Τα 5 μυστικά του έρωτα 

με την πρώτη ματιά!


Υπάρχουν μυστικά για τον έρωτα; Τι είναι αυτό που μας κάνει “κλικ” στον άλλο; Κι όμως υπάρχει λογική και στον κεραυνοβόλο έρωτα


Τι μας κάνει «κλικ» και συμπαθούμε αμέσως κάποιους ανθρώπους και όχι κάποιους άλλους; Γιατί νιώθουμε πολύ κοντά με ορισμένους, αν και τους γνωρίζουμε ελάχιστα, και πώς είναι δυνατό να ερωτευθούμε κάποιον άγνωστο με την πρώτη ματιά;
 
Όπως γράφει το “Βήμα” σύμφωνα με το βιβλίο «Κλικ, η μαγεία της άμεσης επαφής: τα 5 μυστικά για τον έρωτα, τη φιλία και την καλή συνεργασία» υπάρχει λογική εξήγηση. Το «κλειδί» για να έρθουμε γρήγορα πολύ κοντά με κάποιον είναι η ειλικρίνεια, η εγγύτητα, ο μαγνητισμός, οι ομοιότητες και το να μοιραζόμαστε δύσκολες εμπειρίες.
 
Η έλξη μπορεί να είναι ερωτική ή και φιλική, και η συμπάθεια μπορεί να απευθύνεται σε έναν συνάδελφο ή ακόμη και στον διπλανό μας στο τρένο. Οταν όμως κάποιος μας κάνει «κλικ» νιώθουμε σαν να τον ξέραμε από πάντα.
 
Σύμφωνα με το νέο βιβλίο των ψυχολόγων Ρομ και ΟριΜπράφμαν αυτό το συναίσθημα δεν είναι απλώς κοινό για όλους τους ανθρώπους, αλλά εξηγείται επιστημονικά. Οπως εξηγούν οι βρετανοί συγγραφείς, «κάθε φορά που συμβαίνει αυτόσυντρέχουν πέντε πολύ συγκεκριμένοι παράγοντες ».
 
Ο πρώτος παράγοντας είναι η ειλικρίνεια: όταν είμαστε «ανθρώπινοι και ανοιχτοί» ο άνθρωπος που είναι απέναντί μας χαλαρώνει και είναι εύκολο να μας συμπαθήσει, ακόμη και να μας ερωτευθεί. Επιπλέον, χωρίς να κάνουμε ανάρμοστες ή πολύ προσωπικές αποκαλύψεις, « αν επιτρέψουμε στον εαυτό μας να εμφανιστεί λίγο ευάλωτος ή τρωτός βοηθά στο να μας εμπιστευτεί ο άλλος, ακριβώς επειδή παίρνουμε ένα ψυχολογικό ή συναισθηματικό ρίσκο. Οταν και οι δύο αποκαλύπτουν καλοπροαίρετα ποιοι είναι δημιουργείται ένα ιδανικό περιβάλλον οικειότητας, που σε άλλες περιπτώσεις χρειάζεται καιρό για να δημιουργηθεί » εξηγούν οι Μπράφμαν.
 
« Η εγγύτητα μπορεί επίσης να... κάνει θαύματα. Αν θέλετε να κάνετε “κλικ” σε κάποιον, φροντίστε να βρεθείτε κυριολεκτικά όσο πιο κοντά του γίνεται » λένε οι βρετανοί συγγραφείς. Γνωρίζοντας κάποιον σιγά σιγά ή συναντώντας τον συχνά σε ένα ουδέτερο περιβάλλον, όπως το γραφείο ή το πολυκατάστημα της γειτονιάς, δημιουργείται μια οικειότητα που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια ουσιαστική σχέση.
 
Το τρίτο «κλειδί» είναι αυτό που οι Μπράφμαν αποκαλούν « μαγνητισμό », το σεξαπίλ. Το εκπέμπουμε όταν νιώθουμε δικαιολογημένη αυτοπεποίθηση, πίστη στις ικανότητές μας και άνεση με τον εαυτό μας. « Αν αυτό είναι κάτι που γίνεται εμφανές σε μια συζήτηση, τότε είμαστε πολύ κοντά στο ΄΄κλικ΄΄ » γράφουν στο βιβλίο.
 
Γκρεμίζοντας τον μύθο ότι τα ετερώνυμα έλκονται οι δύο ψυχολόγοι δίνουν έμφαση στις ομοιότητες, όχι στις διαφορές. « Δύσκολα θα νιώσουμε να συνδεόμαστε από την πρώτη ματιά με κάποιον που δεν έχει χιούμορ, δεν καταλαβαίνει τίποτα για τη ζωή μας και προέρχεται από μια χώρα την οποία δεν έχουμε επισκεφθεί ποτέ. Είμαστε “προγραμματισμένοι” από τη φύση έτσι ώστε ανάμεσα σε μια ομάδα ατόμων να ψάχνουμε εκείνο που μας μοιάζει περισσότερο.Οταν αναγνωρίζουμε ομοιότητες με έναν ξένο, έστω και υποσυνείδητα, νιώθουμε αμέσως έλξη και συμπάθεια... ακόμη περισσότερο αν μοιραστούμε δύσκολες στιγμές μαζί του. Μάλισταόσο μεγαλύτερη η αντιξοότητατόσο πιο δυνατός είναι ο δεσμός που δημιουργείται μεταξύ εκείνων που τη μοιράζονται » λένε οι δύο ψυχολόγοι.
 
 
Τα 5 μυστικά του έρωτα με την πρώτη ματιά
 
Ειλικρίνεια: Στις ανθρώπινες σχέσεις υπάρχει ένα «φράγμα οικειότητας» που πρέπει να «σπάσει». Αυτό συμβαίνει όταν είμαστε «ανοιχτοί» και ειλικρινείς με τον άλλον από την πρώτη στιγμή.
 
Εγγύτητα: Ο χρόνος, και ιδίως ο χώρος, μετράνε πολύ. Η διαρκής επαφή και συναναστροφή οδηγούν στην αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ δύο ατόμων.
 
Μαγνητισμός: Η αυτοπεποίθηση, η αφοσίωση σε αυτό που κάνουμε και η πίστη στις ικανότητές μας είναι ιδιότητες που ελκύουν τους άλλους σε εμάς.
 
Ομοιότητες: Οσο πιο πολλά κοινά ενδιαφέροντα έχουμε με κάποιον τόσο πιο εύκολο είναι να αναπτύξουμε βαθιά σχέση μαζί του.
 
Κοινές εμπειρίες: Οταν μοιράζονται εμπειρίες, και μάλιστα σε αντίξοες συνθήκες, δύο άνθρωποι ενώνονται και αναπτύσσονται μεταξύ τους πιο ισχυροί δεσμοί.
 
 source:newsit.gr

«Στάχτη» τα έσοδα από 

τους φόρους τσιγάρων...


Ανατιμήσεις καιαλλαγές στη φορολογία των τσιγάρων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς τα προβλεπόμενα έσοδα παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση έναντι του στόχου, παρά τις συνεχόμενες αυξήσεις στους συντελεστές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Στο Μνημόνιο προβλέπονται πρόσθετα έσοδα από τη φορολόγηση των τσιγάρων, ύψους 1,13 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2009, αλλά αυτά δεν ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ, αν και έχουν υπάρξει τρεις αυξήσεις στον ΕΦΚ και δύο αυξήσεις στον ΦΠΑ. Όμως, η μείωση έως και 20% της κατανάλωσης, η μείωση -άνω του 20%- στις πωλήσεις των λεγόμενων ακριβών τσιγάρων, και η στροφή των καπνιστών στα «φθηνά» και τα στριφτά τσιγάρα καθιστούν αδύνατη την επίτευξη του στόχου.
Από την πλευρά τους, ορισμένες καπνοβιομηχανίες μείωσαν τις τιμές στα πακέτα των 3,80 ευρώ (σε 3 ευρώ περίπου), με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν περαιτέρω τα δημόσια έσοδα από τον φόρο.
Την Πέμπτη (02/09), πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση υπό τον υφυπουργό Οικονομικών, Φ.Σαχινίδη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των καπνοβιομηχανιών, των χονδρεμπόρων και των περιπτερούχων.
Ο κ. Σαχινίδης ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση για τα έσοδα του κράτους και παράλληλα να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των φορέων.
Οι φορείς κατέθεσαν τις ενστάσεις τους για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και πρότειναν αλλαγές στη φορολογία. Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι η αύξηση του ποσοστού του πάγιου φόρου, που αποτελεί τμήμα του συνολικού ΕΦΚ.
Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερες αυξήσεις στα «φθηνά» τσιγάρα και μικρότερες αυξήσεις στα «ακριβά», ώστε να κλείσει και η μεγάλη διαφορά που υπάρχει στις τιμές.source:cosmo.gr

