Ξεπούλημα ως αντιστάθμισμα

των εκπτώσεων...

Σοφία Κατσαρέλη
Πτώση κατά 25% παρουσίασε η κίνηση στην αγορά την περίοδο των εκπτώσεων σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα οι καταστηματάρχες να προχωρούν σε προσφορές στα προϊόντα τους, από την 1η Σεπτεμβρίου, επόμενη μέρα της “επίσημης” λήξης των εκπτώσεων. Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές της χώρας, η πτώση των πωλήσεων άγγιξε μέχρι και το 65%.


Σχολιάζοντας την εικόνα της αγοράς, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, δήλωσε πως η πτώση του τζίρου ήταν μεγαλύτερη του 25% στο σύνολο της αγοράς, τη στιγμή που πέρυσι διαμορφώθηκε γύρω στο 22% - 24%.

Η καλύτερη κίνηση το πρώτο το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων, δε στάθηκε αρκετό για να προσέλθει κόσμος στα καταστήματα, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, ο οποίος υπογράμμισε πως φέτος η πτώση σε αυτό το διάστημα ήταν 10% - 12%, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα η πτώση έφτανε στο 14% - 15%.
Απαισιόδοξος για την πορεία της αγοράς εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γ. Κασιμάτης, καθώς όπως επισήμανε, τα μηνύματα από το πως κινήθηκε το εμπόριο στις εκπτώσεις δείχνει πτώση του τζίρου ακόμα και κατά 50%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των εμπορικών συλλόγων της χώρας, όπως προκύπτει από τον απολογισμό της εκπτωτικής περιόδου, στα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης η πτώση κυμάνθηκε, ανάλογα με τον κλάδο και το μέγεθος της επιχείρησης, μεταξύ 10% - 30%, στη Χαλκίδα 17% -20%, στην Καβάλα και την Πτολεμαΐδα γύρω στο 10%, στη Βέροια, τη Φλώρινα και την Ξάνθη μέχρι το 30%, στην Έδεσσα και την Κοζάνη στο 40% και στην Καστοριά στο 45%.
Μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η αγορά των Σερρών, καθώς σύμφωνα με τον εμπορικό σύλλογο της περιοχής η μείωση διαμορφώθηκε στο 25%- 65%.source:cosmo.gr
top