Gisele: Παιχνίδια με τον 

γιο της στο πάρκο!

Μπορεί κάθε φορά που ποζάρει στον φωτογραφικό φακό το αποτέλεσμα να μας αφήνει  με το στόμα ανοιχτό, αυτή τη φορά όμως οι φωτογραφίες της Gisele δεν έχουν καμία σχέση με την καυτή Βραζιλιάνα θεά της πασαρέλας. Αν έπρεπε να βάλουμε τίτλο στις παρακάτω φωτογραφίες , «μια ευτυχισμένη χαζομαμά» θα ήταν ότι πρέπει για το super  model που δεν λέει να πάρει τα χέρια και τα μάτια της από τον μόλις 10 μηνών γιο της, Benjamin.Και δεν έχει άδικο!source:protothema.gr





Ιστορικό αρνητικό ρεκόρ 

σε πωλήσεις αυτοκινήτων από το 1995...


Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης
Ο κλάδος του αυτοκινήτου ζει πολύ έντονα την οικονομική κρίση, με το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου να αποτελεί νέο ρεκόρ πτώσης πωλήσεων από το 1995, με τις διελεύσεις πελατών να είναι σχεδόν μηδενικές. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων), οι ταξινομήσεις τις πρώτες 15 ημέρες έφθασαν τις 3.050, νούμερο που μεταφράζεται σε απώλειες της τάξεως του 51%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009, όπου οι ταξινομήσεις ήταν 6.222.

Ανακοίνωση για την κατάσταση
Σύμφωνα με τον ΣΕΑΑ: «Η δραματική, συνεχιζόμενη κάμψη στην αγορά αυτοκινήτου προκαλεί το ίδιο αποτέλεσμα στα σχετιζόμενα δημοσιονομικά έσοδα. Συνεπώς, αντίθετα από τις επιδιώξεις, η εκτεταμένη αύξηση της φορολογίας στην αγορά και στη χρήση των αυτοκινήτων έχει οδηγήσει οριστικά σε σημαντικότατη υστέρηση κρατικών εσόδων, εξαιτίας της ''ελαστικότητας'' της συγκεκριμένης αγοράς. Το κράτος μέχρι πρόσφατα εισέπραττε ετησίως πλέον του 1,5 δις ευρώ από τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων, με το ποσό αυτό να μειώνεται στο 1 δις ευρώ περίπου το 2009, λόγω της πτώσης της αγοράς από την κρίση κατά 17,5% ως προς το 2008. Το 2010, με την αγορά να οδηγείται σε κάμψη μεγαλύτερη του 50% σε απόλυτους αριθμούς, αλλά και σε ποιοτική πτώση των πωλήσεων, τα έσοδα του κράτους θα περιοριστούν σε λίγο πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ. Η υστέρηση των εσόδων, ακόμη και ως προς το χαμηλό ''πήχη'' των σχετικών εγγραφών στον προϋπολογισμό (980 εκατομμύρια ευρώ), θα είναι της τάξεως των 350-400 εκατομμυρίων ευρώ».

Μέτρα από την Ε.Ε.
Στη συνέχεια, ο ΣΕΑΑ προτείνει λύσεις που έχουν δοκιμαστεί σε πολλές χώρες της Ε.Ε. προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση: «Οι παράγοντες της αγοράς αυτοκινήτου, η οποία σε 30.000 περίπου επιχειρήσεις ανά την επικράτεια απασχολεί περισσότερους από 90.000 εργαζόμενους, ζητούν από την πολιτεία να λάβει επειγόντως κατάλληλες πρωτοβουλίες, ώστε να περιοριστεί έστω μερικώς η κατάρρευση και να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να αξιοποιηθούν επιτυχημένα παραδείγματα που εφαρμόστηκαν σε άλλα κράτη της Ε.Ε., δίχως κρατική εκταμίευση, αντίθετα με πολύ σημαντικό δημοσιονομικό όφελος».source:zougla.gr

«Ύποπτα» τα ψυχοφάρμακα...


Μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα θρομβώσεων

Η έρευνα που έγινε σε πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ παρέχει ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στα ψυχοφάρμακα και στην θρόμβωση στο αίμα.

Οι επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν 25.000 περιστατικά ασθενών, διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν επί δύο χρόνια αντιψυχωσικά φάρμακα, εμφάνιζαν αύξηση κατά το ένα τρίτο περίπου της πιθανότητας εμφάνισης θρομβώσεων στο αίμα, καθώς και στους πνεύμονες.

Ο κίνδυνος αυξάνεται για τα νέα τύπου φάρμακα που δίνονται για τις ψυχώσεις, καθώς ασθενείς που παίρνουν αυτά τα φάρμακα, έχουν 73% περισσότερες πιθανότητες θρόμβωσης έναντι αύξησης 28% για όσους λαμβάνουν φάρμακα παλαιότερου τύπου.

Τα αντιψυχωσικά φάρμακα συνήθως χορηγούνται σε ασθενείς με παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή, μερικές φορές όμως συνταγογραφούνται από τους γιατρούς ακόμα και σε περιπτώσεις ανθρώπων με χρόνια ναυτία, ιλίγγους και άνοια.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, αν και ο κίνδυνος αυξάνεται, οι θρομβώσεις παραμένουν γενικά σπάνιες σε όσους παίρνουν αντιψυχωσικά φάρμακα και η αύξηση του κινδύνου αντιστοιχεί μόνο σε λίγες νέες περιπτώσεις ανά 10.000 ασθενείς που κάνουν θεραπεία με αντιψυχωσικά.

Παρόλα αυτά, οι βρετανοί γιατροί ανέφεραν ότι αν τα ευρήματά τους επιβεβαιωθούν και από άλλες μεταγενέστερες μελέτες, τότε τα συγκεκριμένα ψυχοφάρμακα ίσως θα έπρεπε να λαμβάνονται «με μεγαλύτερη επιφύλαξη» από τους ασθενείς.source:newsbeast.gr

Μία στις 4 Ελληνίδες θύμα ενδοοικογενειακής βίας...

Μαρίνα Κουτσούμπα
Οι διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη του τα επίσημα στοιχεία, είναι εξαιρετικά ανησυχητικές.