Νέα πετρελαιοκηλίδα 

στον Κόλπο του Μεξικού;


Μόλις ένα μήνα μετά το σφράγισμα της εξόρυξης της ΒΡ που είχε προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού, μια νέα έκρηξη, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία,  «ξύπνησε» τις άσχημες μνήμες, καταστρέφοντας  την Πέμπτη την πλωτή εξέδρα άντλησης πετρελαίου Vermillon 380 στον Κόλπο του Μεξικού.

Και οι 13 εργαζόμενοι στην εξέδρα που είχαν βρεθεί στη θάλασσα διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν άμεσα στο νοσοκομείο. Ένας φέρεται να έχει τραυματιστεί αν και υπάρχουν και  αναφορές που δε μιλούν για τραυματισμούς.
Σύμφωνα με τις αρχές της Λουιζιάνα, που επικαλούνται αξιωματούχους της εταιρείας Mariner Energy (στην οποία και ανήκει η εξέδρα), η παραγωγή από τη φλεγόμενη εξέδρα έχει σταματήσει και η φωτιά προέρχεται από εύφλεκτο υλικό, αποθηκευμένο στις εγκαταστάσεις της.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε πως εντόπισε διαρροή πετρελαίου στο σημείο, μήκους περίπου 1,5 χλμ. και πλάτους 30 μέτρων, αλλά προς το παρόν οι Αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές, καθώς δεν  υπάρχουν ενδείξεις για πετρελαιοκηλίδα.

"Τα σκάφη και τα αεροπλάνα στην περιοχή δεν έχουν εντοπίσει κάποια κηλίδα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής ακτοφυλακής, Πίτερ Τρόεντσον, σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Ορλεάνη. 

Η Ακτοφυλακή, στέλνει ελικόπτερα στο σημείο της καταστροφής, στα ανοιχτά της Λουιζιάνας, ενώ η εταιρεία Mariner Energy, στην οποία ανήκε η εξέδρα, έχει στείλει πυροσβεστικά σκάφη της για να αντιμετωπίσει την πυρκαγιά.



Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς τόνισε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί, αν χρειαστεί.

Η γεώτρηση γινόταν σε σημείο κοντά στις αμερικανικές ακτές, 160 χλμ. νότια της Λουιζιάνα, και σε σχετικά ρηχά νερά (περίπου 105 μέτρα).

Με το άκουσμα της είδησης οι τιμές του πετρελαίου παρουσίασαν αύξηση 0,5%.source:protothema.gr

Τέρμα στον εξευτελισμό

των γυναικών κρατουμένων...


Μόνο μετά από εντολή του αρμόδιου δικαστικού λειτουργού και από γιατρό θα γίνεται η «κολπική έρευνα» στις γυναίκες κρατούμενες, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Απόστολου Κατσιφάρα.

Η απόφαση ξεκαθαρίζει, επίσης, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται σωματική έρευνα, σε ιδιαίτερο χώρο, από τουλάχιστον δύο υπαλλήλους του ιδίου φύλου και με τρόπο που δεν θίγεται η αξιοπρέπεια του ατόμου.

Η απόφαση έρχεται να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα γυναικών κρατουμένων, αλλά και Ευρωπαϊκών Οργανισμών, που μιλούσαν για εξευτελιστικό τρόπο διενέργειας της ενδοσωματικής έρευνας στις γυναίκες κρατούμενες.source:zougla.gr

Οι εκφράσεις των μωρών 

δεν συμβαδίζουν πάντοτε με τα συναισθήματά τους...


Μια κουταλιά ζάχαρη τα κάνει να ονειρεύονται και να ξεχνούν πόνους κι ενοχλήσεις

Τι πιο όμορφο και καθησυχαστικό από το χαμόγελο ενός μωρού; Για ολόκληρες γενιές οι μητέρες ανά τον κόσμο συσχετίζουν τις εκφράσεις του προσώπου των μωρών τους με τα συναισθήματά τους. Σύμφωνα όμως με τ' αποτελέσματα μιας πρόσφατης σχετικής έρευνας δε μπορούμε πραγματικά να γνωρίζουμε τί αισθάνεται ένα μωρό παρακολουθώντας μόνο την έκφραση και τις αντιδράσεις του. Ειδικότερα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μία κουταλιά ζάχαρη πριν από μία ένεση ή εξέταση αίματος μπορεί να αλλάξει την έκφρασή του μωρού χωρίς όμως να μειώσει τον πόνο του.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της νεογνολόγου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Λονδίνου, Judith Meek, σύμβουλος, και επικεφαλής της έρευνας, «Όταν δίνεις ζάχαρη στα μωρά δείχνουν σαν να ονειρεύονται. Περισσότερο πρόκειται για εκτροπή της προσοχής, αλλά δεν επηρεάζει τον πόνο. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αποσπάσεις την προσοχή ενός μωρού, όπως να τα χαϊδέψεις ή να τα αγκαλιάσεις, που μπορεί να είναι και πιο αποτελεσματικό».source:newsbeast.gr

Μια δικηγόρος στα 

καλλιστεία...

Ιωάννα Μαμάη 
Μις Αγγλία 2010 στέφτηκε μια φοιτήτρια νομικής από το Nottingham αποδεικνύοντας πως οι όμορφες γυναίκες δεν είναι απαραίτητα και χαμηλής νοημοσύνης.

Η 21χρονη, Jessica Linley, βγήκε πρώτη ανάμεσα σε 60 υποψήφιες στα ετήσια καλλιστεία που διοργανώνονται σε μεγάλο ξενοδοχείο στην περιοχή Birmingham.

Τον επόμενο μήνα, η ξανθιά καλλονή με το αγαλματένιο σώμα, θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στο διαγωνισμό Μις Κόσμος που διοργανώνεται φέτος στην Κίνα.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Jessica εργάζεται ως επαγγελματίας μοντέλο ενώ το 2008 είχε ξανασυμμετάσχει στο διαγωνισμό και είχε κατακτήσει την τρίτη θέση. Μάλιστα, έχει εμφανιστεί σε διαφημιστικό της εκπομπής της Coleen Rooney, Coleen's Real Women και σε ριάλιτι του MTV.

Η νεαρή κοπέλα δεν εργάζεται μόνο ως μοντέλο αλλά σπουδάζει παράλληλα νομική στο πανεπιστήμιο του Nottingham. Σύμφωνα με την Daily Mail, για λίγο καιρό θα αφήσει στην άκρη τις σπουδές της για να δώσει το 100% του εαυτού της στα καλλιστεία Μις Κόσμος.

"Θέλω να κάνω ότι καλύτερο μπορώ και να αλλάξω τη ζωή των ανθρώπων" προσέθεσε η 21χρονη.source:cosmo.gr

Βρετανοί μεσίτες: "Αγοράστε

γη στην Ελλάδα!"



