Στρέβλωση ανταγωνισμού

και δαπάνες προ κρίσης...

Ερωτήματα προκύπτουν για το κατά πόσο η λειτουργία της ΕΡΤ νοθεύει τον ανταγωνισμό


Έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι εγκρίσεις νέων πανάκριβων παραγωγών της ΕΡΤ, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει διοριστεί Πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος στον Οργανισμό.

Ερωτήματα προκύπτουν και για το κατά πόσο η λειτουργία της ΕΡΤ, που χρηματοδοτείται μέσω του ανταποδοτικού τέλους και τον κρατικό προϋπολογισμό, νοθεύει τον ανταγωνισμό καθώς έχει μερίδιο και στη διαφημιστική πίτα της αγοράς.

Η ΕΡΤ, μέσω του ανταποδοτικού τέλους, λαμβάνει κάθε μήνα από κάθε ελληνικό νοικοκυριό, 4,24 ευρώ, δηλαδή περίπου 50 ευρώ το χρόνο.

Τα συνολικά έσοδα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, μέσω του ανταποδοτικού τέλους, αγγίζουν τα 302 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Αυτά τα χρήματα, αντιστοιχούν στο 85% των ετήσιων εσόδων της ΕΡΤ.

Ωστόσο, όπως τονίζει ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, η δημόσια Ραδιοτηλεόραση παίρνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από χορηγίες, χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ συμμετέχει και στη διαφημιστική πίτα, με τους υπόλοιπους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Την ίδια ώρα η ΕΡΤ, η οποία παραμένει ακέφαλη μετά τη παραίτηση Γαμπρίτσου, ξοδεύει τα χρήματα του ελληνικού λαού σε πανάκριβες παραγωγές, σαν να λειτουργεί σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της εκπομπής «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» του πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, Στέλιου Κούλογλου.

Το 2007, προ κρίσης, το κόστος κάθε επεισοδίου κοστολογήθηκε προς 29.912 ευρώ, ενώ φέτος, το ίδιο τηλεοπτικό προϊόν, ακρίβυνε κατά 5.382 ευρώ το επεισόδιο.

Παράλληλα εγείρεται και ζήτημα νοθείας του ανταγωνισμού με την ιδιωτική τηλεόραση.

Η ΕΡΤ, με ετήσια έσοδα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος και τον κρατικό προϋπολογισμό, συμμετέχει σε διαγωνισμούς και κερδίζει άλλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ξοδεύοντας φυσικά περισσότερα χρήματα, όπως για παράδειγμα δικαιώματα ποδοσφαιρικών ομάδων για το ελληνικό πρωτάθλημα της SuperLeague.
Οι πολίτες αντιδρούν

Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι έλληνες πολίτες γίνονται μέλη του γκρουπ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΡΤ, στο διαδικτυακό χώρο του Facebook, που ήδη αριθμεί περισσότερα από 3.000 μέλη.

Το γκρουπ κατευθύνει τους πολίτες που δεν θέλουν να πληρώνουν τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπου κανείς μπορεί να καταθέσει μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι αντιδράσεις απλών πολιτών απέναντι στο χαράτσι της ΕΡΤ, έφτασαν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Ένας πολίτης, ο Δημήτρης Τσιπίδης, κατήγγειλε πως αγρότες, καταστήματα μέσα σε λαχαναγορές, αποθήκες και οπουδήποτε υπάρχει ρολόι της ΔΕΗ, προβλέπεται ανταποδοτικό τέλος υπέρ ΕΡΤ.. χωρίς φυσικά να βλέπει κανείς σε αυτούς τους χώρους τηλεόραση.

Η επιτροπή τον δικαίωσε και όπως τονίζει, από το 2006, έχουν κοπεί οι κρατήσεις από όλους τους λογαριασμούς κοινοχρήστων πολυκατοικιών, γεωτρήσεις, θερμοκήπια, χώρους όπου αυτονόητα δεν μπορεί να υπάρχουν τηλεοράσεις.source:skai.gr
top