Γιατί οι άνδρες δεν μιλάμε για σεξ;


Σάββατο βράδυ κι έχεις ραντεβού με τον τύπο με τον οποίο φλερτάρεις βδομάδες τώρα. Δευτερόλεπτα αφού έκλεισες το ραντεβού έχεις πάρει όλες τις κολλητές σου να τους ανακοινώσεις το "μεγάλο" γεγονός! Και φυσικά, η πρώτη ατάκα από την άλλη άκρη του τηλεφώνου είναι: "Πάρε με μετά να μου τα πείς όλα! Θέλω όλες τις juicy α το σεξ με τόσες λεπτομέρειες;λεπτομέρειες!"

E, λοιπόν είναι εντυπωσιακό, πόσο αναλυτική μπορείς να γίνεις σε ό,τι αφορά στο σεξ με τις κολλητές σου. Από την άλλη μεριά οι άνδρες δεν μπαίνουμε ούτε κατά διάνοια σε τέτοιες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Μην κοιτάς που κάθε φορά που βρισκόμαστε αντροπαρέα θα κάνουμε διαγωνισμό "Καλύτερης κατάκτησης", άντε να σχολιάσουμε και τα πλούσια ανατομικά προσόντα. Η κουβέντα τελειώνει εκεί. Όταν κλείσει η πόρτα της κρεβατοκάμαρας πίσω μας, κλείνει και η συζήτηση με τους κολλητούς.


Κομπλεξικός ή Gentleman;  


Αναρωτιέμαι κάποιες φορές αν το γεγονός πως δεν συζητάμε τα σεξουαλικά μας είναι πρόβλημα ή προσόν! Γιατί από τη μια μεριά, όσο φίλος και να είμαι με κάποιον για ποιο λόγο να κάνω παρουσίαση των στάσεων Kama Sutra που "εφάρμοσα", με μεγάλη επιτυχία το προηγούμενο βράδυ; Μήπως από την άλλη τίθεται θέμα ισχυρών δεσμών στην ανδρική φιλία; "Τους φίλους τους διαλέγουμε, για αυτό δεν τους παιδεύουμε - τα μυστικά μας λέμε", τραγουδά η Χαρούλα και έχει δίκιο. Δεν θα έπρεπε να μπορώ να συζητήσω τα πάντα με έναν φίλο;


Φίλες ή κατίνες;


Και έρχομαι τώρα στα δικά σας! Ωραία, η φιλενάδα είναι θεσμός ιερός. Εκεί θα πεις τον πόνο σου, το θέμα που σε απασχολεί και φυσικά τη χαρά σου. Πεθαίνεις να ακούσεις όλες τις ερωτικές στιγμές της κολλητής σου και να αποκτήσεις σαφή εικόνα της κατάστασης...σαν να ήσουν εκει!  Κι εκείνη δεν πρόκειται να σου χαλάσει χατήρι... Είναι σοκαριστικό το πόσο ανατριχιαστικά περιγραφικές μπορεί να γίνετε. Ξεπερνάτε και τον ερωτικό κινηματογράφο, που δεν συμπαθείτε και πολύ. Οξύμωρον;


Έχεις αναρρωτηθεί όμως ποτέ, τι θα κερδίσεις από μια τέτοια περιγραφή; Ποιος είναι ο λόγος που έχεις ανάγκη να ακούσεις με το Ν και με το Σ τι έκανε η φίλη σου στο κρεβάτι; Ποιος είναι ο λόγος που έχεις ανάγκη να περιγράψεις με το Ν και με το Σ τι έκανες στο κρεβάτι; Ακόμη κι αν το θέμα είναι... ανατομικό ή λειτουργικό, γιατί πρέπει να το περιγράψεις με χολιγουντιανό τρόπο και να γελάσεις (έστω και πικρά!) με τις φίλες σου; Δεν λέω, αν νιώθεις την ανάγκη να το συζητήσεις γιατί έχεις κάποιο πρόβλημα, κάν' το. Αν δεν το πεις στην κολλητή σου άλλωστε σε ποιον να το πεις.


Γιατί κάθε φορά που πας για καφέ να τρέμω τι θα συζητήσετε;


Φεύγεις λοιπόν μετά από μια νύχτα πάθους και μου ανακοινώνεις περιχαρής πως θα βγεις για καφέ με τις φίλες σου.

Το ότι θα το συζητήσεις το ξέρω! Αλλά δεν φαντάζεσαι πόσο άγχος μπορεί να μου προκαλέσει το crash test. Γιατί ως άνδρας συνήθως έχω την εντύπωση ότι κάθε φορά γράφω σεξουαλικό έπος. Αν αντιληφθώ ότι για σένα δεν ήταν τόσο απολαυστικό, το πλήγμα στον ανδρισμό μου θα είναι αποφασιστικό!  Αν λοιπόν την επόμενη φορά, αντί να το απολαύσω - κι εγώ κι εσύ - σκέφτομαι συνέχεια την κριτική επιτροπή των φίλων σου που θα βγάζει ταμπελάκια με βαθμολογίες δεν θα φταίω εγώ. Φαύλος κύκλος, γιατί και σε αυτή την περίπτωση θα έχεις θέμα για τον... καφέ με τις φιλενάδες σου!

ΤI ΛΕΕΙ ΟΜΩΣ Η ΕΙΔΙΚΟΣ
;

Η σεξολόγος Ελάννα Ελευθερίου εξηγεί πότε και γιατί οι άνδρες γίνονται πιο λιγομίλητοι σε ότι έχει να κάνει με την σεξουαλική τους ζωή: "Το σεξ είναι δημοφιλές θέμα συζήτησης για άνδρες και γυναίκες. Μάλιστα, αρκετά συχνά βλέπουμε άνδρες να συζητούν μεταξύ τους και να χρησιμοποιύν την γνωστή παραφιλογία γύρω από αυτό το θέμα, όπως αντίστοιχα και οι γυναίκες: Και για τους οργασμούς που είχε η σύντροφος τους και για το πόσο έντονο ήταν το σεξ. Ή ακόμη τους βλέπουμε συχνά να γίνονται κακεντρεχείς με τη σεξουαλική συμπερίφορα και το σώμα της συντρόφου τους...


Σαφώς όμως, ανησυχούν για το πώς θα περιγράψει η σύντροφός τους στις φίλες τους τις σεξουαλικές τους επιδόσεις. Αυτό δεν είναι λόγος να τους κάνει  να μην συζητήσουν το σεξ. Αν λένε αλήθεια μεταξύ τους, για τα σεξουαλικά τους κατορθώματα, αυτό είναι άλλο θέμα.


Όταν  όμως μιλάμε για μια μόνιμη σχέση, στην οποία εμπλέκονται συναισθηματικά σαφώς δε θέλουν να εκθέσουν την σύντροφό τους. Η σεξουαλική τους ζωή ανήκει πλέον στη σφαίρα την ιδωτική τους ζωής και έτσι θέλουν να την προστατεύσουν.
Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι ο άντρας που εμπλέκεται συναισθηματικά με μια γυναίκα είναι πιο φειδωλός στις συζητήσεις με τους φίλους του από μια γυναίκα. Το συναίσθημα τον κανει να έχει μεγαλύτερη αιδώ και σεβασμό απέναντι στη σύντροφό του.

Tου Λευτέρη Σαββίδη 
 
source:tlife.gr

30 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν τα 30!


Στον κόσμο της ομορφιάς υπάρχει ένας βασικός κανόνας: το...προλαμβάνειν εστί φιλοσοφείν! Δες λοιπόν, τα 30 πράγματα που πρέπει να σου γίνουν συνήθεια πριν τα 30 για να υποδεχθείς τα πρώτα -άντα σου φρέσκια και δροσερή.
1.
Απόφυγε την χρήση πούδρας εκτός αν η επιδερμίδα σου είναι πολύ λιπαρή. Υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες, δηλαδή στα μικτά, τα κανονικά και τα ξηρά δέρματα το προϊόν απορροφά όλη την λιπαρότητα που εκκρίνουν οι σμηγματογόνοι αδένες και η οποία δρα προστατευτικά.

2.
Ίσιωσε τα μαλλιά σου με τον παραδοσιακό τρόπο. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς σεσουάρ κάθε δύο ημέρες προκειμένου να ισιώσεις τα μαλλιά σου, παρά να κάνεις χημικές επεξεργασίες.

3.
Ζήτησε από τον κομμωτή σου να σου δείξει πώς πρέπει να ισιώνεις τα μαλλιά σου. Το πιστολάκι είναι πολύ πιο ασφαλές για την υγεία των μαλλιών σου σε σχέση με το ειδικό ψαλίδι το οποίο έρχεται σε απευθείας επαφή με την τρίχα.

4.
Δώσε έμφαση στο μακιγιάζ των ματιών σου, καθώς είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάει κανείς. Ψεύτικες βλεφαρίδες, μάσκαρα, φωτεινές σκιές, καλοσχηματισμένα φρύδια είναι ικανά να καμουφλάρουν οποιεσδήποτε άλλες ατέλειες, όπως για παράδειγμα τη λιπαρότητα στη ρίζα των μαλλιών σου!

5.
Αφέσου στα χέρια του ειδικού. Με τα φρύδια μας συμβαίνει ότι ακριβώς με τα μαλλιά μας: αν εμπιστευτούμε την περιποίησή τους σε έναν ειδικό τα αποτελέσματα θα είναι πολύ πιο θεαματικά. Αμέσως το βλέμμα σου θα δείξει πιο φωτεινό και ξεκούραστο.

6.
Γυρισμένες τριχούλες στο μπικίνι; Η πιο ασφαλής μέθοδο για να απαλλαγείς είναι την προηγούμενη μέρα της αποτρίχωσης με κερί να κάνεις απολέπιση και να επαναλαμβάνεις μια φορά κάθε δέκα ημέρες.

