Εκοψε το «δεξί χέρι» της Ντόρας...

Με διαγραφή απάντησε ο Σαμαράς στη διαφοροποίηση Σκυλακάκη για το αντιμνημόνιο

 Διονύσης Νασόπουλος 


Ακόμη ένα βήμα για την εκκαθάριση της «φρουράς» της Ντόρας Μπακογιάννη μέσα στη Ν.Δ. έκανε χθες ο Αντώνης Σαμαράς, με τη διαγραφή του ευρωβουλευτή και επί χρόνια εξ απορρήτων συνεργάτη τής πρώην υπουργού, Θόδωρου Σκυλακάκη, όπως επισημαίνουν επιτελικά στελέχη του κόμματος.
Η διαγραφή του ευρωβουλευτή κρίθηκε επιβεβλημένη μετά το «χτύπημα» που επιφύλαξε χθες το πρωί στην πρόταση Σαμαρά για έξοδο από το Μνημόνιο. Η διαφοροποίηση Σκυλακάκη από την «αντιμνημονιακή» πρόταση του κόμματος προκάλεσε εκρήξεις οργής στη Ρηγίλλης, καθώς εκτιμήθηκε ότι αποτελεί «μεθοδευμένη κίνηση» με στόχο το «σαμποτάρισμα» της εμφάνισης του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ.

Κατόπιν αυτού, με συνοπτικές διαδικασίες ο κ. Σκυλακάκης βρέθηκε χθες το μεσημέρι εκτός της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας (στην οποία μετέχουν και οι ευρωβουλευτές), ενώ αποφασίστηκε και η διαγραφή του από μέλος της Ν.Δ.- στο πρότυπο που δημιούργησε το κομματικό επιτελείο κατά τη διαγραφή της κ. Μπακογιάννη. Από τη Ρηγίλλης δε, αναμένεται να ζητηθεί «για λόγους αρχής» και η παραίτησή του από το Ευρωκοινοβούλιο, στο οποίο βρίσκεται με απόφαση της κομματικής ηγεσίας (επί προεδρίας Κ. Καραμανλή) και δεν εξελέγη άμεσα από τους πολίτες, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά τόνιζαν χθες ότι μια διαφοροποίηση ενός στελέχους απέναντι στη στρατηγική επιλογή της Ν.Δ. να αντιταχθεί στο Μνημόνιο θα οδηγούσε «αυτοδικαίως» στο έσχατο πειθαρχικό μέτρο της διαγραφής, ακόμη και αν ο αποπεμφθείς δεν συνδεόταν με την κ. Μπακογιάννη. Κι αυτό γιατί, όπως τόνιζαν, θα ήταν «αυτοκτονικό για το κόμμα» να επιτρέψει στην παρούσα συγκυρία την επιστροφή στην εσωστρέφεια με βασικό σημείο εσωκομματικών εντάσεων τη γαλάζια «αντιμνημονιακή» ατζέντα. Είναι προφανές, ωστόσο, ότι από τη Ρηγίλλης η παρέμβαση του ευρωβουλευτή δεν θεωρήθηκε τυχαία και συνδέθηκε απόλυτα με τις κινήσεις και τον σχεδιασμό τής κ. Μπακογιάννη.

Τι είπε στον Βήμα fm 99,5
Ο κ. Σκυλακάκης, με παρέμβασή του στον ραδιοσταθμό Βήμα fm 99,5, επανέλαβε τις ενστάσεις που προβάλλει από τον περασμένο Απρίλιο για τη στρατηγική της Ν.Δ., αλλά προχώρησε και σε ευθεία αμφισβήτηση της πρότασης που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς από τη Θεσσαλονίκη για έξοδο από το Μνημόνιο. «Δεν είναι εφικτό να μηδενιστεί το έλλειμμα μέχρι το τέλος του 2011 με λιγότερες θυσίες, όπως ελέχθη στη ΔΕΘ» ανέφερε με έμφαση και πρόσθεσε: «Πολιτικά, αν δημιουργηθεί η αίσθηση ότι πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο από το να μειώσουμε τα ελλείμματα και να υποστούμε αυτήν τη βαριά και δύσκολη περίοδο, μπορεί να υπάρξει μια γενικευμένη αντίδραση μέσα στο επόμενο διάστημα και να σταματήσει η εφαρμογή του Μνημονίου. Δεν πρέπει να φθάσουμε εκεί, θα είναι αυτοπυροβολισμός».

