"Σαρώνουν" την αγορά 

τα λαθραία τσιγάρα...





- "Ασταμάτητα" τα καρτέλ λαθραίων τσιγάρων

- Τα διακινούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας
- Τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ σε φορους υπολογίζεται ότι "χάνονται" από το λαθρεμπόριο τσιγάρων

"Τσιγάρα...." με σπαστά Ελληνικά μια γυναίκα μας ενημερώνει καθώς την προσπερνάμε ότι πουλάει τσιγάρα.

Γυρίζουμε διστακτικά προς τα πίσω και μας δείχνει μια κούτα αμερικάνικα τσιγάρα που μισοφαίνετε μέσα από μια μαύρη σακούλα"10 ευρώ η κούτα" μας λέει.

Είμαστε οδό Αθηνάς στο κέντρο της πόλης απέναντι από την Βαρβάκειο αγορά εκεί όπου τα τελευταία χρόνια έχει στηθεί το υπαίθριο παραμάγαζο τσιγάρων.



Τα στέκια των διακινητών


Οδός Αθηνάς, Πειραιώς, Ομόνοια είναι οι τρεις δρόμοι της πρωτεύουσας όπου διακινείται το μεγαλύτερο μέρος των λαθραίων τσιγάρων. Στο Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, στους δρόμους γύρω από το λιμάνι στην  Πάτρα. Τα λαθραία τσιγάρα πωλούνται πάντα ανά κούτα η οποία κοστίζει από 8 έως 20 ευρώ ανάλογα τα τσιγάρα.


Μετά και την τελευταία αύξηση στην φορολόγηση το κέρδος για τους λαθρέμπορους είναι τεράστιο. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι στην Ρωσία για παράδειγμα ένα πακέτο τσιγάρα κοστίζει έως και 1,50 ευρώ ενώ στην Μολδαβία έως  1,2 ευρώ γίνεται εύκολα κατανοητό πως η διαφορά μέχρι τα 3,9 που κοστίζουν σήμερα "προκαλεί" τους  λαθρέμπορους.


Είναι χαρακτηριστικό πως φέτος που το κράτος προσδοκά 645 εκατ ευρώ έσοδα από τα καπνικά προιόντα ,ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις χάνει 150-200 εκατομ. μόνο από τα λαθραία. Αυτός είναι και ο λόγος σύμφωνα με την ομοσπονδία καπνοπωλών που τα  έσοδα από την φορολόγηση των καπνικών προιόντων ήταν λιγότερα από τα αναμενόμενα.



Στροφή στα λαθραία φαίνεται πως κάνουν αρκετοί καπνιστές που δεν διστάζουν να αγοράσουν τα αμφιβόλου ποιότητας λαθραία τσιγάρα. Σύμφωνα με εργαζόμενο καπνοβιομηχανίας "τα συγκεκριμένα τσιγάρα στην καλύτερη των περιπτώσεων να περιέχουν 20% καπνό και το υπόλοιπο φύλλα μπανανιάς".    source:newsit.gr

Φορτιστές «εξπρές» 

στο Ελευθέριος Βενιζέλος...


Φορτίζουν πλήρως τις ηλεκτρονικές σας συσκευές μέσα σε 3 έως 15 λεπτά

Ειδικοί ταχυφορτιστές που το αργότερο σε 15 λεπτά της ώρας φορτίζουν τις ηλεκτρονικές συσκευές των ταξιδιωτών τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία εντός του αεροδρομίου της Αθήνας.

Οι συσκευές που διέθεσε η LG διαθέτουν υποδοχές για τη φόρτιση 18 διαφορετικών τύπων κινητών τηλεφώνων. Διαθέτουν επίσης θέσεις για την φόρτιση άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων και υπολογιστών. Σύμφωνα με την εταιρεία του «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και την LG ο χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας φόρτισης κυμαίνεται μεταξύ 3 και 15 λεπτών, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής.source:newsbeast.gr

Στο χείλος του γκρεμού 

η ακτοπλοΐα...


Μπορεί οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις να κάνουν εκπτώσεις  και να δίνουν πακέτα προσφορών όμως ο κόσμος διαμαρτύρεται και για αυτό έχει μειωθεί η κίνηση σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές.

Ο κλάδος της ακτοπλοϊας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού πλέον. Οι αιτίες σημαντικές: Μείωση επιβατηγού κινήσεως επιβατών, οχημάτων και φορτίων από και προς το νησιωτικό σύμπλεγμα Αιγαίου και Ιονίου μείον τριάντα τοις εκατό (-30%). Αύξηση τιμών καυσίμων και λιπαντικών (+33%) το τελευταίο έτος, αύξηση ΦΠΑ έως 4%, αύξηση κόστους συντήρησης πλοίων 10% κλπ.

Αναζητώντας τρόπους να αντέξουν οι εταιρείες ζητούν την κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων και δη των μη ανταποδοτικών που επιβαρύνουν μέχρι και 40% το κάθε εισιτήριο. Και αν προστεθεί ποσοστό 7-12% για πρακτορειακά δικαιώματα, τότε το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται  στο ποσοστό του 52%, το οποίο αποτελεί «παγκόσμιο φαινόμενο» όπως υποστηρίζουν κύκλοι της ακτοπλοϊας.

Η κίνηση αυτή θα δώσει περιθώρια από τη μία να αυξηθούν τα έσοδα των εταιρειών και από την άλλη να δοθούν μεγαλύτερες εκπτώσεις στο επιβατικό κοινό.

Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου έχει την ιδέα ότι τα λεφτά που δίνει ο κάθε επιβάτης πάνε στο ταμείο της εκάστοτε εταιρείας. Όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Μπορεί οι ακτοπλοϊκές εταιρείες αν συγκεντρώνουν το «ανάθεμα» όμως από το συνολικό τίμημα του εισιτηρίου εισπράττουν το 40 με 50%.

«Η εξουσία  του κράτους, μόνη αυτή διαχρονικά  νομιμοποίησε τις συγκεκριμένες κρατήσεις υπέρ τρίτων. Όμως, πλην του ΦΠΑ σε ποσοστό 11%   για τους επιβάτες και 23%  για τα οχήματα, καθώς και του επιναύλου σε ποσοστό 3%, που συνιστούν πράγματι φορολογική επιβάρυνση, οι υπόλοιπες κρατήσεις υπέρ τρίτων δεν είναι φορολογική επιβάρυνση ούτε και υπό την ευρεία έννοια του όρου.

Οι σχετικές εισπράξεις όχι μόνο δεν καταλήγουν στον κρατικό προϋπολογισμό  κατατιθέμενες αποκλειστικά στα ταμεία των ενδιαφερομένων φορέων αλλά και ουδεμία ανταποδοτικότητα παρουσιάζουν,  η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να νομιμοποιήσει τις κρατήσεις αυτές υπέρ τρίτων» επισημαίνει ο διευθυντής της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, Νίκος Καβαλιέρος ο οποίος στη συνέχεια μας παραθέτει την ανάλυση των κρατήσεων υπέρ τρίτων που έχει κάνει η Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα:


«Οι κρατήσεις υπέρ του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου   σε ποσοστό 6,5% επί του ναύλου, κατά το μεν 75% αποτελούν αποκλειστικό πόρο υπέρ του ΝΑΤ, ενώ το υπόλοιπο 25% προορίζεται, θεωρητικά, για κάλυψη ζημιών των επιβατών σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος (βάσει του Ν. 2575/98).  Ταυτόχρονα όμως και σύμφωνα με το ν. 2932/01 ο κάθε πλοιοκτήτης, για να δρομολογήσει πλοίο του, οφείλει να το έχει ήδη ασφαλισμένο  για τον ίδιο ακριβώς κίνδυνο, κατά τρόπο ώστε τελικά όλο το ποσό της κρατήσεως να καταλήγει αποκλειστικά και συνολικά στα ταμεία του Ν.Α.Τ.

Σχετικώς με τις κρατήσεις των Λιμενικών Ταμείων κατά ποσοστό 5% ή 5,5% επί του ναύλου, αυτές θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ανταποδοτικά τέλη εάν ήταν υπολογιζόμενες «κεφαλικά», δηλαδή εφάπαξ για όλους τους επιβάτες, και όχι ποσοστιαίες δηλαδή  υπολογιζόμενες βάσει του ύψους του ναύλου ανάλογα με τις κατηγορίες θέσεων, κατά τρόπον ώστε το ποσόν που υπερβαίνει τη βασική μονάδα πληρωμής (οικονομικής θέσης) στερείται παντελώς ανταποδοτικότητας ως προς την χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων από τον επιβάτη.

