Κινέζικο μυστήριο 

με Σιόπα...

Πρωταγωνιστής στην υπόθεση του τραπεζίτη που αναστάτωσε το Πεκίνο

 Γιώργος Φιντικάκης


▅ Ο Τομάζο ΠάντοαΣιόπα  με τον  Ξιαοχουάν στη  φωτογραφία που η  Κεντρική Τράπεζα  της Κίνας ανάρτησε  στην ιστοσελίδα της  για να πείσει ότι δεν  ισχύουν τα περί  φυγής του κινέζου  τραπεζίτη
Ενα θρίλερ με ελληνικό ενδιαφέρον εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από την τύχη του αφεντικού της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Ζου Ξιαοχουάν, που φέρεται να διέφυγε στις ΗΠΑ για να αποφύγει την τιμωρία της κυβέρνησης του Πεκίνου καθώς θεωρείται υπεύθυνος για απώλειες που υπέστη η τράπεζα, ύψους 430 δισ. δολαρίων.
Το θρίλερ έχει και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς η τράπεζα της Κίνας προς απόδειξη ότι δεν ισχύουν τα περί φυγής, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της φωτογραφία του κ. Ξιαοχουάν από συνάντηση που είχε τη Δευτέρα στο γραφείο του στο Πεκίνο με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας και εσχάτως οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Τομάζο Πάντοα-Σιόπα.

Το θέμα πυροδότησε δημοσίευμα της εφημερίδας του Χονγκ Κονγκ, «Μινγκ Πάο» στις 28 Αυγούστου που έκανε λόγο για επικείμενη τιμωρία των υπευθύνων της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας έπειτα από απώλειες σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων που προέκυψαν από την επένδυση μέρους των αποθεμάτων της στις αμερικανικές στεγαστικές τράπεζες Φάνι Μέι και Φρέντι Μακ, οι οποίες και κατέρρευσαν το 2008.

Η φωτογραφία με τον Σιόπα
Η είδηση ότι διέφυγε στο εξωτερικό ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, του ιδρύματος που διαχειρίζεται τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο και που αποτελεί τον μεγαλύτερο πιστωτή των ΗΠΑ, πήρε αμέσως έκταση σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης, μπλογκ και όχι μόνο. Την είδηση «τσίμπησε» και αναδημοσίευσε στην ιστοσελίδα του ένα από πιο έγκυρα ινστιτούτα διεθνούς διπλωματίας, το αμερικανικό Στράτφορ, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο θόρυβο. Μπροστά στις διαστάσεις που άρχισε να παίρνει το θέμα, και πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη, παρενέβη η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διαψεύδοντας την πληροφορία και για να πείσει ότι δεν ισχύουν τα περί φυγής, ανάρτησε στην ιστοσελίδα της φωτογραφία του κ. Ξιαοχουάν μαζί με τον κ. Τομάζο Πάντοα-Σιόπα, οι οποίοι φέρεται να συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο γραφείο του πρώτου στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει στο χθεσινό της φύλλο η ιταλική «Κοριέρε ντελα Σέρα», ο πρώην υπ. Οικονομίας της Ιταλίας κ. Σιόπα συναντήθηκε με τον κ. Ξιαοχουάν με την ιδιότητά του ως προέδρου του Δ.Σ. του ιδρύματος της Επιτροπής Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΙΑSC), στο πλαίσιο αποστολής του στην Απω Ανατολή (Ιαπωνία, Κίνα και Ν. Κορέα). Κάνοντας μάλιστα μια εξαίρεση στη σιωπή που τηρεί παραδοσιακά το ίδρυμα ΙΑSC για θέματα που το αφορούν- όπως σημειώνει ο ιταλός συντάκτης- δημοσίευσε χθες στην ιστοσελίδα του φωτογραφία από τη συνάντηση Ξιαοχουάν- Σιόπα. «Δεν μιλήσαμε για θέματα νομισματικής πολιτικής»- φέρεται να δήλωσε ο κ. Σιόπα- «ενώ δεν μου δόθηκε η εντύπωση πως συνέβαινε κάτι το ασυνήθιστο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Εξαφανίστηκε η είδηση
Αν και οι δηλώσεις αυτές σήμαναν λήξη του συναγερμού, σύμφωνα με αρκετά ξένα μέσα ενημέρωσης η κυβέρνηση του Πεκίνου φρόντισε να μπλοκάρει τις λέξεις «Ζου Ξιαοχουάν» σε όλες τις μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο. Την Τρίτη μάλιστα όταν ο χρήστης του Διαδικτύου έκανε κλικ στους τίτλους των μπλογκ που μέχρι μια ημέρα πριν ήταν γεμάτα από ειδήσεις για τη φυγή Ξιαοχουάν στις ΗΠΑ, αντίκρυζε λευκές σελίδες ή παντελώς άσχετες με το θέμα.

Η είδηση πάντως δεν επηρέασε τα διεθνή χρηματιστήρια, ίσως γιατί όπως φάνηκε ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διασταυρωθεί. Αλλά αν αυτό συνέβαινε, οι επιπτώσεις θα ήταν καταλυτικές, δεδομένου ότι η έκθεση σε δολάρια της Κίνας πλησιάζει πλέον τα 2 τρισεκατομμύρια και αυξάνεται μήνα με τον μήνα. Παράλληλα, η τράπεζα της οποίας ηγείται ο Ξιαοχουάν παρεμβαίνει συχνά πλέον στις αγορές. Μόνο έτσι, αγοράζοντας δηλαδή συνεχώς δολάρια και πουλώντας γουάν, το Πεκίνο μπορεί να βάλει φρένο στις κινεζικές εξαγωγές.

Μεγαλώνει το μυστήριο
Ακόμη μεγαλύτερο μυστήριο προσδίδει το γεγονός ότι έπειτα από τον θόρυβο που προκλήθηκε, στις 30 Αυγούστου η εφημερίδα «Μινγκ Πάο» του Χονγκ Κονγκ αρνήθηκε πως η ίδια δημοσίευσε την είδηση της φυγής Ξιαοχουάν στις ΗΠΑ. Και υποστήριξε πως κάποιοι χρησιμοποίησαν το όνομά της.
ΠΑΝΤΟΑ-ΣΙΟΠΑ
«Δεν μου δόθηκε η εντύπωση πως συνέβαινε κάτι το ασυνήθιστο», δήλωσε για τη συνάντησή του με τον Ξιαοχουάν
source:tanea.gr
top