Στοιχεία σοκ για τις μικρές

επιχειρήσεις στην Ελλάδα...



Περίπου 175.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις προβλέπεται να βάλουν λουκέτο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με ορατό τον κίνδυνο της απώλειας 300.000 θέσεων εργασίας, ενώ το 26% των επιχειρηματιών του κλάδου, μελετά το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης λόγω της υπερβολικής φορολόγησής. Αυτές είναι οι εφιαλτικές προβλέψεις για τη βιωσιμότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνονται στην έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας για το 2010.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφει η εν λόγω έρευνα και η οποία πραγματοποιήθηκε μεσούσης της τουριστικής περιόδου, της εποχής δηλαδή όπου παρατηρείται αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την επιχειρηματική ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, με το ενδεχόμενο ντόμινο στην οικονομική ζωή της χώρας. Οι περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων , παράλληλα με την αύξηση της φορολογίας και την εκτίναξη του Φ.Π.Α, υποσκάπτουν τα θεμέλια της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι 8 στις 10 επιχειρήσεις (80,2%) καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και όλων των επιμέρους οικονομικών τους δεικτών. Συγκεκριμένα μείωση εμφανίζει ο κύκλος εργασιών κατά 77,8%, η ζήτηση κατά 77% , η ρευστότητα κατά 79% και οι επενδύσεις κατά. 52,3 %. Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 99,8% των επιχειρήσεων σε ολόκληρης την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση και δημιούργησαν 9,4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίες από το 2002 ως το 2008, ξεπερνώντας κατά πολύ σε ποσοστά, τις θέσεις που δημιούργησαν οι μεγάλες επιχειρήσεις το ίδιο χρονικό διάστημα.

Μείωση προσωπικού

Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2010, σχεδόν μία στις πέντε επιχειρήσεις (21,9%) αναγκάστηκε να μειώσει το προσωπικό της, πράγμα που μεταφράζεται σε απώλεια 88.000 περίπου θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή σχεδόν τρεις στους δέκα επιχειρηματίες που απασχολούν προσωπικό (27,7%), προβλέπουν ότι το 2ο εξάμηνο του 2010, θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους, ενώ μόλις το 2,8% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Με το πιο μετριοπαθές σενάριο υπολογίζεται ότι είναι επισφαλείς άλλες 120.000 θέσεις εργασίας τους επόμενους 6 μήνες.


Μισθοί, απολύσεις και Φ.Π.Α

Το αξιοσημείωτο στοιχείο της έρευνα είναι πως οι επιχειρηματίες δεν θεωρούν σε καμία περίπτωση το ύψος των μισθών στην Ελλάδα ως αναπτυξιακό πρόβλημα και οι ίδιοι οι εργοδότες εμφανίζονται εξαιρετικά απρόθυμοι στην προοπτική της περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού από τους υπαλλήλους τους. Το σημαντικότερο πρόβλημα για την κατάρρευση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων φαίνεται πως είναι η αύξηση της φορολογίας και η εκτίναξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στο 23%, κάτι που σύμφωνα με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, θα έχει συνέπειες ανάλογες «ατομικής βόμβας» σε τζίρο, θέσεις εργασίας, πληθωρισμό, λουκέτα επιχειρήσεων και τελικά στα έσοδα του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων.source:protothema.gr

Θα φτιάξει η Apple 

«desktop iPad»;


Φημολογείται ότι η Apple έχει στα μελλοντικά της σχέδια την κατασκευή ενός μηχανήματος το οποίο συνδυάζει το σχέδιο ενός επιτραπέζιου υπολογιστή και την χρηστικότητα ενός Apple iPad. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι του Steve Jobs κατοχύρωσαν την πατέντα τον περασμένο Ιανουάριο στην Ευρώπη κάτω από άκρα μυστικότητα.

Οι εικόνες δείχνουν μία οθόνη υπολογιστή με περιστρεφόμενη βάση η οποία της επιτρέπει να παίρνει οριζόντια θέση, παρόμοια με εκείνη ενός "tablet". Σύμφωνα με πηγές του διαδικτύου, η εικόνα στην οποία αναλύεται η πατέντα επίσης προδιαγράφει το πως η Apple θα κάνει τη μετάβαση από το ήδη εν χρήση λειτουργικό των iMac (OS X) σε λειτουργικό του iPad και iPhone (iOS).

Βεβαίως, η εικόνα δεν δείχνει πως η Apple όντως θα δημιουργήσει ένα τέτοιο υπολογιστή. Είναι γενικός κανόνας της εν λόγω εταιρίας, όπως και πολλών άλλων κατασκευαστών τεχνολογικών προϊόντων, να κατοχυρώνουν πατέντες χωρίς ποτέ να τις χρησιμοποιούν. Ως συνήθως, η Apple δεν έχει απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν την εν λόγω εφεύρεση.
source:protothema.gr

Στην Επιθεώρηση Εργασίας η… 

Βουλή...


Κόκκινος συναγερμός σήμανε χθες στο καφενείο της Βουλής! «Σύρμα, η Επιθεώρηση Εργασίας!» σφύριξε έντρομος ένας σερβιτόρος του καφενείου της Βουλής και κάποιοι συνάδελφοί του άρχισαν να πηδάνε από τα παράθυρα.

Το κλιμάκιο των ελεγκτών έπιασε στον ύπνο τον ιδιοκτήτη του καφενείου κ. Πιετρή, ο οποίος ναι μεν μπορεί να μην ήταν εκεί, είχε όμως αφήσει στο πόδι του στο ταμείο της επιχείρησης την ξαδέλφη του.

Εκείνη, εμφανώς ταραγμένη, δήλωσε ότι εργάζεται μόλις μια μέρα και γενικά προσποιήθηκε άγνοια για τα εργασιακά του προσωπικού.

Ωστόσο, οι επιθεωρητές πέρασαν από κανονική ανάκριση όλο το προσωπικό, ενώ την τελευταία στιγμή πρόλαβαν δύο υπαλλήλους που πήγαν να… «δραπετεύσουν»!

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες μας, οι επιθεωρητές εντόπισαν γυναίκα που δούλευε επί δύο χρόνια ανασφάλιστη! Περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της έρευνας και ελπίζουμε ότι μέχρι τότε ο ιδιοκτήτης του καφενείου θα πάψει να διαφημίζει τη φίρμα του, χρησιμοποιώντας σακούλες που αναγράφουν Pietris Catering, Hellenic Parliament.
source:zougla.gr

Μεγαλειώδης γαλαξιακή 

έκρηξη...


Σταμάτησε τη δημιουργία εκατομμυρίων νέων άστρων
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Μια ιδιαιτέρως ισχυρή γαλαξιακή έκρηξη συνέλαβε ο φακός του διαστημικού τηλεσκοπίου Chandra. Συγκεκριμένα, μια μαύρη τρύπα στο γαλαξία Μ87, που βρίσκεται σε απόσταση 60 εκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς εκτόξευσε «κοσμική λάβα» η οποία κατέστρεψε τα υλικά δημιουργίας νέων άστρων.

Να σημειώσουμε ότι το γαλαξία Μ87 κυκλώνουν νέφη αερίων και άλλης κοσμικής ύλης που έχουν πολύ υψηλή θερμοκρασία. Καθώς περιοχές αυτών των νεφών ψυχραίνονται, κατεβαίνουν σιγά-σιγά προς το κέντρο του γαλαξία δημιουργώντας νεφελώματα μέσα στα οποία δημιουργούνται νέα άστρα.

