλευα στην οικοδομή με ένσημα. Εδώ και τέσσερα χρόνια όμως είμαι άνεργος. Κατάφερα να φύγω από την παράγκα με δάνειο της Εργατικής Εστίας. Τώρα όμως δεν έχω νερό», λέει και ζητά να φωτογραφίσω το σπίτι του, «μήπως και γίνει κάτι».

Εξω από το σπίτι του Μαρίνου Μουκάνη ο μικρότερος γιος του, ο 23χρονος Χάρης διψάει για μια φωτογραφία. «Το έβγαλες αυτό; Δείξε και τον κήπο με τα σιντριβάνια», λέει. Λίγο μακρύτερα ο κ. Παναγιώτης ζητάει να φωτογραφηθεί χωρίς να δείχνει το πρόσωπό του. «Πολλές φορές οι Τσιγγάνοι μού θυμίζουν τη φυλή των μαύρων. Υπέφεραν τα πάνδεινα και αν επιτύχουν κάτι στολίζονται με χρυσές αλυσίδες και πολυτελή ρούχα. Σαν να λένε: “Ποιος νομίζεις ότι είσαι εσύ, λευκέ; Κοίταξέ με τώρα”. Αυτό δεν θα το έλεγα ενσωμάτωση».source:madata.gr

Η Αγία Σοφία δεν ανήκει 

στους σημερινούς Τούρκους 

αλλά ούτε και στους Έλληνες..

Η  Αγία Σοφία δεν ανήκει στους σημερινούς Τούρκους αλλά ούτε και στους Έλληνες
«Η Αγία Σοφία δεν ανήκει στους σημερινούς Τούρκους αλλά ούτε και στους Έλληνες γιατί είναι πολιτιστικό μνημείο ολόκληρης της ανθρωπότητας και έτσι έχει χαρακτηριστεί από την Ουνέσκο. Κάθε προσπάθεια ιδιοποίησής της είναι κακή», υποστήριξε ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξη του στην Ένωση Συντακτών Σμύρνης και πρόσθεσε «Η συγκίνηση που νιώθουν όλοι οι άνθρωποι όταν μπαίνουν στην Αγία Σοφία είναι ίδια, είτε είναι Τούρκοι, είτε Έλληνες, είτε Αφρικανοί, είτε Κινέζοι».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τουρκικής απειλής προς την Ελλάδα, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στα υπάρχοντα στρατιωτικά δόγματα και των δύο χωρών, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει χιλιάδες αποβατικά σκάφη στο Αιγαίο, τα οποία «μάλλον δεν προορίζονται για την Ιταλία».
Τόνισε ότι η Τουρκία έχει διακηρύξει ότι «ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 μίλια είναι αιτία πολέμου». Είπε ότι «η Ελλάδα έχει υπογράψει τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας ενώ η Τουρκία δεν την έχει υπογράψει. Οι Συνθήκες, όμως, όταν υπογράφονται από έναν αριθμό κρατών μελών του ΟΗΕ ισχύουν για όλους», πρόσθεσε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπενθύμισε ότι ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ του οποίου και οι δύο χώρες είναι μέλη απαγορεύει τη χρήση βίας ή και την απειλή χρήσης βίας. «Άρα η θέση της Τουρκίας είναι αντίθετη στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ», δήλωσε στη συνέντευξή του ο Θόδωρος Πάγκαλος. Επεσήμανε ότι τα χωρικά ύδατα δεν έχουν καμία σημασία, καθώς ακόμη και τα πολεμικά πλοία μπορούν να τα διασχίζουν με τη λεγόμενη «αβλαβή διέλευση», λέγοντας ότι έχει δημιουργηθεί κατά τρόπο τεχνητό ένα κλίμα έντασης που δεν έχει λόγο ύπαρξης.source:parapolitika.gr

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων...


Αθήνα
Ενισχύουν τα μπλόκα τους στις εθνικές οδούς οι οδηγοί φορτηγών και βυτιοφόρων δημοσίας χρήσης, την ώρα που στην αγορά εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα στην τροφοδοσία.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ.Πεταλωτής, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παρέμβασης της Δικαιοσύνης σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες φορτηγών συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και εμποδιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς και η κυκλοφορία, σύμφωνα με «Το Βήμα».

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημοσίας χρήσης, από την πλευρά τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, οπότε αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ενώ η κυβέρνηση τους υπενθυμίζει ότι συνεχίζεται το καθεστώς της επίταξης και διαμηνύει πως όπου παρατηρηθεί καταστρατήγησή του θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές, αυτή τη στιγμή είναι παρατεταγμένα σε δρόμους στο Λεκανοπέδιο Αττικής, πάνω από 750 φορτηγά και βυτιοφόρα.

Από το απόγευμα της Παρασκευής υλοποιήθηκε η απόφαση των βυτιοφορέων να αποσύρουν από την κυκλοφορία εκατοντάδες οχήματα, τα οποία έχουν παρατάξει και στα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος της Ελευσίνας, ενισχύοντας σημαντικά το συγκεκριμένο σημείο συγκέντρωσης, ενώ ένα δεύτερο σημείο είναι στα διόδια της Ελευσίνας, όπου εκεί είναι παρατεταγμένα φορτηγά. Το τρίτο σημείο στην Αθηνών-Κορίνθου είναι στο Χαϊδάρι, όπου βρίσκονται φορτηγά και γερανοφόρα οχήματα.

