Αναστρέφοντας τους 

ρυθμούς του βιολογικού ρολογιού...


Πειραματικά φάρμακα κατάφεραν να ανατάξουν και να επανεκκινήσουν το βιολογικό ρολόι ποντικιών σε εργαστηριακές συνθήκες, δίνοντας πιθανώς νέες πληροφορίες για διάφορες ανθρώπινες διαταραχές, περιλαμβανομένων της διπολικής διαταραχής αλλά και του jet lag.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο «Proceedings of the National Academy of Sciences», τα φάρμακα PF4800567 και PF670462, που δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα για χρήση σε ανθρώπους και θα χρειαστούν χρόνια για να καταστούν εμπορικά διαθέσιμα, λειτουργούν τροποποιώντας τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που βοηθά στον ορισμό της ταχύτητας του βιολογικού ρολογιού.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Βρετανικό Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο και τη φαρμακοβιομηχανία Pfizer ελπίζουν ότι θα μπορέσουν μελλοντικά να αποκαταστήσουν τον βιολογικό ρυθμό ανθρώπων που έχουν προβλήματα λόγω εργασίας σε βάρδιες ή από ψυχιατρικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη, και πιθανόν από μεταβολικά νοσήματα, όπως η παχυσαρκία.

Ο κιρκαδικός ρυθμός που καθορίζει την ύπνωση στα θηλαστικά επηρεάζεται από το φως και τον κύκλο ημέρας-νύχτας. Ο επαναπρογραμματισμός του βιολογικού ρολογιού ελέγχεται από τη δραστηριότητα αρκετών ενζύμων, περιλαμβανομένων της κασεΐνης της κινάσης 1 (CK-1). Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα δύο πειραματικά φάρμακα επιβραδύνουν ή αναστέλλουν την CK-1, δίνοντας τη δυνατότητα επανεκκίνησης του ρολογιού σε τρωκτικά που είχε σταματήσει ο κιρκαδικός ρυθμός τους.

Πολλές έρευνες έχουν εντοπίσει συσχετισμούς μεταξύ της εργασίας σε ασυνήθιστες ώρες (βραδινές ώρες) και της μεγαλύτερης πιθανότητας εκδήλωσης διαβήτη, καρδιαγγειακής νόσου και παχυσαρκίας, ενώ η διαταραχή του ύπνου σχετίζεται επίσης με ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή.source:zougla.gr
top