Στοιχεία σοκ για τις μικρές

επιχειρήσεις στην Ελλάδα...



Περίπου 175.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις προβλέπεται να βάλουν λουκέτο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με ορατό τον κίνδυνο της απώλειας 300.000 θέσεων εργασίας, ενώ το 26% των επιχειρηματιών του κλάδου, μελετά το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης λόγω της υπερβολικής φορολόγησής. Αυτές είναι οι εφιαλτικές προβλέψεις για τη βιωσιμότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνονται στην έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας για το 2010.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφει η εν λόγω έρευνα και η οποία πραγματοποιήθηκε μεσούσης της τουριστικής περιόδου, της εποχής δηλαδή όπου παρατηρείται αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την επιχειρηματική ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης, με το ενδεχόμενο ντόμινο στην οικονομική ζωή της χώρας. Οι περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων , παράλληλα με την αύξηση της φορολογίας και την εκτίναξη του Φ.Π.Α, υποσκάπτουν τα θεμέλια της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι 8 στις 10 επιχειρήσεις (80,2%) καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και όλων των επιμέρους οικονομικών τους δεικτών. Συγκεκριμένα μείωση εμφανίζει ο κύκλος εργασιών κατά 77,8%, η ζήτηση κατά 77% , η ρευστότητα κατά 79% και οι επενδύσεις κατά. 52,3 %. Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 99,8% των επιχειρήσεων σε ολόκληρης την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση και δημιούργησαν 9,4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίες από το 2002 ως το 2008, ξεπερνώντας κατά πολύ σε ποσοστά, τις θέσεις που δημιούργησαν οι μεγάλες επιχειρήσεις το ίδιο χρονικό διάστημα.

Μείωση προσωπικού

Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2010, σχεδόν μία στις πέντε επιχειρήσεις (21,9%) αναγκάστηκε να μειώσει το προσωπικό της, πράγμα που μεταφράζεται σε απώλεια 88.000 περίπου θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή σχεδόν τρεις στους δέκα επιχειρηματίες που απασχολούν προσωπικό (27,7%), προβλέπουν ότι το 2ο εξάμηνο του 2010, θα προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού τους, ενώ μόλις το 2,8% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις. Με το πιο μετριοπαθές σενάριο υπολογίζεται ότι είναι επισφαλείς άλλες 120.000 θέσεις εργασίας τους επόμενους 6 μήνες.


Μισθοί, απολύσεις και Φ.Π.Α

Το αξιοσημείωτο στοιχείο της έρευνα είναι πως οι επιχειρηματίες δεν θεωρούν σε καμία περίπτωση το ύψος των μισθών στην Ελλάδα ως αναπτυξιακό πρόβλημα και οι ίδιοι οι εργοδότες εμφανίζονται εξαιρετικά απρόθυμοι στην προοπτική της περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού από τους υπαλλήλους τους. Το σημαντικότερο πρόβλημα για την κατάρρευση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων φαίνεται πως είναι η αύξηση της φορολογίας και η εκτίναξη του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στο 23%, κάτι που σύμφωνα με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, θα έχει συνέπειες ανάλογες «ατομικής βόμβας» σε τζίρο, θέσεις εργασίας, πληθωρισμό, λουκέτα επιχειρήσεων και τελικά στα έσοδα του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων.source:protothema.gr
top