Οπως και ο ίδιος παραδέχεται, τις ενστάσεις αυτές σκόπευε να προβάλει και κατά την αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.- και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος που οδήγησε στη διαγραφή του. «Με τις δηλώσεις του επέλεξε να θέσει τον εαυτό του εκτός κόμματος» ήταν η άμεση αντίδραση του κ. Σαμαρά, ενώ ο ευρωβουλευτής επανήλθε με δήλωσή του, αναφέροντας: «Εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι δεν είναι δυνατόν να μηδενίσουμε το έλλειμμα μέχρι το τέλος του 2011 με λιγότερες θυσίες, όπως λέει ο κ. Σαμαράς, θέση για την οποία και με διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μπορείς να διώχνεις τους ανθρώπους, δεν μπορείς όμως να διαγράφεις την αλήθεια και την κοινή λογική». Παράλληλα, έσπευσε να αποσυνδέσει τη δημόσια παρέμβασή του από τις κινήσεις της κ. Μπακογιάννη, ενώ διαμήνυσε ότι «είναι προσβλητικό για τον κοινοβουλευτισμό» να του ζητείται η παραίτηση από την Ευρωβουλή.

Μετά τη διαγραφή, ο κ. Σκυλακάκης δέχθηκε συντονισμένα πυρά από κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. (Κ. Μαρκόπουλος, Ευρ. Στυλιανίδης, Μαργ. Τζίμας κ.ά.), αλλά με το χθεσινό «χτύπημα» προκάλεσε αναταραχή στο οικονομικό επιτελείο της Ν.Δ., το οποίο αποδύθηκε σε αγώνα δρόμου για να στηρίξει την πρόταση περί μηδενισμού του ελλείμματος εντός του 2011. Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Ρηγίλλης Ν. Μηταράκης έκανε λόγο για «εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ» και επέμεινε ότι με το σχέδιο της Ν.Δ. το έλλειμμα όχι μόνο θα έχει μηδενιστεί στο τέλος του 2011, αλλά παράλληλα θα έχει πτωτική τάση και το δημόσιο χρέος, με αποτέλεσμα εντός του 2012 η χώρα να μπορεί να βγει με ευνοϊκούς όρους στις αγορές.
ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΗΓΙΛΛΗΣ
κατά του ευρωβουλευτή που χαρακτηρίστηκε «εξαπτέρυγο του ΠΑΣΟΚ» και πιέζεται να παραιτηθεί από την έδρα του

Ποιος είναι

Ο 51 ετών οικονομολόγος Θόδωρος Σκυλακάκης υπήρξε μέλος της ΟΝΝΕΔ και συνδέεται στενά με την οικογένεια Μητσοτάκη από τη δεκαετία του ΄80. Επί πρωθυπουργίας Κ. Μητσοτάκη (1990-93) είχε διατελέσει σύμβουλος στο Μαξίμου, ενώ μετά τη διαγραφή του Στέφ. Μάνου από τον Κ. Καραμανλή (1998) είχε αποχωρήσει από τη Ν.Δ. και διετέλεσε γενικός γραμματέας του κόμματος Οι Φιλελεύθεροι που είχε ιδρύσει ο πρώην υπουργός. Με την Ντόρα Μπακογιάννη συνδέθηκε στενά στον Δήμο Αθηναίων, όταν επί δημαρχίας της (2002-06) εξελέγη δημοτικός σύμβουλος και ορίστηκε αντιδήμαρχος. Τον Φεβρουάριο του 2006 την ακολούθησε και στο υπουργείο Εξωτερικών, με ρόλο γενικού γραμματέα, ενώ τον Ιούνιο του 1999 τοποθετήθηκε από τον Κ. Καραμανλή σε εκλόγιμη θέση στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο- για πολλούς στη Ν.Δ., καθ΄ υπόδειξιν της κ. Μπακογιάννη
«Ελλειμμα δημοκρατίας»

Η ΠΛΕΥΡΑ της Ντόρας Μπακογιάννη απέφυγε χθες κάθε επίσημο σχόλιο για τη διαγραφή Σκυλακάκη, στελέχη όμως που συνδέονται μαζί της έκαναν λόγο για «έλλειμμα δημοκρατίας στη Ν.Δ.». Η διαγραφή του ευρωβουλευτή πάντως πυροδότησε και την πολιτική αντιπαράθεση, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός για την τακτική που ακολουθεί η γαλάζια ηγεσία. «Κάθε φωνή διαφορετική αντιμετωπίζεται, όπως φαίνεται, από τη Ν.Δ. με τον κατάλληλο τρόπο. Εάν υπάρχει όμως έστω και ένας μέσα στη Ν.Δ. που να πιστεύει ότι το έλλειμμα θα έχει μηδενιστεί το 2011, θα ήταν επιθυμητό να τον ακούσουμε» σχολίασε ο Γ. Πεταλωτής. «Το ΠΑΣΟΚ προσφέρει πλήρη πολιτική στήριξη στα εξαπτέρυγά του» ήταν η αντίδραση της Ρηγίλλης.source:tanea.gr
top