Τι συμβουλεύουν οι βρετανοί μεσίτες τους συμπατριώτες τους. Γιατί βλέπουν ως ευκαιρία την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.
Μοναδικές είναι οι ευκαιρίες για την αγορά ακινήτων στα νησιά, συμβουλεύουν τους πελάτες τους βρετανοί μεσίτες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Είναι μια περίοδος που λόγω της ύφεσης στη χώρα μας οι τιμές τους έχουν πέσει πολύ χαμηλά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου, ο συνδυασμός της πτώσης των τιμών και της αναπροσαρμογής της συναλλαγματικής ισοτιμίας στερλίνας/ευρώ, μπορεί κανείς να αγοράσει σπίτι μέσα «στις λαμπερές φυλλωσιές της κρητικής ελιάς» με θέα τη θάλασσα.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς μεσίτες μπορεί κανείς να αγοράσει σπίτι σε κάποιο νησί ξεκινώντας από 110 χιλ. ευρώ ή κάτω από 100 χιλ. στερλίνες. Η πτώση της στερλίνας έχει βοηθήσει πολύ τους Βρετανούς να αποκτήσουν στην Ελλάδα μία εξοχική κατοικία, ή ακόμη και να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους ως συνταξιούχοι, επισημαίνουν, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο ήταν απαγορευτικό μόλις δύο χρόνια νωρίτερα.

Ετσι λοιπόν συμβουλεύουν τους συμπατριώτες τους τα εξής:

1. Τα παραθαλάσσια σπίτια είναι ακριβά. Μπορεί εύκολα κάποιος να βρεί πολύ καλύτερες τιμές μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα.

2. Υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως η Νότια Πελοπόννησος ή η Βόρεια Ελλάδα.

3. Μπορείτε να βρείτε παλιά σπίτια που με μία μικρή ανακαίνιση μετατρέπονται σε πολύ όμορφες παραδοσιακές κατοικίες

4. Μπορείτε να χτίσετε εσείς ένα σπίτι, καθώς οι τιμές των κατασκευαστών έχουν υποχωρήσει λόγω «αναδουλειών».

5. Οι Έλληνες λατρεύουν τα παζάρια. Παζαρέψτε την οικία που θέλετε να αγοράσετε. Όταν όμως παζαρεύετε μην επιδείξετε πλούτο, δείχνοντας ότι είστε σε χειρότερη μοίρα από τους Έλληνες.

Τέλος, οι περιοχές που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των Βρετανών μεσιτών και έχουν διαδοθεί μέσω του διαδικτύου βρίσκονται στη Βορειοανατολική και Δυτική Κρήτη, στη Ζάκυνθο και στην Πελοπόννησο.source:newsit.gr

Μεγάλες επαναστάσεις...


Μάο Τσε Τουνγκ

Οταν τα αγροτόπαιδα µπήκαν στο Πεκίνο
Ρούσσος Βρανάς

Ουδείς πίστευε πως ο Μάο και οι σύντροφοί του θα τα κατάφερναν να πάρουν την εξουσία και να µεταµορφώσουν µέσα σε λίγα χρόνια µια τόσο αχανή χώρα όπως η Κίνα σε µια µεγάλη δύναµη. Η επικράτηση της κινεζικής επανάστασης ήταν κάτι το απροσδόκητο για τον δυτικό κόσµο. Πότε άρχισε η κινεζική επανάσταση; Αλλοι πιστεύουν µε την ίδρυση του Κινεζικού Κοµµουνιστικού Κόµµατος, το 1921. Κι άλλοι µε την τελική επίθεση, το φθινόπωρο του 1948. Η πραγµατική της αρχή όµως έγινε τα χρόνια 1949-1950. Ηταν τότε που η επανάσταση ολοκληρώθηκε µε την κατάκτηση της εξουσίας, για να αρχίσει µια νέα επανάσταση για τον κοινωνικό και πολιτικό µετασχηµατισµό της χώρας.
Η κοµµουνιστική επικράτηση δεν είχε προβλεφθεί από κανέναν. Ακόµη και το 1948, η εφηµερίδα «Λε Μοντ» καθησύχαζε τον δυτικό κόσµο υποστηρίζοντας ότι µια νίκη των κοµµουνιστών ήταν αδιανόητη. Ο Μάο και οι σύντροφοί του όµως είχαν τα δικά τους σχέδια. Οχυρωµένοι στα προπύργιά τους στη Βόρεια Κίνα, περίµεναν την κατάρρευση του εθνικιστικού στρατού. Γνώριζαν καλά πόσο ήταν αποδιοργανωµένος και απογοητευµένος µετά την ήττα του από τους Γιαπωνέζους. Για να επιταχύνουν αυτή την κατάρρευση, τον υποχρέωσαν να αναπτυχθεί υπερβολικά χωρίς τις απαραίτητες γραµµές επικοινωνίας και τον παρενοχλούσαν συστηµατικά. Ο Κόκκινος Στρατός θα δώσει το αποφασιστικό πλήγµα το φθινόπωρο του 1948 στη Μαντζουρία, που διαθέτει άφθονο σοβιετικό υλικό και εξαιρετική οργάνωση. Ο Λιν Πιάο περνάει στην επίθεση. Τριάντα µεραρχίες των εθνικιστών διαλύονται ή περνούν στην πλευρά των κοµµουνιστών. Υστερα έρχεται η σειρά της πανουργίας. Ικανοί διαπραγµατευτές ανοίγουν τον δρόµο των κοµµουνιστών προς το Τιεντσίν και το Πεκίνο. Με τίµηµα εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, η µεγάλη µάχη του Χουαϊχάι οδηγεί στη Σαγκάη, η οποία καταλαµβάνεται τον Μάρτιο του 1949. Τα υπόλοιπα θα έρθουν από µόνα τους: η Καντώνα το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς, το Θιβέτ το 1951.

Πιο εντυπωσιακή και από τη στρατιωτική νίκη είναι η αποτελεσµατικότητα µε την οποία εγκαθίσταται η νέα εξουσία. Τα νέα στελέχη είναι όλα τους παιδιά του Λιου Σιαοσί και των συνεργατών του στο περίφηµο «Γραφείο της Βόρειας Κίνας». Οι εξαιρετικές οργανωτικές ικανότητες του Λιου τον έχουν φέρει στο νούµερο 2 του ΚΚΚ στο έβδοµο συνέδριό του, το 1945, το οποίο επικυρώνει την ιδεολογική και πολιτική πρωτοκαθεδρία του Μάο. Οµως και ο Τσου ΕνΛάι παίζει έναν αναντικατάστατο ρόλο ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, ενώ το κόµµα διαθέτει περίπου πενήντα ακόµη πολιτικοστρατιωτικά στελέχη µεγάλης αξίας.

Παρά την πείρα τους, νιώθουν δέος µπροστά στο τιτάνιο έργο της διακυβέρνησης µιας τόσο αχανούς χώρας. Φοβούνται τις πόλεις και τις φαντάζονται να κατοικούνται από ταξικούς εχθρούς. Θα περιµένουν κάµποσους µήνες ώσπου να εγκατασταθούν στο Πεκίνο, πίσω από τους κόκκινους τοίχους ενός πάρκου που γειτνιάζει µε το αυτοκρατορικό ανάκτορο. Οι περισσότεροι αγροτόπαιδα που στρατολόγησε ο Μάο στην κινεζική ύπαιθρο, θα αντικρύσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους ηλεκτρικούς λαµπτήρες. Και οι στρατιώτες που θα µπουν στα µεγάλα ξενοδοχεία, θα ξαφνιαστούν τόσο από τους ανελκυστήρες που θα τους γαζώσουν µε τα µυδράλια.

Η κοµµουνιστική διοίκηση θα οργανωθεί γρήγορα. Ο κοµµατικός µηχανισµός επιβάλλεται παντού. Η Λαϊκή Δηµοκρατία της Κίνας ιδρύεται την 1η Οκτωβρίου 1949. Και τότε αρχίζει µια άλλη επανάσταση. Το νέο οικογενειακό δίκαιο καταργεί την επιρροή των οικογενειακών φατριών και επεκτείνει τις αρµοδιότητες του κόµµατος στην ιδιωτική ζωή. Η αγροτική µεταρρύθµιση δίνει την ευκαιρία στους χωρικούς να συνταχθούν πίσω από τη νέα εξουσία και να συντρίψουν την τάξη των γαιοκτηµόνων.