Η μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του Μ87 εξερράγη και εκτόξευσε γιγαντιαίες δέσμες σωματιδίων οι οποίες αφενός απομάκρυναν τα αέρια και την κοσμική ύλη από το εσωτερικό του γαλαξία, αφετέρου αύξησαν τη θερμοκρασία τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η «έκρηξη» της μαύρης τρύπας εμπόδισε τη δημιουργία εκατοντάδων εκατομμυρίων νέων άστρων.source:newsbeast.gr
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Άδειασαν λογαριασμοί 

στο Paypal του iTunes...

Άγγελος Ανδρέου
Καταγγελίες από πολλούς χρήστες του iTunes έλαβε η Apple, που υποστηρίζουν ότι ο λογαριασμός τους στο σύστημα πληρωμών Paypal έχει αδειάσει, μετά από επίθεση hacker.

“Μόλις μου πήρανε αρχεία αξίας 1.000 δολαρίων” έγραψε ένας χρήστης του iTunes στο twitter, ενώ ένας χρήστης έγραψε στο blog TechCrunch: “ Ο λογαριασμός χρεώθηκε με πάνω από 4.700 δολάρια. Μόλις τηλεφώνησα στην ασφάλεια του PayPal και μου είπαν ότι ένας μεγάλος αριθμός των λογαριασμών του iTunes έχει πρόβλημα”.

Η Apple δεν έχει κάνει ακόμα κάποιο σχόλιο για την υπόθεση, όμως τόνισε σε ανακοίνωση της ότι “το iTunes εργάζεται συνεχώς για να καλυτερέψει τις συνθήκες προστασίας των χρηστών του”.

Ακόμα και η PayPal έχει αποφύγει να δώσει νούμερα, προκειμένου να μάθουμε πόσο μεγάλη είναι η ζημιά και πόσοι λογαριασμοί έχουν παραβιαστεί. source:cosmo.gr

Τα video games βοηθούν τους ντροπαλούς...

Άγγελος Ανδρέου
Τα online video games μπορεί να βοηθούν τα συνεσταλμένα παιδιά να αναπτύξουν φιλίες και να ενισχύσουν την κοινωνικότητα τους, σύμφωνα με έρευνα Κινέζων επιστημόνων.

Καταρρίπτουν λοιπόν τη θεωρία της “απομόνωσης” των παικτών οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι με έρευνα τους ανακάλυψαν πως παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια, αυξάνεται η αυτοπεποίθηση στους ντροπαλούς εφήβους, ενώ αυξάνουν την ικανοποίηση τους για τη ζωή.
 
Με άλλα λόγια, οι θετικές επιπτώσεις των διαδικτυακών παιχνιδιών είναι πανομοιότυπες με αυτές της φιλίας μεταξύ των εφήβων στην πραγματική ζωή.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 60 μαθητές, οι οποίοι έπαιζαν κατά μέσο όρο 67 λεπτά online video games και 44 λεπτά console games.

Το ένα τρίτο δε από αυτούς δήλωσαν ότι έπαιζαν περίπου 3 ώρες την ημέρα.

“Η διαδικτυακή φιλία είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσα παιδιά έχουν δυσκολίες στο να αναπτύξουν την κοινωνικότητα τους στην πραγματική ζωή” σχολίασε ο καθηγητής που ηγήθηκε της έρευνας, Angel Leung.source:cosmo.gr

Νεοπλουτισμός και χρεωκοπία οι ...

υψηλοί προσκεκλημένοι στον 

“βασιλικό” γάμο Νικόλαου – 

Τατιάνας στις Σπέτσες...



  • Η απόβαση των VIP καλεσμένων, η διαφημίση της χώρας και οι τάσεις επίδειξης προκαλούν τον μέσο Έλληνα πολίτη
  • Τι έγινε στο κοκτέιλ πάρτι στο ξενοδοχείο “Ποσειδώνιο”- Στις 19:00 η γαμήλια τελετή
  • Διαβάστε που σκορπά χιλιάδες ευρώ η οικογένεια του έκπτωτου μονάρχη, στο γαλαζοαίματο “πανύγηρι” που στήθηκε στον Αργοσαρωνικό - Συνεχής ενημέρωση

Μερικές φορές η χρονική συγκυρία και οι ιδιαίτερες συνθήκες μπορούν να “μεταμορφώσουν” ένα λαμπερό γάμο σε τελετή επίδειξης νεοπλουτσιμού.
 
Τα τελευταία 6 χρόνια, ο τέως βασιλιάς Κωσταντίνος, η Άννα Μαρία και τα παιδιά τους, επισκέπτονται συχνά τη χώρα, μετά και την οριστική διευθέτηση της πρώην βασιλικής περιουσίας.
Όμως αυτό το καλοκαίρι, που θα μείνει στην ιστορία, ως ένα από τα κρισιμότερα για την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια, με την οικονομία στα όρια της χρεωκοπίας, τα ασφαλιστικά ταμεία άδεια, τον ΦΠΑ στα ύψη και τα εισοδήματα των Ελλήνων μειωμένα, η απόφαση του Νικόλαου να παντρευτεί την αγαπημένη του Τατιάνα στις Σπέτσες σκορπώντας επιδεικτικά χιλιάδες ευρώ , προκαλεί την κοινή γνώμη.
 
Αν αυτός ο γάμος γινόταν πέρισυ, ίσως να μην προκαλούνταν ανάλογες αντιδράσεις και όλοι να έβλεπαν μόνο τα θετικά της απόβασης των γαλαζοαίματων και των πάμπλουτων VIP στον Σαρωνικό.
 
Από χθες το βράδυ έχουν κατακλύσει τις Σπέστες ξένοι αλλά και έλληνες εκατομμυριούχοι, βασιλιάδες, πρίγκιπες για να τιμήσουν τον Νικόλαο και την Τατιάνα.
 
Η λίστα των 350 VIP καλεσμένων
 
Κάποιοι από τους καλεσμένους που έχουν φτάσει ήδη είναι ο αδερφός του Νικόλαου, Παύλος με τη Μαρί Σαντάλ, η βασίλισσα Σοφία και ο διάδοχος Φελίπε με τη σύζυγό του, ο Βίκτωρ της Σουηδίας με τη σύζυγό του, ο φίλος της οικογένειας και κουμπάρος του ζευγαριού Νάσος Θανόπουλος με τον αδερφό του και τη μητέρα του.
 
H βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, ο πρίγκηπας Χάακον της Νορβηγίας, η βασίλισσα Μαργαρίτα με τα παιδιά της και την ανηψιά της, κόρη της Βενεδίκτης και ο διάδοχος της Ολλανδίας Βίλχεμ Αλεξάντερ και η πριγκίπισσα Μαξίμα, οι βασιλικές οικογένειες της Δανίας και της Σουηδίας, ο πρίγκιπας Αλέξανδρος, η πριγκίπισσα Αικατερίνη και άλλοι.
 