Ειδικότερα, σε 25% ανέρχεται το ποσοστό των γυναικών στην Ελλάδα που έχει υπάρξει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με τα στοιχεία πανευρωπαϊκής δημοσκόπησης της Κομισιόν, ενώ αντίστοιχα ποσοστά εμφανίζονται σε όλες της χώρες της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, το 21% των Ελλήνων, όπως και το 21% των πολιτών των 27 κοινοτικών χωρών, γνωρίζει κάποιον στο φιλικό ή και οικογενειακό του κύκλο που έχει υποβάλει μία γυναίκα σε οποιαδήποτε μορφή ενδοοικογενειακής βίας.
Απαράδεκτη θεωρεί την άσκηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών το 93% των Ελλήνων, που πρέπει να να τιμωρείται πάντοτε από το νόμο. Αντίστοιχη γνώμη έχει και το 84% των κοινοτικών Ευρωπαίων.
Η ψυχολογική βία κατά των γυναικών είναι «κάτι το πολύ σοβαρό» για το 80% των Ελλήνων, αλλά μόνο για το 71% των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Σε ερώτηση που τέθηκε, το 90% των Ελλήνων απάντησε πως δεν γνωρίζει αν η Κοινότητα έχει προτείνει κάποιες πολιτικές για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άλλους Ευρωπαίους ανέρχεται σε 81%.
Το 96% των Ελλήνων υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να αναμειχθεί στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών, κάτι που υποστηρίζει και το 87% των άλλων κοινοτικών Ευρωπαίων.
Η τιμωρία αυτών που έχουν ασκήσει μέσα στην οικογένειά τους βία κατά των γυναικών είναι για το 81% των Ελλήνων «πολύ χρήσιμη».
Τέλος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι Έλληνες, σε ποσοστό 82%, ζητούν τη θέσπιση αυστηρότερων νόμων για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών, κάτι που ζητάει μόνον το 69% των υπόλοιπων Ευρωπαίων.
Το cosmo.gr επικοινώνησε με τη Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας και η Άντα Τσαρέα μας έδωσε χρήσιμες συμβουλές αυτοάμυνας και συμβουλές σε περιπτώσεις κακοποίησης. Να σημειώσουμε ότι τα μαθήματα στη Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, όπως μας ενημέρωσε, πρόκειται να ξεκινήσουν στις 2 Οκτωβρίου.
Βασικές Συμβουλές Αυτοάμυνας
1) Σε περίπτωση επίθεσης αντιδρούμε ψύχραιμα και δεν δείχνουμε το φόβο μας
2) Περπατάμε στο δρόμο στητά και με αυτοπεποίθηση
3) Κοιτάμε τον αντίπαλο σταθερά στα μάτια
4) Αμυνόμαστε με σκοπό να ελευθερωθούμε και να φύγουμε
5) Χτυπάμε γρήγορα και δυνατά και μόνο στα ευάλωτα σημεία
6) Δεν πετάμε άσκοπα μικροαντικείμενα, αλλά, εάν έχουμε, ρίχνουμε σπρέι π.χ λακ, άρωμα στα μάτια
7) Δεν φωνάζουμε υστερικά, αλλά βγάζουμε μια κραυγή δυνατή, με αποφασιστικότητα και θυμό ή φωνάζουμε φωτιά
8) Προσπαθούμε το βράδυ να περπατάμε στα φωτεινά σημεία του δρόμου
9) Σε περίπτωση επίθεσης χρησιμοποιήστε τα κλειδιά του σπιτιού ή την ομπρέλα σας για άμυνα
Περιπτώσεις Κακοποίησης
1) Όταν υπάρχει περίπτωση κακοποίησης από σύζυγο, σύντροφο ή άλλο μέλος της οικογένειας, καταγγέλλουμε το γεγονός στις αρμόδιες υπηρεσίες, διότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει καμία ελπίδα ότι ο θύτης μπορεί να συνετιστεί ή να αλλάξει συμπεριφορά.
Αντίθετα, η βία όσο θα περνάει ο χρόνος θα κλιμακώνεται, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να εγκλωβίζονται σε μια διαρκή κατάσταση ντροπής, φόβου, τρόμου και άγχους
2) Ο νέος νόμος 3500/2006 καλύπτει νομικά τις γυναίκες, ώστε αν γίνει καταγγελία στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα ή στον αρμόδιο εισαγγελέα, Κ. Βλάχου, ο δράστης να πάει στο αυτόφωρο και να απομακρυνθεί άμεσα από το σπίτι. Ανάλογα με την περίπτωση καλείται να καταβάλλει από 1.000 έως 3.000 ευρώ
3) Η σωματική βία είναι το ίδιο με την ψυχολογική βία. Οι χαρακτηρισμοί απαξίωσης από όποιον και αν προέρχονται δεν πρέπει να είναι ανεκτοί
4) Αποκαλύπτουμε και δεν κρύβουμε το γεγονός σε όποιο οικείο πρόσωπο θεωρούμε ότι μπορεί να μας βοηθήσει
5) Μην ξεχνάτε ότι πάρα πολλές γυναίκες κακοποιούνται και δεν είστε οι μοναδικές.
source:cosmo.gr

Ελπίδες από νέο φάρμακο 

για προστασία μετά από εγκεφαλικό...



Νέα ανακάλυψη και πειραματικό φάρμακο δίνουν ελπίδες για προστασία των ασθενών μετά από εγκεφαλικό.


Ολλανδοί και γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα ένζυμο που ευθύνεται για τον θάνατο των νευρικών κυττάρων μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και ευελπιστούν ότι ένα νέο πειραματικό φάρμακο, το οποίο πέτυχε να μειώσει δραστικά την εγκεφαλική ζημιά στα ποντίκια, θα μπορέσει να λειτουργήσει και στους ανθρώπους μελλοντικά.
 
Το εγκεφαλικό είναι το πιο συνηθισμένο καρδιαγγειακό πρόβλημα μετά το έμφραγμα και σκοτώνει περίπου 5,7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες να δημιουργηθούν φάρμακα που θα προστατεύουν τον εγκέφαλο μετά από τις βλάβες που προκαλεί ένα εγκεφαλικό, έχουν μικρή επιτυχία. Αυτή τη φορά, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ακολουθούν μια νέα προσέγγιση, που φαίνεται πιο ελπιδοφόρα.
 
Οι ερευνητές, υπό τον Χάραλντ Σμιτ του ολλανδικού πανεπιστημίου του Μάαστριχτ και τον Κριστόφ Κλάισνιτς του γερμανικού πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ, σε μελέτη που παρουσίασαν στο περιοδικό βιολογίας "PLoS Biology", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, αναφέρουν ότι, όπως έδειξαν τα πειράματά τους σε ποντίκια, το πειραματικό φάρμακο VAS2870, που έχει αναπτυχθεί από τη γερμανική εταιρία φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας Vasopharm, μπόρεσε να περιορίσει την εγκεφαλική ζημιά και να διατηρήσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου των πειραματόζωων, ακόμα και όταν χορηγήθηκε αρκετές ώρες μετά το εγκεφαλικό.
 
"Οι ενδείξεις είναι πολύ ισχυρές ότι ο ίδιος μηχανισμός μπορεί να ισχύει και για το ανθρώπινο εγκεφαλικό", δήλωσαν οι ερευνητές. Το ισχαιμικό επεισόδιο είναι η κυριότερη μορφή εγκεφαλικού, που προκαλείται από ένα θρόμβο ή άλλη αιτία μπλοκαρίσματος της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Η μοναδική ουσιαστικά διαθέσιμη θεραπεία που υπάρχει σήμερα, είναι το αντιθρομβωτικό φάρμακο t-PA, το οποίο όμως πρέπει να χορηγηθεί εντός τριών το πολύ ωρών μετά το εγκεφαλικό, με συνέπεια μόνο το 5% έως 10% των ασθενών να το παίρνουν τελικά.
 
Οι επιστήμονες που αντιμετωπίζουν αυτή την έλλειψη αποτελεσματικών φαρμάκων, ερευνούν κατά πόσο οι βλάβες στους εγκεφαλικούς ιστούς μετά το εγκεφαλικό σχετίζονται με τον μηχανισμό του "οξειδωτικού στρες" που καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Μέχρι τώρα ορισμένα πειραματικά φάρμακα που δοκιμάστηκαν, απέτυχαν να καταστείλουν τον οξειδωτικό μηχανισμό, όμως η νέα έρευνα για πρώτη φορά φαίνεται να ανακάλυψε την πηγή του προβλήματος, εντοπίζοντας το ένζυμο ΝΟΧ4.
 
