Η Κομισιόν μπλοκάρει τον 

Άξονα Κεντρικής Ελλάδας...


Στον αέρα βρίσκεται όλη η χάραξη της σύμβασης παραχώρησης για τον άξονα  Κεντρικής Ελλάδας που θα συνδέσει τη Στερεά Ελλάδα με την Εγνατία Οδό, καθώς η Κομισιόν αμφισβητεί πλήρως το σχεδιασμό του έργου για περιβαλλοντικούς λόγους.

Η περιοχή που  θα διέλθει ο αυτοκινητόδρομος, αποτελεί οικοσύστημα ιδιαίτερης σημασίας, χαρακτηρίζεται ως τόπος αναπαραγωγής και ανάπαυσης της καφές αρκούδας ενώ το έργο, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στο σημείο μηδέν, θεωρείται ότι θα αποτελέσει απειλή και για την Κοιλάδα του Σπερχειού.

Υπάρχει ήδη κακό προηγούμενο καθώς η Κομισιόν έχει αποφανθεί αρνητικά για την χάραξη του αυτοκινητοδρόμου στον Καϊάφα, καταδεικνύοντας ότι η ΕΕ είναι πολύ αυστηρή σε έργα που διατρέχουν ευαίσθητες περιοχές.

Τα εμπόδια  για τον οδικό άξονα Ε65 ( έχει αναλάβει η κοινοπραξία της ΓΕΚ-Τέρνα με Ισπανικές εταιρείες), επιβεβαίωσε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών κ. Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών της ΝΔ σχετικά με την πρόοδο και την πορεία των συμβάσεων παραχώρησης.

Ο κ. Ρέππας, με την ευκολία που του παρέχει η ανωριμότητα των περισσότερων δημόσιων έργων που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση, παρουσίασε τη ζοφερή πλευρά τους, η οποία καθιστά εξαιρετικά κρίσιμη και προβληματική την πορεία τους. Απαλλοτριώσεις που έχουν βαλτώσει, απανωτές προσφυγές στο ΣτΕ και την ΕΕ που οδηγούν σε αλλαγές χάραξης και προϊδεάζουν για ένα  νέο κύκλο καθυστερήσεων.

«Διερευνούμε  εναλλακτικές λύσεις για τις χαράξεις που ήδη έχουν απορριφθεί στην περιοχή της λίμνης Καιάφα ή έχουν  αμφισβητηθεί μέσω προσφυγών όπως η περιοχή της Κλόκοβας στην Ιόνια Οδό (περιοχή μετά το Αντίρριο που θεωρείται σημαντικής αρχαιολογικής αξίας) ή που συγκρούονται με τις χαράξεις του ΟΣΕ» είπε ο κ. Ρέππας, αποκαλύπτοντας παράλληλα τα έργα φαντάσματα για τα οποία το δημόσιο, καλείται να πληρώσει δυσθεώρητα ποσά ως αποζημίωση τους εργολάβους.   

Θα  τους πληρώσουμε 68 εκατ. ευρώ!

Χαρακτηριστική  περίπτωση είναι η Υποθαλάσσια Αρτηρία Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού 450 εκ. ευρώ, η οποία όχι μόνο ναυάγησε αλλά λόγω καθυστερήσεων και δικαστικών προσφυγών, θα επιβαρύνει το δημόσιο με το ποσό των 68 εκ. ευρώ, αν και ο ανάδοχος διεκδικούσε 366 εκ. ευρώ. Πρόκειται για το ποσό που επιδίκασε η διαιτησία, μετά την καταγγελία της σύμβασης από την κοινοπραξία Άκτωρ-Αρχιρόδον. Εάν το έργο κατασκευαζόταν η εθνική συμμετοχή θα ήταν 90 εκ. ευρώ!  

Από όσα είπε στη βουλή ο κ. Ρέππας προκύπτει  ότι:

-Το σύνολο των συμβάσεων παραχώρησης παρουσιάζει χαμηλά ποσοστά προόδου, τρία χρόνια μετά την υπογραφή τους. Με εξαίρεση το Κόρινθος- Τρίπολη-Καλαμάτα και το Μαλιακός –Κλειδί όπου έχει κατασκευαστεί το 55% και το 52% του έργου αντίστοιχα, στα υπόλοιπα τα ποσοστά διαμορφώνονται από 13% έως 24%.

Με τον… αραμπά πηγαίνουν και οι απαλλοτριώσεις και από τα πιο προβληματικά έργα εμφανίζονται το Ελευσίνα-Κόρινθος- Πάτρα-Πύργος Τσακώνα και η σύμβαση Αντίρριο- Γιάννενα (Ιόνια Οδός) έργα για τα οποία έχει παραδοθεί το 38% και το 42% αντίστοιχα των χώρων. Το υπουργείο επιταχύνει τις περιβαλλοντικές και  αρχαιολογικές αδειοδοτήσεις και ετοιμάζεται να εντάξει τις συμβάσεις παραχώρησης στα έργα που θα ακολουθήσουν τους ρυθμούς του fast truck.

-Δημιουργείται  Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της παραγωγής των έργων με σκοπό τον προδικαστικό έλεγχο των διοικητικών πράξεων (απαλλοτριώσεων, αρχαιολογικών κ.α) που απαιτούνται για να προχωρήσουν και τον έλεγχο των συμβάσεων κατά την εξέλιξή τους.

-Τα διόδια  που δεν καταβάλλονται στους  παραχωρησιούχους, ζημιώνουν το δημόσιο το οποίο καλείται να αποζημιώσει τους ιδιώτες.

Το υπουργείο  αναζητά πόρους από το Πρόγραμμα  Δημοσίων Επενδύσεων για την κατασκευή  του παράπλευρου δικτύου σε Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και Πιερία προκειμένου  να ολοκληρωθεί εναλλακτικό δίκτυο για τους οδηγούς που θα εξυπηρετεί τις τοπικές μετακινήσεις, χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν διόδια. Η αρχή θα γίνει μέχρι τέλη του χρόνου στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου όπου ήδη υπάρχει συμφωνία με την κοινοπραξία της Ιόνιας Οδού, αμέσως μετά τις εκλογές να λειτουργήσουν διόδια για τα φορτηγά και τα μεγάλα οχήματα και εκείνη χρηματοδοτήσει τα αντίστοιχα έργα.

-Το υπουργείο  ετοιμάζεται να καταθέσει αίτηση  μερικής ανάκλησης της απόφασης  του ΣτΕ για το πάγωμα των  έργων της εκτροπής του Αχελώου, όπως είχε αποκαλύψει σχετικό δημοσίευμα του protothema.gr στις 13 Σεπτεμβρίου. Το ΥΠΟΜΕΔΙ επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να προσπεράσει τις αντιρρήσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου για το έργου με το επιχείρημα ότι υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της σήραγγας της εκτροπής. Όπως αναφέρει για τον Αχελώο έχουν διατεθεί 350 εκ. ευρώ στα οποία αν υπολογιστούν και τα έργα της ΔΕΗ (φράγμα της Μεσοχώρας) το κόστος εκτινάσσεται στα 850 εκ. ευρώ.source:protothema.gr

«Έσπασε» όλα τα ρεκόρ...


