Νέο μουσικό κοινωνικό δίκτυο 

από την Apple – αντίπαλος 

του iTunes από τη Sony...

Σε λειτουργία έθεσε η Apple το νέο μουσικό κοινωνικό δίκτυο, Ping, το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν δίκτυα φίλων και επαγγελματιών μουσικών.
Όπως αναφέρει το BBC, αναλυτές θεωρούν ότι η πρωτοβουλία της αμερικανικής εταιρίας αποτελεί πρόκληση κυρίως, για τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το MySpace που ήδη εστιάζουν στη μουσική. Όπως δήλωσε στο Σαν Φρανσίσκο ο επικεφαλής της Apple, Στιβ Τζομπς, το νέο δίκτυο "θα αφορά μόνο τη μουσική. Πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα θα γίνει πραγματικά δημοφιλές, καθώς 160 εκατ. άνθρωποι μπορούν να το ενεργοποιήσουν σήμερα κιόλας".
Το Ping θα είναι διαθέσιμο μέσω του λογισμικού iTunes 10, είτε σε υπολογιστές Mac είτε σε H/Υ, καθώς επίσης μέσω της εφαρμογής iTunes στις φορητές συσκευές iPod Touch και στα "έξυπνα" κινητά iPhone.
Με ενδιαφέρον αναμένεται να δούμε τι είδους ανταγωνισμό θα δημιουργήσει το Ping σε σχέση με το Facebook, με δεδομένο ότι το iTunes αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα για "κατέβασμα" τραγουδιών επί πληρωμή από το Διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον Τζομπς, από τότε που δημιουργήθηκε το iTunes, οι ανά τον κόσμο χρήστες έχουν κατεβάσει περίπου 12 δισεκατομμύρια μουσικά κομμάτια.
Παράλληλα, η εταιρία παρουσίασε αναβαθμισμένη έκδοση του Apple TV, που συνδέεται σε μια τηλεοπτική συσκευή και επιτρέπει στον χρήστη να "κατεβάζει" από το iTunes και να βλέπει κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Το προϊόν είχε παρουσιαστεί το 2007, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε γνωρίσει επιτυχία.
Η νέα, πιο φιλόδοξη έκδοση, θα επιτρέπει στους χρήστες να νοικιάζουν ταινίες υψηλής ανάλυσης, καθώς επίσης να έχουν πρόσβαση μέσω της τηλεόρασής τους σε online υπηρεσίες, όπως το YouTube και το Flickr. Η συσκευή της Apple (που αρχικά θα διατίθεται σε επτά χώρες) θα επιτρέπει ακόμα στον χρήστη να στέλνει για παρακολούθηση στην τηλεόρασή του, βίντεο που έχει τραβήξει με μια φορητή συσκευή, όπως π.χ. το iPad.

Την ίδια ώρα, η Sony ανακοίνωσε στο Βερολίνο ότι εγκαινιάζει μια νέα υπηρεσία ανταγωνιστική προς το iTunes,
που θα επιτρέπει το "κατέβασμα" μουσικής και βίντεο. Η υπηρεσία θα βασίζεται στο "υπολογιστικό νέφος" (cloud computing) και θα είναι διαθέσιμη μέσω των άλλων συσκευών της ιαπωνικής εταιρίας, όπως των Playstation 3, των τηλεοράσεων Bravia, των Blu-ray players της και των προσωπικών υπολογιστών της. Σε πρώτη φάση η υπηρεσία θα προσφέρει ταινίες και μέχρι το τέλος του 2010 θα προστεθεί και η μουσική, παρέχοντας στους χρήστες πρόσβαση σε εκατομμύρια τραγούδια, μέσω της υπηρεσίας Music Unlimited.source:tvxs.gr
top