Το μπλοκάρισμα του συγκεκριμένου ενζύμου με το νέο πειραματικό φάρμακο VAS2870 πέτυχε τη δραστική μείωση της εγκεφαλικής ζημιάς στα πειραματόζωα μετά το εγκεφαλικό. Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι η αφαίρεση του γονιδίου που συνδέεται με το ένζυμο ΝΟΧ4 στα ποντίκια, δεν προκαλεί άλλες ανωμαλίες, πράγμα που δείχνει ότι "δεν πρέπει να αναμένονται ορατές παρενέργειες από ένα μελλοντικό φάρμακο που θα μπλοκάρει το ένζυμο ΝΟΧ4", σύμφωνα με τους επιστήμονες.
 
"Η νέα προσέγγιση εστιάζει στο να διατηρήσει ανέπαφους τους νευρώνες και τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Δείξαμε ότι αν εντοπίσει κανείς την πραγματική πηγή του οξειδωτικού στρες, τότε υπάρχουν δυνητικά τεράστια οφέλη αν μπορέσεις να την μπλοκάρεις", δήλωσε ο Σμιτ. Πρόσθεσε επίσης ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη μπορεί να έχει επιπτώσεις και σε άλλες παθήσεις που θεωρούνται ότι σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως τα εμφράγματα και μερικές μορφές καρκίνου ή οι νευροεκφυλιστικές νόσοι όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ.
 source:newsit.gr

Ο γυναικολόγος «πάτησε» 

στον νόμο για τα ωάρια...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο γιατρός με καταβολή εγγύησης

«Τα ποσά που  έδινα δεν  ήταν, ούτε αντικειμενικώς   ούτε κατά την  πρόθεσή μου,  “τίμημα” έναντι των “πωλουμένων”   ωαρίων, αλλά  αποζημίωση  των δοτριών,  όπως ο νόμος  επιτρέπει»,  τόνισε στην  απολογία του  ο γυναικολόγος
Υπερασπιστικά επιχειρήματα από τον ίδιο τον νόμο που χαράσσει τα όρια για τη δωρεά ωαρίων άντλησε απολογούμενος χθες ο 47χρονος γυναικολόγος για να δικαιολογήσει πώς βρέθηκε κατηγορούμενος για κακουργηματικές παραβάσεις του νόμου περί υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγύησης 30.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα. « Η χορήγηση χρηματικού ποσού για τη δόση ωαρίων δεν είναι παράνομη, αφού προβλέπεται από τον νόμο. Στο πλαίσιο αυτό εγώ έδινα ένα εύλογο, όπως πίστευα, χρηματικό ποσό, συνεκτιμώντας τη συμβολή της δότριας και λαμβάνοντας υπόψη και τη βοήθεια που παρείχαν τα άτομα που συνόδευαν τις δότριες για την κατανόηση της διαδικασίας (στη γλώσσα τους αν ήσαν αλλοδαπές που δεν γνώριζαν καλά τα ελληνικά κ.λπ.) ή τις βοηθούσαν με τις ενέσεις κατ΄ οίκον κ.λπ. Δεν πρόκειται λοιπόν περί “αγοράς” ωαρίων ούτε περί καταβολής “τιμήματος” γι΄ αυτήν» υποστήριξε απολογούμενος ο κατηγορούμενος γιατρός.

Επιπλέον, ο 47χρονος προσκόμισε μέσω του δικηγόρου του κ. Ηλία Αναγνωστόπουλου αντίγραφα από το προσωπικό του αρχείο για να καταδείξει ότι οι γυναίκες που περνούσαν την πόρτα του γραφείου του καταγράφονταν στα βιβλία που διατηρεί και υποβάλλονταν σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις που προβλέπει ο νόμος για την ασφαλή ωοληψία.

Αποζημίωση των δοτριών
«Τα ποσά που εγώ έδιδα δεν ήσαν, ούτε αντικειμενικώς ούτε κατά την πρόθεσή μου, “τίμημα” έναντι των “πωλουμένων” ωαρίων, αλλά αποζημίωση των δοτριών, όπως ο νόμος επιτρέπει. Η Μονάδα μας δεν “κυνηγά” ωάρια γενικώς, αλλά μόνον σε σχέση με προγραμματιζόμενες γονιμοποιήσεις. Οι δότριες ωαρίων προσέρχονται συνήθως βάσει πληροφοριών που λαμβάνουν από φίλες ή γνωστές τους που έχουν οι ίδιες συμμετάσχει σε αντίστοιχη διαδικασία, υπάρχει δε αρκετή αυθόρμητη προσέλευση, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σε ωάρια των ενδιαφερόμενων υποψήφιων μητέρων», προσθέτει ο γιατρός στο υπόμνημά του.

Την ίδια ποινική μεταχείριση με αυτή του γιατρού επιφύλαξαν οι δικαστές και για τους άλλους συγκατηγορουμένους του, από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που φέρονται ως μέλη κυκλώματος. Σε τρεις από αυτούς, οι οποίοι αντιμετώπιζαν το κακούργημα της σωματεμπορίας, επιβλήθηκαν οι όροι της καταβολής εγγύησης 2.000 ευρώ ο καθένας, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα, ενώ ελεύθεροι έφυγαν από τα δικαστήρια και άλλοι δύο κατηγορούμενοι, εις βάρος των οποίων είχε ασκηθεί δίωξη για πλημμεληματικές πράξεις.source:tanea.gr

Το νερό της Ερυθράς Θάλασσας το διαχώρισαν οι άνεμοι και 

όχι ο Μωϋσής...

Δείχνουν νέες προσομοιώσεις σε υπολογιστές


Τελικά μπορεί όντως να άνοιξαν τα νερά της Ερυθράς Θάλασσας για να περάσει ανάμεσά τους ο Μωϋσής και ο λαός του. Όμως, αντίθετα με τη διήγηση της Βίβλου, αυτό δεν ήταν κατ' ανάγκη ένα θαύμα, αλλά είναι δυνατό να συνέβη από ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή για ώρες, σύμφωνα με νέες προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές που έκαναν αμερικανοί επιστήμονες.

Το Βιβλίο της Εξόδου περιγράφει τη διαφυγή των κυνηγημένων Ισραηλιτών από την Αίγυπτο και το θεαματικό πέρασμα της Ερυθράς θάλασσας, πριν από περίπου 3.000 χρόνια, χάρη στη θεϊκή παρέμβαση. Τώρα, οι υπολογιστικές προσομοιώσεις δείχνουν ότι είναι δυνατό οι δυνατοί άνεμοι να παραμέρισαν τα νερά και να δημιούργησαν μια "γέφυρα" ξηράς σε μια περιοχή, από όπου οι Ισραηλίτες κατάφεραν, περπατώντας πάνω σε λασπωμένο αλλά ασφαλές έδαφος, να φτάσουν απέναντι, καθ' οδόν προς τη "γη της επαγγελίας".

Η έρευνα, υπό τον Καρλ Ντριους του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR) και του πανεπιστημίου Κολοράντο των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, δείχνει ότι ένα ισχυρός ανατολικός άνεμος με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα, που φυσούσε όλη τη νύχτα, μπορεί να απώθησε τα νερά ύψους περίπου δύο μέτρων, σε ένα σημείο όπου ο αρχαίος ποταμός Νείλος, σε κάποια καμπή του με σχήμα U, πιστεύεται ότι ενωνόταν με μια παράκτια λιμνοθάλασσα.