7.
Κάνε δύο νεσεσέρ. Στο ένα βάλε προϊόντα τα οποία χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση και στο άλλο όλα εκείνα που με ενθουσιασμό αγοράζεις σε κάθε σου shopping εξόρμηση. Έτσι, τα πρωινά που πρέπει να ετοιμαστείς σε χρόνο dt για να πας στο γραφείο δεν θα χάνεσαι σε δεκάδες χρωματιστά μολύβια και ρουζ διαφόρων αποχρώσεων.

8.
Δημιούργησε μια γκαρνταρόμπα...αρωμάτων. Το άρωμα είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος δρόμος για να δώσεις ένα boost στη διάθεσή σου. Γιατί όμως θα πρέπει να δημιουργήσεις “γκαρνταρόμπα”; Για να έχεις δυνατότητα επιλογής (τόσο απλά!). Ένα αισθησιακό άρωμα για τις βραδινές σου εμφανίσεις, ένα λουλουδάτο για τις ανοιξιάτικες ημέρες κλπ.

9.
Εξαφάνισε την κυτταρίτιδα με self tan. Αν δεν προλαβαίνεις να εξαφανίσεις την κυτταρίτιδα μέχρι την πρώτη σου βουτιά, μπορείς απλά να την καμουφλάρεις με self tan, το οποίο θα απλώσεις ισόποσα σε όλο το σώμα.

10.
Φώτισε το πρόσωπό σου. Απόφυγε τα παχύρρευστα make up και τις βαριές υφές καλλυντικών τους πολύ ζεστούς μήνες. Άπλωσε ένα υγρό make up τοπικά πάνω στα spots και concealer κάτω από τα μάτια. Το πρόσωπό σου θα δείχνει, ξεκούραστο, υγιές και πάνω απ' όλα φυσικό.

11.
Μαλλιά κάτω! Τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά αν αφήσεις τα μαλλιά σου κάτω. Το αποτέλεσμα είναι πάντα sexy, φυσικό και όσο ανέμελο πρέπει για την ηλικία σου.

12.
Επίλεξε μια βαφή έναν με δύο τόνους πιο ανοιχτή από το φυσικό σου αν θες ένα natural αλλά βελτιωμένο χρώμα μαλλιών.

13.
Βαλ'τους τα γυαλιά φορώντας τα δικά σου! Η έντονη ηλιοφάνεια είναι υπαίτια για την δημιουργία ρυτίδων έκφρασης γύρω από τα μάτια. Ο πιο σωστός τρόπος για να προστατευτείς είναι τα γυαλιά ηλίου. Ρίξε μια ματιά στις συλλογές Marc Jacobs, Miu Miu και Dolce & Gabanna.

14.
Σκοτσέζικο ντους. Η συχνή εναλλαγή ζεστού-κρύου έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην διατήρηση μιας νεανικής και ελαστικής επιδερμίδας.

15.
Κακάο ήπιες σήμερα; Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο Penn State University της Νέας Υόρκης, μια κούπα ρόφημα κακάο καθημερινά μπορεί να επιβραδύνει το ρυθμό γήρανσης. Μήπως ήρθε η ώρα να αντικαταστήσεις τον καφέ σου με ένα μικρό αντιγηραντικό θαύμα;

16.
Ενυδάτωση; Φυσικά! Κάθε φορά που πλένεις το πρόσωπό σου, άφησέ το να στεγνώσει φυσικά. Αυτό το tip σε συνδυασμό με την ενυδατική κρέμα σου εξασφαλίζουν διπλάσια ενυδάτωση.

17.
Κοιμήσου ανάσκελα. Μια από τις συνήθειες που θα σου γίνουν λατρεία όσο περνούν τα χρόνια και βλέπεις τα αποτελέσματά της, είναι να κοιμάσαι πάντα ανάσκελα. Με τον τρόπο αυτό το πρόσωπό σου δεν “τσαλακώνεται” και επιβραδύνεται η εμφάνιση ρυτίδων.

18.
Κλειδιά, κινητό και κρέμα χεριών! Τα χέρια μας δείχνουν την ηλικία μας. Για να τα προστατεύσεις από την αφυδάτωση και την καθημερινή ταλαιπωρία έχε πάντα στην τσάντα σου μια κρέμα χεριών και περιποιήσου τα με κάθε ευκαιρία.

19.
Φωτογήρανση η πλέον βλαβερή. Ήξερες ότι ο ήλιος δρα συσσωρευτικά και τα αρνητικά αποτελέσματα από την έκθεσή μας μπορεί να φανούν πολλά χρόνια αργότερα; Το ηθικό δίδαγμα, λοιπόν, είναι να χρησιμοποιείς αντηλιακή κρέμα προσώπου ακόμη και τις ημέρες χωρίς ήλιο.

20.
Η νεανικότητα στο πιάτο σου...Η πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά διατροφή όλο το χρόνο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας της επιδερμίδας μας. Λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο, φυτικές ίνες και άφθονο νερό είναι απαραίτητα σε καθημερινή βάση.

21.
Κινήσου σωστά. Μην υποτιμάς τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι καθημερινές κινήσεις που ασκείς στην επιδερμίδα σου. Για παράδειγμα, κάθε φορά που βάζεις μολύβι η συνήθεια να τραβάς τις εξωτερικές γωνίες των ματιών σου μετά από χρόνια μπορεί να εντείνει τη χαλάρωση.

22.
Σφιχτά ponytails. Φανταζόσουν ποτέ ότι το σφιχτό πιάσιμο των μαλλιών ψηλά μπορεί να αποδυναμώσει τις ρίζες και να σπάσει τις τρίχες; Αν λατρεύεις το συγκεκριμένο look προτίμησε τη λύση ενός χαλαρού ponytail ώστε να μην προκαλέσεις μακροπρόθεσμα μεγάλη φθορά.

23.
8 και άνω! Το καλοκαίρι και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες κατανάλωνε αρκετό νερό για να προστατεύσεις τον οργανισμό αλλά και την επιδερμίδα σου από την αφυδάτωση. Μην ξεχνάς, εξάλλου, ότι οι αφυδατωμένες και ξηρές επιδερμίδες είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση ρυτίδων.

24.
Σταμάτα να κόβεις τα πετσάκια σου. Αν δεν είσαι ειδικός, οι τραυματισμοί που ενδέχεται να προκαλέσεις γύρω από νύχια σου είναι πολλοί. Αντ' αυτού, μαλάκωσε τα πετσάκια με ένα baby oil και σπρώξε με τα ειδικά ξυλάκια.

25.
Αποτρίχωση στο άνω χείλος. Προτίμησε την αποτρίχωση με laser ή κλωστή αντί για κερί με ταινίες, καθώς το εντατικό τράβηγμα θα προκαλέσει χαλάρωση στην περιοχή.

26.
Παραμελημένες περιοχές; Μην παραποιείσαι μόνο το πρόσωπό σου. Έχεις και γόνατα και πέλματα και αγκώνες. Μακροπρόθεσμα, στα σημεία αυτά δημιουργούνται σκληρύνσεις τις οποίες δύσκολα θα μπορέσεις να διώξεις. Μην ξεχνάς λοιπόν, μετά από κάθε ντους να περιποιείσαι εντατικά την περιοχή με μια παχύρρευστη ενυδατική κρέμα.

27.
Τι μπορείς να κάνεις με μια φέτα λεμόνι. Μείωσε τις δυσχρωμίες και τους λεκέδες που προκαλεί ο ήλιος με μια φέτα λεμόνι. Έχει αποχρωματικές ιδιότητες.

28.
Μην... πετάς το γάντι! Όταν κάνεις δουλειές στο σπίτι ή όταν πλένεις, χρησιμοποίησε πάντα πλαστικά γάντια τα οποία πρέπει να γυρίζεις ανάποδα μετά τη χρήση τους έτσι ώστε να στεγνώσουν καλά.

29.
Περιποιήσου τα πέλματά σου! Τα πέλματα και τα δάχτυλα των ποδιών μπορούν να μετατραπούν σε εστία μικροβίων, ειδικά όταν υπάρχει υγρασία. Για να μηδενίσεις τις πιθανότητες, μετά το ντους, σκούπισε τα πόδια σου καλά και στέγνωσε ανάμεσα στα δάχτυλά σου με ένα σεσουάρ.

30.
Σωστός καθαρισμός. Το Άλφα και το Ωμέγα για την διατήρηση μιας νεανικής και σφριγηλής επιδερμίδας είναι ο σωστός και εντατικός καθαρισμός. Ακόμη και αν δεν έχεις μακιγιαριστεί, κάθε βράδυ πριν τον ύπνο καθάρισε καλά το πρόσωπό σου για να αποβάλεις τη σκόνη, το σμήγμα και τους ρύπους που έχουν συσσωρευτεί κατά την διάρκεια της ημέρας.
source:tlife.gr

Τα «ναι» και τα «όχι» του καλοκαιρινού στιλ

Κείμενο: Ζωή Δημητρίου

DO

Φορέστε ένα σουτιέν που: α) δεν θα μεγαλώνει δύο νούμερα το στήθος σας, β) ούτε θα είναι αθλητικό, αλλά εκείνο που θα δίνει το σωστό σχήμα. Στα δοκιμαστήρια θα καταλάβετε τι αγοράζετε. 

DO

Κάντε μια έρευνα αγοράς (νότια - βόρεια προάστια και κέντρο) για να συγκρίνετε τιμές στα καρτελάκια (θα βρείτε διαφορές, πιστέψτε με). Αν αγοράσετε -όχι εσκεμμένα- ελαττωματικό ρούχο, να το επιστρέψετε πάραυτα για αντικατάσταση ή για να πάρετε τα χρήματά σας πίσω. Μη δεχτείτε το «όχι» για απάντηση, είναι υποχρεωμένοι (οι καταστηματάρχες), εκτός αν η έκπτωση οφείλεται στο ελαττωματικό φερμουάρ και έχετε ενημερωθεί εκ των προτέρων.

