Τη δημιουργία ενιαίου

φορέα ελληνικών εξαγωγών ζητεί το ΕΒΕΑ...


Tηn ανασύσταση του ουσιαστικά καταργημένου κλάδου των Εμπορικών Ακολούθων, ζητεί, μεταξύ άλλων, το ΕΒΕΑ
Tηn ανασύσταση του ουσιαστικά καταργημένου κλάδου των Εμπορικών Ακολούθων, ζητεί, μεταξύ άλλων, το ΕΒΕΑ 
Αθήνα
Προτάσεις για την αναδιάρθρωση των φορέων προώθησης των ελληνικών εξαγωγών, με σκοπό να γίνει αποτελεσματικότερη η λειτουργία τους, κατέθεσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) στην υπουργό Οικονομίας, κ. Λ.Κατσέλη και στον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπ.Κουβέλη.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κ.Μίχαλος, στα υπουργεία Οικονομίας και Εξωτερικών, εμπεριέχονται προτάσεις για τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα  ελληνικών εξαγωγών, ο οποίος θα συνενώσει όλους τους σήμερα ανεξάρτητα λειτουργούντες κρατικούς φορείς (ΟΠΕ, Invest in Greece κ.λπ.) και θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τη χάραξη και υλοποίηση της εξαγωγικής στρατηγικής της χώρας.

Ακόμη, ζητείται η ανασύσταση του ουσιαστικά καταργημένου κλάδου των Εμπορικών Ακολούθων (Οικονομικοί και Εμπορικοί Υπάλληλοι), οι οποίοι θα ενταχθούν στον ενιαίο φορέα και θα αναλάβουν την υποβοήθηση των ελληνικών επιχειρήσεων στις ξένες αγορές.

Αναλυτικά, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών προτείνει για την αναδιάρθρωση των ελληνικών εξαγωγών τα εξής :

- Τη δημιουργία ενός ενιαίου, κεντρικού φορέα συντονισμού των ελληνικών εξαγωγών, ο οποίος θα συνενώσει τις σημερινές χωριστές εξαγωγικές υπηρεσίες και φορείς (ΟΕΥ, ΟΠΕ, Invest in Greece κ.λπ.), και θα εκπροσωπείται αυτοτελώς στις έδρες των διπλωματικών μας αρχών στο εξωτερικό.

Ο φορέας αυτός θα διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν τα σχετικά με τις εξαγωγές Υπουργεία (ΥΠΕΞ, Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης) και οι εμπλεκόμενοι με τις εξαγωγές φορείς του ιδιωτικού τομέα (Επιμελητήρια, Σύνδεσμοι Βιομηχάνων, Εξαγωγέων). Ο φορέας θα χαράσσει αυτοτελώς την εξαγωγική πολιτική της χώρας και θα υλοποιεί τις δράσεις εφαρμογής της.

- Την επανασύσταση του κλάδου των ΟΕΥ ως υπαλλήλων του φορέα πλέον, ενώ στον κλάδο τους θα μπορούν να ενταχθούν και οι σήμερα εργαζόμενοι στους φορείς προώθησης των εξαγωγών (ΟΠΕ, Invest in Greece), με σκοπό την αύξηση του δυναμικού στελέχωσης των Εμπορικών Γραφείων του εξωτερικού.

Η επιμόρφωση των ΟΕΥ προτείνεται να γίνεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, τόσο κατά την ένταξη τους στον κλάδο , όσο και κατά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να επιτυγχάνεται η διαρκής κατάρτιση τους. Επισημαίνεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του έργου των ΟΕΥ στο εξωτερικό είναι η αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής την οποία διαθέτουν αυτοί για την ενημέρωση των επιχειρήσεων.

Επίσης, με σκοπό τη μείωση του κόστους λειτουργίας των Εμπορικών Γραφείων προτείνεται η αυξημένη στελέχωση τους με τοπικό προσωπικό, πρακτική η οποία ακολουθείται από τις περισσότερες μεγάλες εξαγωγικές χώρες.

Όσον αφορά στην κάλυψη του κόστους λειτουργίας του νέου φορέα, προτείνεται αυτή να προέρχεται από τρεις πηγές:

α) από τα κονδύλια τα οποία δίδει σήμερα ο κρατικός προϋπολογισμός  για τη λειτουργία των επιμέρους φορέων και των υπαλλήλων τους (τα οποία πιθανώς θα μπορούν και να μειωθούν λόγω της άρσης των σημερινών αλληλοεπικαλύψεων),

β) από συνεισφορές των φορέων που θα συμμετέχουν στο ΔΣ και

γ) από ανταποδοτικές υπηρεσίες που θα προσφέρει αυτός προς τους εξαγωγείς.
source:in.gr
top