Με τον τρόπο αυτό, είναι δυνατό να δημιουργήθηκε μια στενή χερσαία δίοδος, που έκλεισε ξανά μόλις ο άνεμος κόπασε (πνίγοντας τον αιγυπτιακό στρατό που καταδίωκε τους Ισραηλίτες, σύμφωνα με τη Βιβλική αφήγηση). H "γέφυρα" αυτή εκτιμάται ότι είχε μήκος 3 - 4 χλμ. και πλάτος 5 χλμ. και παρέμεινε "ανοικτή" επί τέσσερις ώρες τουλάχιστον.

Η νέα μελέτη αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης έρευνας του αμερικανού επιστήμονα σχετικά με τις επιπτώσεις των ανέμων στα βάθη των υδάτων. Η έρευνα για την Έξοδο βασίζεται σε ανακατασκευή των πιθανών τοποθεσιών και βαθών των πλωτών διαύλων στο δέλτα του ποταμού Νείλου, που έχουν μεταβληθεί σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου, εκτιμώντας ότι στην πραγματικότητα ήταν μέσω αυτού του σημείου και όχι της σημερινής Ερυθράς Θάλασσας, όπου έγινε η διάσχιση από τους Ισραηλίτες.

"Ο διαχωρισμός των υδάτων μπορεί να κατανοηθεί μέσω της δυναμικής των υγρών. Ο άνεμος μετακινεί το νερό με τρόπο σύμφωνο με τους φυσικούς νόμους, δημιουργώντας ένα ασφαλές πέρασμα ανάμεσα στο νερό και μετά επιτρέπει ξανά στο νερό να εισβάλει και να καλύψει το πέρασμα", δήλωσε ο Ντριους.

Στο παρελθόν και άλλοι επιστήμονες είχαν αποπειραθεί να ερμηνεύσουν το πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας μέσω φυσικών εξηγήσεων. Κάποιοι πρότειναν ότι ένα τσουνάμι μπορεί να ανάγκασε τα νερά αρχικά να υποχωρήσουν και έπειτα να επανέλθουν γρήγορα. Κάποιοι άλλοι υποστήριξαν ότι είναι εφικτό ένας ισχυρός και επίμονος άνεμος να χαμηλώσει πολύ το επίπεδο του νερού σε μια περιοχή, ώστε να μπορούν να τα διασχίσουν περπατώντας οι άνθρωποι.source:skai.gr

Ο Σαμαράς μιλάει για σχέδιο υπονόμευσης...

samaras_04.jpg
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο στην αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς να μιλήσει για σχέδιο υπονόμευσης της Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τον ΛΑΟΣ και τη Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχεται σχετικές εισηγήσεις και πιθανόν να κορυφώσει την κριτική του προς αυτή την κατεύθυνση αφού πρώτα «διαβάσει» καλά τις κινήσεις των τελευταίων ημερών από την πλευρά των Μ. Γιακουμάτου, Ελ. Παπαδημητρίου και Θ. Γιαννόπουλου.source:parapolitika.gr

«Να πάτε στρατό στην Κύπρο όπου μπορείτε να αγοράζετε και 

φτηνά τσιγάρα»

«Στην Κύπρο θα αγοράζετε την κούτα τα τσιγάρα 10 ευρώ και θα μπορείτε να καπνίζετε όσο θέλετε!» είναι το νέο επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι Επιτροπές για την Ελληνική Δύναμη Κύπρου(ΕΛΔΥΚ), που στέλνει το ΓΕΣ στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων προκειμένου να πείσει τους φαντάρους να αποδεχτούν τη μετάθεσης την Κύπρο.
Όπως καταγγέλλει το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος», σε μια εποχή που η κυβέρνηση εξαπολύει αντικαπνιστική εκστρατεία «για το καλό μας», απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους Δημόσιους χώρους γιατί «νοιάζεται για την υγεία μας», ουσιαστικά «βγάζει τους καπνιστές στην παρανομία ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις προπαγανδιστικής ανάγκες της οικοδόμησης του κοινωνικά ευαίσθητου προφίλ της, στο στρατό ωθεί τους νέους ανθρώπους στο κάπνισμα. Μάλιστα, θεωρεί τα φθηνά τσιγάρα προνόμιο για τους συναδέλφους, αδιαφορώντας για τις δραματικές συνέπειες του καπνίσματος».
Επιπλέον, σύμφωνα με το δίκτυο, ενώ στις διαφημιστικές εκστρατείες του υπουργείου Υγείας εντοπίζονται και σωστά οι επικίνδυνες συνέπειες του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες, αντίθετα στο στρατό οι νέοι ακριβώς άνθρωποι-αφού στην ΕΛΔΥΚ στέλνονται στρατιώτες έως 25 ετών- παρακινούνται να καπνίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο!
Οι καταγγελίες προέρχονται από φαντάρους που υπηρετούν στο ΚΕΕΜ Σπάρτης και τους γονείς τους που δηλώνουν εξαγριωμένοι, «γιατί κατανοούν ότι οι αξιωματικοί χρησιμοποιούν ανήθικες, απάνθρωπες και επικίνδυνες για την υγεία των παιδιών τους μεθόδους, προκειμένου να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους».
Το Δίκτυο καλεί το Γενικό Επιτελείο Στρατού και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να σταματήσουν να πιέζουν τους φαντάρους και να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους αξιωματικούς που απειλούν και εμπαίζουν τους φαντάρους και τις οικογένειες τους. Παράλληλα, ζητά από τους φαντάρους να βγουν άμεσα αναφορά, παραπονούμενοι στο διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης. «Να απαιτήσουν να τους δείξουν το νόμο ή τη διαταγή που προβλέπει την Υποχρεωτική μετάθεση τους στη Μεγαλόνησο. Αν δεν υπάρχει, ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, τότε η διαταγή μετάθεσης τους δεν στηρίζεται στη Νομοθεσία. Έχουν κάθε δικαίωμα και μάλιστα έχουν ορκιστεί να υπερασπίζουν το Σύνταγμα και τους Νόμους, άρα είναι υποχρεωμένοι να Αρνηθούν την εκτέλεση Παράνομης Διαταγής».source:tvxs.gr
Πωλητήριο στο παλάτι Βανδή-Νικολαΐδη στην Κηφισιά;

Πωλητήριο στο παλάτι Βανδή-

Νικολαΐδη στην Κηφισιά;

Δημοσίευμα θέλει τη Δέσποινα Βανδή και τον Ντέμη Νικολαΐδη να έχουν βάλει πωλητήριο στο παλάτι τους στο Κεφαλάρι λόγω οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, το ίδιο δημοσίευμα υποστηρίζει πως η βίλα δεν πρόκειται να πιάσει τα χρήματα που έχει ρίξει το ζευγάρι για να το χτίσει, δηλαδή περίπου 17 εκατομμύρια ευρώ αλλά μόλις 12 με 13 εκατομμύρια. Είναι γεγονός πάντως πως η ποιότητα κατασκευής του συγκεκριμένου σπιτιού και τα ακριβά υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, καθιστούν τη βίλα μία από τις ωραιότερες των βορείων προαστίων.source:gossip-tv.gr

Σκοτεινή ενέργεια και 

βλαστικά κύτταρα στους

επικρατέστερους για τα Νόμπελ...