Παρατεταγμένα οχήματα βρίσκονται επίσης στα διόδια της Κορίνθου, στην περιοχή της Μεταμόρφωσης στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στην Παραλιακή και συγκεκριμένα στην Ποσειδώνος, στο ύψος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, στον κόμβο Μαρκοπούλου στη λεωφόρο Αθήνας-Σουνίου και στη συμβολή των λεωφόρων Αλίμου και Βουλιαγμένης.

Σε όλα τα σημεία συγκέντρωσης βρίσκονται άνδρες της Τροχαίας και δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίοι έχουν ρητές εντολές να μην επιτρέψουν στα φορτηγά να φύγουν ομαδικά και να κάνουν πορεία προς το κέντρο της Αθήνας.

Το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκε νέα ένταση στα διόδια της Ελευσίνας, καθώς ιδιοκτήτες που βρίσκονται με τα οχήματά τους στην περιοχή δεν επέτρεπαν σε άλλα φορτηγά να περάσουν προς την Αθήνα.

Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης Βόρειας Ελλάδας, με την παράταξη οχημάτων σε κομβικά σημεία οδικών αξόνων της Θεσσαλονίκης.

Την Τρίτη, οι αυτοκινητιστές της Βόρειας Ελλάδα θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική συνέλευση στην Αθήνα και στην πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή, ενόψει της ψήφισης του σχεδίου νόμου για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Φορτηγά και βυτιοφόρα δημόσιας χρήσης παραμένουν παρατεταγμένα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στην πύλη 16, στο Δερβένι, στην περιοχή Τιτάν, στην περιοχή της Λαχαναγοράς και στη Γέφυρα. Συνολικά 330 οχήματα είναι ακινητοποιημένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Βόρειας Ελλάδας, Ντίνος Κιρκιλής.

Οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά

Την ίδια ώρα, εμφανεις είναι πλέον οι ελλείψεις βασικών καταναλωτικών αγαθών, μεταξύ των οποίων και φάρμακα, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Ήδη, αρκετές μεταποιητικές επιχειρήσεις στη βόρεια Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε αναστολή μέρους ή και του συνόλου της παραγωγικής λειτουργίας τους, το τελευταίο 48ωρο, λόγω ελλείψεων σε καύσιμα και πρώτες ύλες.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς και Επιχειρήσεων Logistics Ελλάδος, απευθύνει δραματική έκκληση τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους ιδιοκτήτες φορτηγών να βρουν τη χρυσή τομή και να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Πάντως προς το παρόν δεν παρατηρούνται ακόμη σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα, καθώς τα πρατήρια εξυπηρετούνται από τα βυτιοφόρα των εταιριών πετρελαιοειδών.source:in.gr
Το πιο ακριβό βιβλίο στον κόσμο

Το πιο ακριβό βιβλίο 

στον κόσμο...

Μία σπάνια κόπια του πιο ακριβού βιβλίου στον κόσμο, το “Birds of America,” του John James Audubon’s πρόκειται να δημοπρατηθεί από το Sotheby’s στο Λονδίνο στις 7 Δεκεμβρίου. Όπως έχει αποδειχθεί, μόλις 119 κόπιες αυτού του βιβλίου υπάρχουν ανά τον κόσμο από τις οποίες οι 108 βρίσκονται σε βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια ή μουσεία. Η τιμή μίας από αυτές τις κόπιες ορίστηκε ανάμεσα στα 6,73 εκατομμύρια δολάρια και τα 10,1 εκατομμύρια δολάρια. Το βιβλίο περιλαμβάνει 1000 ιλουστρασιόν φωτογραφίες φυσικού μεγέθους για περισσότερα από πεντακόσια είδη πουλιών. Ο συγγραφέας του βιβλίου μάλιστα χρειάστηκε δώδεκα ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρώσει την έρευνά του. Μία άλλη κόπια του συγκεκριμένου βιβλίου πουλήθηκε έναντι του ποσού των 8,8 εκατομμυρίων δολαρίων από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s το 2000, γεγονός που αποτέλεσε και πάλι μεγάλο ρεκόρ.source:gossip-tv.gr

Γυμνάζεσαι; Νόστιμες συνταγές

για να κάψεις περισσότερο λίπος...

Φωτό: © Fotolia
To αποφάσισες! Η γυμναστική είναι η καλύτερη λύση για να δεις το σώμα σου να μεταμορφώνεται και το λίπος να εξαφανίζεται. Σωστά! Αν όμως δεν προσέξεις παράλληλα τη διατροφή σου, τότε ίσως να ρίχνεις άδικα τόσο ιδρώτα!

Όταν λοιπόν παρακολουθείς ένα εντατικό πρόγραμμα γυμναστικής καλό είναι να φροντίζεις και τη διατροφή σου. Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς εξηγεί πως με συγκεκριμένα γεύματα, μπορείς να πάρεις την απαραίτητη πρωτεΐνη, η οποία θα τονώσει τους μύες σου, χωρίς φόβο εναπόθεσης λίπους.



Δοκίμασε τις παραπάνω συνταγές, πάντα σε συνδυασμό με συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικής. Οι συνταγές αυτές μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνες, θα σε βοηθήσουν όμως να χάσεις πόντους και να κάψεις λίπος μόνο αν συνοδεύουν ένα πρόγραμμα γυμναστικής. source:tlife.gr
top