«Στάχτη» τα έσοδα από 

τους φόρους τσιγάρων...


Ανατιμήσεις καιαλλαγές στη φορολογία των τσιγάρων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς τα προβλεπόμενα έσοδα παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση έναντι του στόχου, παρά τις συνεχόμενες αυξήσεις στους συντελεστές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Στο Μνημόνιο προβλέπονται πρόσθετα έσοδα από τη φορολόγηση των τσιγάρων, ύψους 1,13 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2009, αλλά αυτά δεν ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ, αν και έχουν υπάρξει τρεις αυξήσεις στον ΕΦΚ και δύο αυξήσεις στον ΦΠΑ. Όμως, η μείωση έως και 20% της κατανάλωσης, η μείωση -άνω του 20%- στις πωλήσεις των λεγόμενων ακριβών τσιγάρων, και η στροφή των καπνιστών στα «φθηνά» και τα στριφτά τσιγάρα καθιστούν αδύνατη την επίτευξη του στόχου.
Από την πλευρά τους, ορισμένες καπνοβιομηχανίες μείωσαν τις τιμές στα πακέτα των 3,80 ευρώ (σε 3 ευρώ περίπου), με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν περαιτέρω τα δημόσια έσοδα από τον φόρο.
Την Πέμπτη (02/09), πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση υπό τον υφυπουργό Οικονομικών, Φ.Σαχινίδη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των καπνοβιομηχανιών, των χονδρεμπόρων και των περιπτερούχων.
Ο κ. Σαχινίδης ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση για τα έσοδα του κράτους και παράλληλα να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των φορέων.
Οι φορείς κατέθεσαν τις ενστάσεις τους για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και πρότειναν αλλαγές στη φορολογία. Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι η αύξηση του ποσοστού του πάγιου φόρου, που αποτελεί τμήμα του συνολικού ΕΦΚ.
Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερες αυξήσεις στα «φθηνά» τσιγάρα και μικρότερες αυξήσεις στα «ακριβά», ώστε να κλείσει και η μεγάλη διαφορά που υπάρχει στις τιμές.source:cosmo.gr
top