H μυστηριώδης σκοτεινή ενέργεια κάνει τα άστρα να απομακρύνονται μεταξύ τους όλο και ταχύτερα
H μυστηριώδης σκοτεινή ενέργεια κάνει τα άστρα να απομακρύνονται μεταξύ τους όλο και ταχύτερα   
Ουάσινγκτον
Οι ερευνητές που πρότειναν ότι η σκοτεινή ενέργεια επιταχύνει τη διαστολή του Σύμπαντος, οι επιστήμονες που δημιούργησαν τα πρώτα τεχνητά βλαστοκύτταρα, και οι γιατροί που ανακάλυψαν το ρόλο της ορμόνης λεπτίνης στην όρεξη, είναι οι επικρατέστεροι για τα φετινά Νόμπελ σύμφωνα με τις προβλέψεις της Thomson Reuters.

Ο αναλυτής της εταιρείας Ντέιβιντ Πέντλμπερι στήριξε τις εκτιμήσεις του σε δεδομένα για το πόσες φορές εμφανίζονται παραπομπές στην επιστημονική βιβλιογραφία για τις δημοσιεύσεις κάθε ερευνητή. Ο αριθμός των παραπομπών αποτελεί ένδειξη για την συμβολή και επίδραση κάθε επιστήμονα στο γνωστικό πεδίο του.

«Οι άνθρωποι που κερδίζουν Νόμπελ δημοσιεύουν πέντε φορές περισσότερο από το μέσο επιστήμονα και εμφανίζονται σε παραπομπές 20 φορές συχνότερα» εξήγησε ο Πέντλμπερι, ο οποίος προβλέπει συνήθως τουλάχιστον έναν από τους νικητές κάθε χρόνο.

Τα ονόματα των υποψηφίων δεν ανακοινώνονται από το Ίδρυμα Νόμπελ, με εξαίρεση το Νόμπελ Ειρήνης.

Σκοτεινή ενέργεια, ακτινοβολία υποβάθρου

Για το Νόμπελ Φυσικής, που θα ανακοινωθεί την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, η Thomson Reuters θεωρεί επικρατέστερους τρεις επιστήμονες που μελέτησαν τη διαστολή του Σύμπαντος και πρότειναν την ύπαρξη της σκοτεινής ενέργειας: τους Αμερικανούς Σολ Περλμάτερ και Άνταμ Ράις και τον Αυστραλό Μπράιαν Σμιντ.

Η σκοτεινή ενέργεια είναι μια μυστηριώδης δύναμη που δρα αντίθετα από τη βαρύτητα και επιταχύνει την παρατηρούμενη διόγκωση του Σύμπαντος. Η φύση της παραμένει εντελώς άγνωστη.

Για το ίδιο βραβείο ο Πέντλμπερι θεωρεί πιθανούς νικητές δύο άλλους Αμερικανούς φυσικούς, τον Τσαρλς Μπένετ και τον Ντέιβιντ Σπέργκελ, για το έργο τους με την αποστολή WMAP της NASA. Το σκάφος αυτό μετράει τη λεγόμενη μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου, έναν ηλεκτρομαγνητικό απόηχο από τα πρώτα στάδια εξέλιξης του Σύμπαντος. Η χαρτογράφηση της ακτινοβολίας αυτής στον ουρανό εξηγεί πώς το Σύμπαν έφτασε στη σημερινή δομή του.

Βλαστικά κύτταρα

Για το Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας, που ανακοινώνεται τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, ο Πέντλμπερι θεωρεί επικρατέστερες τρεις διαφορετικές ερευνητικές ομάδες.

Η πρώτη -Ντάγκλας Κόλμαν και Τζέφρι Φράιντμαν- ανακάλυψε τη λεπτίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη και σχετίζεται με την παχυσαρκία. Όταν δημοσιεύτηκαν οι πρώτες μελέτες σε πειραματόζωα, πολλοί πίστεψαν ότι η λεπτίνη ήταν το θαυματουργό όπλο κατά της παχυσαρκίας. Οι ελπίδες διαψεύστηκαν από μετέπειτα μελέτες σε ανθρώπους, η λεπτίνη όμως συνεχίζει να θεωρείται ορμόνη-κλειδί για τη ρύθμιση της όρεξης.

Η δεύτερη επικρατέστερη ομάδα -Έρνεστ ΜακΚούλοκ και Τζέιμς Τιλ- ανακάλυψαν τα βλαστικά κύτταρα στο μυελό των οστών τη δεκαετία του 1960.

Πιθανός νικητής θεωρείται και ο Ιάπωνας Σίνια Γιαμανάκι, ο οποίος κατάφερε το 2006 να δημιουργήσει τεχνητά πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS) από απλά κύτταρα δέρματος.

Οι ανακαλύψεις των δύο αυτών ομάδων υπόσχονται επανάσταση στην αναγεννητική ιατρική και τις μεταμοσχεύσεις.

Η τρίτη υποψήφια ομάδα για το Νόμπελ Ιατρικής είναι ο Αμερικανός Ραλφ Στάινμαν, ο οποίος συμμετείχε στην ανακάλυψη των δενδριτικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία υπάρχουν στο δέρμα, τη μύτη και το έντερο και αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον ορισμένων μικροβίων.

Τσιπ DNA και αντικαρκινικά φάρμακα

Οι νικητές του βραβείου Νόμπελ Χημείας θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου. Ο Πέντλμπερι της Thomson Reuters θεωρεί επικρατέστερο τον Πάτρικ Μπράουν, ο οποίος ανακάλυψε τις μικροσυστοιχίες DNA.

Οι συσκευές αυτές, περισσότερο γνωστές ως τσιπ DNA επιτρέπουν στους ερευνητές να εξετάσουν τη δραστηριότητα πολλών γονιδίων ταυτόχρονα. Οι μικροσυστοιχίες του Μπράουν βασίζονται σε τεχνολογία που θυμίζει εκτυπωτές ψεκασμού, σε αντίθεση με τα τσιπ DNA της εταιρείας Affymetrix, τα οποία βασίζονται σε ημιαγωγούς.

Υποψήφιος για το βραβείο θεωρείται επίσης ο Στίβεν Λίπαρντ του MIT, ο οποίος ανακάλυψε πώς η πλατίνα μπορεί να παρεμβαίνει στη δομή και λειτουργία του DNA. Το πολύτιμο μέταλλο χρησιμοποιείται σήμερα σε μια ολόκληρη οικογένεια αντικαρκινικών φαρμάκων.

Τα βραβεία Νόμπελ συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο περίπου 10 εκατ. σουηδικών κορωνών (1 εκατ. ευρώ). Απονέμονται στις 10 Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, με εξαίρεση το Νόμπελ Ειρήνης που απονέμεται στο Όσλο της Νορβηγίας.source:in.gr

Hollywood Report...

Δείτε τι κάνουν οι σταρ στην καθημερινότητά τους!

Λιβ Τάιλερ - Ζιζέλ - Έντουαρντ Νόρτον
Ο φωτογραφικός φακός δεν σταματά να καταγράφει τις ζωές των σταρ. Πολλοί από αυτούς έδωσαν το «παρών» σε κοσμικές εκδηλώσεις, ενώ άλλοι έμειναν πιστοί στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Ας δούμε λοιπόν τι έκαναν τα λαμπερά πρόσωπα τα τελευταία 24ωρα:
Βόλτα με τα παιδιά: Η Γκουέν Στεφάνι μαζί με τον άντρα της Γκάβιν Ροσντέιλ και τα παιδιά τους στο αεροδρόμιο «JFK» και η Κέιτ Μπεκινσέιλ μαζί με τις κόρες της περπατούν στα μαγαζιά στο Λος Άντζελες.