 
Το ελληνικό jet set: Ντίντης και Λούλα Γουλανδρή, μέλη των οικογενειων Εμπειρίκου, Λιβανού, ο Γιώργος και η Αριέττα Βαρδινογιάννη, ο Γιώργος και η Ηρώ Κόβα, ο Μιχάλης Χανδρής, ο Φίλιππος και η Μαρίνα Στράτου, ο Βασίλης και η Χαρά Καίσαρη, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και η Ζωή Λάσκαρη, ο Νίκος με τη Βαρβάρα Βερνίκου, o Γιώργος με την Ελενα Ντάβλα κ.ά.
Οι “βασιλικές” σπατάλες
 
Δύο πάρτι – με κόστος αρκετές χιλιάδες ευρώ
Μπομπονιέρες για τους VIP παραγγέλθηκαν και σχεδιάστηκαν ειδικά από τον κ. Αντώνη Βουράκη
 
(Πρόκειται για 150 ασημένιες(!) μπομπονιέρες σε οβάλ σχήμα, που έχουν πάνω τους τον θυρεό, τα μονογράμματα των μελλόνυμφων και την ημερομηνία του γάμου.
Δώρα στους κουμπάρους : Ο οίκος Βουράκη ετοίμασε ασημένια μανικετόκουμπα τα οποία συνδυάζουν τα μονογράμματα των μελλόνυμφων με δυο σύμβολα καλής τύχης: την πέτρα τιρκουάζ και το ξύλο.
Μπομπονιέρες για τους υπόλοιπους παραγγελία στο κοσμηματοπωλείο «Kessaris». (Ασημένια βραχιόλια διακοσμημένα με κοχύλια για τις κυρίες, κομπολόγια από ασήμι για τους κυρίους) μ
Αρωματικά φυτά του “LV Petridis” στολίζουν τον χώρο της γαμήλιες δεξίωσης
Live μπάντα για ελληνικά και ξένα ακούσματα έχει στηθεί από τον Ντένη Μουζάκη που έχει αναλάβει τη μουσική επιμελεια της βραδιάς.
'Ερχονται γεμάτες κοσμήματα και μπριγιάν από την Ευρώπη οι VIP κυρίες
Και σε όλα αυτά, δεκάδες “φουσκωτοί” θα σπρώχνουν δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και οπερατέρ προστατεύοντας τους ζάμπλουτους καλεσμένους!.
source:newsit.gr

Ονειρεύονται... τη δραχµή!

 Γιάννης Λ. Πολίτης



ΠΗΓΑ ΣΤΗΝ περιφέρεια βαρύς και φοβισµένος από τα στενάχωρα σενάρια που ακούω καθηµερινά για τις συµφορές που θα περάσει η χώρα µας αλλά και οι άλλες χώρες του Νότου, τουλάχιστον µέχρι το 2Ο13, οπότε, όπως λένε οι «ειδικοί», θα αρχίσει η ανάκαµψη και η...

µηχανή θα πάρει ξανά φόρα.

Γύρισα έντροµος για εντελώς διαφορετικό λόγο. Μίλησα µε πολύ κόσµο _ όχι συγχωριανούς, µε εκείνους τα είχαµε πει... όλα το Πάσχα _ και διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι αρνούνται να ακούσουν και να πιστέψουν ότι η χώρα βρέθηκε τρεις φορές µέσα σε 6 µήνες στο κατώφλι της χρεοκοπίας και ότι ισορροπεί σε τεντωµένο σχοινί. Αρνούνται ακόµη να δεχτούν πως και όταν περάσει η θύελλα τίποτε δεν θα είναι εύκολο όπως παλιά. Ούτε οι επιδοτήσεις ούτε τα δάνεια ούτε οι διορισµοί ούτε οι συντάξεις.

«Τι µε ενδιαφέρει εµένα η χρεοκοπία που µας έχετε πάρει τα αυτιά οι δηµοσιογράφοι.

Εγώ ένα µισθό παίρνω και µε τη δραχµή περνούσα καλύτερα.

Εχετε κάνει ευαγγέλιο αυτά που λέει η τρόικα λες και έξω από την ευρωζώνη δεν υπάρχει ζωή». Ο συνοµιλητής µου ήταν επιστήµονας µε υπεύθυνη θέση στο Δηµόσιο πλήρως ενηµερωµένος, δύσπιστος για όσα λέγονται και γράφονται και πολύ δύσκολος συνοµιλητής.

Χρησιµοποίησα παραδείγµατα µε υπερβολή για να τον σοκάρω:

_ Εάν γυρίσουµε στη δραχµή, από τις διαρκείς υποτιµήσεις της το σπίτι σου σε λίγο θα αξίζει τα µισά από όσα σου κόστισε να το φτιάξεις, το γερµανικό αυτοκίνητό σου για να το αλλάξεις θα πρέπει να δουλέψεις δέκα χρόνια και µια που είπες ότι θέλεις η κόρη σου να πάει για µεταπτυχιακά στο εξωτερικό, θα πρέπει να πουλήσεις ένα καλό κτήµα _ εάν έχεις _ για να τη σπουδάσεις. Θα γυρίσουµε εάν συµβεί αυτό που λες στη δεκαετία του ‘7Ο.

«Αφήστε την τροµολαγνεία.

Αυτά είναι τα επιχειρήµατα των τραπεζιτών και των τεχνοκρατών που τα αναπαράγουν µε ευκολία οι συνοµιλητές τους πολιτικοί και δηµοσιογράφοι και οικονοµικοί αναλυτές. Εάν τολµούν οι πολιτικοί ας κάνουν δηµοψήφισµα για την επιστροφή στη δραχµή!».

_ Δηµοψήφισµα για τη δραχµή;

Μιλάς σοβαρά;

«Πολύ σοβαρά και στοιχηµατίζω για το αποτέλεσµα. Τα νούµερα θα είναι “σταλινικά”».

Το πιο ανησυχητικό; Ολη στην παρέα, παλιοί και νέοι φίλοι µου, συµφώνησαν µαζί του... 
source:tanea.gr

Υπερψήφιστηκε επί της 

αρχής το ν/σ για την άρση 

του καμποτάζ...

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές το νομοσχέδιο για την άρση του καμποτάζ.

ΝΔ και ΛΑΟΣ έκαναν λόγο για απλή αδειοδότηση με προϋποθέσεις που δεν καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική επιχειρηματικά και όχι για ουσιαστική άρση.

Δριμύτερη κριτικη ασκησαν τα κόμματα της Αριστεράς, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχεδιο εγκυμονεί προβλήματα στα δικαιώματα των ναυτεργατών χωρίς ουσιαστική στήριξη της εθνικής οικονομίας.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύναψη προηγούμενης συμφωνίας της ενδιαφερόμενης εταιρείας για 3 έτη δραστηριοποίησης, διάρκεια ταξιδιού τουλάχιστον 48 ωρών με 12 ώρες παραμονή στον ελληνικό λιμένα αφετηρίας, επιβολή εισφοράς ανά επιβάτη υπέρ του Κεφαλαίου Ανεργίας και Ασθενείας Ναυτικών και εξασφάλιση της εργασίας των ελλήνων ναυτικών με όρους σύμφωνους με την ελληνική νομοθεσία.

Γίνεται, επίσης, λόγος για κίνητρα πρόσληψης ελλήνων ναυτικών και διενέργεια επενδύσεων εκ μέρους των πλοιοκτητριών εταιρειών, ενώ παραπέμπονται σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις, άλλες ρυθμίσεις που διαφοροποιούν τους όρους ανάλογα με τη μεταφορική ικανότητα, τη στελέχωση του πλοίου, τον αριθμό των δρομολογίων, τη συχνότητα και την περιοδικότητα των προσεγγίσεων σε ελληνικούς λιμένες κλπ.source:skai.gr

"Ανθεκτικότερη η σχέση 

όταν αργήσει το σεξ"



Τα ζευγάρια που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο να γνωριστούν προτού συνάψουν σεξουαλική σχέση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να "επιβιώσουν" αργότερα, προκύπτει από νέα έρευνα.

Ποσοστό άνω του 56% από τους 642 ενήλικες ερωτηθέντες απάντησαν ότι περίμεναν αρκετό καιρό πριν από τη σεξουαλική επαφή και ότι από τότε που έγιναν ζευγάρι, η σχέση τους είναι πιο ποιοτική.

