Νέα έρευνα για την 

ποσότητα φαγητού που

καταναλώνουν οι υπέρβαροι...



Τα υπέρβαρα άτομα μπορεί να ενθουσιάζονται εύκολα στη θέα ενός λαχταριστού πιάτου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τρώνε περισσότερη ποσότητα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity.

Η απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μπρίστολ Ντανιελ Φέρριντέι και ο επιβλέπων καθηγητής της, Δρ Τζέφρι Μπρουνστορμ, θέλησαν να δουν αν τα υπέρβαρα και τα αδύνατα άτομα αντιδρούν διαφορετικά στην τροφή και αν συμβαίνει αυτό, πως το μυαλό μεταφράζει τα διαφορετικά επίπεδα επιθυμίας για φαγητό.
Σε μια ομάδα 52 ατόμων με κανονικό βάρος και 52 υπέρβαρα άτομα και τα εξέθεσαν στην θέα και μυρωδιά μιας πίτσας και μέτρησαν πόσο σάλιο εκκρίθηκε στην στοματική κοιλότητα, καθώς και τις ψυχολογικές αντιδράσεις τους.
Ενώ οι αδύνατες γυναίκες δεν είχαν περισσότερη έκκριση σάλιου στην θέα και μυρωδιά της πίτσας, οι υπέρβαρες είχαν ένα τρίτο περισσότερο σάλιο μόλις είδαν την πίτσα. Επίσης εκδήλωσαν μεγαλύτερη επιθυμία να φάνε, όπως μετρήθηκε με ειδική κλίμακα.

Ωστόσο, οι υπέρβαρες γυναίκες δεν έφαγαν περισσότερη πίτσα, ακόμη και αφού οι επιστήμονες τις ενημέρωσαν ότι μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν.

Αυτό σημαίνει ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι δεν τρώνε περισσότερο, αλλά λόγω της αυξημένης ευαισθησίας τους στην τροφή, μπορεί να κάνουν περισσότερα γεύματα.

Αυτή λοιπόν η επιθυμία για φαγητό ενθαρρύνει την κατανάλωση σνακ και άλλων κακών διατροφικών συνηθειών που σχετίζονται με αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση, περιττά κιλά και γενικά αύξηση του βάρους.

Η μελέτη πάντως δεν έδωσε απάντηση στο ερώτημα γιατί τα υπέρβαρα άτομα διεγείρονται περισσότερο από το φαγητό. Δεν είναι ξεκάθαρο αν έχουν γεννηθεί με αυτή την προδιάθεση ή να οι διατροφικές συνήθειες μαθαίνονται και εκδηλώνονται με την πάροδο του χρόνου όταν προκύπτει η κατάλληλη ευκαιρία.source:protothema.gr

Ανοίγει ο δρόμος για 

την παραγωγή συνθετικού 

αίματος...


Ασφαλέστερες μεταγγίσεις και ηθικά ζητήματα

Την μετατροπή εμβρυϊκών κυττάρων σε ερυθρά αιμοσφαίρια πραγματοποίησαν, για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά, Βρετανοί επιστήμονες.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο εγχείρημα, που χρηματοδοτείται από το ινστιτούτο Wellcome Trust, ίσως φέρει την επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας των μονάδων μεταγγίσεων, ανοίγοντας το δρόμο για την παραγωγή συνθετικού αίματος.


Αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα από τη μετάγγιση συνθετικού αίματος είναι η αποφυγή μετάδοσης ιών, όπως εκείνος του HIV, της ηπατίτιδας και η ανθρώπινη εκδοχή της νόσου των τρελών αγελάδων.


Από την άλλη μεριά, η συγκεκριμένη εξέλιξη εγείρει, λόγω της χρήσης εμβρυϊκών κυττάρων έντονα ζητήματα ηθικής φύσεως.
source:newsbeast.gr

True Blood… κυριολεκτικά!


Μία εντυπωσιακή και σέξι φωτογράφιση έκαναν οι πρωταγωνιστές της σειράς «True Blood», Anna Paquin, Alexander Skarsgard και Stephen Moyer, για το περιοδικό «Rolling Stone».

Οι τρεις ηθοποιοί φωτογραφήθηκαν γυμνοί για το εξώφυλλο του περιοδικού, ενώ στο σώμα τους υπήρχαν μόνο σταγόνες από αίμα.

Το περιοδικό θα περιλαμβάνει και συνέντευξη των πρωταγωνιστών και θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.source:zougla.gr
Φορτίο με σκουπίδια από 
τη Γερμανία εντοπίστηκε
στη Βραζιλία...
Οι αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν ότι «αναχαίτισαν» ένα τεράστιο φορτίο με σκουπίδια που επιχειρήθηκε να μεταφερθεί στη χώρα από τη Γερμανία.
Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι στο λιμάνι Ρίου Γκράντε ανακοίνωσαν ότι αναχαιτίστηκε φορτίο με σκουπίδια από τη Γερμανία που είχαν δηλωθεί ψευδώς ως αγαθά που εισάγονταν νόμιμα.
Το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Ανανεώσιμων Φυσικών Πόρων της Βραζιλίας (Ibama) ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το φορτίο περιείχε 22 τόνους οικιακά σκουπίδια που είχαν φορτωθεί στο λιμάνι του Αμβούργου δηλωμένα ψευδώς ως πλαστικά προς ανακύκλωση και μεταπώληση στη Βραζιλία.
Οι αρχές της Βραζιλίας έδωσαν προθεσμία 10 ημερών για την επιστροφή του φορτίου στη Γερμανία.
Το φορτίο μετέφερε στο Ρίου Γκράντε ντου Σουλ η ναυτιλιακή εταιρία Hanjin Shipping της Νότιας Κορέας, ενώ την εξαγωγή στη Βραζιλία χειρίστηκε μια εταιρία καταχωρημένη στο Χονγκ Κονγκ, η Dashan.
Στα συνοδευτικά έγγραφα δηλωνόταν ότι το υλικό προερχόταν από την Τσεχία και προοριζόταν για την βραζιλιάνικη εταιρία Recoplast.
Ο πρόεδρος της Ιμπάμα, Αμπελάρδου Μπάιμα, τόνισε ότι η μεταφορά των σκουπιδιών αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της Βασιλείας (1988), που είχε στόχο να μειωθεί η μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων σε διεθνές επίπεδο, ειδικά από ανεπτυγμένες σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.
«Η παραβίαση μιας διεθνούς συνθήκης αποτελεί προσβολή για τις χώρες που την έχουν κυρώσει κι αυτή η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει περιφρόνηση για τη Βραζιλία και τη βραζιλιάνικη κοινωνία», είπε ο Μπάιμα.source:kathimerini.gr

Άρχισε το "ράλλυ" στις 

τιμές του ψωμιού...

Ανησυχσία επικρατεί στην αγορά για επικείμενες αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής εξαιτίας των τοποθετήσεων μέρους των αλευροβιομηχάνων να προχωρήσουν σε αυξήσεις στην τιμή των αλεύρων, λόγω των αυξημένων τιμών που επικρατούν στη διεθνή αγορά, μετά το ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές σιταριού, που τέθηκε σε ισχύ στις 15 Αυγούστου.