Το αυτό ισχύει και για τον επίναυλο 3% (ο οποίος αν και καταλήγει στον κρατικό προϋπολογισμό υπέρ της χρηματοδοτήσεως των αγόνων γραμμών)  κατά το  μέτρο που και η επιβάρυνση αυτή είναι ποσοστιαία επί της αξίας του καθαρού ναύλου και όχι «κεφαλική», δηλαδή εφ΄ άπαξ ποσό.

Σχετικά με τις κρατήσεις,  τα λεγόμενα «αχθοφορικά» αρκεί να παρατηρηθεί ότι όχι μόνο καταλήγουν απλώς στο ταμείο του Σωματείου Αχθοφόρων αλλά και ότι δεν παρέχεται πλέον, εδώ και δεκαετίες, καμία αχθοφορική υπηρεσία σε κανένα από τους ελληνικούς λιμένες.

Το ίδιο ισχύει και για τις κρατήσεις 4-8%  υπέρ των φορτοεκφορτωτών για διαφυγούσα εργασία.  Λόγω της τελειοποιήσεως των μέσων φορτοεκφόρτωσης γεγονός που καθιστά μη αναγκαίες τις υπηρεσίες αυτές, οι οποίες και δεν παρέχονται, η είσπραξη είναι καθαρά μη ανταποδοτική.
 
Οι κρατήσεις όμως υπέρ των λοιπών Λιμενικών Οργανισμών, οι οποίες είναι ανώνυμες εταιρείες,   είναι καθαρά εισπρακτικό μέτρο αλλά στο μέτρο που δεν είναι εφ΄ άπαξ «κεφαλικές» αλλά ποσοστιαίες δεν συνιστούν ανταποδοτικό τέλος».source:protothema.gr

Παίζει ευρωπαϊκό… ποδόσφαιρο 

η SEAT...


Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης
Η ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία θα είναι και φέτος ο επίσημος χορηγός του UEFA Europa League. Η χορηγία υπενθυμίζουμε ότι θα ισχύσει συνολικά για 3 χρόνια, έως το τέλος της ποδοσφαιρικής σεζόν 2011-2012. Ο πρόεδρος της SEAT S.A., James Muir, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του από την περσινή χορηγία, σημειώνοντας «ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει ιδιαίτερη δυναμική και συναισθήματα, στοιχεία τα οποία αποτελούν το καλύτερο περιβάλλον για την ισπανική μάρκα και τα οποία ταιριάζουν ιδιαίτερα στον δυναμικό χαρακτήρα της».

Η χορηγία έχει σαν βασικό στόχο την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της μάρκας σε ολόκληρη την Ευρώπη, στόχο απόλυτα εφικτό, αν αναλογιστεί κανείς ότι τους αγώνες και τις τηλεοπτικές μεταδόσεις τους θα παρακολουθήσουν και φέτος εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις χώρες. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα του θεσμού για τη χώρα μας έχει και φέτος ο ΑΝΤ1. Το UEFA Europa League είναι μια εξέλιξη του γνωστού UEFA Cup. Με νέα ταυτότητα, νέα αναβαθμισμένα αγωνιστικά στοιχεία και καλύτερα οργανωμένη προβολή αποτελεί ένα υψηλών προσδοκιών τουρνουά στο καλεντάρι των σπορ. Τη χώρα μας στη φετινή διοργάνωση και μετά την προκριματική φάση θα εκπροσωπήσουν στους ομίλους η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο ΑΡΗΣ. 
source:zougla.gr

Τα σταυρόλεξα «σώζουν» 

το νου...


Αλλά επιταχύνουν την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ όταν αυτό εκδηλωθεί

Οι διάφορες νοητικές δραστηριότητες, όπως το λύσιμο σταυρόλεξων και παζλ ή το διάβασμα, μπορεί να καθυστερήσουν την εμφάνιση άνοιας και Αλτσχάιμερ στα άτομα της τρίτης ηλικίας, όμως από τη στιγμή που η πάθηση εκδηλωθεί, θα ακολουθήσει ταχύτερη επιδείνωση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ποικίλες νοητικές δραστηριότητες βελτιώνουν την ικανότητα του εγκεφάλου να διατηρεί τις φυσιολογικές λειτουργίες του. Αυτό συμβαίνει ακόμα κι όταν η πάθηση ήδη εξελίσσεται στο υπόβαθρο χωρίς ορατά συμπτώματα. Από τη στιγμή, όμως, που η πάθηση εκδηλωθεί φανερά (π.χ. με σταδιακή απώλεια της μνήμης) αναπτύσσεται πλέον πιο γρήγορα, επειδή στην πραγματικότητα βρίσκεται ήδη σε πιο προχωρημένο στάδιο, απλώς είχε «καμουφλαριστεί» από την προηγούμενη νοητική δραστηριότητα.source:newsbeast.gr

Ολλανδία : 41χρονη μητέρα 

ύποπτη για τη δολοφονία 3 βρεφών...

Σοφία Κατσαρέλη
Τις σορούς δύο βρεφών εντόπισαν στον κήπο μίας γυναίκας, που συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα κατηγορούμενη για τη δολοφονία άλλου μωρού, οι ολλανδικές αρχές. Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, που μία μητέρα από την Ολλανδία θεωρείται ύποπτη για τη δολοφονία βρεφών.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη (02/09) η εισαγγελία, τα πτώματα των νεογέννητων βρεφών βρέθηκαν στο Γκελίν, ένα χωριό περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του 'Αμστερνταμ.“Η αστυνομία συνέλαβε τη γυναίκα, 41 ετών, στις 27 Αυγούστου μετά τον εντοπισμό του πρώτου νεκρού βρέφους”, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εισαγγελείς. “Δύο ακόμα πτώματα βρέθηκαν αργότερα στον κήπο”.
Οι αρχές διερευνούν αν υπάρχει σχέση μεταξύ των τριών βρεφών καθώς και με ποιο τρόπο και πότε πέθαναν.
Στις 6 Αυγούστου η Aστυνομία συνέλαβε μία γυναίκα στο χωριό Νιτζ Μπιτς, περίπου 140 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Άμστερνταμ, αφού ανακάλυψε τέσσερις βαλίτσες στη σοφίτα του σπιτιού της που η καθεμία περιείχε από ένα νεκρό βρέφος. Η γυναίκα αυτή θεωρείται ότι τα δολοφόνησε μέσα σε διάστημα οκτώ ετών.source:cosmo.gr

Τούρκοι χάκερ μπήκαν 

στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας...



Όποιος έκανε κλικ στην ιστοσελίδα το πρωί της Τρίτης, αντί για το επιμελητήριο, του εμφανίζονταν δύο τουρκικές σημαίες...
και ένα μήνυμα στην τουρκική γλώσσα.
Το πρόβλημα στην ιστοσελίδα έχει ήδη διορθωθεί ωστόσο το επιμελητήριο Μαγνησίας ζήτησε την παρέμβαση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου για να εντοπιστεί ο υπεύθυνος της... "εισβολής".source:newsit.gr

Τρίχες αξίας... 1 εκατ.

δολαρίων...

Στα 322 χρόνια της ιστορίας τους, οι Lloyd?s του Λονδίνου έχουν ασφα λίσει τα πάντα ? από τον Τιτανικό µέχρι τα πόδια της Μπέτις Γκρέιµπλ. Μαλλιά ποδοσφαιριστή, όµως, πρώτη φορά ασφαλίζει. Τον βλέπετε.

Ονοµάζεται Τρόι Πολαµαλού (ναι, ναι, Πολαµαλού!), είναι Αµερικανός µε καταγωγή από τη Σαµόα, παίζει αµυντικός στην οµάδα του αµερι κανικού φούτµπολ Ρittsburgh Steelers και έχει να κόψει το µαλλί του από το 2000. Επειδή όµως οι αντίπαλοί του στο γήπεδο δεν αντιµετωπί ζουν τις µπούκλες του µε την ίδια τρυφερότητα που επιδεικνύουν οι (πολ λές) θαυµάστριές του, η εταιρεία Ρrocter & Gamble, που χρησιµοποι εί τον 29χρονο Τρόι για την προώθηση σαµπουάν της, ασφάλισε τα µαλ λιά του στους Lloyd?s έναντι ενός εκατοµµυρίου δολαρίων. Η καταξίωση της τρίχας.
source:tanea.gr

Μπουμπάρακ:Το Ισραήλ 

πρέπει να αδράξει την 

ευκαιρία για ειρήνη στη Μ. Ανατολή...


Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ζήτησε από το Ισραήλ να αδράξει την ευκαιρία για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών στην Ουάσινγκτον, γράφει η αιγυπτιακή εφημερίδα αλ Αχράμ.

"Λέω στους Ισραηλινούς: άδραξε αυτή την ευκαιρία και μην την αφήσετε να γλιστρήσει από τα χέρια σας. Τείνετε το χέρι σας για να ενωθεί με το αραβικό χέρι που σας πλησιάζει ειρηνικά", είπε ο Μουμπάρακ.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος προέβη στη δήλωση αυτή ενώ βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για την έναρξη των απευθείας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Μουμπάρακ είπε ότι ο Νετανιάχου τον έχει διαβεβαιώσει για την πρόθεσή του να υπάρξει ιστορική πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία, σε αρκετές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών κατά το παρελθόν.

"Λέω σε αυτόν σήμερα: Περιμένω με ανυπομονησία να δω ότι οι διαβεβαιώσεις του γίνονται πραγματικότητα".source:skai.gr

ΕΘΝΙΚΗ: Νίκη-αυτοκτονία

ή ήττα μεταλλίου;



Σε ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα της μακράς παρουσίας της στις μεγάλες διοργανώσεις αντιμετωπίζει απόψε η Εθνική μπάσκετ. Να νικήσει την Ρωσία (18.30-ΕΤ1) και να πέσει σε Ισπανούς και Αμερικανούς ή να χάσει και να ανοίξει ο δρόμος για το μετάλλιο; Ερωτήματα που θα απαντηθούν στο παρκέ της Άνκαρα Αρίνα.
Η ελληνική ομάδα θα είναι δεύτερη στον όμιλό της εάν νικήσει απόψε και θα παίξει στους 16 με την Ισπανία και στους 8 με τις ΗΠΑ. Εάν ηττηθεί από τους Ρώσους θα βγει τρίτη στον όμιλο και θα παίξει στους 16 με τη Γαλλία και στους 8 μάλλον με την Αργεντινή. Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες και μεγαλώνουν το ήδη μεγάλο δίλημμα.
Η ηθική λέει ότι πάμε για τη νίκη και αν είναι να μείνουμε μετά έξω το κεφάλι θα είναι ψηλά. Η λογική λέει ότι χάνουμε το παιχνίδι και αν πάρουμε το μετάλλιο πάλι θα έχουμε το κεφάλι ψηλά! Η μέση λύση είναι ότι παίζουμε καλά και...χάνουμε στο τέλος από την ρωσική ομάδα. Το μεγάλο μπλέξιμο είναι ότι και οι Ρώσοι κάνουν ακριβώς τις ίδιες σκέψεις! Όλοι (Έλληνες και Ρώσοι) λένε ότι πάμε για νίκη απόψε, αλλά ο Θεός κι η ψυχή τους τι θα δούμε το απόγευμα στο γήπεδο.source:nooz.gr

Κάλεσμα Ψωμιάδη σε 

Σαμαρά για επιστροφή Ντόρας!

psomiadis.jpg
Πρόσκληση στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να λάβει πρωτοβουλία για επιστροφή στη ΝΔ της Ντόρας Μπακογιάννη, απηύθυνε σήμερα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο real fm και τον Ν.Χατζηνικολάου, δήλωσε με νόημα: "Ξεχάστε την εξουσία, αν δεν ενωθεί η ΝΔ. Να έρθουν πάλι όλοι στο μαντρί. Να πάρει πρωτοβουλία ο Σαμαράς", τόνισε.
Και πρόσθεσε: "Δίπλα του ο Σαμαράς, θα έπρεπε να είχε και την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Ψωμιάδη. Πως θα συγκεντρώσει το 40% η ΝΔ για να γίνει κυβέρνηση;", αναρωτήθηκε.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης αναφέρθηκε και στον πρώην πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή, υπογραμμίζοντας ότι αυτός "κράτησε ενωμένη τη ΝΔ" και συμπλήρωσε: "Το κεφάλαιο Καραμανλή δεν έκλεισε".
Μάλιστα, απάντώντας στο ερώτημα αν ο Καραμανλής μπορεί να επιστρέψει στην ηγεσία της ΝΔ, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης απάντησε: "Γιατί περίμενε ποτέ κανείς ότι ο Παπανδρέου θα γίνει πρωθυπουργός;"...
Ο κ. Ψωμιάδης μίλησε και για την υπόθεση με την υποψηφιότητα του αδελφού του, Διονύση, στον συνδυασμό του για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. "Θεώρησα ότι έπρεπε να κάνω πίσω. Είμαι εδώ για ενώσω", σημείωσε, ενώ επανέλαβε ότι ο νέος υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας υποσχέθηκε να μην εγκαταλείψει την αυτοδιοίκηση σε περίπτωση που εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Κώστας Γκιουλέκας και αδειάσει μια θέση βουλευτή!source:parapolitika.gr
Συμφωνίες για 300 νέες 
επιχειρηματικές ζώνες 
στην Κροατία...
Συμφωνία για τη δημιουργία 300 νέων επιχειρηματικών ζωνών, στην περιφέρεια του Ζάγκρεμπ, υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομίας, Εργασίας και Επιχειρηματικότητας της Κροατίας, Ντιούρο Πόπιγιατς και εκπρόσωποι έξι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στις επιχειρηματικές ζώνες, η κατασκευή των οποίων εγκρίθηκε το 2004 και για τις οποίες προβλέπεται η διάθεση ποσού 6,55 εκατ. κούνα (περίπου 962.000 ευρώ) από την κροατική κυβέρνηση, αναμένεται να στεγαστούν 2.200 επιχειρήσεις.
Οι επιχειρήσεις αυτές αναμένεται πως θα απασχολήσουν περίπου 40.000 άτομα.
Ο κ. Πόπιγιατς τόνισε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε τη χορήγηση επιπλέον 80 εκατ. κούνα (περίπου 10 εκατ. ευρώ) για τη δημιουργία ανάλογων επιχειρηματικών δομών, σε όλη την Κροατία.
Από το 2004 μέχρι και τον Ιούνιο του 2010, η κυβέρνηση ενέκρινε τη διάθεση 807 επιχορηγήσεων, συνολικού ποσού 590 εκατ. κούνα (82 εκατ. ευρώ), για την κατασκευή επιχειρηματικών ζωνών στην Κροατία.source:kathimerini.gr

Νέο μουσικό κοινωνικό δίκτυο 

από την Apple – αντίπαλος 

του iTunes από τη Sony...

Σε λειτουργία έθεσε η Apple το νέο μουσικό κοινωνικό δίκτυο, Ping, το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν δίκτυα φίλων και επαγγελματιών μουσικών.
Όπως αναφέρει το BBC, αναλυτές θεωρούν ότι η πρωτοβουλία της αμερικανικής εταιρίας αποτελεί πρόκληση κυρίως, για τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το MySpace που ήδη εστιάζουν στη μουσική. Όπως δήλωσε στο Σαν Φρανσίσκο ο επικεφαλής της Apple, Στιβ Τζομπς, το νέο δίκτυο "θα αφορά μόνο τη μουσική. Πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα θα γίνει πραγματικά δημοφιλές, καθώς 160 εκατ. άνθρωποι μπορούν να το ενεργοποιήσουν σήμερα κιόλας".
Το Ping θα είναι διαθέσιμο μέσω του λογισμικού iTunes 10, είτε σε υπολογιστές Mac είτε σε H/Υ, καθώς επίσης μέσω της εφαρμογής iTunes στις φορητές συσκευές iPod Touch και στα "έξυπνα" κινητά iPhone.
Με ενδιαφέρον αναμένεται να δούμε τι είδους ανταγωνισμό θα δημιουργήσει το Ping σε σχέση με το Facebook, με δεδομένο ότι το iTunes αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα για "κατέβασμα" τραγουδιών επί πληρωμή από το Διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον Τζομπς, από τότε που δημιουργήθηκε το iTunes, οι ανά τον κόσμο χρήστες έχουν κατεβάσει περίπου 12 δισεκατομμύρια μουσικά κομμάτια.
Παράλληλα, η εταιρία παρουσίασε αναβαθμισμένη έκδοση του Apple TV, που συνδέεται σε μια τηλεοπτική συσκευή και επιτρέπει στον χρήστη να "κατεβάζει" από το iTunes και να βλέπει κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Το προϊόν είχε παρουσιαστεί το 2007, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε γνωρίσει επιτυχία.
Η νέα, πιο φιλόδοξη έκδοση, θα επιτρέπει στους χρήστες να νοικιάζουν ταινίες υψηλής ανάλυσης, καθώς επίσης να έχουν πρόσβαση μέσω της τηλεόρασής τους σε online υπηρεσίες, όπως το YouTube και το Flickr. Η συσκευή της Apple (που αρχικά θα διατίθεται σε επτά χώρες) θα επιτρέπει ακόμα στον χρήστη να στέλνει για παρακολούθηση στην τηλεόρασή του, βίντεο που έχει τραβήξει με μια φορητή συσκευή, όπως π.χ. το iPad.