Πανευτυχής δηλώνει η Σκωτσέζα τραγουδίστρια, Susan Boyle, καθώς το όνομά της συμπεριλαμβάνεται- εις τριπλούν- στο βιβλίο με τα ρεκόρ Guinness.

Η Boyle, που έγινε γνωστή για τη συμμετοχή της στο Britain’s Got Talent, απέσπασε τρία βραβεία. Πρώτη διάκριση έλαβε για το άλμπουμ  I Dreamed A Dream, το οποίο έγινε ανάρπαστο και μάλιστα, από καλλιτέχνη γυναικείου φύλου.

Επίσης, βραβεύτηκε καθώς το προαναφερθέν άλμπουμ κατέκτησε την κορυφή του UK board με 411.820 πωλήσεις, την πρώτη βδομάδα της κυκλοφορίας του. Τέλος, «τιμήθηκε», καθώς αποτέλεσε τη πιο μεγάλη σε ηλικία τραγουδίστρια που πετυχαίνει αυτό το επίτευγμα, σπάζοντας το ρεκόρ της 35χρονης Jane McDonald, το 1998.source:zougla.gr

Το θερμότερο οκτάμηνο

στην ιστορία...


Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το πρώτο οκτάμηνο του 2010, που μένει πλέον στην παγκόσμια ιστορία ως η πιο θερμή περίοδος, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του 1998.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Κλιματολογικών Δεδομένων της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 η συνδυασμένη θερμοκρασία στην επιφάνεια της ξηράς και της θάλασσας, διαμορφώθηκε σε 14,7 βαθμούς Κελσίου (κατά 0,67 βαθμούς υψηλότερα από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα).

Σύμφωνα με το Science Daily, το φετινό καλοκαίρι (περίοδος Ιουνίου-Αυγούστου) υπήρξε το δεύτερο θερμότερο παγκοσμίως μετά το 1998, με μέση παγκόσμια θερμοκρασία 16,2 βαθμών σε ξηρά και ωκεανούς, κατά 0,64 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (15,6 βαθμοί Κελσίου).

Μόνο στην ξηρά κατά το θερινό τρίμηνο φέτος, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 14,8 βαθμοί, κατά ένα βαθμό πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα (13,8 βαθμοί).

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών φέτος τον Αύγουστο ήταν 16,9 βαθμοί (0,5 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα). Ο φετινός μήνας στις θάλασσες του πλανήτη ήταν ο έκτος θερμότερος.
Όσον αφορά την κάλυψη των πόλων με πάγους, η Αρκτική Θάλασσα ήταν καλυμμένη σε μια έκταση περίπου 6 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων στη διάρκεια του φετινού Αυγούστου, μια επιφάνεια κατά 22% μικρότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1979-2000.

Αντίθετα, στην Ανταρκτική οι πάγοι στις θάλασσες φέτος τον Αύγουστο ήταν κατά 4,15% περισσότεροι από τον μέσο όσο της περιόδου 1979-2000, με συνέπεια να υπάρχουν οι περισσότεροι επιπλέοντες πάγοι στην ιστορία (το προηγούμενο ρεκόρ στο Νότιο Πόλο ήταν τον Αύγουστο του 2000).source:newsbeast.gr

Γερμανία: Γυναίκα σκόρπισε 

το θάνατο σε νοσοκομείο...

Μαρίνα Κουτσούμπα
Σε τέσσερις ανέρχονται οι άνθρωποι, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, που έχασαν τη ζωή τους, όταν μία γυναίκα άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως εντός του καθολικού νοσοκομείου της πόλης Λέραχ, στη νοτιοδυτική Γερμανία.

"Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχουν τέσσερις νεκροί, μεταξύ των οποίων ο δράστης, που ήταν μια γυναίκα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Φράιμπουργκ. "Στο εξής η κατάσταση τελεί υπό έλεγχο", τόνισε. Υπενθυμίζεται ότι η γυναίκα, που μπήκε στο νοσοκομείο το απόγευμα της Κυριακής (29/9), άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο. Μάλιστα, πυροβόλησε και εναντίον των αστυνομικών που έσπευσαν στο σημείο, μετά από τηλεφώνημα στα κεντρικά της αστυνομίας.
Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο, μόλις διαπίστωσαν πως πρόκειται για περιστατικό βίας, τραυμάτισαν θανάσιμα τη γυναίκα.
Δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμα εάν η γυναίκα είχε σχέση με μια έκρηξη που σημειώθηκε έξω από το νοσοκομείο και δύο ακόμη θανάτους.
Η ταυτότητα της γυναίκας δεν έγινε γνωστή, ενώ τα κίνητρά της δεν έχουν διευκρινιστεί, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Το νοσοκομείο, που δεν έχει εκδώσει καμιά ανακοίνωση, διαθέτει παιδιατρική κλινική, γυναικολογική, παιδοψυχιατρική και μαιευτική κλινική.source:cosmo.gr

Υγιεινά Σνακ - Βάζουν 

φρένο στη λαιμαργία...


Αποτελούν μια εύκολη και γρήγορη λύση προκειμένου να ξεχάσουμε τα λίγα δευτερόλεπτα μιας μικρής λαιμαργίας.
Πρόκειται για ολιγοθερμιδικά μικρογεύματα, που μεσολαβούν  στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού και αντίστοιχα μεσημεριανού - βραδινού γεύματος.

Προτείνουμε λοιπόν:

Ξηροί καρποί (μια μικρή χούφτα) , όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια. Οι ξηροί καρποί περιέχουν θρεπτικά συστατικά και ¨καλά λιπαρά¨, ευεργετικά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, όπως της καρδιάς, καθώς επίσης, συμβάλλουν και στην  μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως γιαούρτι, τυριά.. κλπ) χαμηλά σε λιπαρά

Ωμά λαχανικά και φρούτα. Μια ποικιλία πολύχρωμων φρέσκων λαχανικών και φρούτων στο καθημερινό σας διαιτολόγιο αποτελούν πηγή άπεπτων φυτικών ινών- καταπολεμά δυσκοιλιότητα, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

Τα βατόμουρα, (όταν είναι παγωμένα, η γεύση τους μοιάζει με σορμπέ). Μικρή ποσότητα είναι αρκετή για να ικανοποιήσει την επιθυμία για γλυκό, ενώ επιπλέον είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Αν τα προτιμάτε φρέσκα, περιοριστείτε σε μια μερίδα(1/2 φλιτζάνι τσαγιού).

Μεταλλικό νερό

Τσάϊ κάθε είδους

source:newsit.gr

Αναβολή για τα «τεστ αντοχής»

των ελληνικών τραπεζών...

Το βλέμμα σε τράπεζες και ομόλογα


Τη μετάθεση κατά ένα μήνα των «τεστ αντοχής» στις ελληνικές τράπεζες αποφάσισαν ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα σήμερα των Financial Times.

Αυτό αποφασίστηκε προκειμένου η κυβέρνηση να έχει τον απαραίτητο χρόνο για να ελέγξει την επιτυχία του road show και να αντλήσει χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές.