Ολα φαίνεται να πηγαίνουν καλά για το νέο καθεστώς. Το ταξίδι του Μάο στη Μόσχα το 1950 καταλήγει σε ένα σύµφωνο σοβιετικών εγγυήσεων για την ασφάλεια της χώρας και για σοβιετική οικονοµική βοήθεια. Η νικηφόρος είσοδος της Κίνας στον κορεατικό πόλεµο προκαλεί παγκόσµια αίσθηση.

Στο εσωτερικό της χώρας, οι πρώτες επαναστατικές πράξεις της νέας εξουσίας ενθουσιάζουν τον εξαντληµένο πληθυσµό. Το νέο καθεστώς αποκαθιστά την τάξη, σταθεροποιεί το εθνικό νόµισµα και ξαναβάζει µπροστά την οικονοµία, δίνοντας διαβεβαιώσεις στους επιχειρηµατίες οι οποίες οδηγούν στην ανάκαµψη της βιοµηχανίας. Ο Λιου Σιαοσί θα φτάσει στο σηµείο να πει: «Η εκµετάλλευση έχει κι αυτή τα πλεονεκτήµατά της». Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από αυτό ακριβώς που θα εφαρµόσει µερικές δεκαετίες αργότερα ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ, υιοθετώντας ένα µοντέλο µεικτής οικονοµίας («σοσιαλισµό της αγοράς» το είπαν µερικοί) και θέτοντας τα θεµέλια του κρατικού καπιταλισµού της σύγχρονης Κίνας. Οµως, εκείνη η δήλωση του Λιου Σιαοσί αποδείχτηκε µοιραία για την καριέρα του (και ίσως και για τη ζωή του). Ιδιες ιδέες, άλλα χρόνια.
Οι στρατιώτες από την κινεζική ύπαιθρο, µπαίνοντας στα µεγάλα ξενοδοχεία του Πεκίνου, ξαφνιάστηκαν τόσο από τους ανελκυστήρες που τους γάζωσαν µε τα µυδράλια

Οι πρωταγωνιστές

ΜΑΟ ΤΣΕ ΤΟΥΝΓΚ
?1893?1976?
Ο µεγάλος τιµονιέρης
Δάσκαλος ήθελε να γίνει ο φτωχός επαρχιώτης. Πάντα έλεγε πως το πρώτο χρέος στη ζωή του ήταν να γίνει δάσκαλος. Εµελλε όµως να γίνει ένας από τους σηµαντικότερους ηγέτες του 20ού αιώνα. Από τους ιδρυτές του Κοµµουνιστικού Κόµµατος το 1921, ο Μάο βρέθηκε αντιµέτωπος µε τον αρχηγό της εθνικιστικής κυβέρνησης Τσιανγκ Καϊ Σέκ, σε έναν ανελέητο εµφύλιο πόλεµο που έληξε µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο µε την επικράτηση των κοµµουνιστών. Η χώρα την οποία ανέλαβε να κυβερνήσει ο Μάο ήταν εξαιρετικά υπανάπτυκτη και φτωχή, χωρίς ορατές προοπτικές για το µέλλον.

Αντιµετωπίζοντας τα προβλήµατα της αγροτικής µεταρρύθµισης και του εκσυγχρονισµού είχε σχετική επιτυχία. Το 1956, η ανανεωτική εκστρατεία του µε το σύνθηµα «Αφήστε να ανθίσουν εκατό λουλούδια» γύρισε µπούµερανγκ, προκαλώντας ζωηρές επικρίσεις κατά της ηγεσίας και αιτήµατα για ριζικές αλλαγές. Η αντίδραση του Μάο ήταν να καταστείλει αυτό το κίνηµα. Τα επόµενα χρόνια σηµαδεύτηκαν από διαµάχες µε τη Σοβιετική Ενωση, εσωτερικές συγκρούσεις για την οικονοµική πολιτική και έντονες εχθρότητες στο περιβάλλον του προέδρου Μάο. Η Πολιτιστική Επανάσταση του 1966 ανέτρεψε την κοµµατική ιεραρχία και απείλησε µε κατάρρευση την Επανάσταση. Σηµαντικοί ηγέτες ταπεινώθηκαν και διαποµπεύθηκαν. Το 1969 όµως, όταν η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου, ο Μάο τερµάτισε και αυτήν την επανάσταση. Παρ’ όλα αυτά, η χώρα σηµείωσε σηµαντική πρόοδο στη γεωργική και βιοµηχανική ανάπτυξη. Στις διεθνείς σχέσεις έγινε ισότιµος συνοµιλητής ισχυρών ασιατικών και δυτικών δυνάµεων.

Και ο Μάο έµεινε στην Ιστορία σαν ένας από τους τρεις χωρικούς που, µαζί µε τους ιδρυτές των δυναστειών των Χαν και των Μινγκ, κατάφεραν να κυβερνήσουν µια ενιαία Κίνα. ΛΙΟΥ ΣΙΑΟΣΙ
?1898?1969?
Ενας πρόωρος Ντενγκ
Γόνος εύπορης αγροτικής οικογένειας, ήταν ένας επαναστάτης, πολιτικός και θεωρητικός που έζησε σε λάθος χρόνο. Οι απόψεις του για τις αναγκαίες οικονοµικές µεταρρυθµίσεις στην Κίνα, που «έκλειναν το µάτι» σε έναν ελεγχόµενο καπιταλισµό, θα µπορούσαν σήµερα να του είχαν χαρίσει µεγάλες δόξες. Μολονότι όµως άσκησε χρέη προέδρου της χώρας επί δεκαετία, όταν για ένα διάστηµα ο Μάο είχε αποσυρθεί, έπεσε σε δυσµένεια στα χρόνια της Πολιτιστικής Επανάστασης, επειδή αυτές οι απόψεις του θεωρήθηκαν δεξιές και επειδή είχαν µεγάλη απήχηση στον κοµµατικό µηχανισµό και τον λαό ύστερα από τις καταστρεπτικές συνέπειες του µαοϊκού «µεγάλου άλµατος προς τα εµπρός». Με την έκρηξη της Πολιτιστικής Επανάστασης και τις εκκαθαρίσεις των εσωκοµµατικών αντιπάλων του Μάο, ο Λιου καταγγέλθηκε ως «προδότης» που έχει ξεστρατίσει στον καπιταλισµό. Τον Ιούλιο του 1966 αντικαταστάθηκε στην αντιπροεδρία του ΚΚΚ από τον Λιν Πιάο. Οι συνθήκες του θανάτου τού Λιου παραµένουν µέχρι σήµερα αδιευκρίνιστες. Μερικές εβδοµάδες µετά τον θάνατό του, ερυθροφρουροί ανακάλυψαν το πτώµα του στο πάτωµα, στις 12 Νοεµβρίου 1969. Με µυστικότητα η σορός του µεταφέρθηκε µε τζιπ σε ένα κρεµατόριο, όπου αποτεφρώθηκε µε το όνοµα Λιου Χουιχουάνγκ. Ως αίτιο του θανάτου γράφτηκε στο πιστοποιητικό «νόσος».

Η οικογένειά του έκανε τρία χρόνια να το µάθει και ο κινεζικός λαός δέκα. Οταν ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ ανέβηκε στην εξουσία το 1978, αποκατέστησε πολιτικά τον Λιου και του έκανε δηµοσία δαπάνη µια κηδεία που είχε καθυστερήσει περισσότερο από δέκα χρόνια.


ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ

1949
Υστερα από 20 χρόνια εµφυλίου πολέµου µε τους εθνικιστές, ο Μάο ιδρύει τη Λαϊκή Δηµοκρατία της Κίνας. Οι δυνάµεις του Τσανγκ Καϊ Σέκ αποσύρονται στην Ταϊβάν.

1950
Η Κίνα υποστηρίζει τη Βόρεια Κορέα εναντίον της υποστηριζόµενης από τις ΗΠΑ Νότιας Κορέας. Τουλάχιστον 100.000 κινέζοι στρατιώτες σκοτώνονται στον κορεατικό πόλεµο.