Αριστερά: Η Ζιζέλ Μπούντχεν στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Δεξιά: Η Ναόμι Κάμπελ σε εστιατόριο του Λονδίνου γευματίζει με φίλους, ενώ το μεσημέρι είχε παρευρεθεί στο μνημόσυνο του σχεδιαστή μόδας Alexander McQueen.

Διάσημες στη Νέα Υόρκη: Η Ζιζέλ Μπούντχεν σε εκδήλωση του ΟΗΕ και η Κλερ Ντέινς σε κοινωνική εκδήλωση για τα παιδιά.

Αριστερά: Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο βγαίνοντας από ένα κλαμπ στο Χόλιγουντ. Δεξιά: Η Κέιτ Γουίνσλετ με τον αγαπηένο της Λούις Ντόουλερ στα εγκαίνια εστιατορίου στη Μαδρίτη.

Αριστερά: Η Λιβ Τάιλερ βγάζει το σκύλο της βόλτα στη Νέα Υόρκη. Δεξιά: Η Ρενέ Ζελβέγκερ μαζί με τη μητέρα της για ψώνια στο Μαλιμπού.

Δύο από τα πιο μεγάλα ονόματα του μόντελινγκ τη δεκαετία του '90 στο δρόμο για το σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά τους: Η Κλόντια Σίφερ (αριστερά) και η Ελ Μακφέρσον (δεξιά).

Στη Νέα Υόρκη έγινε η πρεμιέρα της ταινίας «Wall Street: Money Never Sleeps», όπου παρευρέθηκαν η Σούζαν Σάραντον αλλά και η Τάιρα Μπανκς.

Αριστερά: Στην πρεμιέρα της ταινίας στην οποία πρωταγωνιστεί κατάφερε τελικά να πάει ο Μάικλ Ντάγκλας παρά την σοβαρή περιπέτεια υγείας που περνά τον τελευταίο καιρό. Στο πλευρό του η σύζυγός του, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς. Δεξιά: Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με τη γυναίκα του, Κάρλα Μπρούνι, σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.



Το ζεύγος Άφλεκ σε οικογενειακές στιγμές: Η Τζένιφερ Γκάρνερ με τις κόρες της στο Μπρέντγουντ της Καλιφόρνια και ο Μπεν Άφλεκ λίγο πριν από την πρεμιέρα της νέας του ταινίας.source:yupi.gr

Ό. Ευστρατιάδης για Φρ. Αλφόνσο: 

''Ο ανηψιός μου την πάτησε''!

Ο Όμηρος Ευστρατιάδης μιλάει για την περιπέτεια που πέρασε ο ανηψιός του, Φράνκο Αλφόνσο. Φανερά στεναχωρημένος και εκνευρισμένος με το όλο συμβάν θέλησε να δώσει κάποιες απαντήσεις. ''Ο Φράνκο γύρισε την Πέμπτη στην Ελλάδα και δεν είχε καμία ανάμειξη. Εγώ δεν γνώριζα το περιστατικό, το έμαθα πρόσφατα, ο άλλος όμως που ήταν στη παρέα του ήταν σεσημασμένος απατεώνας'', δηλώνει στο περιοδικό Ciao.

Και συνεχίζει: ''Την πάτησε από τον άλλο που τον κάλεσε για διακοπές μαζί του και που ούτε τον γνωρίζω''. Ο σκηνοθέτης μιλάει για το πώς είναι ο Φράνκο τώρα. ''Είναι τώρα μια χαρά το παιδί. Τον είδα την Παρασκευή, είναι καλά και ευτυχώς δεν έχει τίποτα. Αφού του έτυχε αυτό το λαχείο μπορούσε να κάνει διαφορετικά'';

Στην ερώτηση για το αν ο ανηψιός του έπεσε θύμα κακής μεταχείρησης στις φυλακές απαντά: ''Όχι, δεν είχε τέτοια προβλήματα. Μια χαρά τον είδα εγώ. Σίγουρα είναι καταβεβλημένος μετά από ένα μήνα φυλάκισης. Μια χαρά είναι τώρα, όλα καλά. Δεν μπορώ να πω τίποτα παραπάνω''.source:tlife.gr

Google-Λογοκρισία: 1-1...


Διαφημίσεις Google

ΠλαίσιοΥπολογιστές, Laptop, Τηλεοράσεις &
Τηλεφωνία 24 ώρες το 24ωρο εδώ!
www.plaisio.gr
Η Google ξεκινάει να αντεπιτίθεται σε όλες τις περιπτώσεις που αναγκάζεται να φιλτράρει το περιεχόμενο που προσφέρει, αφού χάρη σε ένα νέο εργαλείο της μηχανής ο χρήστης θα μπορεί να βλέπει τους περιορισμούς που έχουν τεθεί. Με αυτό τον τρόπο η δημοφιλής εταιρία θα προσπαθήσει να επιβεβαιώσει τις ενέργειες ορισμένων κυβερνήσεων που της έχουν ζητήσει να παραμετροποιήσει τα αποτελέσματα που φέρνει το Google.com στους χρήστες του.
Συγκεκριμένα, το Transparency Report (http://www.google.com/transparencyreport) αναφέρει χαρακτηριστικά σε ποιες περιοχές δεν είναι διαθέσιμες οι υπηρεσίες της Google, καθώς και ποιες χώρες έχουν κάνει αίτηση για αφαίρεση ή περιορισμό στα αποτελέσματα που εμφανίζει.