Ακριβότερο κατά 5% πωλήθηκε ήδη το αλεύρι σε αρτοποιούς της Φθιώτιδας, όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών της περιοχής, Βασίλης Ζιάκας. Χαρακτήρισε την αύξηση πολύ μεγάλη και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα των αρτοποιείων της επαρχίας.
Ήδη από την Τρίτη (17/08), κάποιες μικρές αλευροβιομηχανίες άρχισαν να πωλούν άλευρα σε αρτοποιεία και βιομηχανίες τροφίμων με νέες αυξημένες τιμές, ενώ τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις για να ανακόψουν κερδοσκοπικές συμπεριφορές.
Οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες ενώ με το θέμα έχει δοθεί εντολή να ασχοληθεί και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας διενεργούν κοστολογικούς ελέγχους στις αλευροβιομηχανίες, ενώ βρίσκονται σε συνεργασία και με τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αποθέματα σιταριού.
''Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προεξοφλεί αυξήσεις ή να δίνει κατεύθυνση στα μέλη του'' δηλωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας  Στ. Κομνηνός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Οι αρτοποιοί, ήδη λαμβάνουν αυξημένα τιμολόγια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ όπως δηλώνουν κάποιοι από αυτούς έχουν ενημερωθεί από τους προμηθευτές τους ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα αύξηση μέσα στις επόμενες μέρες. Ωστόσο δηλώνουν ότι πρόθεσή τους είναι να απορροφήσουν την αύξηση στην τιμή των αλεύρων αλλά παρακολουθούν με σκεπτικισμό τις εξελίξεις.
Ταυτόχρονα, την ανησυχία του για την πορεία των τιμών εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ο οποίος δηλώνει ότι οι τιμές των ζωοτροφών έχουν διπλασιαστεί την περίοδο αυτή.
Από την πλευρά των αλευροβιομηχάνων αναφέρεται ότι οι αυξήσεις είναι επιβεβλημένες γιατί πλέον αγοράζουν ακριβά, τόσο από το εξωτερικό όσο και από την εγχώρια αγορά, καθώς, όπως αναφέρει, ο Δημήτρης Χαλάτσογλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων, πλέον και οι εγχώριοι συνεταιρισμοί και εμπορικοί οίκοι κρατούν τις ποσότητες που έχουν και προσφέρουν τιμές σχεδόν διπλάσιες από αυτές που έδιναν προ μηνός.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Αλευροβιομηχανιών Ελλάδος, το α' εξάμηνο του 2010, τα μαλακά σιτάρια προσφέρονταν προς 160 ευρώ ο τόνος, ενώ πλέον έχουν ξεπεράσει τα 225 ευρώ ο τόνος. Σημειώνεται ότι με βάση την τιμή των 160 ευρώ, το αλεύρι από μαλακό σιτάρι πωλείτο μέχρι και τις τελευταίες ημέρες 339 ευρώ ο τόνος. Ελαφρώς χαμηλότερες είναι οι αυξήσεις στα σκληρά σιτάρια, που διαμορφώνονται πλέον περί τα 230 ευρώ ο τόνος, από 180 ευρώ ο τόνος το α' εξάμηνο του έτους.
Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα αφορά κυρίως τις τιμές του μαλακού σιταριού, καθώς άλευρα από μαλακό σιτάρι χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ψωμιού και λοιπών ειδών αρτοποιίας και η χώρα μας παράγει γύρω στο 35% των ποσοτήτων που καταναλώνουμε και εισάγεται όλες τις υπόλοιπες ποσότητες. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά τα σκληρά σιτάρια (παρασκευή ζυμαρικών κλπ) η χώρα μας είναι αυτάρκης και πραγματοποιεί και εξαγωγές.
Όπως αναφέρει η αλευροβιομηχανία, κανένας μύλος δεν μπορεί να έχει αποθέματα πέραν των δύο μηνών κυρίως λόγω του ότι οι περισσότερες αλευροβιομηχανίες είναι μικρού μεγέθους και δεν έχουν τους ανάλογους χώρους αποθήκευσης αλλά και λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που δεν τους επιτρέπει να δεσμεύουν υψηλά αποθέματα. Σημειώνουν δε ότι το επιχειρημα των αγροτών ότι έχουν ήδη πουλήσει την παραγωγή τους δε σημαίνει ότι τα σιτάρια έχουν πάει στην αλευροβιομηχανία. Μεγάλοι συνεταιρισμοί και εμπορικές εταιρειες, κρατούν αποθέματα προσβλέποντας σε περαιτέρω άνοδο τιμής.
Tο μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών στην Ελλάδα προέρχεται από χώρες της ΕΕ και συγκεκριμένα από Γαλλία και Γερμανία. Μικρότερες ποσότητες εισάγουμε από Μαύρη Θάλασσα (Ρωσία, Ουκρανία, Καζακστάν) και Ουγγαρία. Μάλιστα, η Κομισιόν ανακοίνωσε την Τρίτη (17/08) ότι η ΕΕ έχει αυτάρκεια σε σιτηρά και οι επιπτώσεις από το εμπάργκο θα είναι μηδαμινές, ωστόσο ούτε αυτή η δήλωση ούτε τα υψηλά αποθέματα των ΗΠΑ έχουν επηρεάσει τις χρηματιστηριακές τιμές του προϊόντος, που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. 
source:cosmo.gr

Το φυτοπλαγκτόν επηρεάζει 

τη δημιουργία κυκλώνων...

Τις περισσότερες φορές όταν κοιτάμε τη θάλασσα, νομίζουμε πως είναι γαλάζια, στην πραγματικότητα όμως, οι ωκεανοί έχουν πράσινο χρώμα εξαιτίας της συγκέντρωσης φυτοπλαγκτού και μικροοργανισμών. Βέβαια, η συγκέντρωση αυτή δεν επηρεάζει μόνο την απόχρωση των ωκεανών αλλά και τη συχνότητα και την ένταση των τροπικών κυκλώνων, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.
«Το γεγονός ότι δεν (οι ωκεανοί) είναι γαλάζιοι έχει επίδραση στην κατανομή των τροπικών κυκλώνων», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Ανάντ Γκναναντέσικαν. Οι πράσινοι μικροοργανισμοί ζουν κοντά στην επιφάνεια του νερού γιατί έχουν ανάγκη την ηλιακή ενέργεια για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης μέσω της οποίας παράγουν την τροφή τους. Κατά τη φωτοσύνθεση, η χλωροφύλλη απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία, την εμποδίζει να διεισδύσει σε μεγάλα βάθη κι έτσι η θερμότητα συσσωρεύεται στην επιφάνεια του νερού κρατώντας ψυχρότερο το βάθος των ωκεανών. Τα ψυχρότερα στρώματα νερού επηρεάζουν την κυκλοφορία του αέρα στο κατώτερο επίπεδο της ατμόσφαιρας και ως συνέπεια έχουμε τη δημιουργία ανέμων που εμποδίζουν τις καταιγίδες από το να αναπτύξουν την απαραίτητη υπερδομή που θα τους επέτρεπε να εξελιχθούν σε κυκλώνες.
Η έρευνα του Δρ. Γκναναντέσικαν συμπεριέλαβε τη μελέτη των μεταβολών της συγκέντρωσης του φυτοπλαγκτού στην περιοχή του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού. Τα αποτελέσματα, που πρόκειται να δημοσιευτούν στο Geophysical Research Letters, απέδειξαν το σημαντικό ρόλο που παίζει η χλωροφύλλη στην πρόκληση κυκλώνων, αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω μελέτες ή συμπεράσματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για προληπτικούς λόγους στο μέλλον.
source:tvxs.gr

Ποια είναι η «συνταγή» 

της γυναικείας υγείας...



Λίγο κρέας, λίγη μπίρα και με μέτρο η σοκολάτα συνιστούν τρεις διαφορετικές μελέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν τον δρόμο προς έναν γερό γυναικείο οργανισμό


Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ παρακολούθησαν τις διατροφικές επιλογές 84.136 γυναικών ηλικίας 30-55 ετών από το 1980 ως το 2006. Ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (είτε φρέσκου είτε επεξεργασμένου, όπως τα αλλαντικά) από τις γυναίκες δύο φορές την ημέρα αύξανε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 30% σε σύγκριση με την κατανάλωση μισής μερίδας κόκκινου κρέατος ημερησίως.
 