1956
Η ιδεολογική εκστρατεία των «Εκατό λουλουδιών». Η κριτική στο καθεστώς πρώτα ενθαρρύνεται και κατόπιν καταστέλλεται. 1958
Με το «Μεγάλο άλµα προς τα εµπρός», η Κίνα επιχειρεί να εισέλθει στη σύγχρονη εποχή µε κολεκτιβοποίηση της γεωργίας και εντατικοποίηση της βιοµηχανίας. Εκατοµµύρια Κινέζοι θα βρουν τον θάνατο από την πείνα µέχρι τον τερµατισµό του πειράµατος το 1961.

1966
Η δεκαετής Πολιτιστική Επανάσταση µε ιδεολογικό στόχο την αναβίωση του επαναστατικού πνεύµατος µετατρέπεται σε σύγκρουση για την εξουσία και προκαλεί µαζική κοινωνική και πολιτική αναταραχή. Ο Λιου Σιαοσί ταπεινώνεται από τους νεαρούς ερυθροφρουρούς.

1971
Η Κίνα γίνεται δεκτή ως µέλος του ΟΗΕ στη θέση της Ταϊβάν. Ο πρωταγωνιστής της Πολιτιστικής Επανάστασης Λιν Πιάο σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχηµα, ύστερα από υποτιθέµενη απόπειρα πραξικοπήµατος κατά του Μάο.

1972
Επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα για την εξοµάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

1976
Θάνατος του Μάο. Βετεράνοι του κόµµατος αποκρούουν την απόπειρα της χήρας του να καταλάβει την εξουσία µε τη λεγόµενη «Συµµορία των τεσσάρων». Ανοίγουν έτσι τον δρόµο στον µετριοπαθή µεταρρυθµιστή Ντενγκ Σιαοπίνγκ, που αναδεικνύεται σε κορυφαία προσωπικότητα της µεταµαοϊκής Κίνας.source:tanea.gr

Φάρμακα για την οστεοπόρωση

συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου...

Σύμφωνα με νέα έρευνα


Οι άνθρωποι που παίρνουν επί μεγάλο χρονικό διάστημα (για πάνω από πέντε χρόνια) μια ευρέως χρησιμοποιούμενη κατηγορία φαρμάκων για την οστεοπόρωση, πιθανώς διπλασιάζουν τον κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία για πρώτη φορά έκανε αυτή τη διαπίστωση.

Η μελέτη, υπό την δρ. Τζέην Γκριν της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC, μελέτησε τις περιπτώσεις περίπου 3.000 γυναικών και ανδρών άνω των 40 ετών, που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα πορίσματά τους είναι μεν ανησυχητικά, όμως δεν θα έπρεπε να οδηγήσουν άμεσα τους γιατρούς ή τους ασθενείς να αλλάξουν την πρακτική τους σε σχέση με τη συγκεκριμένη κατηγοριών φαρμάκων (διφωσφονικών), τα οποία συνταγογραφούνται συχνά στους ηλικιωμένους για να ενισχύσουν τα αδύναμα οστά τους.

Καθώς ο πληθυσμός της τρίτης ηλικίας στις γηράσκουσες ανεπτυγμένες χώρες αυξάνει διαρκώς, τέτοια φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης έχουν γίνει όλο και πιο διαδεδομένα, με συνέπεια να αυξάνεται συνεχώς η χρήση διφωσφονικών.

Οι βρετανοί επιστήμονες επεσήμαναν ότι ο καρκίνος του οισοφάγου δεν είναι συνηθισμένος, συνεπώς ακόμα και ένας πιθανός διπλασιασμός του κινδύνου δεν αυξάνει τελικά σημαντικά τον κίνδυνο για τον ηλικιωμένο ασθενή. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπως ανέφεραν, το ποσοστό περιστατικών καρκίνου του οισοφάγου σε άτομα 60-79 ετών είναι 1 στα 1.000 και αυξάνει σε 2 στα 1.000 λόγω της χρήσης των διφωσφονικών φαρμάκων.

Τα διφωσφονικά χρησιμοποιούνται ευρέως για την πρόληψη των καταγμάτων και την καταπολέμηση της εξασθένησης των οστών, η οποία σχετίζεται με την εμμηνόπαυση και την οστεοπόρωση. Στο εμπόριο, μεταξύ άλλων, περιέχονται στα φάρμακα Fosamax της Merck, Boniva της Roche, Reclast της Novartis, Actonel της Warner Chilcott κ.α.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έχουν πάρει πάνω από δέκα φορές συνταγές για φάρμακα με διφωσφονικά ή που τα παίρνουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια, σχεδόν εμφανίζουν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου σε σχέση με όσους δεν παίρνουν καθόλου τέτοια φάρμακα. Δεν είναι ακόμα βέβαιο γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο, αν και ήταν ήδη γνωστό ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα ερεθίζουν τον οισοφάγο. Δεν βρέθηκε πάντως καμία αντίστοιχη αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του στομάχου ή του εντέρου.

Η Γκριν δήλωσε ότι μια προηγούμενη έρευνα, που είχε χρησιμοποιήσει την ίδια βάση δεδομένων, δεν είχε εντοπίσει κάποια σχέση ανάμεσα σε αυτά τα φάρμακα και τον καρκίνο, πρόσθεσε όμως ότι η δική της νέα έρευνα παρακολούθησε τους ασθενείς για σχεδόν διπλάσιο χρονικό διάστημα.source:skai.gr

Ο Σταμάτης Γονίδης και το... 

όραμα με τον Χριστό!



Τι νομίζετε; Μόνο οι Άγιοι και οι ''μάρτυρες'' θα βλέπουν τον Χριστό; Έχει και ο Σταμάτης Γονίδης το προνόμιο! Όχι, ο δημοφιλής τραγουδιστής δεν είδε... τον Χριστό φαντάρο! Απλά τον άκουσε στον ύπνο του και κατέληξε ότι είναι πολύ μεγάλος μάγκας...

Μια μέρα λοιπόν, εκεί που κοιμόταν ο λαϊκός αοιδός κι έβλεπε κάτι σύννεφα, ζήτησε από τον Χριστό να του πει τι δεν έχει κάνει, που θα έπρεπε να κάνει. Και ο Χριστός απάντησε (αμάν!)... ''Δεν θέλω από κανέναν τίποτα. Δεν θέλω να κουβαλήσει κανείς το σταυρό μου. Θέλω αγάπη και ειλικρίνεια. Πες τους το.''

Ξύπνησε λοιπόν ο Σταμάτης και βγήκε στην πισίνα (γιατί, μην ξεχνιόμαστε, έχει και πισίνα ο Σταμάτης!) και λέει σε κάτι φίλους του, που κάνανε μπάνιο... ''Παιδιά ακούστε τι μου είπε ο μάγκας. Γιατί Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος μάγκας που έχει περάσει από τον πλανήτη.''

Τάδε έφη Σταμάτης και έκανε τη βουτιά του... (το νερό άλλωστε πάντα χρησιμεύει σε τέτοιες περιπτώσεις!).

Όλα αυτά ο Σταμάτης Γονίδης τα δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του, στην οποία ευχαρίστησε τις γυναίκες που τον πλήγωσαν, γιατί για χάρη τους έγραψε τραγούδια που τον έκαναν πλούσιο, ενώ έδωσε και ψήφο εμπιστοσύνης στους... ''σοβαρούς'' ομοφυλόφιλους (και όχι στις κραγμένες!).

Πώς το έλεγε η Κοκκίνου αυτό το τραγουδάκι; Πες μας τι πίνεις και δε μας δίνεις... Έτσι απλά μας ήρθε στο μυαλό! Καμία σχέση με την περίσταση.