Την ίδια ώρα, η Sony ανακοίνωσε στο Βερολίνο ότι εγκαινιάζει μια νέα υπηρεσία ανταγωνιστική προς το iTunes,
που θα επιτρέπει το "κατέβασμα" μουσικής και βίντεο. Η υπηρεσία θα βασίζεται στο "υπολογιστικό νέφος" (cloud computing) και θα είναι διαθέσιμη μέσω των άλλων συσκευών της ιαπωνικής εταιρίας, όπως των Playstation 3, των τηλεοράσεων Bravia, των Blu-ray players της και των προσωπικών υπολογιστών της. Σε πρώτη φάση η υπηρεσία θα προσφέρει ταινίες και μέχρι το τέλος του 2010 θα προστεθεί και η μουσική, παρέχοντας στους χρήστες πρόσβαση σε εκατομμύρια τραγούδια, μέσω της υπηρεσίας Music Unlimited.source:tvxs.gr

Γιατί οι άνδρες εμφανίζουν

πιο συχνά καρδιοπάθειες;


Γιατί οι άνδρες εμφανίζουν πιο συχνά καρδιοπάθειες;
Απάντηση στο ερώτημα γιατί οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθειες έδωσαν Βρετανοί επιστήμονες.

Το μυστικό κρύβεται σε μια γενετική μετάλλαξη του χρωμοσώματος Υ, δηλαδή της περιοχής του DNA που οι άντρες κληρονομούν από τους πατεράδες τους. Οι φέροντες τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, που ονομάζεται απλοομάδα-Ι, έχουν 55% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακό νόσημα.

Οι ειδικοί δεν είναι ακόμα σε θέση να απαντήσουν εάν η ύπαρξη της συγκεκριμένης μετάλλαξης έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς από παράγοντες όπως το κάπνισμα και η υπέρταση. Ωστόσο, τα ευρήματα της νέας αυτής μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Λέστερ με επικεφαλής τον Νάιλες Σαμάνι, θα ανοίξουν σίγουρα τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Αρχικός στόχος της επιστημονικής ομάδας ήταν να διαπιστώσει αν οι διαφορετικοί τύποι χρωμοσώματος Υ συνδέονταν με διαφορετικό ποσοστό κινδύνου εμφάνισης καρδιοπάθειας. «Εξετάσαμε σχεδόν 3.000 Βρετανούς και ανακαλύψαμε ότι όσοι έφεραν τη μετάλλαξη της απλοομάδας-Ι διέτρεχαν 55% υψηλότερο κίνδυνο» εξηγεί ο Σαμάνι, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη διαφοροποίηση του χρωμοσώματος Υ δεν οφείλεται στους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η χοληστερίνη, το κάπνισμα και η υπέρταση. Η παραλλαγή της απλοομάδας-Ι εκτιμάται ότι έκανε την εμφάνισή της στον γενετικό κώδικα των Ευρωπαίων πριν από περίπου 25.000 χρόνια, με τις αφίξεις πληθυσμών από τη Μέση Ανατολή. Είναι, μάλιστα, πιο συχνή στη βόρεια Ευρώπη, γεγονός που ίσως εξηγεί γιατί τα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων είναι υψηλότερα στα κράτη εκείνης της περιοχής συγκριτικά με τις μεσογειακές χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι μέχρι σήμερα η διαφορά στα ποσοστά καρδιοπάθειας μεταξύ αντρών και γυναικών αποδιδόταν στο διαφορετικό lifestyle που ακολουθούν τα δύο φύλα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Λέστερ παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη, στο πλαίσιο του οποίου Ολλανδοί επιστήμονες επισήμαναν επίσης τον κίνδυνο συνταγογράφησης στους ασθενείς φτηνότερων βερσιόν καθιερωμένων φαρμάκων.source:madata.gr
Wind: Πρώτο φαβορί οι πιστωτές;

Wind: Πρώτο φαβορί

οι πιστωτές;

Τη σημερινή διοίκηση της Wind Ελλάς σκοπεύουν να διατηρήσει η ομάδα των ομολογιούχων που διεκδικεί τον έλεγχο της εταιρείας, σε περίπτωση, φυσικά, που καταφέρει να αναδειχθεί νικητής της διαδικασίας. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Bloomberg και το Dow Jones Newswires, επικαλούμενα ανθρώπους που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και είναι σε θέση να γνωρίζουν το τι γίνεται. Η προθεσμία για τις δεσμευτικές προσφορές λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου και οι ομολογιούχοι δείχνουν αποφασισμένοι να είναι εκείνοι που θα αποκτήσουν τον έλεγχο της Wind Ελλάς. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, μάλιστα, υπήρξε συμφωνία διακοπής της διαπραγμάτευσης των ομολόγων της Wind Ελλάς, τα οποία πλέον χαρακτηρίζονται ως restricted. Κάτι που ήταν απαραίτητο προκειμένου οι ομολογιούχοι να καταθέσουν πρόταση. Τα ομόλογα της Wind Ελλάς είχαν φθάσει να διαπραγματεύονται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς αυτά που περιλαμβάνονται στην «μεγάλη» κατηγορία και η συνολική ονομαστική αξία τους είναι στο 1,2 δισ. ευρώ περίπου, έχουν φθάσει να διαπραγματεύονται στις 31 μονάδες ή στο 31% της ονομαστικής αξίας τους. Δηλαδή, αξίζουν περίπου 400 εκατ. Ευρώ.
source:gossip-tv.gr

Κ. Κελεκίδου: ''Δεν στοίχισε 

πολλά η βάφτιση του γιου μας''!

Η Κέλλυ Κελεκίδου μιλάει για την βάφτιση του γιου της και απαντά σε όσους την σχολίασαν υπερβολική και δαπανηρή: ''Θέλαμε να επικεντρωθεί όλο το γεγονός στο γιο μας και μόνο. Να κάνουμε ό,τι καλύτερο για εκείνον, να το χαρεί, να το διασκεδάσει, να μοιάζει όλο σαν παραμύθι. Δεν στοίχισε πολλά γιατί μπορείς να κάνεις κάτι πολύ όμορφο χωρίς να στοιχίσει πολλά χρήματα''.



Η Κέλλυ υποστηρίζει στο περιοδικό ΕΓΩ! ότι δεν θέλει να βγάλει το παιδί της στα φώτα της δημοσιότητας ώστε όταν μεγαλώσει να μην αισθανθεί ποτέ ότι το εκμεταλλεύτηκαν οι γονείς του. Μετά τον ερχομό του Θάνου - Ραφαήλ πόσο έχει αλλάξει η σχέση της με το Νίκο;

''Είναι μια περίοδος που έρχονται καινούρια πράγματα, υπάρχει μια απόσταση - όχι ότι την επιδιώκεις, απλώς δίνεις χώρο πια και στο μωρό σου. Ο γάμος είναι διαρκής αγώνας. Μοιραζόμαστε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις. Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν υπάρχουν και συγκρούσεις. Αλλά όταν με πειράξει κάτι θα το συζητήσω. Ο Νίκος είναι πιο ευαίσθητος ως χαρακτήρας και μερικά πράγματα τα κρατάει μέσα του'', δηλώνει η Κέλλυ.



Μετά την εγκυμοσύνη της, είχε αποκτήσει αρκετά παραπανίσια κιλά. Πώς κατάφερε να χάσει όμως 26 κιλά; ''Ψυχολογικά δεν με ένοιαζε αν θα ήμουν παιχιά ή αδύνατη, δεν με ένοιαζε το σώμα μου, με ένοιαζε ο γιος μου. Τους πρώτους μήνες, έτρωγα πολλές σούπες με λαχανικά, γιατί με το θηλασμό ο οργανισμός ζητά πολλά υγρά. Ήμουν πολύ προσεκτική στο βραδινό όμως. Δεν έτρωγα πολύ, πρόσεχα τι έτρωγα και αυτό ήταν το μυστικό''.source:tlife.gr

Τη δημιουργία ενιαίου

φορέα ελληνικών εξαγωγών ζητεί το ΕΒΕΑ...