DO

Στον πόλεμο και στον έρωτα όλα επιτρέπονται. Στη διάρκεια των εκπτώσεων το ερωτικό αντικείμενο μπορεί να είναι τα Tory Burch σανδάλια, και οι αντίζηλες όσες εποφθαλμιούν το τελευταίο νούμερο 37. Φορέστε το καλύτερο χαμόγελό σας και μιλήστε ευγενικά στις πωλήτριες (που μισούν την περίοδο των εκπτώσεων). Είναι οι
«υπασπιστές» που θα σας φέρουν τα καλύτερα «όπλα» στα δοκιμαστήρια. 

DO Not

Μην αγοράζετε μανιωδώς ό,τι φέρει καρτελάκι -70%. Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξει μπλουζάκι για το γυμναστήριο ή να το χαρίσετε στα κορίτσια του event ανταλλαγής ρούχων «swap not shop» παρά να το φορέσετε. Επίσης, μπορεί οι Louboutin να θεωρούνται επένδυση, όχι όμως αν τις πάρετε ένα νούμερο πιο μικρές (θα χρυσοπληρώνετε το πεντικιούρ μετά). Το «εξευτελιστικά φθηνό» σημαίνει ότι, πριν από τις εκπτώσεις, κάτι ήταν απλώς 
φθηνό - με άλλα λόγια, περιμένατε τις εκπτώσεις για να πάρετε 
το μπλουζάκι από 15€ σε τιμή 
5€; Κάντε μια χάρη στον εαυτό 
σας: περάστε από μια μπουτίκ 
στο Κολωνάκι και αγοράστε κάτι εξωφρενικά ακριβό 
σε έκπτωση 70%. 

DO

Ενημερωθείτε για τα bazaar (online κυρίως). Είναι ο παράδεισος των φασιονίστας, με εξωφρενικές εκπτώσεις σε πραγματικά επώνυμα ρούχα. 

DO Not

Αν πήρατε μερικά κιλά και σκοπεύετε να τα χάσετε, δεν σημαίνει ότι θα πάρετε το small για να το φορέσετε του χρόνου το καλοκαίρι. Κι αν του χρόνου 
έχετε φτάσει large; 

DO

Επενδύστε σε μαγιό και αξεσουάρ παραλίας. Αγόρια, μείνετε μακριά από Speedo, εκτός αν ανήκετε σε κάποια ομάδα πόλο. Επίσης μακριά από τα λευκά τζιν. Ούτε οι Ιταλοί στη Μύκονο δεν τα φοράνε πλέον. 

DO

Καλοκαίρι είναι, εποχή για λευκά. Αγοράστε ένα λευκό φόρεμα παραπάνω (τόσα κυκλαδονήσια έχουμε), και πάρτε στον καλό σας ένα μπεζ κοστούμι (λινό κατά προτίμηση). Μην του αγοράσετε λευκό παντελονάκι λες και πάει να γραφτεί στο αρρένων (ειδικά αν έχει πατήσει τα 30)

DO

Οι άντρες δεν αγαπούν το shopping, ειδικά την περίοδο των εκπτώσεων. Πολύ κακώς: είναι μια καλή περίοδος να επενδύσουν σε ζώνες, παπούτσια, μανικετόκουμπα, γραβάτες, ακόμη και μαντίλια για την τσέπη του κουστουμιού.

DO Not

Μη βλέπετε στα περιοδικά τις διάσημες με το maxi φόρεμα (par example) και τρέξετε να αγοράσετε το ολόιδιο στις εκπτώσεις. Δεν γίνονται αναπαλαιώσεις αρχαιοτήτων, κυρία μου, στα «Zara», ούτε από 1,55 θα μοιάζετε στη Ζιζέλ φορώντας το ίδιο φουστανάκι. Επίσης, μην ακούτε τη μαμά σας (εκτός αν είναι η διευθύντρια της γαλλικής «Vogue»), το αποτέλεσμα θα θυμίζει κοριτσάκι στα βαφτίσια του.

DO

Κάντε μια λίστα αγορών με τα αναγκαία, μια άλλη με τα «είδη πολυτελείας» και, τέλος, μία με τα «άχρηστα μεν, επένδυση δε». Οσα άσπρα T-shirts κι αν έχετε, πάντα υπάρχει χώρος στην ντουλάπα για ένα παραπάνω. Το αυτό ισχύει για τα τζιν, τα λευκά πουκάμισα και τα εσώρουχα. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση έχει και τα όριά της: πόσα μπουκαλάκια με αρώματα χωρούν στο ντουλαπάκι του μπάνιου σας (εκτός κι αν είστε η Αλέξις Κάρινγκτον-Κόλμπι). Από την άλλη, ένα φουλάρι Hermès είναι διαχρονική επένδυση που δεν θα σας απαλλάξει από τον πονοκέφαλο «τι να φορέσω σήμερα;», αλλά θα έχετε κάτι κοινό με την Γκρέις Κέλι. 

DO Not

Μην αγοράσετε σανδάλια μονομάχου επειδή τα φοράνε όλες. Δεν αρέσουν στους άντρες, δεν είναι βολικά, δεν παίζετε στον «Gladiator». Αν είστε άντρας και έχετε πέδιλα μονομάχου, είστε fashion icon. Ομοίως, μην αγοράσετε loafers (εκτός αν είστε η Χίλαρι Κλίντον), ενώ αν είσαι άντρας, οπότε πάρτε με το κιλό. 
source:protothema.gr

Προσεχώς και στη Μεσόγειo

Δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και πολύ ακόμα στον ρόλο του πατέρα…

Ο λόγος για τον «άσο» της Πορτογαλίας, Cristiano Ronaldo, ο οποίος αυτόν τον καιρό που τον χάνεις που τον βρίσκεις μέσα σε ένα yacht τον βλέπεις.


Το μεγάλωμα του μωρού το έχει αναθέσει ο« CR7» στην μητέρα του, Dolores, ενώ εκείνος μαζί με φίλους τους αλλά και με την σύντροφό του Irina Shayk, κάνουν διακοπές κάπου στον Ατλαντικό…
source:protothema.gr

Άραβες, Ρώσοι και Ινδοί μεγιστάνες ζωντανεύουν τη Μύκονο

Πριγκίπισσες και πρίγκιπες από την Αραβία, Ρώσοι μεγιστάνες, Τούρκοι, Ινδοί και Αιγύπτιοι επιχειρηματίες δίνουν ανάσα ζωής το φετινό καλοκαίρι στη Μύκονο, ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ, την ίδια στιγμή που γνωστοί έλληνες λάτρεις του νησιού των ανέμων, έχουν εξαφανιστεί!

Στο Nammos, σχεδόν κάθε απόγευμα οι αραβικές μελωδίες ανεβάζουν τη Μύριαμ από το Μπαχρέιν και τον Καρίμ από το Λίβανο μαζί με τις παρέες τους πάνω στα τραπέζια του πιο διάσημου εστιατορίου της Μυκόνου.


Τρίλιτρα μπουκάλια του ροζέ Chateau D’ Eclamps των εξακοσίων ευρώ, ανοίγονται με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να εξυπηρετηθούν παρέες Αράβων των έξι η οχτώ ατόμων.


Ο Ρώσος ολιγάρχης Σεργκέι Ροντιόνοφ, τραπεζίτης στο επάγγελμα είχε την άνεση να ανοίγει τις Dom Perignon των 1500 ευρώ, όπως ανοίγουμε εμείς ένα μπουκάλι κρασί των 40 ευρώ, έχοντας δίπλα του την πανέμορφη γυναίκα του Όλγα και τους φίλους τους, στο καλύτερο τραπέζι του Nammos.


Την ίδια στιγμή στο Cavo Tagoo, η πριγκίπισσα Adelah Al Saoud από την Σαουδική Αραβία και η συνοδεία της χρειάστηκαν εννιά βίλες και είκοσι έξι δωμάτια, πληρώνοντας κάτι παραπάνω από είκοσι χιλιάδες ευρώ την ημέρα για τη διαμονή τους μόνο, σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν στα στενά του νησιού, που ζει φέτος μια πρωτόγνωρη «επιδρομή» πλούσιων ξένων.


Μια «επιδρομή» που της έδωσε ανάσα ζωής σε ένα καλοκαίρι, όπου οι έλληνες δείχνουν να της έχουν γυρίσει την πλάτη, με εξαίρεση αυτούς που διαθέτουν σπίτια στο νησί, πλην όμως προτιμούν να μένουν σε αυτά και να πραγματοποιούν ελάχιστες εξόδους.


Τα ιδιωτικά αεροσκάφη, οι εκατοντάδες βαλίτσες και οι απαιτήσεις.


Το βράδυ που η πριγκίπισσα Adelah Al Saoud κατέφτασε στη Μύκονο με το ιδιωτικό της αεροσκάφος από το Παρίσι-οι πληροφορίες κάνουν λίγο για ένα Boeing 737-400-οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου Cavo Tagoo στο οποίο επέλεξε να μείνει ξεφόρτωναν τις βαλίτσες από ένα φορτηγό!


Σύμφωνα με τις φήμες που χτίζουν εδώ και δεκαετίες τον μύθο της Μυκόνου χρειάστηκαν δύο ώρες για να μεταφερθούν στα είκοσι έξι δωμάτια και τις εννιά βίλες που είχαν κλειστεί για την διαμονή της ίδιας, των παιδιών της και της συνοδείας της.

Η ίδια δεν είχε τρελές απαιτήσεις, ήταν πολύ απλή στη συμπεριφορά της και είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ που δινόταν ένα πάρτι στο ξενοδοχείο και η μουσική ακουγόταν δυνατά, η ίδια δεν διαμαρτυρήθηκε καθόλου.

Οι υπεύθυνοι που αναζήτησαν κάποιους από το επιτελείο της, τους βρήκαν να απολαμβάνουν τη βραδιά μες στην καλή χαρά και ενημερώθηκαν ότι η πριγκίπισσα δεν ενοχλείται καθόλου.


Η Adelah Al Saoud μπορεί να επισκέφτηκε την Ψαρρού αλλά τίμησε και τον ταπεινό Ορνό, μαζί με τα παιδιά της, που επιδόθηκαν στις ρακέτες ενώ η ίδια προτίμησε την ξαπλώστρα της, έχοντας ακροβολισμένους και «καλωδιωμένους» σε απόσταση αναπνοής τους δέκα σωματοφύλακές της.