Επιπλέον, οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν πρώτα να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου των τραπεζών, καθώς και την εξέλιξη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Η συμφωνία της τρόικας με την ΤτΕ προβλέπει τη διενέργεια των τεστ προς τα τέλη Οκτωβρίου.
«Μια επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου από την ΕΤΕ θα δώσει ώθηση στην εμπιστοσύνη των επενδυτών […] Επίσης, θα επιταχύνει τις συγχωνεύσεις και εξαγορές που βρίσκονται ήδη υπό συζήτηση», σχολίασε στην εφημερίδα Έλληνας τραπεζίτης.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι την Τρίτη έχει προγραμματιστεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, με την προσοχή των αναλυτών να είναι στραμμένη στις προσφορές που θα κατατεθούν, καθώς και στα επίπεδα στα οποία θα διαμορφωθεί το επιτόκιο δανεισμού.
Την είδηση επιβεβαίωσε και στέλεχος της ΤτΕ, που μίλησε στο Reuters.
«Τα stress tests δεν θα γίνουν τον Σεπτέμβριο», είπε το στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Θα γίνουν αργότερα το φθινόπωρο, πολύ πιθανόν τον Οκτώβριο», προσέθεσε.source:tanea.gr

Στρέβλωση ανταγωνισμού

και δαπάνες προ κρίσης...

Ερωτήματα προκύπτουν για το κατά πόσο η λειτουργία της ΕΡΤ νοθεύει τον ανταγωνισμό


Έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι εγκρίσεις νέων πανάκριβων παραγωγών της ΕΡΤ, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει διοριστεί Πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος στον Οργανισμό.

Ερωτήματα προκύπτουν και για το κατά πόσο η λειτουργία της ΕΡΤ, που χρηματοδοτείται μέσω του ανταποδοτικού τέλους και τον κρατικό προϋπολογισμό, νοθεύει τον ανταγωνισμό καθώς έχει μερίδιο και στη διαφημιστική πίτα της αγοράς.

Η ΕΡΤ, μέσω του ανταποδοτικού τέλους, λαμβάνει κάθε μήνα από κάθε ελληνικό νοικοκυριό, 4,24 ευρώ, δηλαδή περίπου 50 ευρώ το χρόνο.

Τα συνολικά έσοδα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, μέσω του ανταποδοτικού τέλους, αγγίζουν τα 302 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Αυτά τα χρήματα, αντιστοιχούν στο 85% των ετήσιων εσόδων της ΕΡΤ.

Ωστόσο, όπως τονίζει ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, η δημόσια Ραδιοτηλεόραση παίρνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από χορηγίες, χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ συμμετέχει και στη διαφημιστική πίτα, με τους υπόλοιπους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Την ίδια ώρα η ΕΡΤ, η οποία παραμένει ακέφαλη μετά τη παραίτηση Γαμπρίτσου, ξοδεύει τα χρήματα του ελληνικού λαού σε πανάκριβες παραγωγές, σαν να λειτουργεί σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της εκπομπής «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» του πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, Στέλιου Κούλογλου.

Το 2007, προ κρίσης, το κόστος κάθε επεισοδίου κοστολογήθηκε προς 29.912 ευρώ, ενώ φέτος, το ίδιο τηλεοπτικό προϊόν, ακρίβυνε κατά 5.382 ευρώ το επεισόδιο.

Παράλληλα εγείρεται και ζήτημα νοθείας του ανταγωνισμού με την ιδιωτική τηλεόραση.

Η ΕΡΤ, με ετήσια έσοδα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος και τον κρατικό προϋπολογισμό, συμμετέχει σε διαγωνισμούς και κερδίζει άλλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ξοδεύοντας φυσικά περισσότερα χρήματα, όπως για παράδειγμα δικαιώματα ποδοσφαιρικών ομάδων για το ελληνικό πρωτάθλημα της SuperLeague.
Οι πολίτες αντιδρούν

Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι έλληνες πολίτες γίνονται μέλη του γκρουπ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΡΤ, στο διαδικτυακό χώρο του Facebook, που ήδη αριθμεί περισσότερα από 3.000 μέλη.

Το γκρουπ κατευθύνει τους πολίτες που δεν θέλουν να πληρώνουν τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπου κανείς μπορεί να καταθέσει μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι αντιδράσεις απλών πολιτών απέναντι στο χαράτσι της ΕΡΤ, έφτασαν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Ένας πολίτης, ο Δημήτρης Τσιπίδης, κατήγγειλε πως αγρότες, καταστήματα μέσα σε λαχαναγορές, αποθήκες και οπουδήποτε υπάρχει ρολόι της ΔΕΗ, προβλέπεται ανταποδοτικό τέλος υπέρ ΕΡΤ.. χωρίς φυσικά να βλέπει κανείς σε αυτούς τους χώρους τηλεόραση.

Η επιτροπή τον δικαίωσε και όπως τονίζει, από το 2006, έχουν κοπεί οι κρατήσεις από όλους τους λογαριασμούς κοινοχρήστων πολυκατοικιών, γεωτρήσεις, θερμοκήπια, χώρους όπου αυτονόητα δεν μπορεί να υπάρχουν τηλεοράσεις.source:skai.gr

Μικρά τα ποσοστά 

της αποχής...

kalpi_02.jpg
Μπορεί τα δημοσκοπικά ευρήματα να δείχνουν πως το υπάρχον πολιτικό σκηνικό καταρρέει και ότι οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από τις τελευταίες οικονομικές και όχι μόνο εξελίξεις, ωστόσο, έρευνα του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που είδε χθες το φως της δημοσιότητας δείχνει ότι στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει.
Έτσι, όλοι όσοι προδίκαζαν ότι τα ποσοστά της αποχής θα είναι μεγάλα φαίνεται πως κάνουν λάθος.
Το εκλεκτορικό σώμα μπορεί να φαίνεται κουρασμένο, ωστόσο, στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, γνωρίζει ότι η ψήφος του αποκτά νόημα καθώς πρόκειται να επιλέξει τους εκλεκτούς του για τη διαχείριση της καθημερινότητάς του.
Μάλιστα, στην ίδια έρευνα, προκύπτει ότι το μνημόνιο αλλά και η εντιμότητα των υποψηφίων θα είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την ψήφο των πολιτών.source:parapolitika.gr

Ομαδική η βία στα σχολεία...