Tηn ανασύσταση του ουσιαστικά καταργημένου κλάδου των Εμπορικών Ακολούθων, ζητεί, μεταξύ άλλων, το ΕΒΕΑ
Tηn ανασύσταση του ουσιαστικά καταργημένου κλάδου των Εμπορικών Ακολούθων, ζητεί, μεταξύ άλλων, το ΕΒΕΑ 
Αθήνα
Προτάσεις για την αναδιάρθρωση των φορέων προώθησης των ελληνικών εξαγωγών, με σκοπό να γίνει αποτελεσματικότερη η λειτουργία τους, κατέθεσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) στην υπουργό Οικονομίας, κ. Λ.Κατσέλη και στον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπ.Κουβέλη.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κ.Μίχαλος, στα υπουργεία Οικονομίας και Εξωτερικών, εμπεριέχονται προτάσεις για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα  ελληνικών εξαγωγών, ο οποίος θα συνενώσει όλους τους σήμερα ανεξάρτητα λειτουργούντες κρατικούς φορείς (ΟΠΕ, Invest in Greece κ.λπ.) και θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη χάραξη και υλοποίηση της εξαγωγικής στρατηγικής της χώρας.

Ακόμη, ζητείται η ανασύσταση του ουσιαστικά καταργημένου κλάδου των Εμπορικών Ακολούθων (Οικονομικοί και Εμπορικοί Υπάλληλοι), οι οποίοι θα ενταχθούν στον ενιαίο φορέα και θα αναλάβουν την υποβοήθηση των ελληνικών επιχειρήσεων στις ξένες αγορές.

Αναλυτικά, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών προτείνει για την αναδιάρθρωση των ελληνικών εξαγωγών τα εξής :

- Τη δημιουργία ενός ενιαίου, κεντρικού φορέα συντονισμού των ελληνικών εξαγωγών, ο οποίος θα συνενώσει τις σημερινές χωριστές εξαγωγικές υπηρεσίες και φορείς (ΟΕΥ, ΟΠΕ, Invest in Greece κ.λπ.), και θα εκπροσωπείται αυτοτελώς στις έδρες των διπλωματικών μας αρχών στο εξωτερικό.

Ο φορέας αυτός θα διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν τα σχετικά με τις εξαγωγές Υπουργεία (ΥΠΕΞ, Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης) και οι εμπλεκόμενοι με τις εξαγωγές φορείς του ιδιωτικού τομέα (Επιμελητήρια, Σύνδεσμοι Βιομηχάνων, Εξαγωγέων). Ο φορέας θα χαράσσει αυτοτελώς την εξαγωγική πολιτική της χώρας και θα υλοποιεί τις δράσεις εφαρμογής της.

- Την επανασύσταση του κλάδου των ΟΕΥ ως υπαλλήλων του φορέα πλέον, ενώ στον κλάδο τους θα μπορούν να ενταχθούν και οι σήμερα εργαζόμενοι στους φορείς προώθησης των εξαγωγών (ΟΠΕ, Invest in Greece), με σκοπό την αύξηση του δυναμικού στελέχωσης των Εμπορικών Γραφείων του εξωτερικού.

Η επιμόρφωση των ΟΕΥ προτείνεται να γίνεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, τόσο κατά την ένταξη τους στον κλάδο , όσο και κατά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να επιτυγχάνεται η διαρκής κατάρτιση τους. Επισημαίνεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του έργου των ΟΕΥ στο εξωτερικό είναι η αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής την οποία διαθέτουν αυτοί για την ενημέρωση των επιχειρήσεων.

Επίσης, με σκοπό τη μείωση του κόστους λειτουργίας των Εμπορικών Γραφείων προτείνεται η αυξημένη στελέχωση τους με τοπικό προσωπικό, πρακτική η οποία ακολουθείται από τις περισσότερες μεγάλες εξαγωγικές χώρες.

Όσον αφορά στην κάλυψη του κόστους λειτουργίας του νέου φορέα, προτείνεται αυτή να προέρχεται από τρεις πηγές:

α) από τα κονδύλια τα οποία δίδει σήμερα ο κρατικός προϋπολογισμός  για τη λειτουργία των επιμέρους φορέων και των υπαλλήλων τους (τα οποία πιθανώς θα μπορούν και να μειωθούν λόγω της άρσης των σημερινών αλληλοεπικαλύψεων),

β) από συνεισφορές των φορέων που θα συμμετέχουν στο ΔΣ και

γ) από ανταποδοτικές υπηρεσίες που θα προσφέρει αυτός προς τους εξαγωγείς.
source:in.gr

Σάσα Μπάστα...

Εγκαταλείπει οριστικά το τραγούδι;

Σάσα Μπάστα
Η Σάσα Μπάστα φέτος δεν θα εμφανίζεται σε κάποιο νυχτερινό κέντρο, όπως μας είπε η ίδια. Ποιος είναι όμως ο λόγος;

Η Σάσα Μπάστα αποκαλύπτει στο Yupi: «Δεν θα εμφανίζομαι κάπου φέτος και δεν είναι ότι αφήνω το τραγούδι, απλά έχω κλείσει σειρά εμφανίσεων ως DJ στην Αθήνα, σε γνωστή αλυσίδα με café-bar, όπου θα παίζω μουσική. Έχει να κάνει με τη δουλειά μου, που είναι η μουσική και είναι κάτι που αγαπώ ιδιαίτερα, όπως συμβαίνει και με το τραγούδι».

Οι πληροφορίες του Yupi λένε ότι η Σάσα Μπάστα είχε δύο προτάσεις από νυχτερινά μαγαζιά για να εμφανιστεί φέτος. «Ναι, είναι αλήθεια, απλά δεν θα μπορούσα να συνδυάσω αυτές τις δύο δουλειές και έτσι αρνήθηκα».source:yupi.gr

Για ένα πιο "υγιεινό" 

υπνοδωμάτιο!


Εξασφαλίστε την σωματική αλλά και ψυχική σας υγεία φροντίζοντας τον χώρο που περνάτε το 1/3 της ζωής σας. Το υπνοδωμάτιό σας δηλαδή…

Κρεβάτι
Το στρώµα µας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ µαλακό αλλά και ούτε πολύ σκληρό, αλλά σταθερό και εύκαµπτο ώστε να επιτρέπει στο σώµα να χαλαρώνει. Προτιµήστε να υπάρχει υπόστρωµα ή το στρώµα να στηρίζεται σε ξύλινες σανίδες και όχι σε λάµες. Στα ειδικά καταστήµατα θα βρείτε ανατοµικά, ορθοπεδικά, οικολογικά και υποαλλεργικά στρώµατα.

Μαξιλάρι
Φροντίστε να είναι µέτρια σκληρό ώστε το κεφάλι σας να στηρίζεται σωστά και να ξεκουράζεται. Σε περίπτωση που παρουσιάζετε εύκολα αλλεργίες, αποφύγετε τα συνθετικά µαξιλάρια και προτιµήστε τα πουπουλένια. Σε ό,τι αφορά στα υλικά, αποφύγετε εκείνα που περιέχουν πολυουρεθάνη.

Έπιπλα, ταπετσαρίες και χαλιά
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιλογή τους πρέπει να στηρίζεται σε µια βασική παράµετρο που αφορά την υγεία µας: να περιέχουν χαµηλό ποσοστό πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC). Κι αυτό γιατί οι ενώσεις αυτές προκαλούν (µε χρόνια χρήση) αναπνευστικά προβλήµατα και επηρεάζουν το νευρικό σύστηµα, ενώ βλάπτουν σοβαρά και το περιβάλλον συµβάλλοντας στην αύξηση του όζοντος, στη ρύπανση του υδάτινου ορίζοντα και στο φαινόµενο του θερµοκηπίου. Επειδή όµως σε αυτά τα προϊόντα δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ποσοστού VOC, καλό είναι να ρωτάτε τον προµηθευτή και να αποφεύγετε τα έπιπλα που είναι φτιαγµένα από κόντρα πλακέ, νοβοπάν ή άλλα υλικά που είναι σύνθετα προϊόντα ξύλου. Επιπλέον αποφύγετε τις ταπετσαρίες στους τοίχους, ενώ, αν θεωρείτε τα χαλιά και τις µοκέτες απαραίτητο αξεσουάρ του υπνοδωµατίου σας, φροντίστε για την επιµελή καθαριότητά τους αλλά και την αντικατάστασή τους ανά τακτά χρονικά διαστήµατα.

