"Έρχεται" ρύθμιση για τα αυθαίρετα...


Ρύθμιση για τα αυθαίρετα εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πιάσει τον στόχο του μνημονίου, για έσοδα, το 2011, ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ από την τακτοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων.

Μια άλλη πηγή εσόδων, είναι η μεταφορά συντελεστή δόμησης, την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος, ανέσυρε, εκ νέου, από τα συρτάρια του.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι η ρύθμιση για τα αυθαίρετα, που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του, να «τρέξει» μαζί με την περαίωση. Η ρύθμιση αφορά σε δραστική μείωση των προστίμων που έχουν επιβληθεί.

Από μόνη της, όμως, δεν καθίσταται ελκυστική για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, που ζητούν ευρύτερη τακτοποίηση του προβλήματος. Έτσι, θα υπάρξει μια ευρύτερη ρύθμιση, αντίστοιχη, ίσως, με εκείνη των ημιυπαίθριων ή παλαιότερων ρυθμίσεων.

Γιατί δεν μπορείς να «φορολογήσεις» (κατά το μνημόνιο) τα αυθαίρετα, εάν δεν τους έχεις δώσει μια κάποια επίφαση νομιμότητας.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, «ξορκίζει» κάθε πιθανότητα ρύθμισης.

Οι συντάκτες του μνημονίου, όμως, έχουν εντελώς διαφορετική άποψη, εγγράφοντας, για το 2011, πρόσθετα έσοδα, ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου ευρώ, από την τακτοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων.

Κατανέμουν, μάλιστα, το εν λόγω κονδύλι, ως ακολούθως:

- 800 εκατομμύρια ευρώ, από την «φορολόγηση των αυθαιρέτων» και,

- 500 εκατομμύρια ευρώ από τους ημιυπαίθριους.

Σε ότι αφορά την μεταφορά συντελεστή δόμησης, κοινοποιήθηκαν στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Σηφουνάκη, όλα τα κατά καιρούς σχέδια νόμου και οι ενστάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, προκειμένου να βρεθεί «η χρυσή τομή», που θα επιτρέψει την εφαρμογή του μέτρου της μεταφοράς συντελεστή, αφού εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα, στα ταμεία του δημοσίου.source:skai.gr
top