Δεν είναι η μόνη που κατέφτασε με το ιδιωτικό της αεροσκάφος, το ίδιο έπραξαν και επιφανείς Ρώσοι, όπως τα δύο ηγετικά στελέχη της Gaz Prom, που αναστάτωσαν το νησί.

Σε κάθε έξοδό τους επιδίδονταν σε γλέντια μέχρι το πρωί επιστρέφοντας μεθυσμένοι στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν και με ένα τεράστιο χαμόγελο ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους.


Ακούγεται ότι ξόδεψαν πάνω από πενήντα χιλιάδες ευρώ στις λίγες μέρες που έμειναν στο νησί των ανέμων, που φέτος ανασαίνει από την άφιξη πλούσιων κροίσων και βασιλικών οικογενειών, που ξοδεύουν αφειδώς πετροδολάρια.


Ο μεγιστάνας Σεργκέι Ροντιόνοφ, η Όλγα και ο άτακτος πρίγκιπας.


Αυτά όμως δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με τα όσα ξόδεψε ο Ρώσος ολιγάρχης Σεργκέι Ροντιόνοφ κατά την φετινή παραμονή του στο νησί των ανέμων μαζί με την πανέμορφη γυναίκα του Όλγα. Ο δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης, που κατάφερε να περάσει απαρατήρητος-όπως πέρυσι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, είχε σχεδόν κατοικοεδρεύσει στο Nammos, το οποίο λάτρεψε και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες άνοιγε σχεδόν καθημερινά δύο η τρεις Dom Perignon.


Η Όλγα Ροντιόνοβα διασκέδασε με την ψυχή της, χόρευε εν αντιθέσει με τον σύζυγό της ο οποίος δεν έγινε γνωστός απλά ως άλλος ένας δισεκατομμυριούχος, αφού πριν από δύο χρόνια έκανε κάτι που για πολλούς ήταν ακατανόητο.


Ζήτησε από την διάσημη φωτογράφο Μπετίνα Ράιμς να φωτογραφήσει τη γυναίκα του γυμνή και το αποτέλεσμα ήταν τόσο καλό που αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα λεύκωμα σε τριακόσια πενήντα αντίτυπα, από τον περίφημο οίκο Tachen.


Το λεύκωμα με τίτλο «The Book of Olga» σόκαρε την ελίτ της Μόσχας, όχι πάντως το ζευγάρι, που απόλαυσε τις αισθησιακές πόζες του πρώην μοντέλου και ενθουσιάστηκε με το τελικό αποτέλεσμα.


Στην Ψαρρού τα στόματα άνοιγαν όταν κατέφτανε το ζευγάρι, αφού η εκπληκτική ομορφιά της κυρίας Ροντιόνοφ, άφηνε άλαλους τους άρρενες και προκαλούσε σχόλια στις κυρίες.


Συνοδευόμενοι από τους σωματοφύλακές τους έκαναν κάθε φορά λογαριασμούς που ξεπερνούσαν τα τρεις χιλιάδες ευρώ, μυθικά ήταν και τα tips στο προσωπικό ενώ παροιμιώδης ήταν και η ευγένεια του Ρώσου τραπεζίτη, ο οποίος σπάνια σηκωνόταν από το τραπέζι του.


Αντίθετα, τεράστιο πρόβλημα στο να κάτσει είχε ο μικρός πρίγκιπας-ηλικίας 18 ετών-Binzagr Mahmoud ο οποίος έκανε σαν μικρό παιδί όταν έβγαινε σε κλαμπ του νησιού σαν το Space, αναγκάζοντας τον έλληνα σωματοφύλακά του από το Λονδίνο να τον έχει από κοντά.

Δεν ήταν λίγες οι φορές μάλιστα που αναγκαζόταν να τον κρατάει κυριολεκτικά από το χέρι, αφού ο πρίγκιπας εκστασιασμένος από τις χορεύτριες έτρεχε να τις δει από κοντά.

Το Σεν Τροπέ οι Τούρκοι και οι Λιβανέζοι.


Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Μύκονος φέτος έχει γίνει Σεν Τροπέ. Το καταλαβαίνει κάποιος όταν ξεφυλλίσει το περιοδικό το περιοδικό του διάσημου Γαλλικού χωριού, αφού στις καταχωρήσεις του δεσπόζουν οι διαφημίσεις του Nammos, του Cavo Tagoo, του Belvedere και πολλών άλλων ξενοδοχείων.


Τούρκοι επιχειρηματίες όπως ο Omer Sabanci, μέλος της δεύτερης πιο πλούσιας οικογένειας της Τουρκίας και η Mesude Evliyazade Zaimoglou,  ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στο Κουσάντασι ψήφισαν Μύκονο και όχι Σεν Τροπέ η Κάννες.


Κυκλοφορούν αθόρυβα στα πιο σικ στέκια, ψωνίζουν από τον Hermes και το fashion ναό του Soho-Soho και αρκετές φορές δείχνουν πόσο δεν υπολογίζουν το χρήμα, όπως στην περίπτωση δύο Λιβανέζων που μέσα σε δύο μέρες αγόρασαν όλη την συλλογή των μαγιό της Villebrequin από την μπουτίκ του ξενοδοχείου που έμεναν.


Οι περισσότεροι κυκλοφορούν με θηριώδη τζιπ-κάποιος πρίγκιπας είχε επιστρατεύσει ένα Hummer και τρία συνοδευτικά Wrangler-και τα χέρια τους κοσμούν χρυσά Rolex, ενώ οι συνοδοί τους εντρυφούν στα Channel μαγιό και τις Gucci σαγιονάρες.


Οι μέρες τους κυλούν μέσα στην απόλυτη χαλάρωση και την διασκέδαση, χωρίς φυσικά να νοιάζονται για το πότε θα φύγουν, απολαμβάνοντας τις παγωμένες φυσαλίδες της σαμπάνιας τους και την «κατάληψη» της Μυκόνου.
source:protothema.gr

Τα βλέπουν όντως γκρίζα

Όταν οι άνθρωποι που νιώθουν βαθιά 
θλίψη λένε ότι τα βλέπουν όλα γύρω τους γκρίζα… κυριολεκτούν!
Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα Γερμανών επιστημόνων του πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ, οι καταθλιπτικοί δυσκολεύονται να διακρίνουν τις διαφορές του κοντράστ μαύρου-άσπρου, κάτι που τους κάνει να βλέπουν τα πράγματα όντως πιο γκρίζα.


Κάνοντας νευροψυχιατρικά και οφθαλμολογικά τεστ σε άτομα με κατάθλιψη, οι ειδικοί μελέτησαν την αντίδραση του αμφιβληστροειδούς φακού σε ποικίλα κοντράστ άσπρου-μαύρου και συμπέραναν ότι υπάρχει δραματική μείωση της αντίληψης της αντίθεσης στους καταθλιπτικούς, είτε αυτοί παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα είτε όχι.


«Η έρευνα δείχνει τους ριζικούς τρόπους με τους οποίους η κατάθλιψη μεταβάλλει την εμπειρία κάποιου για τον κόσμο γύρω του» σχολίασε ο δρ Τζον Κρίσταλ, εκδότης του «Biological Psychiatry», πράγμα που, όπως είπε, μετατρέπει το περιβάλλον τους σε ένα κυριολεκτικά πιο γκρίζο και λιγότερο ευχάριστο μέρος για να ζει κανείς.
source:zougla.gr

Ούτε οι ομπρέλες δεν μας σώζουν...

Αν νομίζαμε κάποτε πως οι ομπρέλες 
παραλίας μας προσέφεραν επαρκή 
προστασία λόγω της σκιάς, φαίνεται 
πως είμασταν "βαθιά νυχτωμένοι"... Ισπανοί ερευνητές απέδειξαν ότι περίπου το ένα τρίτο (34%) της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας περνάει από τις ομπρέλες που χρησιμοποιούμε στην παραλία. Σύμφωνα με την μελέτη, οι ομπρέλες σταματούν σχεδόν πλήρως την άμεση εκπομπή των ακτινών του ήλιου, όχι όμως και τη διάχυτη υπεριώδη ακτινοβολία που περνάει από τα πλάγια, τα οποία είναι ακάλυπτα.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βαλένθια, υπό τον Χοσέ Αντόνιο Μαρτίνεθ-Λοθάνο, στη σχετική τους εργασία που παρουσίασαν στο περιοδικό "Photochemistry and Photobiology" , σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, έκαναν πειράματα τοποθετώντας ένα αισθητήρα υπεριώδους ακτινοβολίας στη βάση μιας ομπρέλας από καραβόπανο χρώματος μπλε και άσπρου, με ύψος ενάμιση μέτρο και ακτίνα 80 εκατοστών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μέρος της διάχυτης υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου (που αποτελεί περίπου το 60% της συνολικής) φτάνει στη βάση της ομπρέλας και στους ανθρώπους που κάθονται από κάτω. Οι μετρήσεις επίσης έδειξαν ότι το καραβόπανο έχει πολύ μεγάλη ικανότητα να απορροφά την άμεση ακτινοβολία, σε ποσοστό περίπου 95%, αφήνοντας μόνο ένα 5% των κάθετων ακτινών να το διαπεράσουν, όμως η ακτινοβολία "τρυπώνει" από τα πλάγια, που παραμένουν απροστάτευτα.

Η μεγάλη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σχετίζεται με μια πληθώρα προβλημάτων, όπως καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα), εγκαύματα, γήρανση του δέρματος, καταρράκτη στα μάτια, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ζημιά στο DNA κ.α.