Βαφές & Χρώµατα
Επιστημονικά έχει αποδειχτεί ότι τα χρώµατα επιδρούν τόσο στην υγεία όσο και στην ψυχική µας διάθεση. Τα χρώµατα που ηρεµούν και ευνοούν τον καλό ύπνο είναι τα παστέλ, το σπασµένο λευκό, το θαλασσί και το πολύ ανοιχτό πράσινο. Αποφύγετε δηλαδή τα «θερµά» χρώµατα, δηλαδή το κόκκινο, το πορτοκαλί και το ζωηρό κίτρινο, καθώς προκαλούν υπερδιέγερση, γι’ αυτό άλλωστε και χαρακτηρίζονται «χρώµατα της αϋπνίας». Επίσης το µοβ, το βαθύ µπλε, το χακί και το καφέ φέρνουν στο νου αρνητικά συναισθήµατα.

Χρήσιµες συµβουλές
• Δέκα λεπτά πριν ξαπλώσετε αερίζετε το δωµάτιο και αποµακρύνετε τα λουλούδια και τα φυτά εσωτερικού χώρου, καθώς στη διάρκεια της νύχτας απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα.
• Η θερµοκρασία του υπνοδωµατίου πρέπει να κυµαίνεται από 16 έως 20°C.
Η υπερβολική ζέστη και το κρύο αυξάνουν τον αριθµό και τη διάρκεια των αφυπνίσεων στη διάρκεια της νύχτας.
• Το κρεβάτι µας πρέπει να βλέπει στο βορρά. Έτσι η αρτηριακή πίεση ελαττώνεται και το σώµα ξεκουράζεται.
• Αν δυσκολεύεστε να κοιµηθείτε, µπορείτε να ψεκάσετε το µαξιλάρι σας µε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου από γιασεµί ή λεβάντα.
source:protothema.gr

«Τρύπα» 7 δισ. ευρώ 

βαραίνει τους Συντηρητικούς της Αυστραλίας...


«Τρύπα» 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (6,8 δισ. ευρώ) διαπιστώθηκε από στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών στην κοστολόγηση των προεκλογικών υποσχέσεων του κόμματος των Συντηρητικών.

Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει την προσπάθεια του Τόνι Άμποτ να προσελκύσει τρεις ανεξάρτητους βουλευτές, ώστε να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Πάντως, ο ένας από τους τρεις ανεξάρτητους, τους οποίους επίσης προσπαθεί να δελεάσει το Εργατικό Κόμμα, μετά τις εκλογές της 21ης Αυγούστου από τις οποίες δεν προέκυψε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, διευκρίνισε ότι δεν θεωρεί πως τα λάθη στην κοστολόγηση αποτελούν λόγο για να σπάσει το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας με τους Συντηρητικούς του Άμποτ.

Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, που έκαναν την ενημέρωση για τον προϋπολογισμό στους ανεξάρτητους, είπαν ότι υπάρχει ένα κενό μεταξύ 7 και 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (4,95- 7,79 δισ. ευρώ) στην κοστολόγηση των Συντηρητικών, αν και ο Άμποτ απέδωσε τη διαφωνία ως προς τη μέθοδο κοστολόγησης.

Πάντως, βουλευτές και πολιτικοί σύμβουλοι θεωρούν ότι η Τζούλια Γκίλαρντ είναι σε καλύτερη θέση να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς δύο ανεξάρτητοι βουλευτές είναι πιο κοντά στις πολιτικές των Εργατικών για την παροχή ασύλου, τον φόρο στα μεταλλεύματα και το πρόγραμμα για το εμπόριο ρύπων.

Η μάχη για την τελική απόφαση των ανεξάρτητων αναμένεται ότι θα συνεχιστεί μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η Βουλή απαρτίζεται από 150 μέλη, με τους Εργατικούς να έχουν 74 θετικές ψήφους και να χρειάζονται δύο ανεξάρτητους, και τους Συντηρητικούς 73 και να χρειάζονται τρεις.source:zougla.gr

Κοντό ποτήρι = περισσότερο 

αλκοόλ...


Μια κοινή οπτική απάτη μας μπερδεύει

Μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ- ακόμα και διπλάσια-καταναλώνουν όσοι επιλέγουν να απολαύσουν το ποτό τους, κρασί ή μπίρα, σε χαμηλό ποτήρι σε σχέση με όσους πίνουν σε ψηλό, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Μια κοινή οπτική απάτη παρασύρει τον άνθρωπο, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές υπό τον καθηγητή πειραματικής ψυχολογίας Τσαρλς Σπενς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το μάτι και ο εγκέφαλος τείνουν να υπερεκτιμούν τις κάθετες αποστάσεις και να υποεκτιμούν τις οριζόντιες, με συνέπεια οι άνθρωποι να βάζουν συστηματικά μεγαλύτερες μερίδες αλκοόλ στα χαμηλά πλατιά ποτήρια και μικρότερες στα ψηλά λεπτά ποτήρια.

Στην παγίδα αυτή φαίνεται πως δεν πέφτουν μόνο οι «ερασιτέχνες» που το βράδυ πίνουν ένα-δύο ποτηράκια στο σπίτι τους μετά τη δουλειά, αλλά και οι επαγγελματίες μπάρμαν και σερβιτόροι που υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο βάζουν 26% παραπάνω αλκοόλ στα χαμηλά ποτήρια σε σχέση με τα ψηλά.

Ωστόσο είναι οι «ερασιτέχνες» πότες που αντιμετωπίζουν σαφώς μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς διαπιστώθηκε πως μπορούν χωρίς να το συνειδητοποιήσουν, να πιουν 80% περισσότερο αλκοόλ σε ένα κοντό ποτήρι σε σχέση με ένα ψηλό, ακόμα και στην περίπτωση που τα δύο ποτήρια, όταν είναι γεμάτα, περιέχουν ακριβώς τον ίδιο όγκο αλκοόλ.
source:newsbeast.gr

Νέα "καλούδια" 

από την Apple...


Νέα προϊόντα και υπηρεσίες που ανακοίνωσε το αφεντικό της Apple Steve Jobs. Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση στο iphonehellas.gr