Αν και ο βασικός στόχος είναι άλλος (να φύγει από τη Google η... καυτή πατάτα των ευθυνών), η εταιρία αναφέρει πως πλέον οι χρήστες θα μπορούν να εντοπίσουν αν υπάρχει θέμα λογισμικού ή server για τις περιπτώσεις περιορισμένων αποτελεσμάτων.Το ακόμη πιο ενδιαφέρον εργαλείο είναι το Government Requests (http://www.google.com/transparencyreport/governmentrequests/), όπου απεικονίζει στον παγκόσμιο χάρτη ποιες χώρες έχουν κάνει αιτήματα για το οτιδήποτε μπορεί να διαφοροποιήσει τη λειτουργία του site.source:nooz.gr
Τα κίνητρα της 
συγγνώμης...
Tου Kωστα Λεονταριδη
Ο Τόμας Μορ έμεινε στην Ιστορία ως ένας από τους ανθρώπους που πλήρωσε με τη ζωή του το θάρρος της γνώμης του, συνεπής απέναντι σε όσα πρέσβευε. Ουμανιστής, ιερό τέρας της εποχής του, ο συγγραφέας της «Ουτοπίας» είχε μοναδική αίσθηση του χιούμορ. Του απονεμήθηκε το αξίωμα του Λόρδου Καγκελάριου της Αγγλίας κι ανέπτυξε μια αλληλοτροφοδοτούμενη φιλία με τον εμβληματικό μονάρχη Ερρίκο Η΄.
Η σχέση τους διαταράχθηκε όταν ο βασιλιάς με αφορμή έναν από τους πολλούς έρωτές του κήρυξε ανεξάρτητη την αγγλική εκκλησία, επειδή ο Πάπας δεν του ενέκρινε το διαζύγιο. Ο Μορ, αντί να ακολουθήσει το ανθρωπίνως αυτονόητο, επέκρινε δημόσια τις επιλογές του (φίλου) βασιλιά και φυλακίστηκε. Αρκούσε μια απλή δήλωσή του για να συνεχίσει ανενόχλητος να γράφει και να φιλοσοφεί. Δεν το έκανε, δεν χαμήλωσε τον πήχυ του κώδικα αξιών του και οδηγήθηκε στο ικρίωμα. Ο δήμιος τού ζήτησε συγγνώμη πριν πράξει το καθήκον του και ο Μορ συγκινημένος αγκάλιασε τον δήμιό του δείχνοντας κατανόηση, συγχωρώντας τον κι αυτός. Ακριβώς τέσσερις αιώνες μετά, το 1935, ανακηρύχτηκε άγιος της Καθολικής Εκκλησίας. Αναρίθμητοι άλλοι, στάθηκαν λιγότερο τυχεροί από τον Μορ, αφού δεν πρόλαβαν ν’ ακούσουν συγγνώμη από τους δημίους τους - τα θύματα της Ιεράς Εξέτασης, του Ολοκαυτώματος, οι έγκλειστοι σε στρατόπεδα δικτατοριών κ.ο.κ.
Οι μεταχρονολογημένες «συγγνώμες», τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο βίο κατά κανόνα δεν αποκαθιστούν βλάβες, είτε γιατί το γυαλί έχει ραγίσει είτε γιατί η καταστροφή έχει συντελεσθεί. Ωστόσο, οι συγγνώμες είναι χρήσιμες: από τη μια δικαιώνουν ηθικά τα θύματα (ή τους επιγόνους τους...) κι από την άλλη ανακουφίζουν -θεωρητικώς- τις ψυχές των θυτών. Ενα άλλο στοιχείο που δύσκολα διακριβώνεται αφορά τα κίνητρα αυτού που ζητεί συγγνώμη: αγαθή μεταμέλεια ή στρατηγικός ελιγμός μέχρι νεωτέρας;
Και καλά, με τις διαπροσωπικές συρράξεις ημών των «ανωνύμων» δεν ασχολείται καμιά ιστορία. Με τα δημόσια πρόσωπα όμως οι αποφάσεις και πράξεις των οποίων επηρεάζουν τη ζωή όλων τι γίνεται;
Το «mea culpa» καθιστά έναν ηγέτη πιο συμπαθή ή τον απαξιώνει στα μάτια των πολλών; Ανάλογα με τη συγκυρία, την ορμή και τις ανοχές της κοινωνίας δίδαξε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, που αναμείγνυε με μαεστρία στα λεγόμενά του την ευφυΐα και τον λαϊκισμό. Εάν ζούσε, θα χαμογελούσε πρώτος με όσους αιτούνται σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομική διαχείριση παρελθόντων ετών και το πώς φθάσαμε στην ελεύθερη ελληνική πτώση. Από το «Τσοβόλα δώστα όλα» και τους αγώνες της οικουμενικής χλιδής έως τη «θωρακισμένη ελληνική οικονομία» και το «λεφτά υπάρχουν», σαν να μην πέρασε μια μέρα. Κι αν κάποιος ανοίξει τον ασκό της συγγνώμης και αναζητηθούν στα σοβαρά σε βάθος χρόνου ευθύνες, ένα γκρίζο τμήμα της νεοελληνικής ιστορίας πρέπει να ξαναγραφτεί.source:kathimerini.gr

"Μαμά αυτόν"! Κατάστημα

μπαμπάδων στο Internet...


"Μαμά αυτόν"! Κατάστημα μπαμπάδων στο Internet
Στον έρωτα, όλες σχεδόν οι γυναίκες θέλουν να ζήσουν το παραµύθι – ακόµη κι εκείνες που έχουν πικρή εµπειρία από πολυγαµικούς άνδρες. Η Βρετανίδα Σάρλοτ Μόργκαν ωστόσο, χήρα και µητέρα δύο παιδιών, βρήκε τον ιδανικό σύζυγο όχι πετώντας στα σύννεφα, αλλά σερφάροντας στο Ιντερνετ και µάλιστα µαζί µε τα παιδιά της.
Ενα συνηθισµένο απόγευµα κάθησαν και οι τρεις γύρω από το τραπέζι της κουζίνας. Η Σάρλοτ πληκτρολόγησε µια ηλεκτρονική διεύθυνση και εκατοντάδες πολλά υποσχόµενοι υποψήφιοι πληµµύρισαν την οθόνη. «Είναι ένα κατάστηµα µπαµπάδων», εξήγησε στα παιδιά της. «Διαλέξτε έναν».

Ο Γουίλ και η Τζόι πέρασαν αρκετή ώρα µπροστά από τις φωτογραφίες των ανδρών σε προσφορά, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στο χαµόγελο και την καλοσύνη των µατιών τους. Ο πατέρας τους είχε σκοτωθεί σε αεροπορικό δυστύχηµα όταν εκείνα ήταν ακόµη µωρά. Η Σάρλοτ έκανε ό,τι καλύτερο µπορούσε για να καλύψει το κενό που άφησε πίσω του. Κι έκανε τόσο καλή δουλειά που η Τζόι τη φώναζε «µαµπά» – κάτι µεταξύ µαµάς και µπαµπά. Εστησε τη δική της επιχείρηση και µαζί µε την κόρη της και τον γιο της ζουν σ’ ένα αγροτόσπιτο στο Εσεξ, στο Βόρειο Λονδίνο. Μπορεί να επισκευάσει κάθε ζηµιά στο σπίτι, αγαπά τα επικίνδυνα σπορ και η αδυναµία της είναι οι µηχανές υψηλού κυβισµού. Με λίγα λόγια, εκτός από όµορφη, η Σάρλοτ είναι µια γυναίκα δυναµική.

Επειτα από µια δεκαετία όµως, τα παιδιά – και κυρίως ο Γουίλ – είχαν την ανάγκη µιας ανδρικής παρουσίας στο σπίτι. «Χρειαζόµαστε έναν καινούργιο µπαµπά. Τι θα κάνεις;», είχε πει στη µητέρα του. Κάπως έτσι γεννήθηκε στη Σάρλοτ η ιδέα του Ιντερνετ και µάλιστα θεώρησε πως θα ήταν ενδιαφέρον να αφήσει τον πρώτο λόγο στα παιδιά της. Η µοτοσυκλέτα
Κατόπιν σοβαρής µελέτης, τα παιδιά σηκώθηκαν από το τραπέζι και ανακοίνωσαν στη µητέρα τους πως είχαν κάνει την επιλογή τους: «Αυτός είναι. Ο άνδρας µε τη µηχανή». Το κράνος έκρυβε το πρόσωπό του. Τι ήταν λοιπόν αυτό που έκανε τον Γουίλ και την Τζόι να καταλήξουν σε αυτόν τον άνδρα; Οπως εξηγούν σήµερα στη δηµοσιογράφο των «Τάιµς», θεώρησαν ότι θα είναι ταιριαστό ζευγάρι, αφού µοιράζονταν την ίδια αγάπη για τις µοτοσυκλέτες.

Μπορεί αυτό να ήταν ένα ισχυρό κριτήριο για τα παιδιά, δεν ήταν όµως για τη Σάρλοτ, η οποία αποφάσισε τελικά να ρίξει κι εκείνη µια µατιά. Σε κάθε επιλογή της όµως, τα παιδιά έδιναν την ίδια απάντηση, σαν να έχουν πεισµώσει: «Τον άνδρα µε τη µηχανή».