Την ίδια στιγμή όμως η αντικατάσταση μιας μερίδας κόκκινου κρέατος με ξηρούς καρπούς μείωνε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 30%, η αντικατάσταση με μία μερίδα ψάρι κατά 24%, ενώ η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με πουλερικά μείωνε τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων κατά 19%.
 
Καλά και κακά νέα για τις λάτρεις της μαύρης σοκολάτας στέλνει μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Ιατρικού Κέντρου Βeth Ιsrael Deaconess στη Βοστώνη. Τα καλά νέα είναι ότι το αγαπημένο τους γλύκισμα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Τα κακά νέα είναι όμως ότι προκειμένου να έχει οφέλη για την υγεία η μαύρη σοκολάτα πρέπει να καταναλώνεται με (πολύ) μέτρο.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, ανακάλυψαν ύστερα από 9ετή μελέτη 31.823 γυναικών μέσης ηλικίας και άνω ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν από μία ως δύο μερίδες σκούρας σοκολάτας με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο την εβδομάδα είχαν 32% μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας. Μείωση του κινδύνου κατά 26% εμφανιζόταν και σε όσες κατανάλωναν μία με τρεις μερίδες μαύρης σοκολάτας τον μήνα. Ωστόσο η κατανάλωση έστω και μιας μερίδας μαύρης σοκολάτας ημερησίως δεν προστάτευε από την καρδιακή ανεπάρκεια.
 
Το πολύ στρες στη μέση ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή των γυναικών. Αυτό αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «Βrain» ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, οι οποίοι παρακολούθησαν 1.415 γυναίκες σε τρεις διαφορετικές περιόδους: το 1968, το 1974 και το 1980. Στην αρχή της μελέτης οι γυναίκες ήταν ηλικίας από 38 ως 60 ετών. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος άνοιας ήταν 65% μεγαλύτερος στις γυναίκες που ένιωθαν έντονο στρες στη μέση ηλικία.
 
Οι γυναίκες που πίνουν πέντε ή περισσότερες μπίρες την εβδομάδα αντιμετωπίζουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης μιας χρόνιας δερματικής νόσου, της ψωρίασης. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ειδικοί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν περίπου 83.000 γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν στη μεγάλη αμερικανική μελέτη «Νurses΄ Ηealth Study ΙΙ».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ωστόσο ότι η κατανάλωση άλλου είδους οινοπνευματωδών, όπως το λευκό και κόκκινο κρασί ή τα βαριά οινοπνευματώδη, δεν αύξανε τον κίνδυνο της νόσου η οποία εκδηλώνεται με έντονα κόκκινα σημάδια που προκαλούν κνησμό σε διαφορετικά μέρη του σώματος και κυρίως στα γόνατα, στους αγκώνες και στο κεφάλι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «ένοχα» είναι τα δημητριακά που περιέχονται στην μπίρα τα οποία περιέχουν γλουτένη, που είναι γνωστό ότι συνδέεται με την ψωρίαση. 
source:newsit.gr

Σφοδρή καταιγίδα έπληξε το

Ακαπούλκο...


Σφοδρή καταιγίδα έπληξε το παραλιακό θέρετρο Ακαπούλκο στο Μεξικό, παρασύροντας οχήματα και προκαλώντας ζημιές.

Η νεροποντή προκάλεσε επίσης μικρές κατολισθήσεις και διακοπές στην ηλεκτροδότηση.


Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που η περιοχή δέχεται κύμα καταρρακτωδών βροχοπτώσεων. Το θετικό πάντως είναι ότι δεν υπήρξαν απώλειες ανθρώπινων ζωών. 
source:skai.gr

Ενώπιον της ισπανικής 

δικαιοσύνης η Google για

το Street View...



Εκπρόσωπος της Google αναμένεται να παρουσιαστεί σε δικαστήριο της Μαδρίτης στις 4 Οκτωβρίου, ώστε να δώσει εξηγήσεις για την συλλογή ευαίσθητων δεδομένων μέσω του Street View.

Η Google έχει παραδεχτεί ότι τα οχήματα του Street View "κατά λάθος" συνέλεξαν πληροφορίες από μη ασφαλισμένα δίκτυα wi-fi, σε πάνω από 30 χώρες.


Εκπρόσωπος της Google δήλωσε ότι η εταιρεία συνεργάζεται με τις ισπανικές αρχές για να δοθούν απαντήσει σε όποια ερωτήματα προκύπτουν. "Στόχος μας είναι να διαγράψουμε κάθε πληροφορία σε συμφωνία με τις νομικές μας υποχρεώσεις, συμβουλευόμενοι τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές" πρόσθεσε.


Σημειώνεται ότι ανάλογες νομικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Αυστραλία. Η υπόθεση ήρθε στο φως αφότου οι αρχές για την προστασία προσωπικών δεδομένων του Αμβούργου στη Γερμανία ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για το Street View. 
source:nooz.gr

Εκθέσεις...



Οι Ρωµαίοι έφτιαχναν συχνά αντίγραφα  των πλέον αναγνωρισµένων ελληνικών  έργων τέχνης. Αυτή η προτοµή του νεαρού αθλητή βρέθηκε στο Ερκουλάνεουµ,  πόλη που θάφτηκε από τη λάβα του Βεζούβιου µαζί µε την Ποµπηία

«Είµαστε δέσµιοι της Ελλάδας»

Μαρµάρινα γλυπτά ως λεία πολέµου έφερναν στην πατρίδα τους οι ρωµαίοι κατακτητές έπειτα από λεηλασίες σε Ελλάδα και Σικελία. Με αποτέλεσµα να βοηθήσουν _ χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν _ στη διάδοση του ελληνικού πολιτισµού
Οι ρωµαίοι στρατηγοί προτιµούσαν να κάνουν επίδειξη της νίκης τους στους συµπατριώτες τους κρατώντας στα χέρια τους το ακριβό µάρµαρο µε το οποίο οι Ελληνες φιλοτεχνούσαν τα περίφηµα γλυπτά τους. «Η αιχµάλωτη Ελλάδα κρατούσε δέσµιο τον άξεστο κατακτητή της και κατάφερε να διαδώσει τις τέχνες στις ακαλλιέργητες ρωµαϊκές περιοχές», έγραψε ο ποιητής Οράτιος.

Η επίδραση του ελληνικού πολιτισµού στη Ρώµη _ από τα τέλη του 3ου έως τον 1ο αιώνα π.Χ.

ως αποτέλεσµα της επέκτασης της αυτοκρατορίας που περιελάµβανε την Ιταλία, τη Σικελία, την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία _ είναι το θέµα της έκθεσης «Ρωµαϊκές Ηµέρες: Η Εποχή των Κατακτήσεων» (έως 26/9). Πρόκειται για την πρώτη από µια σειρά πέντε ετήσιων εκθέσεων υπό τον γενικό τίτλο «Οι Ηµέρες της Ρώµης» που θα φιλοξενηθούν στα Μουσεία του Καπιτωλίου της Ρώµης. Κοινός άξονας είναι η εξέλιξη των τεχνών και της αρχιτεκτονικής στην αρχαία Ρώµη έως την πτώση της Δυτικής Αυτοκρατορίας. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στην αρχή αντιστάθηκαν στον ελληνικό πολιτισµό υπερασπιζόµενοι την υπεροχή της Ρώµης, γράφουν οι «Νew Υork Τimes» σε εκτενές ρεπορτάζ για τις εκθέσεις. Ο ιστορικός Λίβιος _ σύγχρονος του Οράτιου και πατέρας του ρωµαϊκού δράµατος και έπους _ µιλάει για τον συντηρητικό Ρωµαίο, τον Κάτωνα τον Πρεσβύτερο. Ο οποίος εστίασε την πολεµική του στη βλαβερή επίδραση της εξεζητηµένης ελληνικής τέχνης στην απλή, προσγειωµένη λατινική.