H Apple παρουσίασε τη νέα έκδοση 4.1 για το iPhone και iPod touch με αρκετές διορθώσεις (proximity, bluetooth και απόκρισηστο iPhone 3G).
Προστέθηκε η επιλογή για να ανεβάζετε HD βίντεο μέσω Wi-Fi αλλά και να νοικιάζετε ταινίες απευθείας από το iPhone. (μη διαθέσιμο στην Ελλάδα).
Ένα νέο χαρακτηριστικό είναι η επιλογή HDR για την κάμερα. Στην ουσία με αυτή την επιλογή το iPhone 4 τραβά τρεις (3) φωτογραφίες πολύ γρήγορα και τις συνδιάζει για να καταφέρει ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
To Game Center επιτέλους εγκαινιάζεται και θα είναι διαθέσιμο για όλους τους χρήστες φέρνοντας στο προσκήνιο πολλά social χαρακτηριστικά.
Mάλιστα έγινε και ένα video-demonstration ενός επερχόμενου παιχνιδιού, του ProjectSword, που ενσωματωμάνει πλήρως το Game Center και θα είναι διαθέσιμο κατά τη γιορτινή περίοδο μέσω του App Store.
Το iOS 4.1 θα είναι διαθέσιμο την επόμενη βδομάδα δωρεάν για όλους τους χρήστες iPhone και iPod touch.
iOS 4.2 preview για iPhone, iPad και iPod Touch
O Steve Jobs μας έδειξε ένα sneak peek από την επερχόμενη έκδοση του iOS 4.2 η οποία θα φέρει τα πολυαναμενόμενα χαρακτηριστικά που πρωτοσυναντήσαμε στο iOS 4.0 και στο iPad… αλλά και μερικά ακόμη, νέα features!
Νέα χαρακτηριστικά:
Ασύρματη εκτύπωση
Νέα υπηρεσία AirPlay (πρώην AirTunes)θα είναι διαθέσιμη με την οποία θα γίνεται streaming μουσικής και βίντεο μέσω Wi-Fi.
Υποστήριξη σε νέες γλώσσες… ΝΑΙ! Τα Ελληνικά έρχονται στο iOS 4.2
To iOS 4.2 θα είναι διαθέσιμο το Νοέμβρη δωρεάν για όλους τους χρήστες iPad, iPhone και iPod touch.
iPod
H Αpple έχει πουλήσει 275 εκατομμύρια iPod και φέτος παρουσιάζει την νέα ανανεωμένη σειρά με καινούργιο σχεδιασμό.
Το iPod shuffle είναι ακόμα μικρότερο και διαθέτει κουμπιά αλλά και voice over δυνατότητες με 15 ώρες μουσικής και πέντε χρώματα στην τιμή των $49.
Το iPod nano “πετάει” το click-wheel και “φοράει” multitouch οθόνη σε ένα εντυπωσιακό σχεδιασμό επιτυγχάνοντας 24 ώρες αυτονομία μπαταρίας με ραδιόφωνο, ρολόι, voice over, podcasts, photos και όλα τα σχετικά καλούδια.
O Steve Jobs δεν διευκρίνησε εάν το λειτουργικό είναι το iOS ή απλώς μια μινιμαλιστική του έκδοση. Η τιμή του: $149 τα 8GB και $179 τα 16GB
iPod touch
To iPod touch αποτελεί την πιο δημοφιλή iPod συσκευή και τη νούμερο 1 φορητή παιχνιδοκονσόλα στο κόσμο ξεπερνώντας κατά πολύ τον ανταγωνισμό.
To νέο iPod touch είναι ακόμα πιο λεπτό, με την εντυπωσιακή Retina οθόνη, όπως το iPhone 4, φοράει τον επεξεργαστή Apple A4 και περιλαμβάνει γυροσκόπιο, μπροστινή κάμερα για FaceTime και οπίσθια κάμερα για HD βίντεο.
Θα έχει εξαρχής την iOS 4.1 με το Game Center και θα έρχεται στα $229 για 8GB, $299 για 32GB και $399 για 64GB με τις προπαραγγελίες να αρχίζουν σήμερα και τις πωλήσεις από την επόμενη εβδομάδα.
iTunes
Oι χρήστες του iTunes έχουν κατεβάσει πάνω από 11.7 δις τραγούδια, 450 εκατομμύρια επεισόδια, 100 εκατομμύρια ταινίες, 35 εκατομμύρια βιβλία σε 160 εκατομμύρια λογαριασμούς καθιστώντας το το νούμερο 1 online κατάστημα στο κόσμο.
Σήμερα, έχουμε την νέα έκδοση iTunes 10 με καινούργιο logo και απλούστερο σχεδιασμό.
Ένας τομέας στον οποίο επικεντρώθηκαν είναι το “Discovery” και στο iTunes 10 εγκαινιάζεται η νέα υπηρεσία Ping, ένα κοινωνικό δίκτυο μουσικής με το οποίο μπορείτε να ακολουθήσετε καλλιτέχνες, να μάθετε τι ακούνε οι φίλοι σας κτλπ και είναι ενσωματωμένο στο iTunes. Αποτελεί ουσιαστικά ένα συνδυασμό Twitter και Facebook με τη δυνατότητα να ακολουθήσετε καλλιτέχνες ή άλλους φίλους σας.
Το Ping αποτελεί την πρώτη προσπάθεια της Apple στα social networks και είναι διαθέσιμο και για το iPhone και iPad μέσω της εφαρμογής iTunes Store.
Το iTunes 10 είναι διαθέσιμο δωρεάν για τους χρήστες Mac και Windows
One more thing hobby (Apple TV)
H Apple παρουσίασε το νέο Apple TV, που είναι το 1/4 του μεγέθους του προηγούμενου μοντέλου και χωράει στην παλάμη του χεριού. Παραδόξως, είναι σε χρώμα μαύρο!
Στο Apple TV θα υπάρχει η δυνατότητα μόνο ενοικίασης τανιών σε HD (όπου είναι διαθέσιμο) εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για αποθηκευτικό χώρο ενώ θα μπορείτε να κάνετε stream περιεχόμενο από τον υπολογιστή σας χωρίς να απαιτείται συγχρονισμός.
Η τιμή που θα ενοικιάζετε επεισόδια τηλεοπτικών σειρών είναι στα $.99 (από 2,99 δολάρια) και αρχικά προσφέρονται ταινίες (HD με 4,99 δολάρια) από το ABC και FOX ενώ θα μπορείτε και να κάνετε streaming χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Netflix. Επίσης, υποστηρίζονται YouTube με HD επιλογή, Flickr και MobileMe!
Χρησιμοποιώντας το AirPlay θα μπορείτε να κάνετε streaming μουσική, βίντεο και εικόνες, από τα iOS devices απευθείας στην τηλεόρασή σας μέσω του Apple TV!
Η τιμή του Apple TV θα είναι τα $99 με τις προπαραγγελίες να αρχίζουν σήμερα. Αρχικά, θα είναι διαθέσιμο σε 5 χώρες στις οποίες θα προστεθούν κι άλλες στο μέλλον. 
source:cosmo.gr

Μέσω ομογένειας θα 

ξαναβγεί στις αγορές για δανεισμό η Ελλάδα...



Την έκδοση «ομολόγων της Διασποράς» εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να επανέλθει σταδιακά στις
αγορές από τις αρχές του 2011 και, παράλληλα, να αξιοποιήσει τα κεφάλαια των ομογενών.

Όπως γράφουν ΤΑ ΝΕΑ, πρόκειται για κρατικά ομόλογα που θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε ομογενείς ανά την υφήλιο και κυρίως σε αγορές όπου βρίσκεται και η μεγαλύτερη μάζα των Ελλήνων (ΗΠΑ, Γερμανία και Αυστραλία).

Τη σχετική διαδικασία εξετάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, μελετώντας τις αντίστοιχες εκδόσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Θετική γνώμη λέγεται ότι έχει ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου.

Τα πλεονεκτήματα των «ομολόγων της Διασποράς» είναι αρκετά, καθώς, μεταξύ άλλων, εκτιμάται ότι οι Έλληνες ομογενείς θα επιλέξουν να τοποθετηθούν σε τίτλους με υψηλές αποδόσεις (επιτόκια), ενώ, παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών, θα επιτύχει και ένα είδος επαναπατρισμού κεφαλαίων.
source:newsit.gr
Τα συμπτώματα-SΟS για 
καρκίνο στις ωοθήκες...


Μην παραμελείτε συμπτώματα στην περιοχή της κοιλιάς - όπως φούσκωμα ή αίσθημα πίεσης- και μην ξεχνάτε το ετήσιο κολπικό υπερηχογράφημα στον γυναικολόγο σας. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών σώζει τις εννέα στις δέκα ασθενείς.

Ο καρκίνος των ωοθηκών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ (ΝCΙ), είναι αυτός που εμφανίζεται στη μία ή και στις δύο ωοθήκες (το ζευγάρι των γυναικείων αναπαραγωγικών αδένων, στους οποίους δημιουργούνται τα ωάρια). Οι περισσότεροι από αυτούς είναι είτε επιθηλιακά καρκινώματα (που αρχίζουν στα κύτταρα της επιφάνειας της ωοθήκης) είτε κακοήθεις όγκοι των κυττάρων (που αρχίζουν στα γεννητικά κύτταρα των ωαρίων).

«Ο επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί το συνηθέστερο αίτιο κακοήθους όγκου και πρακτικά είναι συνώνυμο με την έννοια του καρκίνου των ωοθηκών», λέει ο ογκολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι αρκετά συχνή νεοπλασία, λιγότερο όμως συχνός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του ενδομητρίου- αν και περισσότερο φονικός.

Στις γυναίκες αποτελείσύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- την τέταρτη συχνότερη αιτία θνητότητας από καρκίνο (μετά τους καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα), ενώ είναι συχνότερος στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου και σπανιότερος στη Νοτιοανατολική Ασία.

Τα σημάδια
Ο καρκίνος των ωοθηκών σε αρχικό στάδιο μπορεί να μην προκαλεί εμφανή συμπτώματα. «Στο 75% των περιπτώσεων, όταν υπάρχει συμπτωματολογία, έχουν γίνει ήδη μεταστατικές εστίες στην κοιλιά», λέει ο κ. Δημόπουλος. «Η αρχόμενη νόσος εμφανίζεται ως διόγκωση στην πύελο (στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς), η οποία ψηλαφάται στην κλινική εξέταση ή διαπιστώνεται σε τυχαίο υπερηχογράφημα. Στην προχωρημένη νόσο, το νεόπλασμα έχει συνήθως μεγάλο μέγεθος, μπορεί να προκαλεί διάταση της κοιλιάς λόγω συλλογής υγρού στην περιτοναϊκή κοιλότητα (ασκίτης), διαταραχές στις κενώσεις (δυσκοιλιότητα) ή στην ούρηση (συχνοουρία) και ανορεξία».