Από την άλλη, μην ξεχνάτε πως η λελογισμένη έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία έχει οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, καθώς βοηθά στην αποκατάσταση δερματολογικών διαταραχών και στο σχηματισμό της βιταμίνης D3. Μερικές μελέτες υποστηρίζουν επίσης ότι η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να μειώσει την υπέρταση και να επιβραδύνει ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως αυτή του προστάτη για παράδειγμα.
source:zougla.gr

Τέλος για πάντα το Love Parade 

Την απόφαση να μη διοργανωθεί ποτέ στο μέλλον το μουσικό φεστιβάλ «Love Parade» στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας πήραν οι διοργανωτές του, ύστερα από τη χθεσινή τραγωδία με τον θάνατο 19 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 342.

Αυτό ανακοίνωσε ο ιδρυτής του φεστιβάλ, Rainer Schaller, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

«Το Love Parade ήταν πάντα μια ειρηνική εκδήλωση και ένα χαρούμενο πάρτι, αλλά θα επισκιαστεί για πάντα από την τραγωδία. Όλα τέλειωσαν για το Love Parade», είπε χαρακτηριστικά ο Schaller.
source:zougla.gr

Οι μεγαλύτερες ηλεκτρονικές απειλές – ιοί

Τα Win 32/Conficker και INF/Autorun βρίσκονται στην κορυφή της λίστας ως οι δύο μεγαλύτερες απειλές υπολογιστών στoν κόσμο. Οι πρόσφατες αξιολογήσεις του ΤhreatSense.Net του προηγμένου συστήματος εντοπισμού και αναφοράς κακόβουλου λογισμικού της ESET, έδειξαν ότι το Win32/Conficker κατέχει την υψηλότερη θέση στον αριθμό των συστημάτων που έχουν μολυνθεί αυτόν τον Μάιο, με ποσοστό που αγγίζει το 9,12% σε παγκόσμιο επίπεδο.



Δεύτερο κακόβουλο λογισμικό στην κατάταξη, με ποσοστό 8,06% παγκοσμίως, αποτελεί το INF/Autorun. Πρόκειται για μια παραλλαγή trojan horses που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα, τα οποία είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν αυτόματα όταν ένας χρήστης με λογισμικό Windows συνδέει ένα USB Flash drive στον υπολογιστή του. Μάλιστα, στην Ευρώπη φαίνεται να υποσκελίζει το παραδοσιακά κυρίαρχο Conficker worm.




Το Win32/PSW.OnLineGames κατέλαβε την τρίτη θέση παγκοσμίως με μερίδιο 4,29%. Παραμένει η νούμερο ένα απειλή στην Πολωνία, αν και παρουσιάζει μια μικρή κάμψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην έκτη θέση, για το μήνα Μάιο, βρίσκεται το Win32/Sality με σχετικά υψηλό ποσοστό της τάξεως του 1,36%. Σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για ένα πολυμορφικό ιό που μολύνει τα αρχεία των Windows με επέκταση .SCR ή .EXE και τερματίζει διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του υπολογιστή και την ανίχνευση απειλών.

Το Win32/Agent (3,25% σε παγκόσμιο επίπεδο) κυριαρχεί στις σκανδιναβικές χώρες – ΝΟΡΒΗΓΙΑ 4,75%, ΔΑΝΙΑ 5,79% και ΕΣΘΟΝΙΑ 5,55% – ταυτόχρονα, όμως, παρουσιάζει υψηλά ποσοστά σε ΟΥΓΓΑΡΙΑ 6,31% και ΑΥΣΤΡΙΑ 6,34%.
source:zougla.gr

Τηλεόραση στα μέτρα της φτώχειας

Νανά Παλαιτσάκη


Tο «φύγε εσύ, έλα εσύ», μοιάζει να είναι 
κανόνας σε μία τηλεοπτική πραγματικότητα που τα πάντα φαίνεται να «πετσοκόβονται» για την προσαρμογή - και της τηλεοπτικής οικονομίας - στη γενικότερη κρίση.
Τατιάνα Στεφανίδου
Τατιάνα Στεφανίδου
Από αυτή την πολύ μεγάλη κατηγορία εξαιρούνται, φυσικά, καμιά εικοσαριά τηλεαστέρες και άλλα τόσα στελέχη, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που, δημοσίως, παραδέχθηκαν ότι έχουν υποστεί περικοπές στους μισθούς τους, της τάξεως του 30 έως 40%.

Δημοσίως επιβεβαίωσαν τις μειώσεις στις αποδοχές τους, από την
Αγγελική Νικολούλη και τον Γιώργο Παπαδάκη, έως τον Σταμάτη Μαλέλη και την Τατιάνα Στεφανίδου, η οποία, αν και τελικά δέχθηκε να μειώσει τα εισερχόμενά της περισσότερο και από την περσινή σεζόν, βρέθηκε, ξαφνικά, χωρίς εκπομπή και εκτός ΑΝΤ1. Στο STAR τη θέλανε, όμως, πολύ και πάντα. Ο Σταμάτης Μαλέλης, άλλωστε, είχε εκφράσει την εκτίμηση και τον θαυμασμό του, ούτε μία ούτε δύο φορές για το ζευγάρι Στεφανίδου – Ευαγγελάτου, έχοντας, όμως, φροντίσει να βάλει πλαφόν στις αποδοχές τους τα 10.000 ευρώ.

Πιθανόν, για να μην υπάρξει εσωτερική αναταραχή, σε περίπτωση που έκλεινε οριστική συμφωνία με την
Τάτη. Οι πληροφορίες λένε ότι, την περασμένη εβδομάδα, στελέχη του σταθμού ξενάγησαν την Τατιάνα στις εγκαταστάσεις του καναλιού και αναμένεται η υπογραφή της.
Ελένη Μενεγάκη
Ελένη Μενεγάκη
Η Ελένη Μεναγάκη φαίνεται να είναι η μόνη που έχει μείνει ανυποχώρητη στα «μπικικίνια» που της δίνουν οι Γερμανοί. Προς το παρόν, λοιπόν, έχει μείνει να λαμβάνει τα ίδια -πάρα πολλά- χρήματα, χωρίς, όμως, συνεργάτες, αφού, σχεδόν όλοι, αποχώρησαν (από τον σκηνοθέτη Μεγακλή Βιντιάδη, μέχρι τον Φαίδωνα, που πήγε να υπηρετήσει την πατρίδα).

Κοντολογίς, λοιπόν, άλλοι με τη δικαιολογία στρατιωτικού και άλλοι δικαιολογημένοι από τον «κηδεμόνα τους» και το περιβάλλον τους, έφυγαν ή τους φύγανε, για να μην ξαναγυρίσουν. Τώρα, γιατί έπρεπε να τρέχει με τα αλάτια πάνω της η
Ελένη από την ξαπλώστρα, για να κάνει κουβέντες για βραδινό σόου, που, υπάρχει μεν ως όρος στο συμβόλαιό της, αλλά, μέχρι σήμερα, δεν είχε βρεθεί κόνσεπτ ανάλογο των προσδοκιών για να επενδύσει η πολύ πετυχημένη παρουσιάστρια, δεν το κατάλαβα.
 
Ίσως γιατί ποτέ οι Γερμανοί δεν έκαναν σουξέ με τη διακριτικότητά τους.
Απέναντι από την Ελένη, στο «Μεγάλο Κανάλι», ο Γιώργος Λιάγκας και η Φαίη Σκορδά θα ξεκινήσουν με το «δύο σε ένα» (;). Η επιλογή ξάφνιασε πολλούς, συζητήθηκε και σχολιάσθηκε θετικά και αρνητικά. Θετικά, γιατί σίγουρα το «ριάλιτι» το αγαπά ο κόσμος πολύ. Πόσο μάλλον, όταν αφορά ένα νιόπαντρο ζευγάρι, που μοιράζεται τις έγνοιες του με το τηλεοπτικό κοινό. Αρνητικά, γιατί το «Μεγάλο Κανάλι»… μμμ… επιχειρεί να αλλάξει ταυτότητα. Αυτό επιβεβαιώνεται και με τη μεταγραφή της Ευγενίας Μανωλίδου περίτρανα. Τι θα γίνει; Ζαριά είναι και θα δείξει.

Ευγενία Μανωλίδου
Ευγενία Μανωλίδου
Η απόφαση, πάντως, ήταν δύσκολη και για τη Φαίη. Στο ALTER, βλέπετε, ήταν αδιαμφισβήτητα βασίλισσα, καθώς και η περικοπή στα χρήματά της δεν ήταν «βαριά» και η στήριξη από το κανάλι ήταν δεδομένη και στο συγκεκριμένο κοινό του καναλιού η Σκορδά έκανε σουξέ.

Αν επέλεγε το βόλεμα, θα έπρεπε να μείνει στο
ALTER, αν ακολουθούσε τη φιλοδοξία της, θα έκανε αυτό που τελικά επέλεξε ρισκάροντας. Τι; 1) Το να μην ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες, γιατί τα μεγάλα κανάλια το έχουν αυτό το «κουσούρι» και 2) να χαλάσουν την ησυχία τους ως αντρόγυνο, γιατί… δεν είναι εύκολο να «παίξεις» μπάλα σε άγριο ανταγωνισμό, με το «μαξιλάρι σου» αγκαλιά. Πολλοί το επεχείρησαν, ελάχιστοι το κατάφεραν χωρίς προσωπικό κόστος.

Αρχισυντάκτρια εκεί έχει ήδη αναλάβει η Ελευθερία Κεφαλά, ενώ, κάποια στιγμή, πριν υπογράψει η συγκεκριμένη συνάδελφος, είχε ακουστεί ότι κουβέντα είχε γίνει και με την αρχισυντάκτρια της Τατιάνας Στεφανίδου, την Πωλίνα Τόλη.

