Ο γυναικολόγος «πάτησε» 

στον νόμο για τα ωάρια...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο γιατρός με καταβολή εγγύησης

«Τα ποσά που  έδινα δεν  ήταν, ούτε αντικειμενικώς   ούτε κατά την  πρόθεσή μου,  “τίμημα” έναντι των “πωλουμένων”   ωαρίων, αλλά  αποζημίωση  των δοτριών,  όπως ο νόμος  επιτρέπει»,  τόνισε στην  απολογία του  ο γυναικολόγος
Υπερασπιστικά επιχειρήματα από τον ίδιο τον νόμο που χαράσσει τα όρια για τη δωρεά ωαρίων άντλησε απολογούμενος χθες ο 47χρονος γυναικολόγος για να δικαιολογήσει πώς βρέθηκε κατηγορούμενος για κακουργηματικές παραβάσεις του νόμου περί υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγύησης 30.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα. « Η χορήγηση χρηματικού ποσού για τη δόση ωαρίων δεν είναι παράνομη, αφού προβλέπεται από τον νόμο. Στο πλαίσιο αυτό εγώ έδινα ένα εύλογο, όπως πίστευα, χρηματικό ποσό, συνεκτιμώντας τη συμβολή της δότριας και λαμβάνοντας υπόψη και τη βοήθεια που παρείχαν τα άτομα που συνόδευαν τις δότριες για την κατανόηση της διαδικασίας (στη γλώσσα τους αν ήσαν αλλοδαπές που δεν γνώριζαν καλά τα ελληνικά κ.λπ.) ή τις βοηθούσαν με τις ενέσεις κατ΄ οίκον κ.λπ. Δεν πρόκειται λοιπόν περί “αγοράς” ωαρίων ούτε περί καταβολής “τιμήματος” γι΄ αυτήν» υποστήριξε απολογούμενος ο κατηγορούμενος γιατρός.

Επιπλέον, ο 47χρονος προσκόμισε μέσω του δικηγόρου του κ. Ηλία Αναγνωστόπουλου αντίγραφα από το προσωπικό του αρχείο για να καταδείξει ότι οι γυναίκες που περνούσαν την πόρτα του γραφείου του καταγράφονταν στα βιβλία που διατηρεί και υποβάλλονταν σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις που προβλέπει ο νόμος για την ασφαλή ωοληψία.

Αποζημίωση των δοτριών
«Τα ποσά που εγώ έδιδα δεν ήσαν, ούτε αντικειμενικώς ούτε κατά την πρόθεσή μου, “τίμημα” έναντι των “πωλουμένων” ωαρίων, αλλά αποζημίωση των δοτριών, όπως ο νόμος επιτρέπει. Η Μονάδα μας δεν “κυνηγά” ωάρια γενικώς, αλλά μόνον σε σχέση με προγραμματιζόμενες γονιμοποιήσεις. Οι δότριες ωαρίων προσέρχονται συνήθως βάσει πληροφοριών που λαμβάνουν από φίλες ή γνωστές τους που έχουν οι ίδιες συμμετάσχει σε αντίστοιχη διαδικασία, υπάρχει δε αρκετή αυθόρμητη προσέλευση, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σε ωάρια των ενδιαφερόμενων υποψήφιων μητέρων», προσθέτει ο γιατρός στο υπόμνημά του.

Την ίδια ποινική μεταχείριση με αυτή του γιατρού επιφύλαξαν οι δικαστές και για τους άλλους συγκατηγορουμένους του, από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που φέρονται ως μέλη κυκλώματος. Σε τρεις από αυτούς, οι οποίοι αντιμετώπιζαν το κακούργημα της σωματεμπορίας, επιβλήθηκαν οι όροι της καταβολής εγγύησης 2.000 ευρώ ο καθένας, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα, ενώ ελεύθεροι έφυγαν από τα δικαστήρια και άλλοι δύο κατηγορούμενοι, εις βάρος των οποίων είχε ασκηθεί δίωξη για πλημμεληματικές πράξεις.source:tanea.gr
top