Πάντως θα προτείναμε στον κύριο Γονίδη να γνωριστεί με αυτή την κυρία που εξηγούσε στον Τέρενς Κουίκ (προ διετίας!) ότι έβλεπε όλη την ώρα μπροστά της τον Χριστό (ή μήπως έναν Άγιο, δε θυμόμαστε!) να τρώει μακαρόνια γκόγκλιες!source:nooz.gr

Η υποκρισία του ΠΑΣΟΚ 

στην υπόθεση Γκερέκου...

gerekou_pasok_2.jpg
Τι μεσολάβησε από την ημέρα που παραιτήθηκε η υφυπουργός Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου εξαιτίας των οφειλών του συζύγου της Τόλη Βοσκόπουλου μέχρι σήμερα;
Τίποτα απολύτως, εκτός από το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα θα λάβουν χώρα οι πλειστηριασμοί.
Και όμως για το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά το Γιώργο Παπανδρέου φαίνεται πως έχουν αλλάξει πολλά. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός πως ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει όπως όλα δείχνουν να εμπιστευτεί στην καλλίπυγο για τη θέση του Περιφερειάρχη στα Ιόνια νησιά.
Αν η κα Γκερέκου αποδεχθεί την πρόσκληση του πρωθυπουργού τότε θα έχουμε την ολική της επαναφορά αφού δύσκολα το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τη συγκεκριμένη περιφέρεια όπου παραδοσιακά τα ποσοστά του είναι πολύ υψηλά.source:parapolitika.gr
Πιθανό ενεργειακό σκάνδαλο
στη Μ. Βρετανία...
Οι δραστηριότητες τεσσάρων εκ των έξι μεγάλων εταιρειών ενέργειας της Μ. Βρετανίας θα διερευνηθούν, λόγω υποψιών περί εκτεταμένης παραπληροφόρησης πελατών σε διαδικασίες πώλησης.
Τέσσερις από τις έξι μεγάλες εταιρείες του χώρου της ενέργειας στη Μεγάλη Βρετανία τελούν υπό διερεύνηση από την Ofgem (Office of Gas and Electricity Markets), καθώς υπάρχουν υποψίες περί παραπληροφόρησης των πελατών τους σε περιπτώσεις πωλήσεων μέσω προσωπικής και τηλεφωνικής επαφής.
Οι εταιρείες των οποίων οι δραστηριότητες διερευνώνται είναι οι Npower, Scottish Power, Scottish and Southern Energy και EDF Energy.
Εκπρόσωποι της Ofgem ανέφεραν ότι η υπηρεσία έχει λάβει πληροφορίες από ποικίλες πηγές οι οποίες υποδεικνύουν παραβίαση σειράς νέων κανονισμών. Και οι τέσσερις εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι θα συνεργαστούν πλήρως.
Σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξάγει η Ofgem το 2008, περισσότεροι από τους μισούς πελάτες οι οποίοι προχωρούν σε αλλαγή παρόχου ενέργειας το κάνουν μετά από επαφή με πωλητή. Ωστόσο, η ίδια έρευνα έδειξε ότι πάρα πολλοί από αυτούς που προχωρούσαν σε τέτοια αλλαγή μετά από επαφή με πωλητή κατέληγαν να πληρώνουν περισσότερα λόγω παραπληροφόρησης ή αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη σύγκριση/ εξακρίβωση λογαριασμών.
Για την αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου, η Ofgem θέσπισε σειρά νέων κανονισμών στα τέλη του 2009, με σκοπό τον έλεγχο της διαδικασίας πωλήσεων. Εντός αυτών συμπεριλαμβάνεται και η απαίτηση «παροχής ακριβών δεδομένων/ εκτιμήσεων πριν την ολοκλήρωση διαδικασίας πώλησης που γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένης συγκριτικής κατάστασης ανάμεσα στην προσφορά και το υπάρχον συμβόλαιο του πελάτη, με σκοπό την πρόληψη παραπληροφόρησης σε πελάτες, τόσο σε πωλήσεις πρόσωπο με πρόσωπο όσο και μέσω τηλεφώνου».
«Αναμένουμε όλοι οι πάροχοι να συμμορφώνονται με αυτούς τους κανονισμούς, αλλά εάν οι έρευνές μας δείξουν ότι δεν έχει συμβεί αυτό, θα αναλάβουμε δράση» είπε ο Άντριου Ράιτ της Ofgem, η οποία έχει τη δύναμη να επιβάλει πρόστιμο ύψους 10% του τζίρου μίας εταιρείας, αν διαπιστωθεί παραβίαση των κανονισμών.
Το 2008 η Npower είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 1,8 εκατομμυρίων λιρών, ενώ η London Electricity (πλέον τμήμα της EDF Energy) είχε πληρώσει 2 εκατομμύρια λίρες το 2002.
Οι εταιρείες, όπως ήταν αναμενόμενο, αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Ο Ντέηβιντ Μάνερινγκ, ανώτερο στέλεχος της Npower, δήλωσε: «Υποστηρίζουμε πλήρως την Ofgem στις ενέργειές της με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι πελάτες μας κατανοούν πλήρως τη φύση των υπηρεσιών και προϊόντων που προσφέρουμε και είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι θα φανεί πως οι διαδικασίες μας αποδεικνύουν τη συμμόρφωσή μας με τους κανονισμούς».
Τα περισσότερα παράπονα ανά 100.000 πελάτες (όπως φαίνεται από την γραμμή υποστήριξης Consumer Direct) συγκεντρώνει η Scottish Power- ακόμα και αν δεν πρόκειται σε όλες τις περιπτώσεις για βάσιμα παράπονα, αλλά απλά για στάσεις/ απόψεις των καταναλωτών. Εκπρόσωπος της εταιρείας ανακοίνωσε ότι η Scottish Power θα απαντήσει όλα τα ερωτήματα που θα της τεθούν από την Ofgem.
«Η Scottish Power επιμένει ότι διατηρεί τα υψηλότερα δυνατά στάνταρ σε όλους τους πωλητές της, και προβαίνει σε μεγάλες επενδύσεις στην εκπαίδευση και ανάπτυξη για τη διατήρησή τους» είπε σχετικά.
Η EDF, από πλευράς της, ανακοίνωσε ότι εκτιμά πως συμμορφώνεται πλήρως, καθώς εκπαιδεύει επαρκώς το προσωπικό της, ενώ η κάθε πώληση περνά από μακρά διαδικασία επιβεβαίωσης. Όσον αφορά την Scottish and Southern Energy, η στάση της ήταν αντίστοιχη: «ως υπεύθυνη εταιρεία λαμβάνουμε υπόψη κάθε θέμα που απασχολεί τους πελάτες μας, και ζητούμε από κάθε εν δυνάμει ή υπάρχοντα πελάτη να επικοινωνεί μαζί μας εάν τίθεται οποιοδήποτε θέμα».
Ωστόσο, σύμφωνα με την οργάνωση προστασίας καταναλωτή Consumer Focus, το υπάρχον σύστημα πωλήσεων ενθαρρύνει έμμεσα την παραπληροφόρηση. Όπως λέει η Όντρεϊ Γκάλαχερ, στέλεχος της οργάνωσης, «τα παράπονα έχουν μειωθεί από τότε που τέθηκαν οι νέοι κανονισμοί, αλλά παρόλα αυτά πολλοί πάροχοι εξακολουθούν να προσπαθούν να 'ελιχθούν'…κάποιοι πελάτες πέφτουν θύματα καθαρής παραπληροφόρησης, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να πληρώνουν περισσότερα αφού αλλάξουν πάροχο…αν και πολλοί πωλητές κάνουν σωστά τη δουλειά τους, το σύστημα πληρωμών και ανταμοιβών συνεχίζει να υποστηρίζει την παραπληροφόρηση στις πωλήσεις, παρά τους κανονισμούς, τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα…εάν οι αυστηρότεροι κανονισμοί και η καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών δεν σταματήσουν την κατάχρηση αυτού του είδους πωλήσεων, τότε τίθεται το ερώτημα μήπως θα έπρεπε να υπάρξει πλήρης απαγόρευση».source:kathimerini.gr

Ένας εχθρός θα τιμήσει 

τους χρεοκοπημένους Έλληνες, 

από τον γερμανικό Τύπο...