Ο Κάτων υπερασπίστηκε την τερακότα ως το παραδοσιακό υλικό της Ρώµης απέναντι στο πολυτελές µάρµαρο της Ελλάδας. Στο κοµµάτι της έκθεσης µε τίτλο «Θεοί και Ιερά» παρουσιάζονται γλυπτά και από τις δύο περιοχές, από µάρµαρο, µπρούντζο και τερακότα. Ανάµεσα σε εκείνα από τερακότα ξεχωρίζει η ρωµαϊκή ζωφόρος από αέτωµα ναού που χρονολογείται στα µέσα του 2ου αιώνα π.Χ. Η ζωφόρος αυτή ανασυστήθηκε από 500 διαφορετικά κοµµάτια που βρέθηκαν σε ανασκαφή τον 19ο αιώνα. Αν και δεν είναι φιλοτεχνηµένη µε µάρµαρο, είναι εµφανής η επίδραση των Ελλήνων στη σύνθεση και την αρχιτεκτονική της. Ολα σχεδόν τα γλυπτά και τα διακοσµητικά στοιχεία στο Ναό του Δία στον λόφο του Καπιτωλίου ήταν από τερακότα. «Τα γλυπτά που ήρθαν από τις Συρακούσες είναι, πιστέψτε µε, επικίνδυνα για την πόλη» έλεγε ο Κάτων, σύµφωνα µε τον Λίβιο. Πράγµατι, µε την κατάκτηση της σικελικής ελληνικής πόλης το 212 π.Χ., η ελληνική τέχνη διαδόθηκε ευρύτερα. Στρατιώτης του στρατηγού Μάρκου Κλαύδιου Μάρκελλου φόνευσε τον Αρχιµήδη που είχε εφεύρει πολλά µηχανήµατα προσπαθώντας να καταστρέψει τον στόλο των Ρωµαίων. Επιστρέφοντας όµως στη Ρώµη ως θριαµβευτής της πολιορκίας στις Συρακούσες, ο Μάρκελλος έφερε χιλιάδες ελληνικά αγάλµατα και έργα τέχνης.

Η ελληνική αποικία του Τάραντα στην Ιταλία έφερε ένα ακόµη µεγάλο κύµα τέχνης από την Ελλάδα στη Ρώµη. Σε µια εκστρατεία του, ο νικητής Κουίντος Φάβιος Μάξιµος έφερε στη Ρώµη µόνο µαρµάρινα και µπρούντζινα γλυπτά, αφήνοντας πίσω εκείνα από τερακότα (που είχε φιλοτεχνήσει ο Ελληνας Ζεύξις). Ισως επειδή θεωρούσε πιο «καλή» λεία πολέµου τα ακριβά µάρµαρα.

Οσο οι ρωµαίοι κατακτητές λεηλατούσαν την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία τόσο τα γλυπτά από µάρµαρο έφταναν στην Ιταλία. Μαζί τους και έλληνες σκλάβοι αλλά και καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες δάσκαλοι, γιατροί που διέδωσαν τον πολιτισµό τους. Αποτέλεσµα αυτής της µετακίνησης πληθυσµών ήταν και η διάδοση των γλυπτών πορτρέτων. Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί η µαρµάρινη προτοµή του ρωµαίου ρήτορα, διανοούµενου και πολιτικού, Κικέρωνα. Η δεύτερη έκθεση της σειράς θα παρουσιαστεί το 2011, µε τίτλο «Το πρόσωπο της εξουσίας» και θα είναι αφιερωµένη στα ρωµαϊκά πορτρέτα.


Το γυµνό σώµα ήταν ταµπού


Ταµπού για τους Ρωµαίους αποτελούσε το γυµνό στην ελληνική τέχνη. Οι Ρωµαίοι ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στη θέα και τη λατρεία του γυµνού σώµατος, την οποία θεωρούσαν άσεµνη και ότι εξέφραζε οµοφυλοφιλικές πρακτικές. Αργότερα, επηρεασµένοι από τους Ελληνες, οι Ρωµαίοι ξεπέρασαν τις φοβίες τους. Αποδέχτηκαν τη γυµνή απεικόνιση θεοτήτων και προσώπων της µυθολογίας αλλά όχι των ζώντων συµπατριωτών τους. Κατά τον 2ο αιώνα π.Χ. άρχισαν να φιλοτεχνούν και γυµνά γλυπτά ρωµαίων στρατηγών. Ωστόσο, επέµεναν στην όσο το δυνατόν ρεαλιστική απεικόνιση. Μπορεί να έδιναν σε ώριµους στρατηγούς τη σωµατική διάπλαση ενός νέου αλλά τα χαρακτηριστικά του προσώπου ήταν κοντά στην πραγµατικότητα, όπως φανερώνει και ένα από τα αγάλµατα της έκθεσης στο Καπιτώλιο της Ρώµης.


Πόλεµος Φλωρεντίας - Ρώµης για τον περίφηµο «Δαβίδ»

Επιµέλεια: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης

Τεταµένη είναι η κατάσταση ανάµεσα σε Φλωρεντία και Ρώµη µε αφορµή το άγαλµα του Δαβίδ, το αριστούργηµα του Μικελάντζελο. Αίφνης, η ιταλική κυβέρνηση εγείρει αξιώσεις ισχυριζόµενη ότι το περίφηµο γλυπτό δεν ανήκει στη Φλωρεντία, αλλά στη Ρώµη και γι’ αυτό πρέπει να µεταφερθεί στην ιταλική πρωτεύουσα.

Για τη Φλωρεντία ο «Δαβίδ» – χάρη στον οποίον καταλήγουν κάπου οκτώ εκατ. ευρώ ετησίως από εισπράξεις εισιτηρίων, όπως υποστηρίζει ο δήµαρχός της Ματέο Ρέντζι – συµβολίζει την αντίσταση της πόλης στους κατά καιρούς αντιπάλους τους, µεταξύ των οποίων και η Ρώµη. Ο φηµισµένος γλύπτης, αρχιτέκτονας, ζωγράφος και ποιητής της Αναγέννησης, Μιχαήλ Αγγελος φιλοτέχνησε το άγαλµα που απεικόνιζε τον βραχύσωµο νέο που κατατρόπωσε τον γιγαντόσωµο Γολιάθ το 1504 και έκτοτε κοσµούσε την είσοδο του Παλάτσο Βέκιο, του δηµαρχείου της πόλης. Ηταν και είναι σαν µασκότ για τους περήφανους Φλωρεντίνους ακόµα και µετά την ενοποίηση της Ιταλίας.

Οµως δύο δικηγόροι, κατά παραγγελία της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, πραγµατοποίησαν εκτεταµένη και σε βάθος έρευνα σε αρχεία αιώνων και σύµφωνα µε αποδείξεις που διαθέτουν ισχυρίζονται ότι το άγαλµα δεν ανήκει στην πόλη του ιταλικού Βορρά αλλά πρέπει να περιέλθει στην περιουσία του κράτους και εποµένως να µεταφερθεί στη Ρώµη. Σε µια χώρα στην οποία η πίστη στις τοπικές κοινωνίες υπερτερεί της εθνικής υπερηφάνειας, η αντίδραση της Φλωρεντίας ήταν άµεση και οργισµένη, µε εξέχοντα εκφραστή τον δήµαρχό της. «Με όλο τον σεβασµό προς τους δικηγόρους της Ρώµης, τα αδιαµφισβήτητα έγγραφα για την ιδιοκτησία της πόλης και του κράτους είναι ξεκάθαρα: ο “Δαβίδ” ανήκει στη Φλωρεντία», είπε ορθά κοφτά ο Ρέντζι.