"Υπάρχει κάτι στα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που περιμένουν προτού κάνουν σεξ που συνδέεται με την ποιοτική σχέση", εξηγεί ο καθηγητής της Κοινωνιολογίας Άντονι Πάικ του πανεπιστημίου της Αϊόβα.
source:nooz.gr

Κάλεσμα Παπαρήγα σε 

ψηφοφόρους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ...

papariga.jpg
Κάλεσμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να ψηφίσουν τους υποψηφίους του ΚΚΕ θα απευθύνει η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την Δευτέρα.
Συγκεκριμένα, η κ. Παπαρήγα θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου την ανακοίνωση συμπόρευσης που θα απευθύνει η ΚΕ του ΚΚΕ προς τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους, τους νέους, τις γυναίκες που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Επίσης θα παρουσιάσει τις δράσεις που θα αναπτύξει το Κόμμα με στόχο το δυνάμωμα της αγωνιστικής λαϊκής συστράτευσης για την απόκρουση των βάρβαρων μέτρων κυβέρνησης - ΕΕ και την προστασία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.
source:parapolitika.gr
Επηρεάζει -και πώς- 
το Ιντερνετ τον ανθρώπινο 
εγκέφαλο;
Αίσθηση και μεγάλη συζήτηση προκαλεί η κυκλοφορία νέου βιβλίου στις ΗΠΑ, που υποστηρίζει ότι οι σύγχρονες ηλεκτρονικές μας συνήθειες και η πληθώρα πληροφοριών που δεχόμαστε καθημερινά σκοτώνουν όχι μόνο τη μνήμη, την υπομονή, και την ικανότητά μας να συγκεντρωθούμε, αλλά μεταβάλουν την ίδια τη δομή του εγκεφάλου μας.
Στο νέο του βιβλίο με τίτλο «The Shallows» ο Νίκολας Καρ επεκτείνει τις θέσεις που παρουσίασε σε παλιότερο άρθρο του με τίτλο «Η Google μας κάνει ηλίθιους;». Στο νέο βιβλίο, ο Καρ εξετάζει εφευρέσεις του ανθρώπου, όπως ο χάρτης, το ρολόι και η γραφομηχανή, για να καταλήξει στο πόσο επηρέασαν τον τρόπο σκέψης του ανθρώπου. Με τον ίδιο τρόπο, ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι η «κακοφωνία ερισμάτων» και το «τρελό κέντημα» πληροφοριών του Διαδικτύου οδήγησε στην επικράτηση της απρόσεκτης ανάγνωσης, της διασπασμένης σκέψης και της επιδερμικής γνώσης, σε αντίθεση με την εποχή του βιβλίου, που ώθησε τον άνθρωπο στην ενδοσκόπηση και την ανάπτυξη της φαντασίας του.
Ο Καρ εξηγεί ότι η «νευροπλαστική», η ιδιότητα του εγκεφάλου μας να επανασχεδιάζει τα κυκλώματά του, καταδεικνύει ανησυχητική τάση: «Αν θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα μέσον, το οποίο θα προκαλούσε ριζική και ταχεία αναδιάρθρωση των εγκεφαλικών μας συνάψεων, θα φτιάχναμε κάτι σαν το Ιντερνετ».
Ο Δρ Γκάρι Σμολ, διευθυντής του Κέντρου Μνήμης και Γήρανσης του Πανεπιστημίου UCLA λέει: «Ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε κάθε είδους ερέθισμα. Πρόκειται για πολύ περίπλοκη αλληλουχία νευρολογικών, χημικών και ηλεκτρικών επιπτώσεων που έπεται κάθε ερεθίσματος. Αν, όμως, προσέξουμε συγκεκριμένα ερεθίσματα και αγνοήσουμε άλλα, ορισμένα νευρικά κυκλώματα θα ατονήσουν».
Ο Δρ Σμολ παρατήρησε στις μελέτες του ότι η νέα γενιά «ηλεκτρονικών αυτοχθόνων» -όπως ονομάζει τους εθισμένους στο Ιντερνετ νέους- δεν διαθέτει κοινωνικές δεξιότητες, όπως «να κοιτούν το συνομιλητή τους στα μάτια ή να παρατηρούν μη λεκτικές εκφράσεις, όπως μορφασμούς», ενώ φοβάται ότι η επικράτηση των γραπτών μηνυμάτων κινητών τηλεφώνων και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αμβλύνουν την ανθρώπινη δημιουργικότητα. Ο Δρ Σμολ και ο Νίκολας Καρ προειδοποιούν ότι η «πολυπραγμοσύνη» -η ικανότητα να κάνει κανείς πολλά πράγματα ταυτόχρονα που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη χρήση του Ιντερνετ- δεν αποτελεί αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδο, καθώς αν και βελτιώνει το χρόνο, πλήττει την ποιότητα.
Ο Δρ Σμολ προσφέρει, όμως, αισιόδοξη νότα, εκτιμώντας ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει αποδείξει την ικανότητά του να αποφεύγει την κατάρρευση. «Ο εγκέφαλος μπορεί να προλάβει τη ζημιά, εφόσον αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο. Η απόφαση πρέπει, όμως, να προέλθει από εμάς τους ίδιους. Πρέπει να μάθουμε να εξισορροπούμε το χρόνο μας μεταξύ του Διαδικτύου και εκτός αυτού», λέει ο Δρ Γκάρι Σμολ.source:kathimerini.gr

Φ. Νίτσε: «Θα πίστευα 

μοναχά σε ένα θεό που ξέρει 

να χορεύει»


Στις 25 Αυγούστου 1900, ο Γερμανός φιλόσοφος και φιλόλογος Φρήντριχ Νίτσε έπνευσε τα λοίσθια στην πόλη της Βαϊμάρης. Η σκέψη του επηρέασε σημαντικά μετέπειτα φιλοσόφους, λογοτέχνες και καλλιτέχνες και έθεσε νέες βάσεις στις υπαρξιακές ανησυχίες για τον άνθρωπο, τη φύση του και τα συστήματα του.
Γεννήθηκε το 1844 στο Ρένκεν της Πρωσικής Σαξονίας, από θρησκόληπτους γονείς. Ξεκίνησε σπουδές κλασικής φιλολογίας και θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης τις οποίες όμως εγκατέλειψε, καθώς δεν έδωσαν απάντηση στην θρησκευτικές του αμφιβολίες. Στη συνέχεια, σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, υπό τον καθηγητή Φρήντριχ Βίλχελμ Ριτσλ.
Δημοσίευσε τα πρώτα του φιλοσοφικά άρθρα εμπνευσμένος από την επαφή του με τη φιλοσοφία του Σόπενχαουερ. Παράλληλα, έχοντας ήδη μυηθεί στον κόσμο της κλασικής μουσικής, γνώρισε το μεγάλο μουσικό δραματουργό Ρίχαρντ Βάγκνερ. Η φιλία τους θα διαρκέσει χρόνια μέχρι τη στιγμή που οι προοδευτικές ιδέες του Νίτσε θα έρχονταν σε σύγκρουση με τη θρησκοληψία, το σωβινισμό και τον αντισημιτισμό του Βάγκνερ.
Το 1869 το Πανεπιστήμιο της Λειψίας του απένειμε τον τίτλο του διδάκτορα χωρίς εξετάσεις ή διατριβή, με βάση τα δημοσιεύματά του. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας, μετά τις ενθουσιώδεις συστάσεις του καθηγητή του Ριτσλ, τον εξέλεξε έκτακτο καθηγητή της Κλασικής Φιλολογίας. Τον επόμενο χρόνο ο Νίτσε έγινε Ελβετός υπήκοος.
Αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας τα οποία απαιτούν αλλαγή κλίματος. Ταξιδεύει συχνά και γράφει διαρκώς. Το 1878 εκδίδει το «Ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο» , το 1885 εκδίδει μόλις 50 αντίτυπα του «Τάδε Έφη Ζαρατούστρα» ενώ το 1888 γράφει το «Λυκοφώς των Ειδώλων» , τον «Αντίχριστο» και ξεκινάει το αυτοβιογραφικό «Ecce Homo».