Το πρόβλημα της βίας στα σχολεία, ακόμα και από παιδιά του νηπιαγωγείου, είναι γνωστό. Το νέο φαινόμενο είναι οι οργανωμένες ομαδικές και συστηματικές εκφράσεις της βίας. Το φαινόμενο αυτό αλλά και η διαχείρισή του από τους εκπαιδευτικούς και τον σχολικό περίγυρο εξετάζει έρευνα της Εθνικής Επιτροπής Μελέτης των Ομάδων Ενδοσχολικής Βίας (ΕΕΜΟΕΒ).
Η έρευνα έχει τίτλο «Ομαδική βία και επιθετικότητα στα σχολεία». Πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, κατά τα σχολικά έτη 2006-2007 και 2007-2008, με ερωτηματολόγια (38 ερωτήσεις) που εστάλησαν σε σχολεία και τοπικές ενώσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Κληθέντες να επισημάνουν περιπτώσεις επιθετικής συμπεριφοράς προς αδύνατους, «δυσπροσάρμοστους», αλλοδαπούς ή «διαφορετικούς» μαθητές, το 61,9% των εκπαιδευτικών απάντησε πως είναι λίγες οι περιπτώσεις αυτές, ενώ το 4,6% ανέφερε πως έχουν σημειωθεί πολλές περιπτώσεις. Ωστόσο, ένας στους τρεις απάντησε πως συμβαίνουν με μεγάλη συχνότητα έντονοι διαπληκτισμοί στο σχολείο μεταξύ των παιδιών και, όταν γίνεται αυτό, παρατηρείται πως συχνότερα ανταλλάσσονται βρισιές ή χτυπήματα, ενώ σπανιότερα «βγαίνουν» μαχαίρια.
Σχετικά με τις μορφές των διαπληκτισμών, το 53,10% απαντά πως «απλώς βρίζονται», το 28,4% «γελοιοποιούν, ταπεινώνουν», το 1% «κακοποιούν σεξουαλικά», 0,3% «βγάζουν σουγιά, κοπίδια, μαχαίρια», 1% «προσπαθούν να ληστέψουν μαθητή/τρια», 12,3% «άλλα-χειροδικούν, κλοτσούν, τραβούν μαλλιά, απειλούν».
Όσον αφορά στην ομαδοποίηση των μαθητών στο σχολείο, το 81,2% απαντά πως «τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες», ενώ αρνητικά απαντά το 15,2%. Επίσης, το 32% των καθηγητών πιστεύει πως στις ομάδες αυτές υπάρχει κάποιος που δρα ως «αρχηγός», ενώ το 36% απαντά πως «δεν γνωρίζει».
Από την έρευνα προκύπτει, ότι οι μαθητές που υφίστανται κακοποίηση, λεκτική ή σωματική, έχουν συνήθως αδύναμη προσωπικότητα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη θάρρους, είναι συνεσταλμένοι, απομονωμένοι, χαμηλών τόνων, ευαίσθητοι ή μοναχικοί.
Σχετικά με τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά τσακώνονται, κατά τη γνώμη των καθηγητών οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στην ανωριμότητα των παιδιών, την εφηβική έξαρση, την προσέλκυση της προσοχής. Οι πιο συχνοί λόγοι τσακωμού είναι οι διαφορές στα παιχνίδια και τις αθλητικές δραστηριότητες, η αίσθηση αδικίας, οι προσβολές.
Από την πλευρά τους, οι γονείς συνήθως δεν απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς για να συζητήσουν τα προβλήματα των παιδιών τους στο σχολείο. Οι αντιδράσεις των οικογενειών κυμαίνονται από την απόγνωση και τον προβληματισμό μέχρι τη διαμαρτυρία και την επιθετική στάση απέναντι στους εκπαιδευτικούς.
Παράλληλα, το 61,9% των ερωτηθέντων απαντά πως λίγα παιδιά ζητούν βοήθεια, ενώ ένα 12,7% ισχυρίζεται πως κανένα παιδί δεν έχει ζητήσει ποτέ την αρωγή τους.
Περιστατικά διαπληκτισμών

Περιστατικό 1:
«Ενας μαθητής ράγισε το χέρι ενός άλλου μαθητή στη διάρκεια ενός παιχνιδιού (ποδόσφαιρο). Αρπαξε βίαια την μπάλα και του πάτησε το χέρι. Το σχολείο ενημέρωσε τους γονείς και των δύο μαθητών. Οι γονείς του θύματος ήταν εκνευρισμένοι, του δράστη στενοχωρημένοι με το συμβάν, αλλά δικαιολόγησαν το γιο τους. Δεν ενεπλάκησαν άλλοι μαθητές».
Περιστατικό 2:
«Στο διάλειμμα τρεις μαθητές (δύο αγόρια και ένα κορίτσι) έσπρωξαν επίτηδες έναν μαθητή, ο οποίος πέφτει συχνά θύμα λεκτικής βίας. Τον ακινητοποίησαν, του πέταξαν τα γυαλιά και το κορίτσι-αρχηγός τα πάτησε. Ο πατέρας του θύματος ήρθε στο σχολείο να φέρει άλλο ένα ζευγάρι γυαλιά. Δεν παραπονέθηκε, αφού έχει συνηθίσει να συμβαίνουν τέτοια στο παιδί».
Περιστατικό 3:
«Ενας μαθητής στο διάλειμμα, πριν προλάβει ο εφημερεύων καθηγητής να μεταβεί στον χώρο εφημερίας, εμπόδιζε μια συμμαθήτριά του να βγει από την αίθουσα. Η "εγκλωβισμένη" μαθήτρια δεν άντεξε την πίεση και έβαλε τα κλάματα. Πολλές φορές στο παρελθόν ο συγκεκριμένος μαθητής πείραζε τη συμμαθήτριά του με σεξουαλικά υπονοούμενα, με αποτέλεσμα αυτή να ξεσπάει σε κλάματα και να βρίσκεται σε παρατεταμένη -αν όχι μόνιμη- κατάσταση άγχους. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού βρίσκονταν στην αίθουσα άλλοι δύο συμμαθητές τους. Ο ένας δραστηριοποιήθηκε για να βοηθήσει τη συμμαθήτριά του, αλλά ο άλλος βιντεοσκοπούσε το γεγονός με το κινητό του χωρίς να παρεμβαίνει (...)».source:tvxs.gr
Ταχύπλοα με την υπογραφή Gucci

Ταχύπλοα με την 

υπογραφή Gucci...

Ο κορυφαίος οίκος μόδας και σχεδιασμού Gucci, πρόκειται να λανσάρει τον επόμενο χρόνο ταχύπλοα σκάφη πολυτελείας των οποίων οι τιμές θα κυμαίνονται από 590.000 ευρώ. Η ναυπηγική εταιρία που πρόκειται να ‘χτίσει’ τα σκάφη είναι η Riva η οποία θα ακολουθήσει όλες τις ‘γραμμές’ που θα ζητήσει να προσδώσει σε κάποιο σκαρί ο οίκος μόδας Gucci. Αυτή η μοναδική συνεργασία ανάμεσα στις δύο εταιρίες, θα φέρει στην αγορά σκάφη μήκους περίπου τριάντα τριών ποδιών και με διακόσμηση όπου θα χρησιμοποιούνται πανάκριβα υλικά όπως μαόνι και fiberglass. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κάθε σκάφος θα φέρει προϊόντα του οίκου Gucci. Το πρώτο σκάφος παρουσιάστηκε στη διεθνή έκθεση σκαφών στις Κάννες πριν από λίγες μέρες και θα παρουσιαστεί ξανά στις 22 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνοsource:gossip-tv.gr

Στα τέλη Οκτωβρίου θα 

πραγματοποιηθούν τα «τεστ αντοχής» των ελληνικών τραπεζών...


Οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου των τραπεζών, καθώς και την εξέλιξη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας
Οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου των τραπεζών, καθώς και την εξέλιξη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας 
Αθήνα
Τη μετάθεση κατά ένα μήνα των «τεστ αντοχής» στις ελληνικές τράπεζες αποφάσισαν ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times τη Δευτέρα.

Αυτό αποφασίστηκε προκειμένου η κυβέρνηση να έχει τον απαραίτητο χρόνο για να ελέγξει την επιτυχία του road show και να αντλήσει χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές.

Επιπλέον, οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν πρώτα να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου των τραπεζών, καθώς και την εξέλιξη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Η συμφωνία της τρόικας με την ΤτΕ προβλέπει τη διενέργεια των τεστ προς τα τέλη Οκτωβρίου.
«Μια επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου από την ΕΤΕ θα δώσει ώθηση στην εμπιστοσύνη των επενδυτών […] Επίσης, θα επιταχύνει τις συγχωνεύσεις και εξαγορές που βρίσκονται ήδη υπό συζήτηση», σχολίασε στην εφημερίδα Έλληνας τραπεζίτης.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι την Τρίτη έχει προγραμματιστεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, με την προσοχή των αναλυτών να είναι στραμμένη στις προσφορές που θα κατατεθούν, καθώς και στα επίπεδα στα οποία θα διαμορφωθεί το επιτόκιο δανεισμού.
Την είδηση επιβεβαίωσε και στέλεχος της ΤτΕ, που μίλησε στο Reuters.
«Τα stress tests δεν θα γίνουν τον Σεπτέμβριο», είπε το στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Θα γίνουν αργότερα το φθινόπωρο, πολύ πιθανόν τον Οκτώβριο», προσέθεσε.source:in.gr

X-Factor III...

Η μάχη των κριτών έχει ήδη ξεκινήσει!

Γιώργος Λεβέντης
Έξι ημέρες πριν αναχωρήσουν για τις οντισι­όν στην Αμερική, η Κατερίνα Γκαγκάκη, ο Γιώργος Θεοφά­νους, ο Γιώργος Λεβέντης και ο Νίκος Μουρατίδης, τα τέσσερα μέλη της κριτικής επιτροπής του talent show του ANT1, έδωσαν ραντεβού –το πρωί της Παρασκευής 3 Σε­πτεμβρίου, στα Κάπα Studios στα Σπάτα– για το γύρισμα του τρέιλερ της νέας σεζόν.

H κεντρική ιδέα του κόνσεπτ έχει να κάνει με έναν αγώνα πυγμαχίας. «Όπως στο τρέιλερ της περασμένης χρονιάς, έτσι και φέτος η έναρξη γίνεται με τους κριτές που δεν κέρ­δισαν. Κάνουν είσοδο ο ένας μετά τον άλλον και τελευταί­ος μπαίνει ο Νίκος Μουρατίδης, ο οποίος ως περσινός νικητής κρατάει τη ζώνη του πρωταθλητή και οι υπόλοιποι τον περιμένουν για μία ακόμη αναμέτρηση» λέει πρόσωπο από την TNT Productions, η εταιρεία που ανέλαβε την παρα­γωγή του τρέιλερ. Το γύρισμα ξεκίνησε στις δέκα το πρωί και τελείωσε στις τρεισήμισι τα ξημερώματα. «Το σενάριο που επιλέχθηκε ενθουσίασε τους κριτές. Μάλιστα έπαιρ­ναν και το ανάλογο ύφος που έχουν οι πυγμάχοι πριν από τον αγώνα. Στα διαλείμματα φορούσαν τα γάντια του μποξ και αστειεύονταν» συμπληρώνει η ίδια πηγή.source:yupi.gr

Προσοχή : Tα SMS μπορούν 

να σκοτώσουν!

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα του Πανεμιστημίου του Αστον στο Μπέρμιγχαμ, ένας στους δέκα χρήστες κινητών τηλεφώνων έχει ήδη τραυματιστεί, έστω και ελάχιστα, από αμέλεια ή απροσεξία του στον δρόμο την ώρα που πληκτρολογούσε μήνυμα σε κάποιον. Δύο νέοι άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά στο Λονδίνο από απροσεξία τους την ώρα που πληκτρολογούν SΜS περπατώντας.

Αυτό συμβαίνει γιατί την ώρα που στέλνεις ένα SMS έχεις όλη σου την προσοχή εκεί αγνοώντας τους κινδύνους που βρίσκονται γύρω σου. Στα πλαίσια της έρευνας έγινε το εξής πείραμα: Έβαλαν κάποιους εθελοντές να ακολουθήσουν ένα φωτεινό μονοπάτι την ώρα που πληκτρολογούσαν ένα μήνυμα στο κινητό τους. Γύρω τους άναβαν διάφορες ενδείξεις που τους προειδοποιούσαν για πιθανό κίνδυνο. Ωστόσο οι εθελοντές αδυνατούσαν λόγω της προσήλωσης στο κινητό τους τηλέφωνο να προσέξουν έναν στους πέντε πιθανούς κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα.

''Αυτό σημαίνει ότι σε όρους καθημερινότητας ένας πεζός που πληκτρολογεί μήνυμα την ώρα που περπατάει αδυνατεί να προσέξει ένα στα πέντε φανάρια, στύλους, ακόμη και διερχόμενα αυτοκίνητα'' επισημαίνει η δρ Λούμντσεν, προσθέτοντας πως τα κινητά τηλέφωνα είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να απαιτούν όλη μας την προσοχή, οπότε είναι λογικό, όταν γράφουμε ένα SΜS, μεγάλο μέρος του εγκεφάλου μας να είναι προσηλωμένο μόνο στη συγκεκριμένη συσκευή.source:tlife.gr

Πώς υποδέχτηκαν τον George 

Michael στη φυλακή;



Στην χειρότερη στιγμή της ζωής του βρίσκεται ο τραγουδιστής George Michael, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης οκτώ εβδομάδων και ήδη βρίσκεται πίσω από τα σίδερα για να εκτίσει το πρώτο μισό της ποινής του. Με ένα από τα τραγούδια του τον υποδέχτηκαν οι υπόλοιποι κρατούμενοι της φυλακής, κάτι που δεν φάνηκε να τον διασκεδάζει ιδιαίτερα...

"Με το που έφτασε, κάποιοι από τους συγκρατούμενούς του άρχισαν να τραγουδούν κοροϊδευτικά την μεγάλη επιτυχία του Feeling και συνέχισαν να τον κοροϊδεύουν και την ώρα των ντουζ. Είναι σκυθρωπός. Όταν οι πόρτες των κελιών άνοιξαν το πρωί, απλά καθόταν μέσα και αρνούνταν να βγει", δήλωσε πηγή μέσα από τη φυλακή.