Σε µια έκθεση εννέα σελίδων, η οµάδα νοµικών ισχυρίζεται πως η ιταλική πολιτεία και όχι η Φλωρεντία είναι ο νόµιµος διάδοχος της τότε φλωρεντινής δηµοκρατίας, που έδωσε το χρηµατικό ποσό για την αγορά του περίτεχνου αγάλµατος το οποίο ο Μικελάντζελο έφτιαξε λαξεύοντας έναν ογκόλιθο από µάρµαρο Καρράρας παρατηµένο για δεκαετίες στη Φλωρεντία.

«Μάλλον δεν είχαν να κάνουν κάτι καλύτερο αυγουστιάτικα», έλεγε ο δήµαρχος Ρέντζι παρουσιάζοντας τη δική του ιστορική εκδοχή. «Οταν η Ρώµη έγινε πρωτεύουσα της Ιταλίας, ένα διάταγµα που συντάχθηκε µεταξύ 1870 και 1871 προσδιόριζε ότι το Παλάτσο Βέκιο και όλα τα υπάρχοντα σε αυτό ανήκουν στη Φλωρεντία, µηδέ εξαιρουµένου του “Δαβίδ”. Μάς ανήκει, κι αυτό λένε τα έγγραφα του κράτους».source:tanea.gr

Το πάχος μας οδηγεί 

στην καθιστική ζωή και 

όχι το αντίθετο...

Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να βλέπουν τους γυμνασμένους ανθρώπους και τα καλλίγραμμα σώματά τους και να θεωρούν πως το πάχος των υπολοίπων οφείλεται στην έλλειψη γυμναστικής.
Δυστυχώς αυτό μπορεί να φαίνεται λογικό αλλά δεν είναι σωστό. Αν μετρήσει κανείς το χρόνο γυμναστικής που απαιτείται για να κάψουμε ένα χάμπουργκερ ή μια πάστα γίνεται εμφανές πως είναι αδύνατον να αδυνατίσεις με γυμναστική εκτός αν εγκαταλείψεις τη δουλειά σου και γυμνάζεσαι όλη μέρα.
Η γυμναστική μας χρειάζεται για πάρα πολλούς λόγους (ακόμη και η ευφυΐα βελτιώνεται από αυτήν) αλλά ως διαιτητικό βοήθημα η επίδρασή της είναι σχετικά μικρή.
Πρέπει να θυμόμαστε η σωστή διατροφή είναι το κυριότερο όπλο μας για ένα σώμα με σωστές αναλογίες. 
source:in.gr

Χ. Μαρκογιαννάκης: 

«'Ολα είναι πιθανά»

markogiannakis_nd_2.jpg
"Δεν προσκλήθηκα από κανέναν να συμμετάσχω στις διεργασίες για την επιλογή των προσώπων που θα στηρίξει η ΝΔ στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση", δήλωσε ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για τη θέση του περιφερειάρχη Κρήτης ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε, "συζητώ συχνά με την κ. Μπακογιάννη.
Συζητάμε όλα τα ενδεχόμενα και όλα είναι ανοιχτά".
source:parapolitika.gr

Τσατίστηκε η Ράνια 

Θρασκιά με τηλεθεατές...



Τσατίστηκε η Ράνια Θρασκιά με τηλεθεατές
Τσατίστηκε η Ράνια Θρασκιά που κάποιος τηλεθεατής της έκανε παρατήρηση ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου στα μέτωπα των πυρκαγιών, που καίνε στην χώρα.
«Θα σας μαλώσω που δεν είστε προσεκτικοί και που δεν ακούτε προσεκτικά αυτήν την εκπομπή. Φυσικά και αναφερθήκαμε, ήταν από τις πρώτες ειδήσεις», είπε η παρουσιάστρια, επιστρατεύοντας πάντως μια γλυκύτητα και ένα χαμόγελο για αυτό το «μάλωμα».
Αλλά ευτυχώς η παρουσιάστρια τους δικαιολόγησε τους... "απρόσεκτους" τηλεθεατές της. Κάτι το πρωινό ξύπνημα, κάτι η αφόρητη ζέστη, όλα μαζί κάνουν τις αισθήσεις να μην λειτουργούν απόλυτα είπε η... "γλυκιά" Ράνια. Τι να πει κανείς; Τον έβγαλε και ανάπηρο δηλαδή τον τηλεθεατή...
source:madata.gr
Μεγάλα ονόματα στις ατζέντες των εμπόρων κοκαΐνης!

Μεγάλα ονόματα 

στις ατζέντες των

εμπόρων κοκαΐνης!

Πέντε ηχηρά ονόματα της showbiz περιλαμβάνονται στις ατζέντες που βρέθηκαν στην κατοχή ενός εκ των τεσσάρων μέχρι στιγμής τουλάχιστον συλληφθέντων μελών του κυκλώματος κοκαΐνης στη Μύκονο! Ανάμεσα στις σημειώσεις που αποτύπωναν τα τεράστια χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν τα συλληφθέντα μέλη του κυκλώματος από το αλισβερίσι του θανάτου βρέθηκαν και γνωστά ονόματα της showbiz. Ειδικότερα τα τηλέφωνα τους φιγουράριζαν σε μια από τις ατζέντες που βρέθηκαν στο σπίτι του 38χρονου Αθηναίου που κάθε καλοκαίρι ταξίδευε στην Μύκονο και όχι φυσικά για διακοπές.
source:gossip-tv.gr

Οι γυναίκες σταματούν το...

topless;

Η εποχή που οι γυναίκες εμφανίζονταν topless στη παραλία τραβώντας σαν μαγνήτης τα αντρικά βλέμματα έχει περάσει στο παρελθόν. Οι γυναίκες όλο και περισσότερο αποφεύγουν το topless, χωρίς αυτό να σημαίνει πως εμφανίζονατι λιγότερο σεξι.
 
Σαράντα χρόνια μετά την επανάσταση των Γαλλίδων φεμινιστριών που εμφανίζονταν γυμνόστηθες στις παραλίες ως ένδειξη χειραφέτησης και σεξουαλικής απελευθέρωσης, το μονοκίνι αποτελεί πλέον είδος υπό εξαφάνιση στην ελληνική πραγματικότητα. Ταμπού, συντηρητικοποίηση, επαναδιατύπωση των φεμινιστικών διεκδικήσεων; Ή μήπως απλή... μόδα, που έρχεται και παρέρχεται;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Το Βήμα”, πολλές Ελληνίδες αποφάσισαν να αγοράσουν και το πάνω μέρος του μαγιό τους. “Το topless εμφανίστηκε στις δυτικές κοινωνίες κατά τη δεκαετία του ΄60 ως ένα κοινωνικό και πολιτιστικό κίνημα για την ανατροπή των συντηρητικών και πατριαρχικών αξιών. Αυτές οι αξίες συνέδεαν το γυναικείο σώμα με την αιδώ και το “βέβηλο” και συνεπώς το topless απετέλεσε στις επόμενες δεκαετίες μια “δήλωση” της γυναίκας ενάντια σε όλες αυτές τις επιταγές”, αναφέρει στο “Βήμα” η κυρία Μπέττυ Τσακαρέστου, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.
 
“Στις μέρες μας, ωστόσο, η επίδειξη του γυμνού στήθους στην Ελλάδα έχει αποσυνδεθεί από αυτή τη νοηματοδότηση, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι τα αιτήματα ισότητας των φύλων δεν παραμένουν. Απλώς, το μονοκίνι έπαψε να είναι ένας τρόπος να εκδηλωθούν. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι συχνά στις ελληνικές παραλίες οι γυναίκες που κάνουν topless είναι μεγαλύτερης ηλικίας” προσθέτει.
 
