Με συνήγορo οι στρατιωτικοί 

στο πειθαρχικό όργανο για «χακί» παραπτώματα...


Ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος 
Αθήνα
Με τον δικηγόρο τους θα μπορούν από εδώ και στο εξής να παρίστανται ενώπιο του αρμόδιου οργάνου οι στρατιωτικοί που ελέγχονται πειθαρχικά, βάσει του πολυνομοσχεδίου που προωθεί προς ψήφιση το υπουργείο Άμυνας και φέρνει ριζικές αλλαγές στο στράτευμα.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», με τον δικηγόρο τους μπορούν επίσης να παραστούν οι στρατιωτικοί για να αντικρούσουν τυχόν απόφαση αποστρατείας τους από το Συμβούλιο Κρίσεων.

Πρόκειται για διατάξεις που καθιερώνουν ή ενισχύουν, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, το αίσθημα δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη σχετική νομολογία και τις υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη προβλέπονται για πρώτη φορά:

-Πλήρως και ειδικώς αιτιολογημένες διοικητικές αποφάσεις για τις κρίσεις που πλέον έχουν τις εξής κατηγορίες: προακτέοι κατ΄ απόλυτο εκλογή, προακτέοι κατ΄ εκλογή, προακτέοι επ΄ ανδραγαθία, διατηρητέοι, διατηρητέοι στον αυτό βαθμό, ευδοκίμως τερματίσαντες την υπηρεσία τους και αποστρατευτέοι.

-Καταγραφή στο σχετικό πρακτικό επωνύμως των απόψεων της μειοψηφίας καθώς και περίληψή τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν εγγράφως ή προσωπικά στο αρμόδιο όργανο κρίσεως κατοχυρώνοντας έτσι την αρχή της «προηγούμενης ακρόασης» του Συντάγματος. Διαγράφονται ύστερα από κάποια χρόνια από τον φάκελο πειθαρχικά παραπτώματα ελάσσονος σημασίας.

Οι αποστρατευόμενοι- εκτός από την έκφραση αντίρρησης παρουσία συνηγόρου- μπορούν να προσφύγουν και ενώπιον του υπουργού Άμυνας. Προσφυγή κατά διοικητικής απόφασης προβλέπεται και για τις μεταθέσεις για τις οποίες θεσπίζεται ειδικό συμβούλιο και αντικειμενικά κριτήρια.

Σημαντικές είναι οι αλλαγές και όσον αφορά τους κανόνες πειθαρχικού δικαίου των στρατιωτικών με ενσωμάτωση της σχετικής ελληνικής και ευρωπαϊκής νομολογίας: Έτσι και εδώ εισάγεται η αρχή της «προηγούμενης ακρόασης» με υποχρεωτική κλήση του κρινόμενου, καθιερώνεται η αυτοπρόσωπη εμφάνιση αλλά και (άρθρο 47) η παράσταση συνηγόρου, η λήψη αντιγράφου του φακέλου, η πρόταση μαρτύρων υπεράσπισης, η αίτηση εξαίρεσης μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου κ.ά.
source:in.gr
top