Ο 47χρονος σταρ αποκαρδιώθηκε ακόμα πιο πολύ, όταν έμαθε πως η μόνη του επαφή με τον έξω κόσμο για τις πρώτες 48 ώρες μέσα στη φυλακή, θα ήταν ένα τρίλεπτο τηλεφώνημα που είχε δικαίωμα να κάνει. Ένας συγκρατούμενός του δήλωσε στην εφημερίδα The Sun ότι όταν τηλεφώνησε στο σύντροφό του, ήταν γαντζωμένος στο καρτοτηλέφωνο, αναστατωμένος και δακρυσμένος, ενώ μίλαγε ψιθυριστά.

Κουράγιο George, ένας μήνας είναι θα περάσει...source:nooz.gr
Η ελληνική «Νύχτα»
Tου Πασχου Mανδραβελη
Το 1941 ο Ισαάκ Ασίμοφ δημοσίευσε το πρώτο του αριστούργημα επιστημονικής φαντασίας. Ηταν ένα μικρό διήγημα με τίτλο «Nightfall» (στα ελληνικά «Η Νύχτα», Μτφ: Ολγα Χατζηαναστασίου). Σ’ αυτό, o μεγάλος συγγραφέας δημιουργεί τον φανταστικό πλανήτη Λάγκας που φωτίζεται από έξι ήλιους. Οι άνθρωποι του Λάγκας δεν γνώρισαν ποτέ το σκοτάδι και ούτε μπορούσαν να φανταστούν ότι υπήρχαν άστρα. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές δείχνουν ότι ο πολιτισμός σ’ αυτόν τον πλανήτη έχει μια τυπική κυκλικότητα. «Αυτός ο κυκλικός χαρακτήρας του πολιτισμού ήταν ένα από τα μεγάλα μυστήρια. Εντοπίσαμε σειρές πολιτισμών, εννιά σίγουρα, κι ενδείξεις άλλων, που όλοι έφτασαν σε ένα σημείο που συγκρίνεται με το δικό μας, και όλοι, χωρίς εξαίρεση, καταστράφηκαν από φωτιά στο ζενίθ τους», λέει ένας από τους επιστήμονες του διηγήματος.
Γι’ αυτή την παραδοξότητα υπάρχει μόνο μια μεταφυσική θεωρία στην «Βίβλο των Αποκαλύψεων»: «Οι Πιστοί έλεγαν πως κάθε δύο χιλιάδες και πενήντα χρόνια ο Λάγκας μπαίνει σε μια τεράστια σπηλιά, εξαφανίζονται όλοι οι ήλιοι και απόλυτο σκοτάδι σκεπάζει τον κόσμο! Και μετά, λένε, εμφανίζονται κάτι πράγματα που τα λένε Αστρα, που κλέβουν τις ψυχές των ανθρώπων και τους αφήνουν άλογους, βάρβαρους και καταστρέφουν τον πολιτισμό που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει».
Οι επιστήμονες του Λάγκας ανακαλύπτουν τον νόμο της βαρύτητας και από τις τροχιές των ήλιων διαπιστώνουν ότι γύρω από τον πλανήτη τους περιστρέφεται κι ένα φεγγάρι, το οποίο δεν φαίνεται επειδή πάντα υπάρχει άπλετο φως. Στους υπολογισμούς τους όμως εμφανίζεται και κάτι τρομαχτικό: μια έκλειψη ηλίων. Συνδυάζουν την παραδοσιακή γνώση των πιστών και τα αρχαιολογικά ευρήματα και προειδοποιούν για την επικείμενη καταστροφή. «Τα αναμμένα ξύλα δεν μας δίνουν ζεστασιά μόνο, ξέρεις. Μας δίνουν και φως κι ο κόσμος το ξέρει. Κι όταν είναι σκοτεινά, θέλουν φως και θα το βρουν... θα κάψουν ό,τι βρουν. Πρέπει να έχουν φως. Ωστε θα κάψουν κάτι, κι αν δεν έχουν ξύλα πρόχειρα, θα κάψουν ό,τι έχουν. Θα έχουν το φως που θέλουν, και κάθε συνοικισμός θα παραδοθεί στις φλόγες!..»
Τα media χλευάζουν τη θεωρία και επιτίθενται κατά των επιστημόνων που ζητούν να προετοιμαστούν οι κάτοικοι για τον σύντομο κύκλο του σκότους. «Ο θυμός αυτός μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι σοβαρό», τους λέει ένας δημοσιογράφος. «Στο κάτω - κάτω, όπως ξέρετε, οι επιχειρήσεις έχουν πάρει κατρακύλα τους τελευταίους δύο μήνες. Οσοι κάνουν επενδύσεις δεν πολυπιστεύουν πως έρχεται το τέλος του κόσμου, αλλά όπως και να έχει το πράγμα είναι κάπως προσεκτικοί με τα λεφτά τους, ώσπου να τελειώσει αυτή η ιστορία. Ούτε ο κ. Ταδόπουλος σας πιστεύει, αλλά τα νέα ανοιξιάτικα έπιπλα μπορούν να περιμένουν λίγους μήνες – για να είμαστε σίγουροι».
Η Ελλάδα αν και πέρασε περιόδους ήπιας ύφεσης, δεν την γνώρισε, όπως οι Λαγκανιανοί δεν ήξεραν το σκοτάδι. Κάποιοι επιστήμονες, που βαφτίστηκαν δεισιδαίμονες, προειδοποιούσαν, αλλά κανείς δεν τους άκουγε. Συνεπώς, η φυσιολογική εξέλιξη είναι ο φόβος. Αυτό όμως που προκύπτει από το αριστούργημα του Ασίμοφ, είναι πως ο πολιτισμός δεν χάνεται από το σκοτάδι, αλλά καταστρέφεται από τον φόβο των απροετοίμαστων ανθρώπων: «Στον ορίζοντα, έξω από το παράθυρο, στην κατεύθυνση του Σάρο Σίτι, μια κόκκινη ανταύγεια άρχισε να μεγαλώνει, να γίνεται λαμπερότερη, αλλά δεν ήταν η λάμψη του ήλιου. Η μακριά νύχτα είχε ξανάρθει.»source:kathimerini.gr

Ο "πρόγονος" του ιού του 

AIDS είναι χιλιάδες χρόνια παλαιότερος...


Ο "πρόγονος" του ιού του AIDS είναι χιλιάδες χρόνια παλαιότερος
Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων Τουλέιν και Αριζόνα, υπό τον ιολόγο Πρέστον Μαρξ και τον εξελικτικό βιολόγο Μάικλ Γουόρομπι, στην μελέτη που δημοσίευσαν στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρουν ότι ο ιός SIV έχει ηλικία τουλάχιστον 32.000 - 75.000 ετών, ενώ δεν αποκλείεται να είναι ακόμα άνω του ενός εκατομμυρίου ετών.
Πολύ πιο αρχαίες ρίζες από ό,τι θεωρούσαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, έχει ο ιός SIV (Simian Immunodeficiency Virus), ο οποίος είναι ο "πρόγονος" του AIDS. Ο ιός, ο οποίος μολύνει τις μαϊμούδες, είναι χιλιάδες χρόνια πιο παλαιός, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Αυτή η αργή εξέλιξη του SIV πιθανώς έχει δυσοίωνες συνέπειες και για τον ιό HIV του AIDS, όπως εκτιμούν οι ερευνητές, δηλαδή καθιστούν απίθανο να σταματήσει να είναι θανατηφόρος τα επόμενα χρόνια.
Οι αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μέσω γενετικής ανάλυσης και σύγκρισης DNA από δείγματα στελεχών του SIV που βρέθηκαν σε μαϊμούδες σε ένα αφρικανικό νησί στα ανοιχτά του Καμερούν, που αποκόπηκε από την κυρίως "μαύρη ήπειρο" πριν από τουλάχιστον 10.000 χρόνια. Η νέα μελέτη ανατρέπει την μέχρι τώρα εκτίμηση ότι ο ιός SIV είχε ηλικία μόλις λίγων εκατοντάδων ετών.