Υστερα από όλη αυτήν την πίεση, και παρόλο που ο υποψήφιος µηχανόβιος πατέρας αναζητούσε γυναίκα κοντά στα 30 – εκείνη ήταν τότε 41 – η Σάρλοτ πείστηκε να του στείλει e-mail.

Στην άλλη πλευρά του Λονδίνου, η 14χρονη Ρόουζ ανησυχούσε για τον 44χρονο πατέρα της, τον Γκάι Μπόλαµ, που είχε αποφασίσει να βρει την ιδανική γυναίκα µέσω Διαδικτύου. Οι γονείς της είχαν χωρίσει όταν ήταν πολύ µικρή και η µητέρα της είχε πρόσφατα ξαναπαντρευτεί. Κάποια στιγµή, ο Γκάι έλαβε e-mail από µια γυναίκα ονόµατι Σάρλοτ.

Το πρώτο ραντεβού
Βγήκαν το πρώτο τους ραντεβού κι ένα ατύχηµα του Γκάι µε τη µηχανή, λίγες µέρες αργότερα, έκανε τη Σάρλοτ να συνειδητοποιήσει ότι τον έχει ερωτευθεί. Η συνέχεια ήταν τόσο απλή όσο την περιγράφει ο Γουίλ µε τον παιδικό γραφικό χαρακτήρα του στο γαµήλιο προσκλητήριο που φιλοτέχνησε ο ίδιος. «Βγήκαν το πρώτο ραντεβού, ερωτεύτηκαν, γνώρισαν ο ένας τα παιδιά του άλλου, ο Γκάι έκανε στη µαµά πρόταση γάµου. Και παντρεύτηκαν!».source:madata.gr

Οι γκέι περνούν καλύτερα στη...

Μύκονο!



Υπάρχουν μέρη στον κόσμο που ο περίγυρος δεν κάνει τους ομοφυλόφιλους να νιώθουν παρείσακτοι, αντιθέτως οι γκέι μπορούν να εκδηλωθούν δημόσια, χωρίς να νιώσουν έντονα βλέμματα πάνω τους.

Ανάμεσα στα δέκα πιο δημοφιλή γκέι friendly μέρη του κόσμου είναι και η Μύκονος. Το αιγαιοπελαγίτικο νησί κατέκτησε τη φήμη του ως γκέι προορισμός ήδη από τη δεκαετία του 1960. Η διασκέδαση, οι ωραίες παραλίες αλλά και οι αρχαιοελληνικές αναφορές στην ομοφυλοφιλία αποτελούν πόλο έλξης εδώ και πολλά χρόνια.
Στις ΗΠΑ, ξεχωρίζουν δύο μεγαλουπόλεις. Εδώ και χρόνια το Σαν Φρανσίσκο θεωρείται από τους πιο γκέι friendly προορισμούς. Ειδικά τώρα που η Καλιφόρνια επέτρεψε τους γάμους ομοφυλοφίλων, η πόλη αποτελεί ιδανικό μέρος για να ενωθούν γκέι ζευγάρια με τα «αιώνια» δεσμά. Αυτή όμως που θεωρείται η «γκέι» πρωτεύουσα του κόσμου είναι η Νέα Υόρκη, καθώς εδώ οι διακρίσεις για τους ομοφυλόφιλους δεν έχουν καμία θέση. Τα πιο διάσημα γκέι μέρη της πόλης είναι το Greenwich Village, το Chelsea και το East Village.

Πολύ διάσημος προορισμός και το Σίδνεϊ. Η ομοφυλοφιλία ήταν παράνομη μέχρι το 1984 στη Νέα Νότιο Ουαλία, ωστόσο από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Το γκέι φεστιβάλ της πόλης είναι από τα πιο δημοφιλή στον κόσμο, διαρκεί τρεις εβδομάδες και το πάρτι μεταφέρεται καθημερινά σε κεντρικούς δρόμους του Σίδνεϊ.
Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι πόλεις: Άμστερνταμ, Κοπεγχάγη, Παρίσι, Βαρκελώνη, Λονδίνο και Βερολίνο.
Στον αντίποδα, βρίσκονται τα μέρη που σίγουρα πρέπει να αποφύγει κανείς αν είναι ομοφυλόφιλος:

Σαουδική Αραβία (η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θανατική ποινή!)
Ιράν (αξέχαστη έχει μείνει η ατάκα του προέδρου Αχμαντινετζάντ το 2007 ότι στο Ιράν δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι)
Τζαμάικα (το χειρότερο μέρος στην Αμερική για να είσαι γκέι)
Αφγανιστάν (αλίμονο, αν ένας γκέι πέσει στα χέρια των ταλιμπάν!)
Νιγηρία (ακόμα και το να υποστηρίξεις δημόσια έναν γκέι θα σε οδηγήσει στη φυλακή)
source:protothema.gr

Παγκόσμιο ρεκόρ συγκέντρωσης ιδιοκτητών Mazda MX-5...


Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης
Στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες θα καταγραφεί ως η μεγαλύτερη συγκέντρωση ιδιοκτητών του Mazda MX-5, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου στο Έσεν. Συγκεκριμένα, «παρέλασαν» 459 MX-5, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 249 αυτοκινήτων, που είχε πραγματοποιηθεί στη Νέα Ζηλανδία. «Ο ενθουσιασμός που κυριάρχησε σε αυτή την εκδήλωση ήταν εκπληκτικός» δήλωσε ο πρόεδρος και CEO της Mazda Motor Europe, Jeff Guyton, και συνέχισε: Περισσότεροι από 600 ιδιοκτήτες MX-5 υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, τόσοι πολλοί που δυστυχώς δεν είχαμε τον αντίστοιχο χώρο εξαιτίας τεχνικών θεμάτων. Η εκδήλωση, η παρέλαση, οι θεατές απέδειξαν για μια ακόμη φορά τον λόγο που το Mazda MX-5 παραμένει ακόμα το καλύτερο-αγαπημένο σπορ αυτοκίνητο του πλανήτη».
Το παλαιότερο MX-5 ηλικίας 21 ετών και 2 μηνών ήταν από την Πράγα
Το παλαιότερο MX-5 ηλικίας 21 ετών και 2 μηνών ήταν από την Πράγα
Αυτοκίνητα από 17 χώρες έλαβαν μέρος στην προσπάθεια για την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ, ενώ η πλειονότητα των συμμετεχόντων προερχόταν από τη Γερμανία. Διάφορα βραβεία δόθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, καθώς και στο πάρτι που ακολούθησε μετά την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ. Ένα ΜΧ-5 από τη Μόσχα μαζί με 9 ακόμα ρωσικά, διένυσαν απόσταση 2.800 χλμ για να λάβουν μέρος στην παρέλαση. Το βραβείο για το παλαιότερο MX-5 δόθηκε σε ένα ΜΧ-5 ηλικίας 21 ετών και 2 μηνών από την Πράγα και το βραβείο για τα περισσότερα διανυθέντα χιλιόμετρα (344.624 χλμ) σε ένα ΜΧ-5 από την Ελβετία.

Οι επισκέπτες της εκδήλωσης ψήφισαν για το ωραιότερο MX-5, ενώ ένα ολοκαίνουριο επετειακό ΜΧ-5 (20th Anniversary Edition MX-5) παραδόθηκε στον τυχερό του διαγωνισμού σχεδίου, που διεξήχθη on-line πριν από την εκδήλωση.
source:zougla.gr
top