Αν στην Ελλάδα η εξάλειψη του μονοκίνι δεν μπορεί να αποδοθεί σε μια κακώς εννοούμενη επιστροφή του πουριτανισμού, μήπως εν τέλει η αποκλειστική αιτία είναι οι (διαρκώς μεταβαλλόμενες) τάσεις της μόδας; “Πιστεύω ότι η μόδα προσδιορίζει και αυτό που θεωρείται “προκλητικό”. Οσο πιο πολύ βλέπεις κάτι, τόσο πιο “φυσιολογικό” το θεωρείς και αντιστρόφως”, σχολιάζει η Νεφέλη Τσομπάνογλου, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής από τη Θεσσαλονίκη.
 
Η ίδια αναφέρει ότι θα δίσταζε να εμφανιστεί χωρίς το πάνω μέρος του μαγιό της στην παραλία, διότι “κανείς δεν το κάνει πλέον και συνεπώς μια γυμνόστηθη κοπέλα πιθανόν να συγκεντρώσει τα βλέμματα σε ενοχλητικό βαθμό”. Μήπως όμως αυτό είναι δείγμα συντηρητισμού; “Δεν νομίζω” απαντά κατηγορηματικά η 24χρονη Νεφέλη. “Μια βόλτα στην παραλία θα σας πείσει ότι μία στις τρεις γυναίκες φοράει μαγιό τύπου “μπραζίλιαν”, το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να κριθεί εξίσου προκλητικό! Και όμως, καθώς είναι στη μόδα, κανείς δεν το επικρίνει”, προσθέτει.
 
Το topless κρύβει... κινδύνους!

Το πρώτο μονοκίνι της ιστορίας (και τον ίδιο τον όρο "μονοκίνι") δημιούργησε το 1964 ο Aυστροαμερικανός σχεδιαστής Ρούντι Γκέρνραϊχ, υποστηρίζοντας το δικαίωμα της γυναίκας να διαχειρίζεται το σώμα και την εμφάνισή της. Η επικινδυνότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας και η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος είναι δύο από τις βασικές αιτίες για τις οποίες πολλές γυναίκες αποφασίζουν να πουν “όχι” στο μονοκίνι.
 
Οπως εξηγεί ο κ. Ανδρέας Κατσάμπας, δερματολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δεδομένου του γεγονότος ότι το δέρμα του γυναικείου στήθους εκτίθεται στον ήλιο ελάχιστα σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα κατά τη διάρκεια του έτους, η ξαφνική έκθεση το καλοκαίρι επιφυλάσσει δύο σημαντικούς κινδύνους. “Ο πρώτος είναι το ηλιακό έγκαυμα το οποίο μπορεί να συμβεί κατά την πρώτη ηλιοθεραπεία. Ο δεύτερος και σοβαρότερος ωστόσο είναι η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης μελανώματος, της σοβαρότερης μορφής καρκίνου του δέρματος”, καταλήγει.
source:tlife.gr

Μελ Γκιμπσον...

Τράκαρε με το αυτοκίνητο του

Μελ Γκίμπσον
Ο διάσημος ηθοποιός τράκαρε την Κυριακή το απόγευμα την μπλε Maserati  του στον λόφο του Μαλιμπού στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με την αστυνομία ο Μελ δεν ήταν υπό την επήρεια ουσιών ή αλκοόλ και τα αίτια του τροχαίου ήταν φυσιολογικά.

«Ο Μελ Γκίμπσον ήταν μόνος και οδηγούσε στην λεωφόρο Κάνυον. Για άγνωστους λόγους ο κύριος Γκίμπσον κατεύθυνε το όχημα προς τα αριστερά και έπεσε πάνω στους βράχους». Αυτά γράφει η αναφορά της αστυνομίας για το συμβάν.

Ο 54χρονος ηθοποιός που βρίσκεται σε δικαστική μάχη με την πρώην σύντροφο του Οξάνα Γκριγκορίεβα, αρνήθηκε στον αστυνόμο που έφτασε στον τόπο του ατυχήματος ότι μιλούσε στο τηλέφωνο ή έκανε κάτι άλλο ταυτόχρονα με την οδήγηση του οχήματος του.

«Δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα ότι ήταν υπο την επήρεια τοξικών ουσιών ούτε ότι ο οδηγός είχε υπερβεί το όριο ταχύτητας αφού η ζημιά που τελικώς προκλήθηκε δείχνει πως οδηγούσε μέσα στα όρια». Σύμφωνα με τους αστυνόμους «ο
κύριος Γκίμπσον ήταν νηφάλιος και πολύ συνεργάσιμος και αφού κατέθεσε ήρθε και τον πήρε ένας φίλος του με αμάξι.

Ο δρόμος που έγινε το συμβάν είναι πολύ απότομος και δύσκολος στην οδήγηση και θα μπορούσε να γίνει στον οποιοδήποτε κάτι τέτοιο.
source:yupi.gr

«Πέταξαν»  30 δισ ευρω 

από τις ελληνικές τράπεζες...


Πάνω από 29,5   δισ ευρω φαίνεται ότι «αποσύρθηκαν» από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τον τελευταίο χρόνο.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος από 275 δισ ευρω που ήταν οι συνολικές καταθέσεις των τραπεζών ήδη το ποσό αυτό έχει μειωθεί στα 245 δισ ευρω . Μάλιστα εκτιμάται ότι μόνο τον Ιούλιο η μείωση των καταθέσεων ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ.


Η μείωση των καταθέσεων δεν οφείλεται μόνο στον πανικό που δημιουργήθηκε στις αρχές του έτους σχετικά με την φημολογία περί πτώχευσης της Ελλάδος. Τότε περί τα 10 δισ ευρω είχαν αποσυρθεί από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και είχαν κατατεθεί σε τράπεζες του εξωτερικού μεταξύ αυτών της Κύπρου , της Μ.Βρετανίας ,της Ελβετίας κ.λπ. Η μεγάλη πτώση των καταθέσεων οφείλεται ακόμα στο γεγονός ότι με την μείωση

του διαθέσιμου  εισοδήματος των  φορολογουμένων ( περικοπές των αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων,  αύξηση της φορολογίας, έκτακτες εισφορές) οι έλληνες πλέον δαπανούν από τα έτοιμα προκειμένου να συντηρήσουν το επίπεδο ζωής που είχαν πριν η εναλλακτικά για να αποπληρώσουν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ακόμα ότι σε πολλές περιπτώσεις πολίτες οι οποίοι έμειναν άνεργοι δαπανούν από τα έτοιμα έως ότου βρουν μια άλλη δουλειά.  Τα ίδια στελέχη εξηγούν ακόμα και κάποιοι επιχειρηματίες εξαιτίας της μείωσης του τζίρου τους αναγκάζονται να χρηματοδοτήσουν με ίδια κεφάλαια την επιχείρηση τους.


Επίσης ένα μέρος των αποταμιεύσεων, το οποίο δεν μπορεί να υπολογιστεί, εκτιμάται ότι κατευθύνθηκε στο Χρηματιστήριο μετά και την ανοδική τάση που πυροδότησε η φημολογία για νέες κινήσεις και συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο. Σημειώνεται ότι η άνοδος του Γενικού Δείκτη τον Ιούλιο άγγιξε το 16%, για να ανακοπεί τον Αύγουστο, μήνα κατά τον οποίο ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής κατά 9,5%.
source:protothema.gr

Αυτοκίνητο από το 

μέλλον...


Και είναι και οικολογικό!