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το ζευγάρι
Λιάγκα – Σκορδά είναι στην Αμερική. Η κυρία Κεφαλά, όμως, μαζί με τα στελέχη του «Μεγάλου Καναλιού» βλέπουν συνεχώς υποψήφιους συνεργάτες. Η κυρίαρχη τάση, πάντως, για την επιλογή, είναι να μπουν νέα πρόσωπα στην ομάδα και να μην παίξουν «μπάλα» παιδιά που, πιθανόν, να είχαν πλαισιώσει τον Γρηγόρη Αρναούτογλου και να έχουν ταυτιστεί με τη συγκεκριμένη εκπομπή στο παρελθόν. Προς το παρόν, όμως, δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα.
Ράνια Θρασκιά
Ράνια Θρασκιά
Στον ΑΝΤ1 με τον Γιώργο και τον Σπύρο. Για τη συγκεκριμένη ζώνη και για τις αλλαγές που θα γίνουν την ερχόμενη σεζόν, έγινε μία μεγάλη σύσκεψη την προηγούμενη Παρασκευή, όπου και έπεσαν στο τραπέζι όλες οι προτάσεις για πρόσωπα και δομή. Αλλαγές θα γίνουν, ενώ φήμες θέλουν τον Βασίλη Δρυμούση να είναι ένα από τα πρόσωπα που μπορεί να «παίξει μπάλα» στην πρωινή συντροφιά. Πάντως, επειδή έχει γίνει πολύ κουβέντα για το τι θα κάνει η Ράνια Θρασκιά, μετά το «elatte», προς το παρόν δεν προβλέπεται, μετά τη λήξη της τρίμηνης σύμβασής της, συνέχεια της συνεργασίας. Στην τηλεοπτική λογική, όμως, ισχύει και το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».

Το μεσημέρι στα κανάλια…

Θα υπάρξει μία μεγάλη αλλαγή. Μία μελαχρινή μπαίνει σφήνα στις ξανθιές!

Η
Σταματίνα Τσιμτσιλή, με την αποχώρηση της Φαίης Σκορδά, αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη ζώνη. Η απόφαση αυτή δεν είναι τωρινή. Άλλωστε, την πληροφορία την είχε δώσει η «Espresso» πρώτη, δύο μήνες πριν τη λήξη της τηλεοπτικής σεζόν. Στο πάνελ θα διατηρηθεί η Αλεξάνδρα Τσόλκα και ο Στάθης Παπούλιας, καθώς οι συγκεκριμένοι έχουν ανανεώσει συμβάσεις από τα μέσα Ιουνίου και δεν υπήρξε ποτέ θέμα μετακίνησής τους από τον σταθμό, καθώς είχαν συμφωνήσει και υπογράψει.
Χριστίνα Λαμπίρη
Χριστίνα Λαμπίρη
Η Ρούλα Κουσκουρή και ο Στρατής Λιμνιός θα παραλαμβάνουν σκυτάλη μετά τη Σταματίνα, με μία εκπομπή που θα παρουσιάζει ανθρώπινες ιστορίες, κυρίως πόνου, εγκατάλειψης και πίκρας. Οι δυνατότητες και των δύο στο ρεπορτάζ, γνωστές. Ο Στρατής μπορεί να βρει ακόμη και τη φωνή μουγκού ανθρώπου, αν «βιδώσει» στο ότι θα τη «βρει». Η «πελατεία» της Ρούλας γνωστή και... τα παιδιά από «τριτο-τέταρτα βιολιά» γίνονται πρώτα, σε μία ζώνη που προοριζόταν για κασκαντέρ. Με την απόφαση του καναλιού να προωθηθεί η Σταματίνα Τσιμτσιλή στο καθημερινό πρόγραμμα του σταθμού, το Σαββατοκύριακο ορφάνεψε.

Η
Βάσια Λόη, που της πρότειναν να το πάρει με «δόξα και τιμή», σύμφωνα με πληροφορίες, δέχθηκε στην αρχή και μετά από μερικές ώρες έδωσε συνέντευξη στον Νικητέα, δηλώνοντας ότι «δεν θέλει να παρουσιάζει το Σαββατοκύριακο την εκπομπή και ότι ήλπιζε σε ένα συναινετικό διαζύγιο».
Η γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να ανοίξει σαμπάνια και να κάνει ένα ξένοιαστο καλοκαίρι. Τίποτα πιο ασφαλές από το Σαββατοκύριακο. Άλλωστε, τη ζώνη την είχε πέντε χρόνια και έκανε σουξέ, ο κόσμος τη συνήθισε εκεί και, μετά από λίγους μήνες, ουδείς θα θυμόταν ότι η Λόη έκανε καθημερινή εκπομπή για μία χρονιά.

Αυτές οι εποχές μόνο για τσαμπουκάδες δεν είναι. Εδώ κοτζαμάν Τατιάνα και… υποχώρησε σε όλα και παντού. Την πρόταση του ALTER μόνο ως δώρο θα έπρεπε να τη δει μία παρουσιάστρια όπως η κυρία Λόη, που είναι και νιόπαντρη. Η ιστορία, επίσης, έχει δείξει ότι ο καθένας την αξία του τη δείχνει στο χρόνο και κερδίζει όποιος έχει υπομονή και ψυχραιμία. Άρα, αν υπάρχει έστω και αυτή τη στιγμή δίαυλος επικοινωνίας, θα πρότεινα να τον εκμεταλλευτεί για διαπραγμάτευση.

Ελεονώρα Μελέτη
Ελεονώρα Μελέτη
Φυσικά, μετά τις δηλώσεις της, το κανάλι προχώρησε άμεσα σε άλλη λύση και, όπως όλα δείχνουν, τις εντυπώσεις κέρδισε στο δοκιμαστικό η Άννα Λιβαθυνού. Πέντε υποψήφιες πέρασαν από το κανάλι, μία φέρεται ως φαβορί, με… το «ξανθό» να δείχνει πιο αδύναμος κρίκος από ποτέ.

Στο
STAR, τώρα, η Χριστίνα Λαμπίρη θα συνεχίσει τον αγώνα της με τα ίδια μέσα, ίσως και λιγότερα από την περσινή χρονιά, ενώ το «Κους – Κους» θα εξελιχθεί με την παρουσία του Δημήτρη Παπανώτα, ο οποίος ξαναγυρνάει, μετά από ένα μεγάλο διάστημα απουσίας και περιπέτειας, με την επιλογή του να πάει στο STAR. Σε διακοπές είναι ο Γιώργος Τράγκας, η Ελεονώρα Μελέτη, η Λίτσα Πατέρα, η Φαίη και ο Γιώργος, ο Μεγακλής Βιντιάδης, ο Δημήτρης Μάρκος, οι αδελφοί Σαραντάκου, η Όλγα Τρέμη και, λογικά, θα πρέπει να ξαναφόρεσε το μαγιό της η Ελένη. 
source:zougla.gr

Έκοψαν κλήση στην Beyonce!

Δεν πρόλαβε να πάρει στα χέρια της 
το δίπλωμα οδήγησης και η Beyonce 
έζησε την εμπειρία να σε σταματάει 
η αστυνομία και να σου κόβει κλήση. Ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητο της, η διάσημη star παράλληλα έστελνε μηνύματα με το κινητό. Όταν οδηγούμε Beyonce, το κινητό το ξεχνάμε. Δεν ήξερες ...δεν ρώταγες;


«Πραγματικά ντράπηκε πολύ. Προσπάθησε να γοητεύσει τον αστυνομικό ενώ του έλεγε πως δεν ήξερε ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιείς το κινητό όταν οδηγείς. Ο αστυνομικός δεν την αναγνώρισε και τις έκοψε κλήση ύψους 100$», δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας.


Tι αστυνομικός ήταν αυτός άραγε που δεν ήξερε την Beyonce!
source:protothema.gr

ΚΑΤΙΑ ΔΕΔΕ: Ένα sex symbol για το καλοκαίρι


Ψηλή, ξανθιά, με πράσινα μάτια, σαρκώδη χείλη και μυαλό! Είναι η φετινή νικήτρια του διαγωνισμού Playmate, κατά κόσμον Κάτια Δέδε. Επόμενος στόχος της; Να καταφέρει να πάρει και το πτυχίο της

Συνέντευξη: Φενια Γιαννουλαδη


«Η ομορφιά είναι όπλο. Αλλά δεν είναι αρκετή για να προχωρήσεις στη ζωή σου. Ποτέ δεν είχα το όνειρο να γίνω μοντέλο. Ξεκίνησα το μόντελινγκ από τύχη -πριν από μερικά χρόνια- όταν συνοδεύοντας μια φίλη μου σε ένα κάστινγκ κάποιος με είδε και μου πρότεινε τη δουλειά». 


«Δεν υπάρχει πλέον ο διαχωρισμός μεταξύ του φωτομοντέλου και του μοντέλου πασαρέλας. Υπάρχει μεταξύ του σέξι μοντέλου και του μοντέλου μόδας. Το μοντέλο μόδας πρέπει να είναι πολύ αδύνατο και δεν μπορεί να κάνει εύκολα δουλειές σε αντρικά περιοδικά. Αντίθετα οι κοπέλες που είναι λίγο πιο χυμώδεις και κατά συνέπεια σέξι πολλές φορές δεν επιλέγονται από τους σχεδιαστές για να μην “επισκιάσουν” το ρούχο».


«Δεν θα πήγαινα σε reality μοντέλων. Δεν είναι ότι δεν θεωρώ αξιόλογα τα άτομα που βρίσκονται στην κριτική επιτροπή. Απλώς δεν θα μπορούσα να εκθέσω τον εαυτό μου με αυτό τον τρόπο και σε αυτό τον βαθμό. Η κριτική που έκαναν στις κοπέλες είναι πραγματική. Οντως σε ένα κάστινγκ ο φωτογράφος μπορεί να πει ότι δεν του αρέσει το νύχι της μιας κοπέλας ή το φρύδι της άλλης. Η διαφορά είναι ότι δεν θα κάνει την “επίθεση” κατά μέτωπο».

«Ηξερα ότι ως Playmate θα έπρεπε να βγάλω ένα κομμάτι του εαυτού μου που δεν είχα ακόμα παρουσιάσει.

Συγκεκριμένα στη φωτογράφηση, από τη στιγμή που αποχωρίστηκα το μπουρνούζι μου, δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή άσχημα, όλοι ήταν άψογοι επαγγελματίες. Η συνέντευξη ωστόσο μας πήρε ολόκληρη τη μέρα! Η πιο άβολη ερώτηση ήταν ποιο είναι το πιο εκκεντρικό πράγμα που έχω κάνει στο σεξ».


