Κολπίτιδα...απόφυγέ την

με την κατάλληλη υγιεινή!

Οι διαφόρων ειδών κολπίτιδες αποτελούν πολύ συχνή ασθένεια στις γυναίκες. Μπορεί να προκληθούν από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η σεξουαλική επαφή - που είναι και η πιο σοβαρή περίπτωση. 
"Ως κολπίτιδα αναφέρεται η φλεγμονή του κόλπου, κατάσταση αρκετά συχνή και ευκόλως θεραπεύσιμη, στις περισσότερες περιπτώσεις” αναφέρει ο μαιευτήρας γυναικολόγος Θάνος Παράσχος και συμπληρώνει: "Ωστόσο η σωστή υγιεινή του κόλπου είναι απαραίτητη αν θέλουμε να αποφύγουμε την κολπίτιδα και όλα τα δυσάρεστα επακόλουθά της".

Εκείνο που θα πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα είναι η περίπτωση κάποια κολπίτιδα να μην παρουσιάζει συμπτώματα ικανά να σε οδηγήσουν στον γυναικολόγο σου.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ;

Όπως είπαμε η κολπίτιδα μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. "Μια κολπική φλεγμονή μικροβιακής αιτιολογίας μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά, αλλά και με άλλους τρόπους. Έτσι, για παράδειγμα, η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη κολπικής μυκητίασης, επειδή τα αντιβιοτικά διαταράσσουν τη φυσιολογική ισορροπία των μικροβίων στον κόλπο" εξηγεί ο μαιευτήρας γυναικολόγος Θάνος Παράσχος.

Στην περίπτωση που η κολπίτιδα έχει μεταδοθεί από το σεξ, θα πρέπει να κάνει αγωγή και ο σύντροφος της γυναίκας. "Η μυκητίαση μπορεί να μεταδοθεί στον ερωτικό σύντροφο, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικός αλλά μπορεί να ξαναμολύνει τη σύντροφο του, η οποία στο μεταξύ έχει θεραπευτεί"

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΓΝΩΣΘΕΙ;

Αν αισθάνεσαι φαγούρα ή έχεις ασυνήθιστες εκκρίσεις από την περιοχή του κόλπου, τότε καλό είναι να επισκεφθείς τον γυναικολόγο σου. Αυτός, με την λήψη ιστορικού, παρατηρώντας τα συμπτώματα και μετά από κλινική εξέταση μπορεί εύκολα να διακρίνει αν υπάρχει κολπίτιδα και τι είδους! "Απλές μέθοδοι στο γυναικολογικό ιατρείο ή εργαστηριακές εξετάσεις (π.χ. καλλιέργεια κολπικών υγρών) μπορεί να χρειαστούν, ώστε με βεβαιότητα να καθοριστεί ο υπεύθυνος μικροοργανισμός και, βεβαίως, η ενδεδειγμένη θεραπεία" επισημαίνει ο κ. Παράσχος.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑΣ

Ανάλογα με τον υπεύθυνο μικροοργανισμό, μπορούμε να διακρίνουμε τις εξής κατηγορίες κολπίτιδας.

- Τριχομοναδική κολπίτιδα. Οφείλεται σε ένα παράσιτο, την τριχομονάδα. Η τριχομονάδα ευρίσκεται στο 20% περίπου των γυναικών, χωρίς να δίνει συμπτώματα κολπίτιδας. Οταν εμφανιστεί τριχομοναδική κολπίτιδα, παρατηρείται λεπτόρρευστη δύσοσμη έκκριση, κιτρινοπράσινου χρώματος, συχνά αφρώδης, που συνοδεύεται από ερυθρότητα και φαγούρα.
Στις πιο πολλές περιπτώσεις, η τριχομονάδα μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή.

- Μυκητιασική κολπίτιδα. Το κύριο σύμπτωμα είναι η φαγούρα. Το έκκριμα είναι λευκού χρώματος. Οι μυκητιασικές κολπίτιδες είναι συχνές σε γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη, σε εγκυμονούσες, σε γυναίκες που λαμβάνουν αντιβιοτικά ευρέος φάσματος ή κορτιζόνη, καθώς και σε πάσχουσες από σιδηροπενική αναιμία.
 
- Βακτηριδιακή κολπίτιδα. Αρκετές γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα. Σε άλλες περιπτώσεις, το κολπικό έκκριμα είναι λιγοστό, γκριζόλευκο, με δυσάρεστη οσμή ψαριού. Η βακτηριακή κολπίτιδα θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και συχνά συνυπάρχει με τριχομοναδική ή μυκητιασική κολπίτιδα.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ

Ο μαιευτήρας γυναικολόγος Θάνος Παράσχος, τονίζει πως ο πιο σημαντικός τρόπος πρόληψης είναι η σωστή υγιεινή του κόλπου. Για τον λόγο αυτό σου προτείνει μερικές απλές συμβουλές για να...έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
1. Ο καθημερινός καθαρισμός της περιοχής με ένα ειδικό προϊόν και άφθονο νερό είναι βασικής σημασίας για την υγιεινή του κόλπου.
2. Φυσιολογικά το εσωτερικό του κόλπου αυτοκαθαρίζεται. Μη χρησιμοποιείτε ισχυρά αντισηπτικά και μην κάνετε κολπικές εσωτερικές πλύσεις, χωρίς ιατρικό λόγο. Αυτό μπορεί να διαταράξει τη μικροβιακή ισορροπία του κόλπου και να προκαλέσει κολπίτιδα.
3. Τα βακτήρια και οι μύκητες αναπτύσσονται ταχύτερα σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Προτιμάτε βαμβακερά και όχι συνθετικά εσώρουχα. Αποφεύγετε τη συχνή χρήση στενών παντελονιών.
4. Μετά την αφόδευση σκουπίζεστε ΠΑΝΤΑ με κατεύθυνση από μπροστά προς τα πίσω για να αποφύγετε τη μόλυνση του κόλπου με μικρόβια από το έντερο.
6. Χρησιμοποιείτε ταμπόν όσο το δυνατόν λιγότερο και, κάθε φορά, όχι περισσότερο από οκτώ ώρες. Το ταμπόν δεν αντικαθιστά τη σερβιέτα. Περιορίστε τη χρήση του σε ειδικές περιπτώσεις όπως, π.χ. το κολύμπι.
7. Το σκεύασμα Lactal (δεν είναι φάρμακο) βοηθάει στην αποκατάσταση του κολπικού pH, καθώς και της μικροβιακής ισορροπίας στον κόλπο. Η χρήση του σε κάθε περίπτωση ελαφρών ενοχλημάτων μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά.source:tlife.gr
top