Το έργο του Νίτσε διακρίνεται σε τρεις περιόδους. Αρχικά, φανερά επηρεασμένος από τον Σοπενχάουερ και το Βάγκνερ, διαπνεόταν από μία ρομαντική αντίληψη των πραγμάτων. Στη δεύτερη περίοδο, χειραφετημένος από τις επιρροές της πρώτης, ο Νίτσε πλέκει το εγκώμιο της λογικής και της επιστήμης, ανακλώντας την παράδοση των Γάλλων αφοριστών. Στην τρίτη και πιο ώριμη περίοδο, ο Γερμανός φιλόσοφος ασχολείται με το ζήτημα της καταγωγής και της λειτουργίας των αξιών στην ανθρώπινη ζωή.
Ο Νίτσε προχώρησε σε μία ανάλυση και εκτίμηση των θεμελιωδών πολιτιστικών αξιών της φιλοσοφίας, της θρησκείας και της ηθικής των καιρών του. Με τον όρο «μηδενισμός» εννόησε των υποβιβασμό των υψηλών αξιών της εποχή του, την οποία θεωρούσε ότι χαρακτηρίζει ο παθητικός μηδενισμός. Ουσιαστικά, θέλησε να πει πως ο θετικισμός του 19ου αιώνα είχε καταρρίψει την απολυτότητα που περιέβαλλε τις παραδοσιακές αξίες της θρησκείας και της φιλοσοφίας.
Αντιεθνικιστής και απόλυτα αντιρατσιστής, προέβλεψε ότι το έργο του θα παρερμηνευθεί και ότι δύσκολα θα γίνει κατανοητό σε βάθος – και η Ιστορία έδειξε ότι είχε απόλυτο δίκιο. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η παρερμήνευση του έργου του από τους οπαδούς του ναζισμού, κυρίως εξαιτίας παρεμβάσεων της αδερφής του στα γραπτά του Νίτσε, μετά τον θάνατό του.
Ο Νίκος Καζαντζάκης γράφει για τον Φ. Νίτσε
Μια μέρα εκεί που διάβαζα σκυμμένος στη Βιβλιοθήκη της Άγιας Γενεβιέβης, μια κοπέλα με ζύγωσε κι έγειρε από πάνω μου. Κρατούσε ανοιχτό ένα βιβλίο κι είχε βάλει το χέρι της κάτω από τη φωτογραφία ενός αντρός που ‘χε το βιβλίο, για να κρύψει τ’ όνομά του, και με κοίταζε με κατάπληξη.
-Ποιος είναι αυτός; με ρώτησε δείχνοντάς μου την εικόνα.
Σήκωσα τους ώμους: -Πώς θέλετε να ξέρω; Είπα.
-Μα είστε εσείς, έκαμε η κοπέλα, εσείς, απαράλλαχτος. Κοιτάχτε το μέτωπο, τα πυκνά φρύδια, τα βαθουλά μάτια. Μονάχα που αυτός είχε χοντρά κρεμαστά μουστάκια, κι εσείς δεν έχετε.
Κοίταξα αλαφιασμένος:
-Ποιος είναι λοιπόν; Έκανα προσπαθώντας ν’ αναμερίσω το χέρι της κοπέλας, να δω τ’ όνομα.
-Δεν τον γνωρίζετε; Πρώτη φορά τον βλέπετε; Ο Νίτσε!
Ο Νίτσε! Είχα ακούσει τ’ όνομά του, μα δεν είχα ακόμα τίποτα διαβάσει δικό του.
-Δε διαβάσατε τη Γένεση της Τραγωδίας, το Ζαρατούστρα του; Για τον Αιώνιο Γυρισμό, για τον Υπεράνθρωπο;
-Τίποτα, τίποτα, απαντούσα ντροπιασμένος, τίποτα.
-Περιμένετε! Είπε κι έφυγε η κοπέλα πεταχτή. Σε λίγο μου ‘φερνε το Ζαρατούστρα.
-Να, είπε γελώντας, να λιονταρίσια θροφή για το μυαλό σας – αν έχετε μυαλό. Κι αν το μυαλό σας πεινάει.
Ετούτη στάθηκε μια από τις πιο αποφασιστικές στιγμές της ζωής μου. Εδώ, στη Βιβλιοθήκη της Άγιας Γενεβιέβης, με τη μεσολάβηση μιας άγνωστης φοιτήτριας, μου ‘χε στήσει καρτέρι η μοίρα μου. Εδώ με περίμενε, φλογερός, αιματωμένος, μεγάλος πολεμιστής, ο Αντίχριστος. Στην αρχή με κατατρόμαξε. Τίποτα δεν του ‘λειπε: αναίδεια κι αλαζονεία, μυαλό απροσκύνητο, λύσσα καταστροφής, σαρκασμός, κυνισμός, ανόσιο γέλιο, όλα τα νύχια, τα δόντια και τα φτερά του Εωσφόρου. Μα με είχε συνεπάρει η ορμή του κι η περηφάνια, με είχε μεθύσει ο κίντυνος και βυθίζουμουν μέσα στο έργο του με λαχτάρα και τρόμο, σα να ‘μπαινα σε βουερή ζούγκλα, γεμάτη πεινασμένα θεριά και ζαλιστικά σερνικολούλουδα.
Βιάζουμουν να τελειώσουν τα μαθήματα στη Σορβόννη, να βραδιάσει, να γυρίσω σπίτι, να ‘ρθει η σπιτονοικοκυρά να ανάψει το τζάκι και ν’ ανοίξω τα βιβλία του –πυργώνουνταν όλα απάνω στο τραπέζι μου– και να αρχίζω μαζί του το πάλεμα. Σιγά σιγά είχα συνηθίσει τη φωνή του, την κομμένη ανάσα του, τις κραυγές του πόνου του. Δεν ήξερα, τώρα το μάθαινα, πως κι ο Αντίχριστος αγωνίζεται κι υποφέρει όπως κι ο Χριστός και πως κάποτε, στις στιγμές του πόνου τους, τα πρόσωπά τους μοιάζουν.
Ανόσιες μου φάνταζαν βλαστήμιες τα κηρύγματά του, κι ο Υπεράνθρωπός του δολοφόνος του Θεού. Κι όμως μια μυστική γοητεία είχε ο αντάρτης ετούτος, μαυλιστικό ξόρκι τα λόγια του, που ζάλιζε και μεθούσε κι έκανε την καρδιά σου να χορεύει. Αλήθεια, ένας χορός διονυσιακός ο στοχασμός του, ένας όρθιος παιάνας που υψώνεται θριαμβευτικά στην πιο ανέλπιδη στιγμή της ανθρώπινης κι υπερανθρώπινης τραγωδίας. Καμάρωνα, χωρίς να το θέλω, τη θλίψη του, την παλικαριά του και την αγνότητα και τις στάλες τα αίματα που περιράντιζαν το μέτωπό του, σαν να φορούσε και τούτος, ο Αντίχριστος, αγκάθινο στεφάνι.
Σιγά σιγά, χωρίς να το ‘χω διόλου συνειδητά στο νου μου, οι δυο μορφές, Χριστός κι Αντίχριστος, έσμιγαν. Δεν ήταν λοιπόν ετούτοι οι δυο, προαιώνιοι οχτροί, δεν είναι ο Εωσφόρος αντίμαχος του Θεού, μπορεί ποτέ το Κακό να μπει στην υπηρεσία του Καλού και να συνεργαστεί μαζί του; Με τον καιρό όσο μελετούσα το έργου του αντίθεου προφήτη, ανέβαινα από σκαλί σε σκαλί σε μια μυστική παράτολμη ενότητα. Το Καλό και το Κακό, έλεγα, είναι οχτροί, να το πρώτο σκαλοπάτι της μύησης. Το Καλό και το Κακό είναι συνεργάτες, αυτό είναι το δεύτερο, το πιο αψηλό σκαλοπάτι της μύησης. Το Καλό και το Κακό είναι ένα! Αυτό ‘ναι το πιο αψηλό, όπου ως τώρα μπόρεσα να φτάσω σκαλοπάτι. […]
Λιονταρίσια η τροφή που με τάισε ο Νίτσε στην πιο κρίσιμη, την πιο πεινασμένη στιγμή της νιότης. Θράσεψα, δεν μπορούσα πια να χωρέσω στο σημερινό άνθρωπο, όπως εκατάντησε, μήτε στο Χριστό, όπως τον κατάντησαν. Α! φώναζα αγαναχτισμένος, η παμπόνηρη θρησκεία που μετατοπίζει τις αμοιβές και τιμωρίες σε μελλούμενη ζωή, για να παρηγορήσει τους σκλάβους, τους κιότηδες, τους αδικημένους, και να μπορέσουν να βαστάξουν αγόγγυστα τη σίγουρη ετούτη επίγεια ζωή και να σκύβουν υπομονετικά το σβέρκο στους αφεντάδες! Τι οβραίικη Αγία Τράπεζα η θρησκεία ετούτη, που δίνεις μια πεντάρα στην επίγεια ζωή κι εισπράττεις αθάνατα εκατομμύρια στην άλλη! Τι απλοϊκότητα, τι πονηριά, τι τοκογλυφία! Όχι, δεν μπορεί να ‘ναι λεύτερος που ελπίζει Παράδεισο ή που φοβάται την Κόλαση. Ντροπή πια να μεθούμε στις ταβέρνες της ελπίδας! Ή κάτω στα υπόγεια του φόβου. Πόσα χρόνια και δεν το ‘χα καταλάβει, κι έπρεπε να ‘ρθει ο άγριος ετούτος προφήτης να μου ανοίξει τα μάτια! […]
Κι άξαφνα η Εκκλησία του Χριστού, όπως την κατάντησαν οι ρασοφόροι, μου φάνταξε μια μάντρα, όπου μερόνυχτα βελάζουν, ακουμπώντας το ένα στο άλλο, χιλιάδες πρόβατα κυριεμένα από πανικό κι απλώνουν το λαιμό κι αγλείφουν το χέρι και το μαχαίρι που τα σφάζει. Κι άλλα τρέμουν γιατί φοβούνται πως θα σουβλίζουνται αιώνια στις φλόγες, κι άλλα βιάζουνται να σφαχτούν για να βόσκουν στους αιώνες των αιώνων σε αθάνατο ανοιξιάτικο χορτάρι.[…]source:tvxs.gr