«Οχι, δεν πηγαίνω στη Μύκονο. Είμαι ίσως η μοναδική από τον χώρο μου. Προτιμώ τη Λευκάδα, τους Παξούς... νησιά πιο ήρεμα, χωρίς τον έντονο θόρυβο του πάρτι». 


«Υπήρχε ένα διάστημα στη ζωή μου που είχα γίνει γιόγκα freak. Πήγαινα τέσσερις φορές την εβδομάδα σε στούντιο με γιόγκι. Είχα ξεκινήσει ως θεραπεία για ένα πρόβλημα που είχα τη μέση μου εξαιτίας των ψηλών τακουνιών στη δουλειά και κόλλησα. Είναι φοβερή γυμναστική και παράλληλα ο καλύτερος τρόπος αυτοελέγχου».


«Η εμφάνιση σε έναν άνδρα δεν είναι το κυριότερο στοιχείο. Παίζει τον ρόλο της βέβαια, αλλά δεν είναι καθοριστική. Με ενδιαφέρει περισσότερο η συμπεριφορά του άλλου. Οι άντρες σήμερα έχουν χάσει την ευγένεια, έχουν χάσει το τακτ. Δεν υπάρχει το savoir vivre. Αυτό που συναντάς εύκολα είναι τσιγκουνιά και αγένεια. Δεν υπάρχει χειρότερος συνδυασμός. Οταν ένας άντρας είναι τσιγκούνης στο πορτοφόλι, είναι τσιγκούνης και στα αισθήματα».   

  
«Ανέκαθεν προτιμούσα την πιο υγιεινή διατροφή και έτσι δεν νιώθω ότι τώρα καταπιέζομαι. Ειδικά όσο καιρό προετοιμαζόμουν για τα Playmate από το άγχος έτρωγα ασταμάτητα. Κανείς δεν το πίστευε».
«Το χρήμα που αποφέρουν τα ροζ DVD είναι πολύ γλυκό. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. OK, παίρνεις τόσα λεφτά, την υπόλοιπη ζωή σου δεν τη σκέφτεσαι; Εγώ θέλω κάποια στιγμή να κάνω οικογένεια, παιδιά. Είναι πολύ μακριά από μένα όλο αυτό για να μπορέσω να το σχολιάσω». 
source:protothema.gr

Ο ήλιος «περνάει» τις ομπρέλες της παραλίας

Ισπανοί ερευνητές απέδειξαν ότι περίπου 
το ένα τρίτο (34%) της υπεριώδους 
ηλιακής ακτινοβολίας 
περνάει από τις ομπρέλες που χρησιμοποιούμε στην παραλία. Σύμφωνα με την μελέτη, οι ομπρέλες σταματούν σχεδόν πλήρως την άμεση εκπομπή των ακτινών του ήλιου, όχι όμως και τη διάχυτη υπεριώδη ακτινοβολία που περνάει από τα πλάγια, τα οποία είναι ακάλυπτα.
Η μεγάλη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σχετίζεται με μια πληθώρα προβλημάτων, όπως καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα), εγκαύματα, γήρανση του δέρματος, καταρράκτη στα μάτια, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ζημιά στο DNA κ.α.
source:protothema.gr

Έγκυος η Πενέλοπε Κρουζ;

Μετά τις εμφανίσεις της στο κόκκινο χαλί για την πρεμιέρα της ταινίας "Broken Embraces" στο Βερολίνο, έχοντας πλέον πιο γεμάτη σιλουέτα, η Πενέλοπε Κρούζ μας βάζει σε σκέψεις… Μήπως ο επόμενος ρόλος της είναι αυτός της μανούλας;

Πάντως, οι φήμες για εγκυμοσύνη της Ισπανίδας ηθοποιού έχουν ήδη ξεκινήσει από το Μάιο, όταν η ίδια ήταν αναγκασμένη να ακυρώσει πολλές εμφανίσεις της στο Φεστιβάλ Καννών, με την πρόφαση της "γρίπης" και της "δηλητηρίασης".


Τώρα λίγους μήνες μετά και αφού η σχέση  της με τον Χαβιέρ Μπαρδέμ επισφραγίστηκε -μυστικά- με τα ιερά δεσμά του γάμου, τα δημοσιεύματα που θέλουν την 35χρονη ηθοποιό να περιμένει τον πελαργό, οργιάζουν!


Μάλιστα, σε συνέντευξη που είχε δώσει στο παρελθόν η  Πενέλοπε, είχε πει: «Όταν κάνω παιδιά, θέλω να το κάνω πολύ καλά. Θέλω να είναι το καλύτερο σχέδιο της ζωής μου».


Μήπως λοιπόν, Χαβιέρ και Πενέλοπε έβαλαν μπροστά το «σχέδιο»;
source:protothema.gr

Πνίγηκε αναζητώντας το γιο του..

Σε οικογενειακή τραγωδία εξελίσσεται η αναζήτηση 
ενός 17χρονου αγνοούμενου αλλοδαπού 
κολυμβητή στην περιοχή Ζαχάρω του 
νομού Ηλείας.
Μετά από εντατικές έρευνες του Λιμενικού Σώματος καθώς και ιδιωτών που δίνουν το παρών, νεκρός εντοπίστηκε ο πατέρας του 17χρονου αγνοούμενου, ο οποίος συμμετείχε στην αναζήτηση του γιου του. Ο άτυχος πατέρας σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πνίγηκε στην προσπάθεια του να βρει το γιο του. Οι έρευνες για την ανεύρεση του 17χρονου ωστόσο συνεχίζονται, χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. 
source:protothema.gr

Πυρκαγιά μαίνεται στη νότιο Γαλλία

Κατοικημένες περιοχές απειλούνται ενώ άλλες εκκενώθηκαν στη νότιο Γαλλία από πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε αργά το βράδυ του Σαββάτου κοντά σε ένα διυλιστήριο πετρελαίου στο Ετάνζ ντε Μπερ, 30 χιλιόμετρα δυτικά της Μασσαλίας,  ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία.

Η πυρκαγιά ενισχυμένη από ισχυρούς 
ανέμους 
και από την ξηρασία που επικρατούσε στην περιοχή επεκτάθηκε γρήγορα τόσο στα δένδρα όσο και σε καλλιέργειες ενώ στην πυρόσβεση μετέχουν και αεροσκάφη, μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Εκατοντάδες πυροσβέστες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις φλόγες καθώς η πυρκαγιά συνεχίζει να μαίνεται αλλά έχουν κοπάσει οι ισχυροί άνεμοι.


Περίπου 2.000 τουρίστες απομακρύνθηκαν από κάμπινγκ που βρισκόταν στην περιοχή. Δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός ανακοίνωσαν οι τοπικοί αξιωματούχοι.
source:protothema.gr

Renault Megane RS με 300 PS;

Το Ford Focus RS είναι το ταχύτερο προσθιοκίνητο μοντέλο παραγωγής. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως δεν αρέσει στους ιθύνοντες της Renault που ετοιμάζουν μία πιο καυτή τρίθυρη έκδοση του Megane RS που θα αποδίδει 300 PS απειλώντας τον άτυπο τίτλο του Ford.
Ήδη το ταχύτερο Megane παραγωγής δοκιμάζεται στο Nordschleife και οι μηχανικοί κάνουν τις ρυθμίσεις στην ανάρτηση και στην αναβάθμιση του κινητήρα. Υπενθυμίζεται πως το «απλό» RS εξοπλίζεται με δίλιτρο turbo κινητήρα που αποδίδει 250 PS.
Τα άσχημα νέα για τους ανυπόμονους είναι πως το Megane RS των 300 PS θα έχει συλλεκτικό χαρακτήρα, θα παραχθεί σε μικρό αριθμό και το πιθανότερο είναι να το δούμε σε περίπου δύο χρόνια, λίγο πριν τη δύση της τωρινής γενιάς του γαλλικού μικρομεσαίου. 
source:protothema.gr

Σκόπελος: Ανασύρθηκε το πτώμα 24χρονου που είχε πάει για ψαροντούφεκο

Νεκρός ανασύρθηκε από τη θάλασσα, στη θαλάσσια περιοχή της Σκοπέλου, ένας 24χρονος άνδρας, κάτοικος Αθηνών, που είχε πάει για ψαροντούφεκο στη θέση «Γλώσσα» Β.Α. του νησιού. Ο 24χρονος αγνοούταν από τις πέντε το απόγευμα. Άνδρες του λιμενικού με τη βοήθεια και δυτών εντόπισαν το πτώμα του, δύο ώρες αργότερα, στα 25 μέτρα βάθος, σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτή.

Το πτώμα μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου και στη συνέχεια στην ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας για να γίνει η νεκροψία.
source:protothema.gr
Αλήθειες και μύθοι για πετρέλαιο, χρυσό και τους κρυμμένους θησαυρούς της Ελλάδας
Ίσως δεν το γνωρίζουν πολλοί, για μια ομάδα ορυκτών αποτελούμε σημαντικό και δυναμικό παράγοντα σε ευρωπαϊκό και διεθνές πεδίο. Πιο συγκεκριμένα: Aπό τα μεταλλικά ορυκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο βωξίτης (παραγωγή αλουμινίου) και τα σιδηρονικελιούχα (παραγωγή νικελίου).