Με την βράβευση του Έλληνα πρωθυπουργού με το γερμανικό βραβείο Quadriga ασχολήθηκαν δύο εφημερίδες της χώρας την Τετάρτη, φιλοξενώντας σχετικά ρεπορτάζ για το παρασκήνιο πίσω από την απόφαση αυτή.
«Ο επικριτής της Ελλάδας Ackerman θα προλογίσει βράβευση για τον Παπανδρέου», γράφει το ρεπορτάζ της Christiane Schlötzer στη Süddeutsche Zeitung της 1ης του Σεπτέμβρη, και αναλύει το γεγονός:
«Πολλοί Έλληνες φοβούνται το φθινόπωρο που έρχεται, επειδή αυτό αναμένεται να σημάνει αύξηση της ανεργίας στη χώρα και περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών. Το 70% των νέων πτυχιούχων μεταξύ 22 και 35 ετών μελετούν ήδη το ενδεχόμενο να ξενιτευτούν, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη δημοσκόπηση.
Ευχάριστες ειδήσεις για την Αθήνα έρχονται μόνο από το Βερολίνο. Το γερμανικό βραβείο Quadriga θα απονεμηθεί φέτος στον ‘Ελληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου, «Ημέρα της Ενότητας», στο Βερολίνο. Με το βραβείο αυτό έχουν τιμηθεί στο παρελθόν προσωπικότητες, όπως ο πρώην Καγκελάριος Helmut Kohl, και η Βασίλισσα της Σουηδίας Silvia.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του Παπανδρέου είναι το πρόσωπο, που θα προλογίσει τη βράβευσή του. Πρόκειται για τον Josef Ackerman, διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, ο οποίος προσφάτως είχε δημοσίως αμφισβητήσει την ικανότητα των Ελλήνων να εξέλθουν από την κρίση. Μετά τη δήλωση αυτή ο Γερμανός τραπεζίτης έγινε εξαιρετικά αντιδημοφιλής στην Ελλάδα.


Ο Ackerman θέλει να εμφανίζεται ως ένας εξ αυτών που είχαν πρώτοι προειδοποιήσει τη γερμανική κυβέρνηση για την «κατάρρευση» της Ελλάδας. Η Deutsche Bank υπολόγισε αργότερα το ποσό που θα εξοικονομούσαν Βερολίνο και Βρυξέλλες, εάν η χώρα με τα σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα είχε βοηθηθεί νωρίτερα.
Σύμφωνα πάντως με την Ένωση Werkstatt Deutschland, που απονέμει το εν λόγω βραβείο, ο Ackerman απεδέχθη αμέσως την πρόταση για προλόγιση του Παπανδρέου. Της απόφασης για βράβευση του Έλληνα Πρωθυπουργού προηγήθηκε αντιπαράθεση στο Συμβούλιο της Ένωσης.
Τελικά επικράτησε το επιχείρημα ότι ο Παπανδρέου υπήρξε ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που παραδέχθηκε τα λάθη του παρελθόντος και που εργάζεται παραδειγματικά για την διόρθωσή τους χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν το πολιτικό κόστος. Το ΔΝΤ αναγνώρισε προσφάτως ότι η Αθήνα έχει πραγματοποιήσει αξιοσημείωτα βήματα προόδου στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος».
Η δε Bild, γράφει από την πλευρά της στο άρθρο της « Ο Άκερμαν θα τιμήσει τους χρεοκοπημένους Έλληνες»: «Το κοινωνικοπολιτικό βραβείο Quadriga του συλλόγου «Εργαστήρι Γερμανία» θα απονεμηθεί φέτος στο γερμανικό στρατό και στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ο γερμανικός στρατός θα λάβει τη διάκριση για την υπεύθυνη προσφορά του σε εξωτερικές αποστολές και ο Παπανδρέου για την αποτροπή της ελληνικής χρεοκοπίας. Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο πρόεδρος της Deutsche Bank Josef Ackermann. Η απονομή θα λάβει χώρα στις 3 Οκτωβρίου στο Βερολίνο».source:tvxs.gr

Αποκάλυψη - σοκ έκανε ο

Κώστας Ζουράρις για τη Βάνα Μπάρμπα...


Αποκάλυψη - σοκ έκανε ο Κώστας Ζουράρις για τη Βάνα Μπάρμπα
Αποκάλυψη - σοκ έκανε ο Κώστας Ζουράρις, που εξομολογήθηκε σε συνέντευξή του πως η Βάνα Μπάρμπα του ζήτησε να αποκτήσουν μαζί παιδί εκτός γάμου!
Μιλώντας στο περιοδικό «Εγώ», ο πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας αφηγήθηκε ένα περιστατικό του 2001: «μετά από μια απεργία για το σχέδιο Γιαννίτση, βρεθήκαμε με τη Βάνα και τη Ζωίτσα Λάσκαρη και καθίσαμε σε ένα καφενείο. Μου είπε λοιπόν: "να κάνουμε ένα παιδί μαζί". Της απάντησα: "είναι υπέροχη ιδέα"».
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν του πρότεινε να γίνει άντρας της, αλλά μόνο να αποκτήσουν παιδί. Όπως λέει, το παιδί δεν γεννήθηκε ποτέ καθώς ο ίδιος ήταν μεγάλος σε ηλικία «και τα γεροντόπαιδα είναι επικίνδυνα».
«Γιατί να μην κάνει κανείς ένα παιδί με τη Βάνα Μπάρμπα; Με ποια να το κάνεις δηλαδή; Με τη Θάτσερ ή με τη Μέρκελ; Προφανώς και θέλεις με τη Βάνα! Φαντάζεσαι να το κάνεις με τη Μέρκελ;», κατέληξε με το φλεγματικό του χιούμορ ο Κώστας Ζουράρις.source:madata.gr
Το τρέιλερ για τις audition του X-factor!

Το τρέιλερ για τις audition 

του X-factor!

Το καινούριο τρέιλερ για τις audition του X-factor είναι αρκετά έξυπνο. Έχουν βάλει όλους τους παίχτες από το δεύτερο X Factor 2, που έχουν κάνει ήδη δισκογραφία, θέλοντας να δείξουν πως μπορεί κάποιος να καταφέρει μέσα από το παιχνίδι. Δείτε το βίντεο!       
source:gossip-tv.gr

Να ενταχθεί στη Συνθήκη 

Μη Διασποράς των Πυρηνικών 

καλεί η ΙΑΕΑ το Ισραήλ...


Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ με τον Ισραηλινό πρόεδρο σε πρόσφατη συνάντησή τους
Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ με τον Ισραηλινό πρόεδρο σε πρόσφατη συνάντησή τους 
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) καλεί το Ισραήλ να σκεφτεί να συμμετάσχει στη Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών (NPT) και να επιτρέψει στην ΙΑΕΑ τον έλεγχο όλων των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

Την έκκληση αυτή έκανε ο Γιουκίγια Αμάνο σε έκθεση που συνέταξε εν όψει της συζήτησης του θέματος στο συμβούλιο και τη γενική συνέλευση της ΙΑΕΑ αργότερα μέσα στον Σεπτέμβριο.

Πρόσφατα ο Γ.Αμάνο συναντήθηκε με Ισραηλινούς ηγέτες για να συζητήσει το θέμα.

Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν έχει υπογράψει την Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων και ως εκ τούτου δέχεται μόνον περιορισμένες επιθεωρήσεις από την ΙΑΕΑ.source:in.gr

Χάρρυ Κλυνν...

Πολιτική σάτιρα μέσω twitter!

Χάρρυ Κλυνν
Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι επώνυμοι δημιουργούν λογαριασμό στο Τwitter και γράφουν τις σκέψεις τους, τι κάνουν στην καθημερινότητά τους αλλά ανεβάζουν και φωτογραφίες. Ένας από τους πιο φανατικούς αυτού του κοινωνικού δικτύου είναι ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, κατά κόσμον Χάρρυ Κλυνν. Γράφει συνεχώς, ενώ κινείται κυρίως γύρω από θέματα της επικαιρότητας και σχολιάζει πολιτικά πρόσωπα. Αγαπημένος του θέμα είναι φυσικά ο πρωθυπουργός.

Δείτε μερικά από τα πιο χιουμοριστικά tweet του:

«Κατηγορούν τον ΓΑΠ ότι αποφεύγει το διάλογο και συνήθως μονολογεί… Ο ΓΑΠ δεν μονολογεί, απλώς… ΜΟΝΟΤΟΝΕΙ».