Θέλετε να αδυνατίσετε; 

Το μυστικό είναι το νερό!


Θέλετε να αδυνατίσετε; Το μυστικό είναι το νερό!
Θέλετε να αδυνατίσετε; Ξεχάστε ό,τι δοκιμάσατε έως τώρα και υιοθετήστε το νέο τρικ που ανακάλυψαν επιστήμονες από τη Βιρτζίνια: δύο ποτήρια νερό πριν αρχίσετε να τρώτε το οτιδήποτε.
Μία νέα μελέτη δείχνει πως όσοι πίνουν αυτή την ποσότητα του νερού πριν από το φαγητό, καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες και χάνουν περισσότερο βάρος απ’ ό,τι όσοι ακολουθούν το ίδιο διαιτολόγιο αλλά δεν πίνουν νερό.
Στη μελέτη συμμετείχαν άντρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών, που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Και οι δύο ακολούθησαν την ίδια δίαιτα αδυνατίσματος, αλλά η μία έπινε δύο ποτήρια νερό πριν από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα.
Έπειτα από 12 εβδομάδες, όσοι έπιναν νερό είχαν χάσει κατά μέσον όρο 7 κιλά έναντι 5 κιλών που είχαν χάσει οι υπόλοιποι – μια διαφορά σχεδόν 30%.
Οι ερευνητές σκέφτηκαν να πραγματοποιήσουν την σύγκριση όταν διάβασαν τα ευρήματα προγενέστερης μελέτης, η οποία είχε δείξει πως όταν πίνουμε νερό πριν φάμε, καταναλώνουμε 75 έως 90 θερμίδες λιγότερες σε κάθε γεύμα.
Εκείνο ωστόσο που δεν ήξεραν ήταν «εάν αναπληρώνει κανείς τις θερμίδες αυτές στη διάρκεια της ημέρας, τσιμπολογώντας περισσότερο», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Μπρέντα Ντέιβι, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής του Ανθρώπου, Τροφίμων & Άσκησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Όπωςόμωςέδειξεηνέαμελέτη, αυτόδενσυμβαίνει.
«Το να πίνει κανείς περισσότερο νερό είναι μια απλή στρατηγική που μπορεί να βοηθήσει όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν», λέει η δρ Ντέιβι. «Δεν λέμε πιείτε περισσότερο νερό για να λιώσετε το σωματικό λίπος σας. Σίγουρα όμως το νερό μπορεί να βοηθήσει όποιον θέλει να αδυνατίσει, να τρώει λιγότερο».
Η μελέτη παρουσιάσθηκε χθες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, στη Βοστώνη.
Μακροχρόνιο όφελος
Τα ευρήματα της μελέτης δεν τελειώνουν εδώ, όμως. Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα με τη δίαιτα, είναι πως δύσκολα διατηρεί κανείς το νέο του βάρος. Έπειτα από το τέλος των 12 εβδομάδων, η δρ Ντέιβι και οι συνεργάτες της εξακολούθησαν να παρακολουθούν τακτικά τους εθελοντές τους, για να δουν εάν το αδυνάτισμα θα είχε διάρκεια ή όχι.
Έπειτα από έναν χρόνο, όσοι εθελοντές εξακολουθούσαν να πίνουν νερό πριν φάνε, όχι μόνο δεν ξαναπάχυναν, αλλά παρ’ ότι σταμάτησαν τη δίαιτα έχασαν ακόμα 1 κιλό κατά μέσον όρο.
Το μόνο πρόβλημα είναι πως το τρικ πιθανώς δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα όσους έχουν ηλικία 18 έως 35 ετών, καθώς παλαιότερη μελέτη έχει δείξει πως δεν ωφελούνται ιδιαίτερα από την τακτική αυτή, κατά την δρα Ντέιβι.
Που οφείλεται αυτό; Όπως εξηγεί, όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερο χρειάζεται το στομάχι για να αδειάσει, οπότε το νερό μας κάνει να πεινάμε λιγότερο. Αντιθέτως, στους νέους, το νερό αρχίζει να φεύγει από το στομάχι σχεδόν αμέσως έπειτα από την κατανάλωσή του.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί λένε πως είναι πολύ καλή ιδέα να δοκιμάσουν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, το κόλπο του νερού. Εφ’ όσον δεν το παρακάνει κανείς, λέει η δρ Κάρλα Γόλπερ, επίκουρη καθηγήτρια στο Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, είναι μια πολύ υγιεινή συνήθεια.
Και αν τέλος πάντων δεν σας πολυαρέσει το σκέτο νερό, η δρ Γόλπερ συνιστά να το προσθέτετε σε ροφήματα που δεν παχαίνουν, όπως στο τσάι (χωρίς ζάχαρη βεβαίως), στα αναψυκτικό διαίτης ή έστω να του βάζετε λίγο λεμόνι.source:madata.gr
Στιγμιότυπα από τις διακοπές της οικογένειας Ρουβά στην Αντίπαρο

Στιγμιότυπα από τις 

διακοπές της οικογένειας 

Ρουβά στην Αντίπαρο...