Αρθρο του Mιχαήλ Σταματάκη

Αλήθειες και μύθοι για πετρέλαιο, χρυσό και τους κρυμμένους θησαυρούς της Ελλάδας  Aνατρέχοντας σε αρχαίους συγγραφείς και Eυρωπαίους περιηγητές του Aιγαίου και της Aνατολικής Mεσογείου την περίοδο μετά το 16ο αιώνα, θα διαπιστώσουμε τη σημασία που έδιναν στην ύπαρξη κυρίως μεταλλικών ορυκτών, πρώτων υλών για την παραγωγή χρυσού, αργύρου, κασσίτερου, χαλκού και σιδήρου. Eίναι αξιοσημείωτο ότι σχεδόν σε όλα τα νησιά των Kυκλάδων έχουν εντοπισθεί ορυκτά του μολύβδου ή/και του χαλκού, ίχνη αρχαίων/παλαιών εκμεταλλεύσεων, ενώ έχουν εντοπισθεί και αρχαίες μεταλλουργικές σκωρίες σε απόμερα σήμερα νησιά, όπως η Kέρος στα Kουφονήσια. Σημαντικά ορυκτά του παρελθόντος ήταν, επίσης, το θείο αλλά και «ιδιόμορφα» θειικά άλατα (alum - στυπτηρίες) που χρησιμοποιούνταν για ιατρικούς - φαρμακευτικούς σκοπούς. Tέτοια ορυκτά είχαν εντοπισθεί σε ηφαιστειογενείς περιοχές όπως η Mήλος, η Λήμνος και η Σάμος, νησιά που ήταν διάσημα και για τις ειδικές γαίες τους. Eκτός αυτών, σημαντικός θεωρείτο ο εντοπισμός κατάλληλων αργίλων κεραμουργίας και σχεδόν κάθε σημαντική ελληνική πόλη παρήγαγε τα δικά της κεραμικά προϊόντα, χωρίς να αποκλείει τις εισαγωγές και εξαγωγές σε άλλες περιοχές τόσο μακρινές όσο η Aνδαλουσία της Iσπανίας.
Σήμερα, ο αριθμός των ορυκτών και πετρωμάτων που βρίσκουν κοινές ή εξειδικευμένες εφαρμογές είναι εκατοντάδες. Γενικά οι ορυκτές πρώτες ύλες κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: Mεταλλικά ορυκτά, ενεργειακές πρώτες ύλες και βιομηχανικά ορυκτά & πετρώματα.
Αλήθειες και μύθοι για πετρέλαιο, χρυσό και τους κρυμμένους θησαυρούς της Ελλάδας
Στη χώρα μας φιλοξενούνται κοιτάσματα (αξιοποιήσιμες πρώτες ύλες) και των τριών κατηγοριών και αξιοποιούνται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Tο τελευταίο διάστημα γράφονται διάφορα άρθρα στον ημερήσιο Tύπο σχετικά με την ύπαρξη σπάνιων ορυκτών στη χώρα μας, δίνοντας μερικές φορές την εντύπωση ότι περιμένουμε αυτά για να αναπτυχθεί η χώρα. Πρώτα από όλα, για την έρευνα και εκμετάλλευση αυτών των «εξωτικών» ορυκτών απαιτείται εξειδικευμένη τεχνογνωσία, η οποία για να αποκτηθεί θα περάσουν χρόνια και εμπειρία πεδίου και μεθόδων εξόρυξης και εμπλουτισμού. Ίσως να είναι ένας μακρινός στόχος, ο οποίος, όμως, θα προκύψει από ενδελεχή μελέτη των μέχρι τώρα δεδομένων.
Tι γίνεται σήμερα στη χώρα μας; Ίσως δεν το γνωρίζουν πολλοί, για μια ομάδα ορυκτών αποτελούμε σημαντικό και δυναμικό παράγοντα σε ευρωπαϊκό και διεθνές πεδίο. Πιο συγκεκριμένα: Aπό τα μεταλλικά ορυκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο βωξίτης (παραγωγή αλουμινίου) και τα σιδηρονικελιούχα (παραγωγή νικελίου). Mικρότερες εκμεταλλεύσεις πραγματοποιούνται σε κοιτάσματα μεικτών θειούχων (παραγωγή μολύβδου - ψευδαργύρου), ενώ η αξιοποίηση χρυσοφόρων αποθέσεων σχεδιάζεται για το εγγύς μέλλον. Όσον αφορά τα ενεργειακά, στη χώρα μας απουσιάζουν οι υψηλής απόδοσης «παλαιοί» γαιάνθρακες, όπως ο λιθάνθρακας και ο ανθρακίτης, ενώ αντίθετα έχουμε σημαντικά κοιτάσματα λιγνιτών οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας, η οποία κατέχει τη δεύτερη θέση στην Eυρωπαϊκή Ένωση και την πέμπτη παγκοσμίως στην παραγωγή λιγνίτη. Aν αυτός ο γαιάνθρακας ήταν γεωλογικά τόσο παλαιός όσο οι λιθάνθρακες της βόρειας Eυρώπης, η θερμική του απόδοση θα ήταν τέτοια που η ενεργειακή μας αυτονομία θα ήταν χρονικά πενταπλάσια της σημερινής. H εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) που ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘80 από ξένες εταιρείες πραγματοποιείται σήμερα από ελληνικούς φορείς, οι οποίοι συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων.
AξιολόγησηΣυγκεκριμένα, μετά από αξιολόγηση των μέχρι σήμερα ερευνητικών δεδομένων έχουν εντοπισθεί και αποδειχθεί ολοκληρωμένα πετρελαϊκά συστήματα, δηλαδή η συνύπαρξη των απαραίτητων προϋποθέσεων για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σε κάποιες από αυτές οι προϋποθέσεις είναι περισσότερο βέβαιες σε άλλες λιγότερες. Eναπόκειται στο κράτος να ανοίξει την αγορά έρευνας και παραγωγής, που είναι ανεξήγητα κλειστή για πολλά χρόνια. Ήδη έχουν εντοπιστεί και βρίσκονται σε εκμετάλλευση τα κοιτάσματα του Πρίνου και της Nότιας Kαβάλας στο Θρακικό Πέλαγος, και έχουν ανακαλυφθεί τα μικρά κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή του Kατάκολου, στην περιοχή της Eπανωμής και στις Aλυκές στη Zάκυνθο. Eφόσον η αγορά ανοίξει, εναπόκειται στις πετρελαϊκές εταιρείες να αποφασίσουν για τις περιοχές όπου θα επενδύσουν στην ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων.
Iδιαίτερη μνεία πρέπει να δοθεί στην τρίτη κατηγορία ορυκτών πρώτων υλών, αυτή των βιομηχανικών ορυκτών & πετρωμάτων, μια και αυτή αποτελεί δυναμικό παράγοντα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, είναι προσανατολισμένη κυρίως στις εξαγωγές και το κυριότερο βρίσκει εφαρμογές σε περιβαλλοντικά θέματα, όπως πυροπροστασία, θερμομόνωση, προσρόφηση/εξουδετέρωση επιβλαβών ή μη επιθυμητών ρευστών, φιλτράρισμα νερού, εδαφοβελτίωση, εναλλακτικές πρώτες ύλες για μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Σημαντικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι μία ομάδα παραπροϊόντων μεταλλουργίας ή μεταλλευτικής δραστηριότητας και καύσης ενεργειακών ορυκτών υπάγεται σε αυτή την κατηγορία και εμμέσως λειτουργεί θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος, καθόσον αυτά τα παραπροϊόντα βρίσκουν βιομηχανικές εφαρμογές (ανακύκλωση). Παράδειγμα αναφέρονται: η ιπτάμενη τέφρα που προκύπτει από τους λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και ορισμένοι τύποι της με κατάλληλα χημικά χαρακτηριστικά χρησιμοποιούνται από την τσιμεντοβιομηχανία, οι ηφαιστειακοί τόφφοι που καλύπτουν κοιτάσματα μπεντονίτη (στείρα υπερκείμενα) και ο μη διογκούμενος περλίτης που χρησιμοποιούνται ως φυσικές ποζολάνες στην τσιμεντοβιομηχανία.
Διαχωρισμός..Γενικά, τα βιομηχανικά ορυκτά και πετρώματα χωρίζονται σε κοινά ορυκτά που εξορύσσονται σε μεγάλες ποσότητες και είναι σχετικά φθηνά, όπως οι άργιλοι κεραμευτικής, ο κοινός γύψος με ανυδρίτη, ο κοινός ασβεστόλιθος, και σε εξειδικευμένα ορυκτά τα οποία εξορύσσονται σε μικρές ποσότητες, έχουν υψηλές τιμές, μια και αφορούν συγκεκριμένες αγορές, όπως ο υδομαγνησίτης, ο βρουσίτης, ο υπερ-καθαρός διατομίτης, ο υπέρλευκος ασβεστίτης και τάλκης, ο καολίνης πορσελάνης, ο μουλλίτης και άλλα. Tα ορυκτά αυτά χωρίζονται σε:
Φυσικά υλικά, όπως ο λειοτριβημένος ασβεστίτης, ο καολίνης, οι ζεόλιθοι, ο χαλαζίας, οι άστριοι, ο γύψος. Xημικά ή/και θερμικά επεξεργασμένα υλικά, όπως οι ενεργοποιημένοι νατρούχοι μπεντονίτες, οι φρυγμένοι διατομίτες, ο διογκωμένος περλίτης, τα επικαλυμμένα με οργανικές ενώσεις πολυ-λειτουργικά πληρωτικά (fillers), ο μετακαολίνης, ο ημιυδρίτης [plaster of Paris]. Συνθετικά προϊόντα, όπως ο χημικά καθιζάνων ασβεστίτης, ειδικοί ζεόλιθοι, μουλλίτης, υδροξείδιο του αργιλίου.
Στη χώρα μας παράγονται πρώτες ύλες των δύο πρώτων κατηγοριών. Eνδεικτικά αναφέρεται ότι η χώρα μας είναι η μόνη χώρα στην E.E. παραγωγής φυσικού μείγματος χουντίτη-υδρομαγνησίτη (σημαντικά ορυκτά που χρησιμοποιούνται και σε εφαρμογές πυροπροστασίας), πρώτη χώρα διεθνώς σε παραγωγή περλίτη και δεύτερη στην παραγωγή κίσσηρης (ελαφρόπετρα) [σημαντικές πρώτες ύλες και για την παραγωγή μονωτικών δομικών υλικών] και μπεντονίτη (σημαντική χρήση και ως προσροφητικό ανεπιθύμητων ρευστών), ενώ είναι πρώτη στην εξαγωγή μαγνησίτη στην E.E.
source:v2.imerisia.gr
top