Κοντό ποτήρι = περισσότερο 

αλκοόλ...


Μια κοινή οπτική απάτη μας μπερδεύει

Μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ- ακόμα και διπλάσια-καταναλώνουν όσοι επιλέγουν να απολαύσουν το ποτό τους, κρασί ή μπίρα, σε χαμηλό ποτήρι σε σχέση με όσους πίνουν σε ψηλό, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Μια κοινή οπτική απάτη παρασύρει τον άνθρωπο, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές υπό τον καθηγητή πειραματικής ψυχολογίας Τσαρλς Σπενς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το μάτι και ο εγκέφαλος τείνουν να υπερεκτιμούν τις κάθετες αποστάσεις και να υποεκτιμούν τις οριζόντιες, με συνέπεια οι άνθρωποι να βάζουν συστηματικά μεγαλύτερες μερίδες αλκοόλ στα χαμηλά πλατιά ποτήρια και μικρότερες στα ψηλά λεπτά ποτήρια.

Στην παγίδα αυτή φαίνεται πως δεν πέφτουν μόνο οι «ερασιτέχνες» που το βράδυ πίνουν ένα-δύο ποτηράκια στο σπίτι τους μετά τη δουλειά, αλλά και οι επαγγελματίες μπάρμαν και σερβιτόροι που υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο βάζουν 26% παραπάνω αλκοόλ στα χαμηλά ποτήρια σε σχέση με τα ψηλά.

Ωστόσο είναι οι «ερασιτέχνες» πότες που αντιμετωπίζουν σαφώς μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς διαπιστώθηκε πως μπορούν χωρίς να το συνειδητοποιήσουν, να πιουν 80% περισσότερο αλκοόλ σε ένα κοντό ποτήρι σε σχέση με ένα ψηλό, ακόμα και στην περίπτωση που τα δύο ποτήρια, όταν είναι γεμάτα, περιέχουν ακριβώς τον ίδιο όγκο αλκοόλ.
source:newsbeast.gr
top