Μαζί με την κόρη τους Αναστασία πέρασαν λίγες μέρες διακοπών στην Αντίπαρο ο Σάκης Ρουβάς και η Κάτια Ζυγούλη. Η οικογένεια βρέθηκε στο νησί με το σκάφος του τραγουδιστή και ο ίδιος έδειξε να απολαμβάνει την κάθε του στιγμή ως… καπετάνιος. Όλα αυτά σε μία ανάπαυλα του τραγουδιστή από την περιοδεία του ανά την Ελλάδα καθώς είχε ανάγκη να ζήσει λίγες ξέγνοιαστες στιγμές με τα αγαπημένα του πρόσωπα.
source:gossip-tv.gr
 

Έξυπνες συμβουλές... 

για να τρως λιγότερο και 

να απολαμβάνεις περισσότερο!

Φωτό: © Fotolia
Όπως το αίσθημα της πείνας, έτσι και η αντίληψη ότι έχεις πλέον χορτάσει χρειάζεται χρόνο για να "φτάσει" στον εγκέφαλο. "Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται 20 λεπτά από την έναρξη του γεύματος για να ανασχέσει το αίσθημα της πείνας. Συνήθως, σταματάμε το φαγητό όταν το στομάχι μας δεν χωράει άλλη τροφή" παρατηρεί ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας. 

Όσο λοιπόν και να πεινάς καλό θα ήταν να δώσεις στον οργανισμό σου τον απαραίτητο χρόνο να συνειδητοποιήσει πως έφαγε. "Για να καταλάβει ο εγκέφαλος ότι έχει χορτάσει το σώμα, πρέπει να περάσουν περίπου 20 λεπτά, ώστε να ανέβει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα (προκαλείται από τη διάσπαση των τροφών)".

Ο, ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΙΠΟΣ


Εκεί λοιπόν είναι που ξεκινά το πρόβλημα. Αν δεν σταματήσεις να τρως, τότε η παραπάνω τροφή θα μετατραπεί αμέσως σε λίπος.
"Αν σε αυτά τα 20 λεπτά έχουμε καταφέρει να αδειάσουμε ό,τι υπάρχει στο τραπέζι, τότε σίγουρα θα έχουμε καταναλώσει πολύ περισσότερα από αυτά που χρειαζόμαστε. Πρέπει να θυμάστε ότι το μεγαλύτερο μέρος της περίσσειας ποσότητας που καταναλώνουμε, ο οργανισμός μας το αποθηκεύει σε λίπος".

Πώς όμως θα καταφέρεις να φας όσο ακριβώς χρειάζεσαι; Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας τονίζει πως "είναι πολύ σημαντικό να τρώμε αργά και ήρεμα, μασώντας καλά την τροφή μας, ώστε να εξασφαλίζουμε το βέλτιστο θρεπτικό αποτέλεσμα".

ΧΡΥΣΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΣ ΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ

Οι διαιτολόγοι διατροφολόγοι Γεωργία Φλουράκη και Ευάγγελος Ζουμπανέας σου δίνουν απλές και έξυπνες συμβουλές για να φας όσο πρέπει και να αποφύγεις τα περιττά κιλά!

• Να τρώτε με ηρεμία, τουλάχιστον το κυρίως γεύμα.

• Να τρώτε πρώτα τη σαλάτα σας και μετά το κυρίως γεύμα.

• Να μην τρώτε μπροστά στην τηλεόραση και, γενικότερα, να μην αποσπάστε από άλλες δραστηριότητες.

• Να αφήνετε συχνά το πιρούνι ανάμεσα στις μπουκιές.

• Να μην τρώτε σε μεγάλα πιάτα, γιατί σας προδιαθέτουν να καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που χρειάζεστε.

• Να μασάτε καλά το φαγητό σας, σε μικρές ποσότητες.

***Είναι πολύ σημαντικό να μασάς καλά την τροφή σου, αφού με τον τρόπο αυτό βοηθάς τη χώνεψη.
"Το στόμα εκκρίνει, μέσω των σιελογόνων αδένων, το σάλιο. Αυτό συμβαίνει γιατί το τελευταίο συνδράμει στη χώνεψη ως εξής:
-Βοηθάει στην εύκολη κατάποση της τροφής.
-Περιέχει ειδικές ουσίες (διάφορα ένζυμα, όπως η αμυλάση, η οποία συμβάλλει στη διάσπαση των τροφών που περιέχουν άμυλο) που προετοιμάζουν και διευκολύνουν τη διάσπαση κάθε μπουκιάς από τα υγρά του στομάχου, απελευθερώνοντας τα θρεπτικά συστατικά της.

Αντίθετα, αν δεν μασάς καλά δυσχεραίνεις τη χώνεψη, αισθάνεσαι έντονο φούσκωμα στο στομάχι, ενώ ο οργανισμός δυσκολεύεται να διασπάσει τις τροφές, με αποτέλεσμα να χάνονται βιταμίνες και μέταλλα από τον οργανισμό μας. Τέλος, τρώγοντας γρήγορα και χωρίς να μασάς καλά το φαγητό σου δεν χορταίνεις.

ΔΥΟ ΕXTRA TIPS

Εκτός από τον τρόπο που τρως, πολύ σημαντικός είναι σύμφωνα με τους διαιτολόγους και ο χώρος που τρώς.
Μήπως έχεις κι εσύ την κακή συνήθεια να τρως μπροστά στην τηλεόραση; Σύμφωνα με τον διαιτολόγο-διατροφολόγο Ευάγγελο Ζουμπανέα "Όταν η προσοχή μας είναι στραμμένη σε αυτό που παρακολουθούμε, χάνουμε το γευστικό αποτέλεσμα, δηλαδή δεν απολαμβάνουμε την τροφή που τρώμε, με άμεση συνέπεια να ξαναπεινάμε πολύ σύντομα. Όταν τρώμε και δεν είμαστε συγκεντρωμένοι στο φαγητό μας, κινδυνεύουμε να τρώμε απορροφημένοι και να μην σταματάμε έως ότου τελειώσει το πρόγραμμα που παρακολουθούμε. Και όσο παρακολουθούμε το αγαπημένο μας πρόγραμμα, τόσες περισσότερες θερμίδες παίρνουμε".

Από την άλλη, αντί να παρακολουθείς τηλεόραση, μπορείς να στρώσεις το πιο όμορφο τραπέζι και να απολαύσεις το φαγητό σου. Το όμορφο περιβάλλον την ώρα του γεύματος είναι πολύ σημαντικό για να αποκτήσεις σωστές διατροφικές συνήθειες. "Επειδή το φαγητό δεν μας προσφέρει μόνο γευστικές, αλλά και αισθητικές απολαύσεις, το να φάμε, για παράδειγμα, σε μιαν ακατάστατη κουζίνα, γεμάτη άπλυτα πιάτα, δεν θα μας ικανοποιήσει απόλυτα, όσο νόστιμο κι αν είναι το φαγητό. Κι αυτή η αίσθηση του «ανικανοποίητου» μπορεί να μας οδηγήσει σύντομα στο να ανοίξουμε ξανά το ψυγείο!"
source:tlife.gr

Ποτέ δεν τέθηκε θέμα 

αναδιάρθρωσης του χρέους, 

τονίζει ο Γ.Παπακωνσταντίνου...