«Με δυο ρολόγια στο χέρι ποτέ δεν ξέρες τι ώρα είναι… Με 18 συμβούλους ούτε πόσα χέρια έχεις δεν ξέρεις…».

«Γιωργάκης Παπανδρέου... Aνοιχτό μυαλό, σαν κονσέρβα! Δέκα χρονών είπε μπαμπά και φωταγωγήθηκε το Καστρί».

«Πανσέληνος προχθές! Οι λυκάνθρωποι, όμως, μας τρομοκρατούν εδώ και καιρό».

«ΓΑΠ: Tις προάλλες πήγε στο θέατρο και κάθε λίγο και λιγάκι πήγαινε στο ταμείο κι έβγαζε εισιτήριο. Kάποιος λέει, του το έσκιζε στην είσοδο».

«Πάγκαλος: Tον βλέπεις και δεν ξέρεις αν είναι μέσα στο κοστούμι του και θέλει να βγει έξω, ή αν είναι έξω και θέλει να μπει μέσα».source:yupi.gr

Πιές φθηνό καφέ...

λόγω κρίσης!

"Η κρίση θέλει καλοπέραση" λέει ο λαός μας, και πολλοί επιχειρηματίες κέντρων αναψυχής κάνουν ό,τι μπορούν για να μην περιορίσουν οι Έλληνες τις εξόδους τους για τον καθιερωμένο καφέ! 

Ακόμη και μεγάλοι όμιλοι στο χώρο της εστίασης , βλέποντας την κρίση να.. ζυγώνει, παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα προς όφελος των καταναλωτών και φυσικά των εσόδων τους.

Ο Όμιλος Σταθοκωστόπουλου που έχει στην ιδιοκτησία του πολλά μαγαζιά όπως τα Ostria, Νοτος, Vive Mar, Εν Πλω, Lis, Τερίνα, Διογένης, ανακοίνωσε την μείωση τιμών στα κέντρα του. “Οι οικονομικές εξελίξεις της εποχής μας, ο σεβασμός προς τους πελάτες του ομίλου και η βελτίωση της φήμης της χώρας μας για ποιοτικές υπηρεσίες στο χώρο της εστίασης και τις διασκέδασης σε σχέση με τις τιμές, καθώς όπως γνωρίζετε πολλά καταστήματα του ομίλου δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές”, δήλωσε στο TL!fe ο κ.Βλάσης Σταθoκωστόπουλος, Πρόεδρος V.S. Hospitality Group.

Επίσης, ο κύριος Σταθοκωστόπουλος θεωρεί πως η μείωση των τιμών είναι απαραίτητη, ενώ επισήμανε την ανάγκη μείωσης των τιμών σε πρώτες ύλες και δαπάνες εταιρειών ΔΕΚΟ, προκειμένου να είναι δυνατή κι άλλη μείωση τιμών. “Θέλουμε να συνεχίσει ο Έλληνας καταναλωτής να απολαμβάνει τον καφέ του στα πιο όμορφα σημεία της Αθήνας χωρίς να επιβαρύνεται οικονομικά. Η μείωση τιμών βοηθάει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την κατανάλωση”, συμπλήρωσε.

Πιες καφέ, και διώξε την κρίση!

Στη λογική των χαμηλών τιμών, προσανατολίζονται και οι νέοι επιχειρηματίες, που τολμούν αυτή την περίοδο και επενδύουν σε κέντρα αναψυχής.

Ο κύριος Νίκος Ισπανόπουλος είναι ένας εκ των ιδιοκτητών του cafe – bar "Delusion", στο Παλαιό Φάληρο. Παρά την κρίση, αποφάσισε να ανοίξει το μαγαζί του πριν από δυο μήνες. Ο ίδιος δηλώνει στο TL!fe: “Από την αρχή που ξεκινήσαμε οι τιμές είναι οι πιο φθηνές της περιοχής. Ο freddo espresso και ο freddo cappuccino στοιχίζει 3,80, ο φραπέ 2,80 και ο ελληνικός 1,80. Το να έχει μια νέα εταιρία χαμηλές τιμές, είναι το βασικότερο πράγμα. Τις χαμηλότερες τιμές δεν τις έβαλα σκεπτόμενος την κρίση. Θα το έκανα έτσι και αλλιώς”.

Ο κύριος Βίκτωρας Δαλιάνης, ένας εκ των ιδιοκτητών του cafe “Caprice” στο Παγκράτι, δηλώνει πως θα προβεί κι αυτός σε μειώσεις τιμών από τα μέσα Σεπτέμβρη. Σε πρώτη φάση θα μειώσει την τιμή του ποτού, ενώ ανάλογα με την ζήτηση, θα προβεί και σε μείωση τιμών στους καφέδες.“Πρέπει να κάνουμε κι εμείς κάτι προκειμένου να βγει ο κόσμος έξω. Είναι λογικό. Όλοι κοιτάμε να μειώσουμε κάτι”.

Ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του καφέ "Feather" στη Νέα Σμύρνη Γιάννης Δημόπουλος, διατηρεί στο κατάστημά του τις τιμές εδώ και 3 χρόνια ίδιες. Δηλαδή, το freddo cappucino και το φραπέ 4 ευρώ, ενώ το freddo espresso 3,80. O ίδιος υποστηρίζει πως άλλοι ιδιοκτήτες μπορεί να ρίχνουν τις τιμές των προ'ι'όντων τους, όμως περιορίζουν τη δόση του καφέ και φυσικά, δεν σερβίρουν σε μεγάλα ποτήρια τον καφέ! Ο ίδιος συνεχίζει τη σωστή και μεγάλη ποσότητα.

Πιες καφέ... και κέρδισε ένα αυτοκίνητο!

Ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων "Undici" στον Άλιμο, "Cactus" και "On stage" στο Παλαιο Φάληρο, Δημήτρης Μητρέλος αποφάσισε εδώ και 4 χρόνια να παγώσει τις τιμές των προιόντων του αλλά και να ευχαριστήσει τους πελάτες του, κληρώνοντας ένα αμάξι!

Σχετικά με το "πάγωμα" των τιμών ο Δημήτρης Μητρέλος αναφέρει: “Δεν το έκανα επειδή έβλεπα την κρίση να έρχεται. Θεωρούσα πως οι τιμές πρέπει μα είναι τίμιες προς τον καταναλωτή. Το έκανα δηλαδή για να αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου, ότι δεν κλέβω τον άλλο”.

Παράλληλα, εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει δημιουργήσει ένα “club μελών”, το οποίο αριθμεί σήμερα περίπου 3000 μέλη. Τα άτομα που έχουν την ειδική κάρτα, έχουν την ευκαρία να απολαμβάνουν ειδικές τιμές. “Όσο περισσότερο έρχεται κάποιος στα μαγαζιά, τόσο περισσότερο κατεβαίνει -κατά κάποιο τρόπο- η τιμή του καφέ. Εφόσων είναι άτομα που με τιμούν με την παρουσία τους συχνά, τους το ανταποδίδω με όποιον τρόπο μπορώ”, δήλωσε στο TL!fe.

Φυσικά, για να πάρει κάποιος την κάρτα μέλους, πρέπει να είναι ένας ενεργός πελάτης, κάτι που κρίνουν τα άτομα που δουλεύουν. Τα προνόμια που απολαμβάνουν τα μέλη, εκτός από τις χαμηλές τιμές, περιλαμβάνουν και δώρα, όπως αμάξια! “Κάθε πελάτης που έρχεται συχνά στο μαγαζί, έχει αυτά τα ευεργετήματα και κάθε τόσο αλλάζουν. Τώρα θα κληρώσω ένα αυτοκίνητο. Νομίζω είναι δίκαιο. Ύστερα από ένα χρόνο καλής συνεργασίας, θα μπουν στην κληρωίδα! Ανάλογα με το πόσες φορές έχει έρθει κάποιος στο μαγαζί, έχει ας πούμε και τόσους λαχνούς!”source:tlife.gr
top