Ο ύπνος κάτω από 

6 ώρες σκοτώνει τους άνδρες...


Ο ύπνος κάτω από 6 ώρες σκοτώνει τους άνδρες
Οι άνδρες με χρόνια αϋπνία που κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα ήταν στατιστικά τέσσερις φορές πιθανότερο να πεθάνουν στα 14 χρόνια που διήρκεσε μια νέα αμερικανική μελέτη για τον ύπνο.
Η έρευνα βέβαια δεν αρκεί για να διευκρινίσει αν ο κίνδυνος αυξάνεται από την ίδια την αϋπνία, ή αν υπάρχει κάποιος άλλος, άγνωστος ως σήμερα παράγοντας που προκαλεί τόσο την αϋπνία όσο και τον αυξημένο κίνδυνο. Ασαφέςπαραμένει επίσης γιατί το φαινόμενο δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην αμερικανική επιθεώρηση Sleep.
Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Πολιτειακό Κολέγιο Ιατρικής της Πενσιλβάνια εξέτασαν 1.000 γυναίκες και 741 άνδρες με μέση ηλικία γύρω στα 50 χρόνια. Οι εθελοντές παρέθεσαν ένα λεπτομερές ιστορικό των συνηθειών ύπνου, εξετάστηκαν από γιατρό και κοιμήθηκαν ένα βράδυ στο εργαστήριο.
Στα 14 χρόνια που ακολούθησαν πέθανε το 14% των εθελοντών. Μεταξύ των ανδρών χωρίς αϋπνία που κοιμούνταν πάνω από έξι ώρες την ημέρα, ο ρυθμός θνησιμότητας ήταν 9,1%.Για τους άνδρες με αϋπνία που κοιμούνταν για λιγότερο από ένα εξάωρο, το αντίστοιχο ποσοστό εκτινάχθηκε στο 51,1%.
Προηγούμενες έρευνες στο θέμα είχαν δείξει ότι η αϋπνία και η μικρή διάρκεια ύπνου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης και διαβήτη τύπου ΙΙ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές πάντως,  στα άτομα με αυτές τις παθήσεις ή με άλλου είδους εξασθένιση της υγείας, η αϋπνία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επείγον πρόβλημα.
source:madata.gr
top