Ξεκινάει η ηλεκτρονική 

συνταγογράφηση...


Από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου η ηλεκτρονική συνταγογράφηση με στόχο να εξοικονομήσουν τα ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ από τη μείωση της δαπάνης για τα φάρμακα που έφτασε το 2009 στα 5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς τα ταμεία.

Οι διοικητές των τεσσάρων μεγάλων ταμείων -Ροβέρτος Σπυρόπουλος (ΙΚΑ), Γεράσιμος Βουδούρης (ΟΑΕΕ), Παναγιώτης Πέτρουλας (ΟΓΑ) και Κυριάκος  Σουλιώτης (ΟΠΑΔ)- που συναντήθηκαν την Τρίτη εκτιμούν ότι με την ηλεκτρονική καταχώρηση των συνταγών που προωθείται με νομοσχέδιο θα ελέγξουν τις κομπίνες και τους γιατρούς που υπερσυνταγογραφούν. Θα τεθεί πλαφόν στις συνταγές κατά ειδικότητα και αν ο γιατρός το ξεπεράσει χωρίς να το αιτιολογήσει, το ταμείο θα διακόπτει τη συνεργασία.

Ο διοικητής του Οργανισμού Ελεύθερων Επαγγελματιών πιστεύει ότι με τον ηλεκτρονικό έλεγχο θα εξοικονομηθούν 500-600 εκατ. ευρώ ώστε να πληρωθούν οι συντάξεις έως το τέλος του χρόνου. Διαφορετικά θα χρειαστεί 300 εκατ. έξτρα χρηματοδότηση αφού έχει εξαντλήσει την επιχορήγηση του 2010. Από τη «λευκή» τρύπα που θα δημιουργηθεί ελπίζουν οι διοικητές ότι θα καλύψουν και την επιβάρυνση από την αύξηση των νοσηλίων.

Βάσει των τελευταίων στοιχείων η δαπάνη τον Ιούλιο στο ΙΚΑ μειώθηκε κατά 27,79%, στον ΟΑΕΕ κατά 20,34 και στον ΟΓΑ. Για να κτυπήσουν τη σπατάλη οι διοικητές σε κοινοπραξία θα επιχειρήσουν να αγοράσουν φθηνότερα πακέτα υπηρεσιών υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία ενω θα συνεργαστούν και για να εισέλθει ζεστό χρήμα στα ταμεία και μέσω της ρύθμισης οφειλών. Μάλιστα όπως προανήγγειλε ο διοικητής του ΙΚΑ μελετάται και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2012 αν εξοικονομηθούν πόροι από το σύστημα .....source:protothema.gr
top