Η νέα εκτίμηση έχει συνέπειες και για τον ιό HIV του AIDS. Ο ιός SIV, αντίθετα με τον HIV, δεν προκαλεί AIDS στους περισσότερους πιθήκους. Αν όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάστηκαν πολλές χιλιάδες χρόνια μέχρι ο ιός SIV να φτάσει στην τωρινή μη θανατηφόρα μορφή του, τότε είναι πιθανό ότι και ο ιός του AIDS θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρόνο για να ακολουθήσει μια ανάλογη εξελικτική πορεία, μέχρι να γίνει ακίνδυνος για τα πρωτεύοντα (πιθήκους και ανθρώπους). Συνεπώς δεν προβλέπεται ο ιός HIV να σταματήσει σκοτώνει ανθρώπους στο προσεχές μέλλον, όπως είπε ο Γουόρομπι.

Η νέα έρευνα επίσης ανακινεί το ζήτημα προέλευσης του ιού HIV. Αν οι άνθρωποι είχαν εκτεθεί επί πολλές χιλιάδες χρόνια σε μαϊμούδες φορείς του ιού SIV, τότε γιατί η επιδημία του AIDS ξεκίνησε μόλις στον 20ό αιώνα; "Κάτι συνέβη στον 20ό αιώνα που μετάλλαξε τον σχετικά ακίνδυνο ιό των μαϊμούδων (SIV) σε κάτι πολύ πιο ισχυρό (HIV) και έτσι ξεκίνησε η επιδημία. Δεν ξέρουμε τι ήταν αυτό, αλλά πρέπει να υπήρξε", δήλωσε ο Μαρξ.source:madata.gr

Μάχη Google -Yahoo! Τώρα 

και για τα γραφεία...


Μέχρι σήμερα η «μάχη» μεταξύ των δύο πιο δημοφιλών «ιντερνετικών πολυεργαλείων», της Yahoo Inc. και της Google Inc., περιοριζόταν στις καινοτομίες, τις παροχές προς τους πελάτες – χρήστες και στην … «αρπαγή» στελεχών από τρίτες εταιρείες του χώρου.

Από την ημέρα  που η ανθρωπότητα έμαθε για  την περιβόητη Silicon Valley, για την «καρδιά» δηλαδή της νέας εποχής στο χώρο των πληροφοριών και της επικοινωνίας, οι δυο μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης του αχανούς Διαδικτύου συναγωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια αγορά.

Μόνο που τώρα φαίνεται πως ο ανταγωνισμός τους περνάει και σε μια άλλη φάση και  έκφανση. Που η αλήθεια είναι  πως για τα δεδομένα των δύο  εταιρειών και δη για το αντικείμενό  τους κρίνεται τουλάχιστον … «αναχρονιστικός»! Γιατί ποιος θα περίμενε πως οι δυο αυτές εταιρείες θα αποδίδονταν σε έναν αγώνα για το ποια θα κατασκευάσει τα μεγαλύτερα, πιο σύγχρονα και πιο … φανταχτερά γραφεία!!!

Εξ ΄ου και το σχέδιο της διοίκησης της Yahoo! να χτίσει ένα νέο «στρατηγείο» στην περιοχή της Santa Clara στην Καλιφόρνια, σχετικά κοντά δηλαδή τόσο στα σημερινά κεντρικά της γραφεία στο Sunnyvale, αλλά και μόλις 10 μίλια μακριά από το «στρατόπεδο» της μεγάλης ανταγωνίστριας Google. Μόνο που ο όρος «στρατηγείο» ίσως να μην επαρκεί να αποδώσει το μέγεθος του σχεδίου που συνέλαβαν οι ιθύνοντες της Yahoo.

Οι οποίοι οραματίζονται  ένα από τα μεγαλύτερα real estate projects των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ, δηλαδή τη δημιουργία ενός πραγματικού campus , ενός συμπλέγματος 13 6όροφων κτιρίων, με πάνω από 3 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια (ή αν προτιμάτε περί τις 250.000 τετραγωνικά μέτρα !) σε πάνω από 10.000 στρέμματα γης!!!

Με δυο λόγια  σχεδιάζουν το μεγαλύτερο εταιρικό χώρο στη Silicon Valley, κατά τι μεγαλύτερο από τα σημερινά γραφεία της Google. Η οποία παρεμπιπτόντως , φιλοξενεί στα δικά της «γραφεία», ευρύτερα γνωστά και ως "Googleplex," περί τους 7.000 υπαλλήλους περισσότερους από τη Yahoo.

Αυτή η «πρόκληση» πάντως δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη από τη Google που με τη σειρά της άφησε να διαρρεύσει πως μέσα στην επόμενη χρονιά θα προσπαθήσει να … επεκτείνει τα δικά της γραφεία, αγοράζοντας χώρο από το παρακείμενο κέντρο ερευνών της NASA ( Ames Research Center).

Τελικά αν κάποιοι  πραγματικά δεν θα κινδυνεύσουν άμεσα  από την κρίση στη Silicon Valley, αυτοί δεν είναι άλλοι από τους εργολάβους!source:protothema.gr

Παπουτσής: Η ανομία 

δεν είναι ανεκτή...


«Δεν θα δεχθώ κόκκινες ζώνες στην Αθήνα». Αυτά δηλώνει, μεταξύ άλλων, ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.
Ιδιαίτερα για τα προβλήματα σε γειτονιές της Αθήνας, όπως ο Άγιος Νικόλαος Αχαρνών, η πλατεία Αμερικής και η Κυψέλη, σημείωσε ότι η ανομία δεν είναι ανεκτή.
«Δεν θα δεχθώ κόκκινες ζώνες στην πόλη μας. Δεσμεύομαι ότι θα ξαναγίνουν ανθρώπινες οι γειτονιές της.  Αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια και η υγιεινή στις συνθήκες διαβίωσης για όλους τους κατοίκους».
Ο κ. Παπουτσής προανήγγειλε την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα και την εφαρμογή των διεθνών κανόνων για την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών στις χώρες τους.
 «Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, είναι ένα σύγχρονο κράτος, μια ανοιχτή φιλόξενη και δημοκρατική κοινωνία, με ευαισθησία και κατανόηση για τους ανθρώπους που αναζητούν μια καινούργια πατρίδα. Υπάρχουν όμως και όρια. Έχουμε απόλυτη προτεραιότητα να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την ποιότητα της ζωής των Ελλήνων πολιτών κι όσων άλλων θέλουν να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους προς τους νόμους του ελληνικού κράτους» υπογράμμισε ο κ. Παπουτσής.source:zougla.gr

Ένα σούπερ τρένο στην

Μελβούρνη...


