Δείξε μου τι τρως, να σου πω πώς αισθάνεσαι!

 
Μπορεί το πιάτο σου να υποδείξει την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι; Τι τρως όταν είσαι θυμωμένη; Σε ποιο ράφι του σούπερ μάρκετ τρέχεις σε μια πολύ δύσκολη συναισθηματική περίοδο;

"Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σύνδεσμος μεμονωμένων τροφών με συγκεκριμένα συναισθήματα" εξηγεί η Ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου.

Φαίνεται, λοιπόν, πως δεν είναι μόνο ο έρωτας που περνά από το στομάχι, αλλά όλα μας τα συναισθήματα εκφράζονται μέσα από το φαγητό. Η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου εξηγεί πως "οι διατροφικές μας επιλογές φωτογραφίζουν τη διάθεσή μας, που οδηγεί στο να διαλέγουμε συγκεκριμένες τροφές έναντι κάποιων άλλων, με σκοπό να ελέγξουμε, υπό μια έννοια τα εκάστοτε συναισθήματά μας".

ΠΟΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ






Ο θυμός δεν θέλει ξίδι ...θέλει μπριζόλα!
 
Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως όταν είσαι εκνευρισμένη συνήθως επιλέγεις τροφές συμπαγείς, τις οποίες δυσκολεύεσαι να μασήσεις. Για παράδειγμα μια μπριζόλα θα μπορούσε να είναι μια "θυμωμένη" διατροφική επιλογή. "Παλεύεις" να την καταφέρεις και να την μασήσεις κι έτσι εκτονώνεις, έστω και παροδικά το θυμό σου.







Θα μελαγχολήσω... κι ύστερα θα το ρίξω στα γλυκά, τα μπισκότα ή ακόμη και το σκέτο ψωμί
.
"Τα άτομα με μελαγχολία ή με καταπιεσμένη ερωτική ζωή διαπιστώνεται πως καταφεύγουν στην κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως το σκέτο ψωμί, τα γλυκά ή τα μπισκότα." εξηγεί η Στέλλα Αργυρίου για να συμπληρώσει: "Ως πιο πιθανός προτεινόμενος μεταβολικός μηχανισμός είναι αυτός σύμφωνα με τον οποίο τα φαγητά αυτά αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στο αίμα μας, μίας ορμόνης που σχετίζεται με την καλή διάθεση και συνεπώς το άτομο βρίσκει αυτό που αναζητά μέσα από την τροφή".





Στις δύσκολες φάσεις... έρχεται ο παλιμπαιδισμός!
Έχεις μια γεύση τρικυμίας στα χείλη... και γίνεσαι πάλι παιδί όταν τα συναισθήματα σου είναι έντονα και βιώνεις μια δύσκολη φάση στη ζωή σου. "Μια δύσκολη συναισθηματική περίοδος αντιμετωπίζεται με τροφές που καταναλώναμε στην παιδική μας ηλικία όπως τα παγωτά και οι κρέμες, που μας γυρίζουν σε στιγμές ξεγνοιασιάς" αναφέρει η Ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου.

Το άγχος... θέλει αλάτι!
Όταν είσαι αγχωμένη, συνήθως το ρίχνεις στα αλμυρά σνακ. Πατατάκια, ξηροί καρποί, ποπ κορν βρίσκονται πάντα στο ντουλάπι σου στην προσπάθειά σου να διώξεις το στρες. "Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι το stress ευθύνεται για την αυξημένη παραγωγή αδρεναλίνης από τα επινεφρίδια, υπεύθυνα, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς με την επιθυμία μας για αλμυρή τροφή" σημειώνει η ψυχολόγος.



Είσαι μόνη... και τρως λιπαρά!
Την μοναξιά φοβάσαι...και τότε κάνουν την εμφάνισή τους στο τραπέζι σου κάθε λογής λιπαρές τροφές - παγωτά, γλυκά - για να καλύψουν το κενό. "Το σύνηθες στην εποχή μας αίσθημα της μοναξιάς βρίσκει την λύση του τεχνητα σε λιπαρές τροφές (παγωτά, γλυκά) που καλύπτουν το συναισθηματικό αυτό κενό με μια ευχάριστη και απαλή γεύση στο στόμα" εξηγεί η κα. Αργυρίου. 

Όταν σε τρώει η ζήλια, τρως ότι βρεις μπροστά σου!
"Κάποιος με έντονο το συναίσθημα της ζήλιας τείνει να γεμίζει το πιάτο του με ό,τι βρει μπροστά του, παλινδρομώντας στην παιδική του ηλικία όπου καλούνταν να συναγωνιστεί τα αδέλφια του στο τραπέζι".




ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Όπως καταλαβαίνεις, αν τα συναισθήματα καθορίζουν αυτό που επιλέγεις να φας είναι λογικό να μην μπορείς να βάλεις πρόγραμμα και να συγκρατηθείς μπροστά σε κάθε λογής λιχουδιές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι διαιτολόγοι προτείνουν να κρατάς ημερολόγιο διατροφής. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να αποκρυπτογραφήσεις την διατροφική σου συμπεριφορά και να αλλάξεις τα γνωστά-άγνωστα λάθη σου!  "Φυσικά αποκρυπτογραφώντας το συμπεριφοριστικό και εσωτερικό ψυχικό κόσμο, μας δίνεται η δυνατότητα να προσεγγίσουμε τη σωστή διαιτητική και ψυχολογική αγωγή με μεγαλύτερη ακρίβεια" τονίζει η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου.  source:tlife.gr
top