Συνεχώς βγαίνουν και νέα σχέδια φουτουριστικών οικολογικών αυτοκινήτων, τα οποία είναι μονοθέσια στην πλειοψηφία τους.  Το συγκεκριμένο πρωτότυπο το σχεδίασε ο Ρώσος Βιτάλι Κονονόφ και το ονόμασε «Rolling Stone». Είναι ηλεκτροκίνητο κι έχει δύο τροχούς στο μέγεθος της καμπίνας. Κάθε πλευρά, στο εσωτερικό του τροχού έχει οθόνες ώστε ο οδηγός να προβάλει τις εικόνες ή τα βίντεο που θέλει. Ιδανικό για κινητές διαφημίσεις!








Έκανε προσπεράσεις με 6 

άτομα μέσα στο Accent!


Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης
Σάββατο μεσημέρι, λίγο πριν από την Καλαμάτα. Ο δρόμος είναι στενός, οι προσπεράσεις είναι απαγορευτικές και η ζέστη ανυπόφορη, ακόμα και με το σύστημα κλιματισμού σε λειτουργία. Ξαφνικά εμφανίζεται ένα Hyundai Accent παλαιάς γενιάς, το οποίο προσπαθεί απεγνωσμένα να περάσει μπροστά… Κάνω δεξιά και με μεγάλη (!) δυσκολία, αλλά και τον κινητήρα του Accent να δουλεύει στο φουλ , ο οδηγός του πράσινου αυτοκινήτου προσπερνά. Με την άκρη του ματιού μου διαπιστώνω ότι στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο οι επιβάτες είναι… υπεράριθμοι.

«Μάλλον, δεν βλέπω καλά», λέω από μέσα μου. Αρχίζω να τους μετράω και πράγματι διαπιστώνω ότι στην πίσω σειρά καθισμάτων κάθονται τέσσερα άτομα, ο ένας πάνω στον άλλον… Πλησιάζω κοντά και η γυναίκα που οδηγούσε δείχνει τελείως άπειρη. Αποφασίζω να την ακολουθήσω, για να δω τον τρόπο οδήγησής της. Για κακή της… τύχη, η κίνηση είναι μεγάλη και στην εθνική οδό (ο Θεός να την κάνει εθνική οδό), λίγο πριν από την Καλαμάτα, με τις στροφές να διαδέχονται η μία την άλλη, το Accent γέρνει σε κάθε στρίψιμο του τιμονιού. Αυτό φαίνεται πως δεν πτοεί την οδηγό, που λίγα λεπτά αργότερα προσπερνά και ένα φορτηγό!


Κόβω ταχύτητα και απλώς την αφήνω να απομακρυνθεί. Ο τρόπος οδήγησής της είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και, επειδή θέλω να φτάσω στον προορισμό μου, απομακρύνομαι από το προπορευόμενο Accent. Δυστυχώς, για ακόμα μία φορά, διαπιστώνω πως ορισμένοι οδηγοί δεν έχουν καθόλου οδηγική παιδεία. Δε νοιάζονται καθόλου για τους γύρω τους αλλά και για τον εαυτό τους. Κρίμα που εκείνη την ώρα δεν υπήρχε Τροχαία, όχι για να της βεβαιώσει κλήση, αλλά για να της δώσει να καταλάβει ότι αυτό που κάνει είναι πέρα για πέρα επικίνδυνο…
source:zougla.gr



Διαδίκτυο: Ο σύγχρονος
φτερωτός έρωτας...


Νέα μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι οι ενήλικες με οικιακή πρόσβαση στο Ίντερνετ έχουν περισσότερες πιθανότητες να συνάψουν ρομαντική σχέση σε σχέση με εκείνους που δε διαθέτουν σύνδεση στο Διαδίκτυο από το σπίτι.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα βρήκε ότι περισσότερο από 82% των ενηλίκων με πρόσβαση από το σπίτι διατηρούσαν σχέση με σύντροφο, σε σύγκριση με το 63% εκείνων που δε χρησιμοποιούσαν τον Παγκόσμιο Ιστό, όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της, στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Ένωσης.
«Η έρευνα μας δείχνει τη σημασία της πρόσβασης στο Ίντερνετ στην ανεύρεση συντρόφου, στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μάικλ Ρόζενφελντ, βοηθός καθηγητή κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, και επικεφαλής της μελέτης. Οι ερευνητές βρήκαν ακόμη ότι αυξάνεται συνεχώς η σημασία και ο ρόλος του Ίντερνετ στη γνωριμία μεταξύ ατόμων, ειδικά του ίδιου φύλου.
«Είναι πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια το Ίντερνετ να αντικαταστήσει τους κοινούς γνωστούς ως τον κυριότερο τρόπο με τον οποίο γνωρίζουμε το σύντροφο μας, για πρώτη φορά μετά το 1940», είπε ο Ρόζενφελντ. Μεταξύ των ζευγαριών που γνωρίστηκαν στο Διαδίκτυο, το 61% αφορούσε ζευγάρια του ίδιου φύλου. «Οι πιθανότητες δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι περισσότερο πιθανό, ενώ ακόμη πιο πιθανό είναι να προέρχονται από διαφορετικές θρησκευτικές κουλτούρες».
«Το Διαδίκτυο δεν είναι απλά ένας νέος και περισσότερο αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσουμε ή να επεκτείνουμε τον κοινωνικό μας περίγυρο, ακόμη περισσότερο, είναι ένας νέος κοινωνικός ενδιάμεσος που μπορεί να αναπροσδιορίσει το είδος των συντρόφων και σχέσεων που συνάπτουμε», κατέληξε ο Ρόζενφελντ.
source:kathimerini.gr

Ιερέας κηρύσσει το λόγο του 

Θεού.. από το πατίνι του!

Σοφία Κατσαρέλη
Έναν πρωτότυπο και αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα τρόπο επέλεξε ένας ιερέας από την Ουγγαρία, για να προσεγγίσει τους νέους και "Θεού θέλοντος" να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους στην εκκλησία.


Ο 45χρονος Ούγγρος καθολικός ιερέας, Zoltan Lendavi, πιστεύει πως με από τις ρόδες του μπορεί να διαδώσει το μήνυμα του Θεού και να ενθαρρύνει τους νέους να ακολουθούν τις αξίες της εκκλησίας.
Ο πατέρας Lendavi, που ζει σε ένα μικρό χωριό στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σλοβενία, ξεκίνησε το skateboarding όταν ακόμη ήταν έφηβος και, όπως φαίνεται και στο video, τα καταφέρνει πολύ καλά.
Ωστόσο, έπρεπε να περάσουν χρόνια, για να “συνειδητοποιήσει”, όπως ο ίδιος είπε, τη σημασία του skateboarding και το πόσο μπορεί να συμβάλει στη διάδοση του λόγου του Θεού.
Την ιδέα την πήρε από τον άγιο John Bosco,Ιταλό ιερέα και εκπαιδευτικό, που έζησε το 19ο αιώνα και αφιέρωσε τη ζωή του, στην προσπάθεια να βελτιώσει τις ζωές των νεότερων ανθρώπων, χρησιμοποιώντας διάφορα παιχνίδια ως μέρος της εκπαίδευσής τους.
Στο video, φαίνεται ντυμένος με το ράσο του, να επιδεικνύει τις δεξιότητές του σε νέους ανθρώπους, που έχουν συγκεντρωθεί για να τον δουν.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, η μέθοδός του έχει αποτελέσματα, καθώς τρία νεαρά αγόρια, αρχής γενομένης από την ημέρα που τον παρακολούθησαν “επί τω έργω”, άρχισαν να πηγαίνουν όλο και συχνότερα στην εκκλησία.
source:cosmo.gr


Δύο νέα βίντεο «καίνε» CIA και...