Θα φτάνει τα 350 χλμ την ώρα

Μπορεί στη χώρα μας ο ΟΣΕ να είναι ένα βήμα πριν το ξεπούλημα αλλά στην μακρινή Αυστραλία τα πράγματα είναι αλλιώς. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει 20 εκατομμύρια δολάρια για τη μελέτη βιωσιμότητας της σούπερ σιδηροδρομικής γραμμής. Η εν λόγω γραμμή θα δίνει τη δυνατότητα σε µία αμαξοστοιχία να αγγίζει την ταχύτητα των 350 χιλιοµέτρων την ώρα! Στις μελέτες είναι η σύνδεση της Μελβούρνης με τη Βρισβάνη, μέσω Καμπέρας και Σίδνεϊ.

Εκτιμάται δε ότι με το σούπερ-τρένο η διαδρομή Μελβούρνη - Σίδνεϊ, των 1.000 χιλιόμετρων, θα καλύπτεται σε μόλις τρεις ώρες.

Όπως είναι φυσικό, ο επιχειρηματικός κόσμος δέχθηκε με ικανοποίηση το ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι θα ενισχύσει τον τουρισμό και θα μειώσει το κόστος των μεταφορών.source:newsbeast.gr

Χημικό έγκαυμα : Όταν το στόμα 

"καίει"...

Καραθανάση  Βασιλική
Το στόμα όπως άλλωστε και οποιοδήποτε άλλο τμήμα του οργανισμού μπορεί να υποστεί χημικό έγκαυμα από την επίδραση διαφόρων φαρμακευτικών ή άλλων χημικών παραγόντων.

Συνηθέστερα παρατηρείται ανάπτυξη στοματικού εγκαύματος από την εφαρμογή ακετυλοσαλικυλικού οξέος (ασπιρίνης) όταν ο ασθενής λανθασμένα εναποθέτει μία ταμπλέτα ασπιρίνης στην πάσχουσα περιοχή.
Το χημικό έγκαυμα από άμεση εφαρμογή ασπιρίνης μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη και επώδυνη νέκρωση του στοματικού βλεννογόνου και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγεται η ενδοστοματική πολύωρη συγκράτηση ασπιρίνης σε επαφή με το επώδυνο δόντι.
Άλλα σκευάσματα που ευθύνονται για την πρόκληση στοματικού χημικού εγκαύματος είναι το υπερβορικό νάτριο, η φαινόλη, το τριχλωροξικό οξύ, το υπεροξείδιο του υδρογόνου (συχνά χορηγείται ως επικουρικό θεραπευτικό μέσο αντιμετώπισης της περιοδοντίτιδας με τη μορφή στοματικών πλύσεων) ή διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διενέργεια μιας απονεύρωσης.
Επίσης, το σκεύασμα νιτρικού αργύρου που χορηγείται για την άμεση ανακούφιση από τις άφθες θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά εκτεταμένες και επώδυνες νεκρώσεις του στοματικού βλεννογόνου, ενώ η ανακούφιση που προσφέρει οφείλεται στην καταστροφή των νευρικών απολήξεων της περιοχής.
Συνήθως δεν απαιτείται κάποια συγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση του χημικού εγκαύματος, καθώς οι ήπιες βλάβες υποχωρούν από μόνες τους μέσα σε 10-14 ημέρες.
Σε περίπτωση όμως που η έκταση της βλάβης είναι μεγάλη και ο ασθενής πονά μπορεί να απαιτηθεί η χορήγηση παυσιπόνων σε συνδυασμό με τοπικά ή συστηματικά αντιμικροβιακά σκευάσματα ή ακόμη και με χειρουργικό καθαρισμό (νεαροποίηση) της προσβεβλημένης περιοχής.
Είναι εμφανές ότι η καλύτερη θεραπεία του χημικού εγκαύματος είναι η πρόληψή του και η αποφυγή άμεσης έκθεσης του στοματικού βλεννογόνου σε χημικές και καυστικές ουσίες.source:cosmo.gr

Μπορεί η κυρία Νγκοζι Οκοντζο

Ιγουεαλα να μας σώσει από το χρέος;


H Νγκοζι Οκοντζο Ιγουεαλα ξεχωρίζει πάντα με τα πολύχρωμα ρούχα που φοράει...

Ποια είναι η κυρία με τα πολύχρωμα τουρμπάνια που ίσως και να μπορεί να μας σώσει από το χρέος;
Είναι η Νγκοζι Οκοντζο Ιγουεαλα. Η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας που είναι... μανούλα στις διαγραφές χρεών. Γι' αυτό, καλό θα ήταν ο πρωθυπουργός μας να την έχει υπόψη αν (κούφια η ώρα) πάει κάτι στραβά με τους πιστωτές. Η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών στην ιστορία της Νιγηρίας σπούδασε στο Χάρβαρντ και στο ΜΙΤ. Διαθέτει τέτοιες «άκρες» στην Ουάσιγκτον, ώστε να πλασάρεται ακόμη και ως διάδοχος του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ. Φυσικά, δεν είναι καμιά αθώα περιστερά για να κυκλοφορεί σε τέτοιους κύκλους.
 
 
Όπως γράφει το “Έθνος” κάποιοι συνάδελφοί της στην κυβέρνηση την έσυραν μέχρι το Συνταγματικό Δικαστήριο για παλαιότερες «προκλητικές» αποδοχές, 240.000 δολαρίων ετησίως. Το 2005 η ικανότατη κ. Οκόντζο πέτυχε τη διαγραφή του 60% του εξωτερικού χρέους της Νιγηρίας, σε συμφωνία με το λεγόμενο «Κλαμπ του Παρισιού» (αποτελούμενο από τους γνώριμούς μας, απεχθείς, δανειστές...).
 
Βέβαια, το νιγηριανό χρέος ήταν κλάσμα του ελληνικού, «μόλις» 30 δισ. δολάρια. Αφενός όμως η αφρικανική χώρα δεν ανήκει στην... Ευρωζώνη και αφετέρου το 1983 μπήκε σε καθεστώς χρεοκοπίας μέσω αναδιάρθρωσης. Χάρη στην κ. Οκόντζο η Νιγηρία αναβαθμίστηκε ακόμη και από τους «κακόφημους» οίκους αξιολόγησης Fitch και Standard & Poors.
 
Εννοείται, πως άλλοι την βλέπουν σαν εθνοσωτήρα κι άλλοι σαν υπηρέτρια των οικονομικών ιμπεριαλιστών της Δύσης. Θυγατέρα φυλάρχου, είχε κοντέψει να... πεθάνει από την πείνα στον πόλεμο της Μπιάφρας, το ’60. Τώρα, πάντως, τρώει καλά...source:newsit.gr
top