Εντούτοις, οι επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο αναφέρουν ότι ο καρκίνος των ωοθηκών έχει γίνει γνωστός ως «σιωπηλός δολοφόνος», γιατί συνήθως δεν διαγιγνώσκεται έως ότου έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του οργανισμού. «Νέα δεδομένα», τονίζουν, «δείχνουν ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν συμπτώματα ακόμα και στα πρώιμα στάδια της νόσου και η ενημέρωση και επαγρύπνηση για τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οδηγήσει σε πιο έγκαιρη διάγνωση».

Η έγκαιρη διάγνωση είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς- σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για τον Καρκίνο (ΑCS)- οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου έχουν πενταετή επιβίωση σχεδόν κατά 93%. Μόνο, όμως, στο 20% των περιπτώσεων καρκίνου των ωοθηκών σήμερα γίνεται έγκαιρη διάγνωση. Εάν έχετε, λοιπόν, οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας.

Εάν εντοπισθεί κάποια κύστη, ο διακολπικός υπέρηχος σε συνδυασμό με το Ντόπλερ- όπως συνιστά το Εθνικό Ινστιτούτο Κρακίνου των ΗΠΑ- βοηθά στη διερεύνηση της πυελικής μάζας- κύστης σε συνδυασμό με τα επίπεδα του καρκινικού δείκτη Ca125. Οι εξετάσεις αυτές έχουν ειδικότητα κατά 99% στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών και θέτουν την πρώτη υποψία για καρκίνο. Ακολουθούν πιο ειδικές απεικονιστικές μέθοδοι (αξονική- μαγνητική τομογραφία) πριν από το χειρουργείο ή τη λαπαροσκόπηση.

Οι σύγχρονες θεραπείες Η αρχική θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών είναι χειρουργική. Η χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο γυναικολόγο στη γυναικολογική ογκολογία. Η έκτασή της εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Συνήθως γίνεται αφαίρεση της μήτρας, των σαλπίγγων, των ωοθηκών, του επιπλόου (της μεμβράνης του περιτοναίου της κοιλιάς), καθώς και κάθε ύποπτης εστίας στην κοιλιά, όπως και των διογκωμένων λεμφαδένων.

«Εχει αποδειχτεί ότι όσο πιο ριζική είναι η αρχική χειρουργική επέμβαση και όσο λιγότερη νόσος παραμένει μετά την ολοκλήρωσή της, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιβίωση της ασθενούς», τονίζει ο κ. Δημόπουλος.

«Μετά τη χειρουργική αποκατάσταση, τη σταδιοποίηση και την ιστολογική τυποποίηση του όγκου, συνήθως χρειάζεται να χορηγούμε χημειοθεραπεία. Ο πλέον αποτελεσματικός συνδυασμός είναι η χορήγηση πακλιταξέλης με καρβοπλατίνη για χρονική περίοδο τεσσάρων έως έξι μηνών».

Το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, με κυριότερο το στάδιο της νόσου.

Η πενταετής επιβίωση σε αρχικό στάδιο είναι πάνω από 70% (φθάνει το 93%, κατά την ΑCS), ενώ σε προχωρημένο στάδιο είναι γύρω στο 30%.

«Συνήθως, επιβίωση χωρίς υποτροπή της νόσου για περίοδο άνω των πέντε ετών σημαίνει και ίαση», εξηγεί ο κ. Δημόπουλος.

«Η πρόγνωση του καρκίνου των ωοθηκών φαίνεται να βελτιώνεται κατά την τελευταία δεκαετία, λόγω καλύτερης χειρουργικής αντιμετώπισης και πιο αποτελεσματικής χημειοθεραπείας».

Πρόσφατα δεδομένα στο φετινό Αμερικανικό Ογκολογικό Συνέδριο έδειξαν ότι ενδεχομένως η προσθήκη του μονοκλωνικού αντισώματος μπεβασισουμάβης στη χημειοθεραπεία να βελτιώνει περισσότερο την επιβίωση των ασθενών που διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Οπως αναφέρουν οι ειδικοί του ΝCΙ, οι ερευνητές δοκιμάζουν νέα φάρμακα και νέες θεραπείες για τον καρκίνο των ωοθηκών.

Μελετούν βιολογικές θεραπείες, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του καρκίνου και την εξάπλωσή του και μπορούν να δεσμεύουν τα καρκινικά κύτταρα.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Δυστυχώς, δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου των ωοθηκών. «Στον ετήσιo γυναικολογικό τους έλεγχο, οι γυναίκες θα πρέπει να περιλαμβάνουν και το διακολπικό υπερηχογράφημα» συμβουλεύει ο αναπληρωτής καθηγητής Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κ. Βασίλης Κοντόπουλος. «Η εξέταση αυτή σώζει ζωές».

Η συστηματική (ανά εξάμηνο) εξέταση με υπερηχογράφημα και εξέταση δείκτη Ca125 σε γυναίκες με κληρονομική επιβάρυνση θεωρείται χρήσιμη. Οι γυναίκες που έχουν πολύ υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών- ιδίως εάν οι συγγενείς τους παρουσίασαν τη νόσο σε νεαρή ηλικίαμπορεί να σκεφθούν να κάνουν γενετικό τεστ για να διαπιστώσουν εάν φέρουν τις μεταλλάξεις των υπεύθυνων γονιδίων. Εχουν, επίσης, την επιλογή της λεγόμενης προφυλακτικής ωοθηκεκτομής.

Οι μελέτες δείχνουν- σύμφωνα με τους επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο- ότι η επέμβαση αυτή μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών κατά 95% (και μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού έως 50%, εάν οι ωοθήκες έχουν αφαιρεθεί πριν από την εμμηνόπαυση). Ο κίνδυνος δεν εξαλείφεται εντελώς, γιατί ο καρκίνος των ωοθηκών αναπτύσσεται συνήθως στο λεπτό τοίχωμα της κοιλιακής κοιλότητας που καλύπτει τις ωοθήκες και έτσι οι γυναίκες που έχουν αφαιρέσει τις ωοθήκες τους μπορεί ακόμα να εμφανίσουν έναν παρόμοιο τύπο καρκίνου (πρωτογενή καρκίνο περιτοναίου).

Οι γυναίκες που θα επιλέξουν την προφυλακτική ωοθηκεκτομή όμως, θα πρέπει να υποστούν τις δυσάρεστες συνέπειες μιας πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Οι παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών είναι:

* Η καθυστερημένη εμμηνόπαυση

* Η στειρότητα

* Η ενδομητρίωση

* Η ορμονοθεραπεία υποκατάστασης (οιστρογόνα χωρίς προγεστερόνη, επί 10 ή περισσότερα χρόνια)

* Ηλικία άνω των 55 ετών

* Η παχυσαρκία (συνδέεται μάλιστα με τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου των ωοθηκών)

* Ηδη διαγνωσμένος καρκίνος μαστού, μήτρας, παχέος εντέρου ή ορθού

* Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών (μητέρα, αδελφή ή κόρη με τη νόσο), αλλά και καρκίνου μαστού, μήτρας, παχέος εντέρου ή ορθού

«Στο 5%- 10% των περιπτώσεων, ο καρκίνος είναι κληρονομικής αιτιολογίας», εξηγεί ο κ. Δημόπουλος. «Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις κληρονομικού καρκίνου των ωοθηκών αποδίδονται σε μεταλλάξεις των ογκογονιδίων ΒRCΑ1 και ΒRCΑ2. Γυναίκες με μετάλλαξη σε ένα από αυτά τα γονίδια έχουν διά βίου κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου ωοθηκών έως και 60%». Ερευνητές, σύμφωνα με το ΝCΙ, μελέτησαν εάν ορισμένα φάρμακα γονιμότητας ή η χρήση ταλκ αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών, αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε σαφώς.

Παράγοντες που συνδυάζονται με ελαττωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ωοθηκών είναι:

* Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών για περίοδο τουλάχιστον 5 ετών (μειώνει τον κίνδυνο κατά 50%, σύμφωνα με την ΑCS).

* Η τεκνοποίηση (τουλάχιστον ενός παιδιού)

* Ο θηλασμός

* Η απολίνωση των σαλπίγγων. source:tanea.gr
top