Μηνύματα αισιοδοξίας 

στην ομιλία Παπανδρέου 

κατά την έναρξη του Εθνικού Συμβουλίου...


Σε απολογισμό του έργου της κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός
Σε απολογισμό του έργου της κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός 

Αθήνα
Τριάντα έξι χρόνια μετά την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, η φετινή 3η του Σεπτέμβρη είναι αρκετά διαφορετική από τις προηγούμενες επετείους. Με την ομιλία του το απόγευμα της Παρασκευής κατά την έναρξη του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να απαντήσει με μηνύματα αισιοδοξίας στις αντιδράσεις -κοινωνικές και εσωκομματικές- για τα μέτρα λιτότητας στο πλαίσιο του Μνημονίου, αλλά και να στείλει άλλο ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους υπουργούς που δεν επιθυμούν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην Αυτοδιοίκηση. Και αυτό τη στιγμή που μένουν δύο 24ωρα πριν τις επίσημες ανακοινώσεις της Ιπποκράτους για τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας, στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου έχει προγραμματιστεί για τις 6:20 το απόγευμα. Από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να στείλει αισιόδοξα μηνύματα, προχωρώντας κατ' αρχάς σε έναν απολογισμό του έργου της κυβέρνησης και τονίζοντας ότι πέρα από τα μέτρα αναγκαστικού χαρακτήρα έχουν γίνει πολλές θετικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με το Βήμα, συνεργάτες του κ. Παπανδρέου επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός στη σημερινή του ομιλία θα προχωρήσει και σε απαρίθμηση παρεμβάσεων κοινωνικού χαρακτήρα, με βάση τον εξορθολογισμό της επιδοματικής πολιτικής συνολικά, με καταργήσεις προνομίων και επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα ακόμη και υψηλές εισοδηματικές τάξεις και παράλληλη αναδιανομή υπέρ των ασθενέστερων.

Μεταξύ των άλλων, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει και την επιδότηση 300.000 θέσεων εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα αναφερθεί και σε συγκεκριμένα ποσά, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα εξειδικευτούν περαιτέρω στη ΔΕΘ την ερχόμενη εβδομάδα.

Υποψηφιότητες και διαφωνίες

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, στη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου θα «κλειδώσουν» οι υποψηφιότητες για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας, εν όψει των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση, τον Νοέμβριο.

Μέχρι την Κυριακή, οπότε αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις, θα πρέπει να καμφθούν οι αντιδράσεις των υπουργών και υφυπουργών που αρνούνται την πρόταση της Ιπποκράτους να είναι υποψήφιοι.

Τα μηνύματα που λαμβάνουν οι διαφωνούντες υπουργοί έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα. Από τη μία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής ξεκαθάρισε πριν λίγες ημέρες ότι «οι υπουργοί βρίσκονται στα υπουργεία τους, όσο έχουν μια συγκεκριμένη εντολή» και πως «είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να ορίζει σε ποιες θέσεις και ποιοι είναι υπουργοί», ενώ χθες -στη διάρκεια του Πολιτικού Συμβουλίου- ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσπάθησε να «πείσει» τα μέλη της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο «για περιφερειάρχες που θα είναι ισότιμοι, αν όχι και πιο ουσιαστικοί από υπουργούς».

Οι διαφωνίες, ωστόσο, δεν έχουν ξεπεραστεί. Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή (ακούγεται για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας), τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Απόστολο Κατσιφάρα (ακούγεται και για τον δήμο Πατρέων και για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) και τον υφυπουργό Δικτύων και Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη (συζητείται για την Κεντρική Μακεδονία, μαζί με το όνομα του Χάρη Καστανίδη, που επίσης διαφωνεί).

Σύμφωνα με τα Νέα, αρνητική απάντηση εισέπραξε ο κ. Παπανδρέου και από τους Πάρι Κουκουλόπουλο (για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) και Άντζελα Γκερέκου (για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων).

«Ναι» στην πρόταση Παπανδρέου είπαν ο βουλευτής Καβάλας Μιχάλης Τιμοσίδης (για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης) και ο νυν νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας για τον Δήμο Πειραιά. Ο κ. Μίχας φέρεται, ωστόσο, να έθεσε ως όρο για τη δική του αποδοχή να μην είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής ο νυν νομάρχης Γιάννης Σγουρός.

Το πρόγραμμα του Εθνικού Συμβουλίου

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

16:00 Διαπιστεύσεις - δήλωση συμμετοχής στα εργαστήρια
18:00 Πρόταση και Εκλογή Προεδρείου
18:05 Εισαγωγική παρέμβαση Γραμματέα του Ε. Σ. Σωκράτη Ξυνίδη.
18:20 Ομιλία Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου.
19:00 Οργανωτικά από το Προεδρείο

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010
10:30-14:00 Λειτουργία εργαστηρίων
14.00-16.00 Διάλειμμα
14.00-16.00 Συνάντηση εθελοντών διαδικτύου
16.00-17.00 Σύνοψη και ενοποίηση αποτελεσμάτων λειτουργίας εργαστηρίων

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

10:00 Εισήγηση Πολιτικού Συμβουλίου από τον Γραμματέα Ε.Σ., Σωκράτη Ξυνίδη
10:30 Παρουσίαση υποψηφίων
10:45 Εισήγηση Προέδρου της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων, Θανάση Τσούρα
11:00 Τοποθετήσεις μελών Εθνικού Συμβουλίου
15:00 Δευτερολογία - σύνοψη αποτελεσμάτων από Γραμματέα Ε.Σ., Σωκράτη Ξυνίδη
15:30 Έγκριση πολιτικού πλαισίου. Έγκριση υποψηφιοτήτων.
source:in.gr
top