«φίλους»

Δύο βίντεο που ανακαλύφθηκαν τυχαία «καίνε» CIA και αποδεικνύουν τη συμμετοχή και τρίτων χωρών στα αμφιλεγόμενα «προγράμματα ανακρίσεων», γεγονός που έως σήμερα οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αρνούνταν κατηγορηματικά.
Ο Ραμζί Μπιναλσίμπ, πρώην φοιτητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, κατηγορείται για καθοριστική συμμετοχή στην προετοιμασία και διάπραξη των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Αρχικά αναμενόταν να παρεπεμφθεί σε δίκη ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου, που συστάθηκε ειδικά για τους κρατούμενους του Γκουαντανάμο, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται ο Μπιναλσίμπ και το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχει δεσμευτεί να κλείσει.
Τώρα η πολιτική αγωγή έχει στην κατοχή της δύο βίντεο του Ράμζι Μπιναλσίμπ την ώρα που ανακρίνεται σε μυστική φυλακή στο Μαρόκο. Όταν η CIA εξαφάνισε κάθε ίχνος των 92 βίντεο από τις ανακρίσεις των άλλων φερόμενων ως υπόπτων για την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου πίστευε πως δεν θα υπήρχαν πλέον στοιχεία εκείνης της περιόδου. Ωστόσο, τα επίμαχα βίντεο ανακαλύφθηκαν από εργαζόμενο κρυμμένα κάτω από ένα γραφείο στο Αντιτρομοκρατικό Κέντρο της CIA. Εκτός από τις μεθόδους ανάκρισης των ΗΠΑ προσφέρουν πληροφορίες και για το ποιες χώρες και σε πιο βαθμό προσέφεραν βοήθεια στην Ουάσιγκτον για τη σύλληψη και την ανάκριση ατόμων που θεωρήθηκαν ύποπτα για τρομοκρατία.
Η μαγνητοσκόπηση έχει λάβει χώρα στο Ραμπάτ το 2002 σε ένα κτίριο που η CIA χρησιμοποιούσε ως χώρο ανακρίσεων. Ο εισαγγελέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος ήδη διερευνά κατά πόσον η καταστροφή προηγούμενων βίντεο - ντοκουμέντων ήταν νόμιμη, εξετάζει τώρα σε τι οφείλεται η καθυστέρηση της αποκάλυψης των βίντεο του Ράμζι Μπιναλσίμπ με δεδομένο μάλιστα ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ήδη δύο φορές τη Δικαιοσύνη πως τα βίντεο αυτά δεν υπήρξαν ποτέ.
Τα συγκεκριμένα βίντεο θέτουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ασκήσουν δίωξη εναντίον του Ραμζί Μπιναλσίμπ, ο οποίος χαρακτηρίζεται μάλιστα ως ο «διαμεσολαβητής-κλειδί» της Αλ Κάιντα για την οργάνωση της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς όπως ισχυρίζονται οι συνήγοροί του μπορούν να αποδείξουν ότι κακοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων. Αυτή τη στιγμή πάντως, ο Μπιναλσίμπ θεωρείται διανοητικά ασταθής, ενώ του χορηγούνται ισχυρά αντι-ψυχωτικά φάρμακα.
Αν τα βίντεο πάντως αποτελέσουν τεκμήριο στη δίκη θα αποδείξουν και το ρόλο του Μαρόκο στο πρόγραμμα καταπολέμησης της τρομοκρατίας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του οποίου η CIA κρατούσε παράνομα φερόμενους ως τρομοκράτες σε μυστικές φυλακές σε άλλες χώρες.
Η CIA πάντως αρνείται τη σχέση της με τα βίντεο υποστηρίζοντας πως δεν απεικονίζουν μέρος των προγραμμάτων κράτησης. Η αλήθεια είναι ότι από τα βίντεο αυτά αποδεικνύεται ότι πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αλλά την ευθύνη για την εκτέλεση του έχει το Μαρόκο.source:tvxs.gr

Προεδρικές διακοπές 

με τους... 

υπουργούς του!


Και ποιος δεν θα ήθελε διακοπές σε ένα τέτοιο μέρος. Το κάστρο Brégançon στην Γαλλία.


Δεν είναι μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου που κάνει διακοπές με τους υπουργούς του, φυσικά λόγω ανασχηματιμσού, αλλά και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί!
Στο μαγευτικό κάστρο του Brégançon, την επίσημη θερινή προεδρική κατοικία συγκεντρώθηκαν οι κορυφαίοι υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης για να συζητήσουν τις οικονομικές εξελίξεις της χώρας, με φόντο τη θάλασσα της Μεσογείου.
 
Ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, η υπουργός Οικονομικών Κριστιν Λαγκάρντ και ο υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουάν, συνδυάζοντας το τερπνό μετά του ωφελίμου, βρίσκονται για ολιγοήμερες διακοπές με το ζεύγος Νικολά Σαρκοζί και Κάρλα Μπρούνι, στο εκπληκτικό κάστρο, κοντά στο Σαιν Τροπέ.
 
Ο Νικολά Σαρκοζί, πρόκειται να συζητήσει για τα φλέγοντα θέματα της ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας και της μείωσης του δημόσιου ελλείμματος, επιλέγοντας την ιδανική τοποθεσία, καθώς το κάστρο του Brégançon, κατάφερε να αντιμετωπίσει Σαρακηνούς και πειρατές για αιώνες, προτού γίνει επίσημη προεδρική κατοικία του Σαρλ Ντε Γκολ του 1968.
source:newsit.gr

Συνεργάτης ισραηλινής

υπηρεσίας ο Παλαιστίνιος;

Ο εισβολέας στην τουρκική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ είναι πρώην συνεργάτης της Σιν Μπετ


Συνεργάτης της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ, ήταν παλαιότερα ο Παλαιστίνιος που εισέβαλε την Τρίτη το βράδυ στην τουρκική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ υποστήριξε την Τετάρτη ο δικηγόρος του.

"Είδα τη νύχτα τον πελάτη μου στο νοσοκομείο. Στη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, απέτρεψε παλαιστινιακές επιθέσεις και γλίτωσε έτσι από το θάνατο πολλούς ισραηλινούς στρατιώτες και πολίτες, αλλά η Σιν Μπετ, από την οποία ζήτησε προστασία, αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε ευθύνη απέναντί του", δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο δικηγόρος Αβιτάλ Χόρεφ.


Εκπρόσωπος της Σιν Μπετ διέψευσε από την πλευρά της τους ισχυρισμούς αυτούς: "Ο άνθρωπος αυτός δεν είχε ποτέ σχέση με τη Σιν Μπετ και η υπόθεσή του είναι υπόθεση της αστυνομίας".


Ο παλαιστίνιος Ναντίν Αντζάζ από τη Ραμάλα, προσπάθησε την Τρίτη το βράδυ να συλλάβει όμηρο ένα διπλωμάτη πριν τραυματιστεί και εξουδετερωθεί από τους άνδρες ασφαλείας της πρεσβείας. Στη συνέχεια παραδόθηκε στις ισραηλινές αρχές.


"Ο εισβολέας
τραυματίσθηκε ελαφρά από σφαίρα στο πόδι", δήλωσε ο Αβι Σοσάν, εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ισιλόφ στο οποίο μεταφέρθηκε ο Παλαιστίνιος.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, ο Ναντίμ Αντζάζ πιστεύεται ότι διαμένει παρανόμως στο Ισραήλ.


Ο Παλαιστίνιος παραδόθηκε από τους Τούρκους στις ισραηλινές αρχές, κρατείται και θα απελαθεί στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την προσφυγή του κατά του μέτρου αυτού.


Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Παλαιστίνιος αυτός είχε εισβάλει, στις 31 Αυγούστου του 2006, στη βρετανική πρεσβεία στο Τέλ Αβίβ, απειλώντας ν΄αυτοκτονήσει με ένα ψεύτικο πιστόλι εάν δεν του χορηγούσαν πολιτικό άσυλο. Για την πράξη του αυτή καταδικάσθηκε σε φυλάκιση ενός έτους. 
source:skai.gr
top