Αθήνα
Ποτέ δεν τέθηκε και δεν πρόκειται να τεθεί θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, τόνισε, σε ομιλία του, την Τετάρτη, στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, ξεκαθαρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν υπάρχει νέο Μνημόνιο ή νέα, πρόσθετα μέτρα στην οικονομία.
source:in.gr

Ελένη Πετρουλάκη...

Μυστικά ομορφιάς και διατροφικές αμαρτίες!

Ελένη Πετρουλάκη
Είναι από εκείνες της γυναίκες, της οποίας τα μικρά μυστικά της καθημερινότητάς της όλες θα θέλαμε να μάθουμε, εφόσον καταφέρνει να ισορροπεί ανάμεσα σε ρόλους όπως μητέρα, σύζυγος, επιχειρηματίας, να έχει μια άψογη σιλουέτα και, παράλληλα, να ζει με αξιοζήλευτους ρυθμούς.

Fashion Lover
«Αν και θα περίμενε να ακούσει κανείς για κάποιο από τα μακριά boho φορέματα τα οποία δύσκολα αποχωρίζομαι το καλοκαίρι ειδικά, ωστόσο αγαπημένο μου είναι ένα γιλέκο Balmain πολύ ιδιαίτερο. “Στολίζει” από μόνο του κάθε μου εμφάνιση».

Junk Food
«Λατρεύω τις τηγανητές πατάτες συνδυασμένες με οτιδήποτε. Μπορεί να στερηθώ άλλα πράγματα όταν θέλω να προσέξω τη διατροφή μου, αυτές όμως με τίποτα».

Μυστικό ομορφιάς
«Μια σπιτική και εύκολη συνταγή είναι να αφαιρέσετε από ένα αβγό τα ασπράδια, να τα χτυπήσετε μέχρι να γίνουν αφρός και να βάλετε το μείγμα αυτό στο πρόσωπο. Όταν στεγνώσει και αρχίσει να σας “τραβάει”, ξεπλένετε και βάζετε την ενυδατική σας. Είναι ιδανικό για σύσφιγξη και καθαρισμό προσώπου».source:yupi.gr

Ασπιρίνη κατά της 

εκλαμψίας στην εγκυμοσύνη...


Μία μικρή δόση ασπιρίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθούν πιθανές επιπλοκές από την υψηλή πίεση, σύμφωνα με οδηγίες του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).
Η υψηλή πίεση συνδέεται με την προ-εκλαμψία που αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες θανάτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περίπου το 5% των γυναικών που μένουν για πρώτη φορά έγκυες αναπτύσσει προ-εκλαμψία.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι γυναίκες που βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη από τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μέχρι τη γέννα. 
source:protothema.gr

Εξαντλείται το ήλιον στη Γη...


Τα αποθέματα του ηλίου στη Γη εξαντλούνται και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στον άνθρωπο, ο οποίος αντί να μεριμνά να χρησιμοποιεί λελογισμένα το πολύτιμο αέριο, αντιθέτως, το σπαταλά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το ήλιον όχι για όσες χρήσεις μάς είναι απαραίτητο (π.χ. σε ιατρικά μηχανήματα, σε διαστημόπλοια και σε διαστημικά τηλεσκόπια) αλλά, για παράδειγμα, για να γεμίζουμε μπαλόνια, σε 20-25 χρόνια στον πλανήτη δεν θα υπάρχει ίχνος του αερίου.

Δυστυχώς το ήλιον ανήκει στα μη ανανεώσιμα αέρια ενώ το γεγονός ότι πωλείται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές καθιστά ασύμφορη την προσπάθεια ανακύκλωσής του.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η εξαφάνιση του αερίου θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα αφού μπορεί να βρεθούν κάποια υποκατάστατα για ορισμένες εφαρμογές του αλλά για τις σημαντικότερες εξ αυτών (όπως τα ιατρικά μηχανήματα) δεν μπορεί να υπάρξει υποκατάστατο. source:protothema.gr

Μύκητες και έντομα 

σε φορτίο κουκουναρόψιχας...


Στην απαγόρευση φορτίου που περιείχε κουκουναρόψιχα προχώρησε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, διότι, όπως διαπιστώθηκε, το προϊόν παρουσίαζε εντομολογικές προσβολές, ανάπτυξη μυκητιάσεων συνολικά σε ποσοστό 60% και αλλοίωση οργανοληπτικών και φυσικών χαρακτηριστικών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για κουκουναρόψιχα, συνολικού βάρους 1.500 κιλών και προέλευσης Τουρκίας, η οποία κρίθηκε ακατάλληλη προς κατανάλωση.source:zogla.gr

«Τα λεφτά θα πάνε 

στα ελληνικά νοικοκυριά»


Δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή για τα 25 δις στις τράπεζες

Τα 25 δις στήριξης των ελληνικών τραπεζών θα πάνε στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, στις επιχειρήσεις και στα ελληνικά νοικοκυριά, τόνισε πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Καλώντας τους βουλευτές του Β’ Θερινού Τμήματος να υπερψηφίσουν την τροπολογία για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση των 25 δις από τις τράπεζες θα είναι η κατάθεση συγκεκριμένων σχεδίων πιστωτικής επέκτασης από κάθε τράπεζα χωριστά.
Επιπλέον, θα πρέπει να έχει τεκμηριωθεί αναγκαιότητα ρευστότητας και να προηγείται σχετική εισήγηση από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται για στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών γι’ αυτό και δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στο έλλειμμα ή το δημόσιο χρέος.
Εξηγώντας την επέκταση του πυλώνα των εγγυήσεων προς τις τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα βγήκαν σχετικά αλώβητα από την κρίση και πέρασαν τα πρόσφατα στρες τεστ, με μία μόνον εξαίρεση. Υπέστησαν ωστόσο μείωση ρευστότητας λόγω των εκροών που προκάλεσαν οι αρνητικές φημολογίες, ενώ παράλληλα απέτυχαν να προετοιμαστούν για την κρίση στους «καλούς καιρούς».source:newsbeast.gr

Pitt: Θανατική ποινή σε 

όσους ευθύνονται για τη

διαρροή στο Μεξικό...


Οργισμένος για τη διαρροή πετρελαίου στα νερά του Κόλπου του Μεξικό και την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή Νέας Ορλεάνης, ο Brad Pitt, μιλώντας στο ντοκιμαντέρ του Σπάικ Λι «Ιf God Ιs Willing and Da Creek Don΄t Rise», ανέφερε πως σε αυτή την περίπτωση θα σκεφτόταν τη θανατική ποινή.

«Αν και δεν υπήρξα ποτέ υποστηρικτής της θανατικής ποινής, νομίζω ότι πρέπει να το ξανασκεφτώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Brad Pitt, μιλώντας για το θέμα της διαρροής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικό.
Υπήρξε μάλιστα ένας από τους επωνύμους που εργάστηκαν σκληρά για την ανακατασκευή της Νέας Ορλεάνης ύστερα από την καταστροφή που προκάλεσε εκεί ο τυφώνας Κατρίνα. Το ντοκυμαντέρ του Σπάικ Λι μεταδόθηκε πριν από μερικές ημέρες από το καλωδιακό δίκτυο ΗΒΟ. 
source:cosmo.gr
top