Πελέκη: "Δεν ήταν σκάνδαλο 

η υπόθεση Βατοπεδίου"

Ιωάννα Μαμάη
"Δεν ήταν σκάνδαλο η υπόθεση Βατοπεδίου", υποστηρίζει η σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη, Κατερίνα Πελέκη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Real News. Παράλληλα, τόνισε πως ο πρώην υπουργός εκτιμά τον Κώστα Καραμανλή ενώ αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που είχε η εμπλοκή του ονόματος του άνδρα της στην υπόθεση Βατοπεδίου.


"Η υπόθεση Βατοπεδίου δεν ήταν σκάνδαλο. Για να θυμηθούμε και λίγο το Γέρο της Δημοκρατίας, Γεώργιο Παπανδρέου: "Σκάνδαλο είναι η εκτροπή δημόσιων ανδρών στο δημόσιο βίο".  Τέτοια εκτροπή δε σημειώθηκε από κανέναν άνδρα στην υπόθεση Βατοπεδίου. Στα πλαίσια του Συντάγματος αποφασίστηκε μια μείζονος σημασίας κυβερνητική πολιτική επωφελής για τους ακριτικούς νομούς Ξάνθης και Ροδόπης.

Είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται η κυβερνητική αυτή πολιτική εκτροπή στο δημόσιο βίο και άρα σκάνδαλο; Εκτός αυτού δεν έχει μέχρι σήμερα αποδειχτεί από πουθενά ότι ζημιώθηκε το δημόσιο. Σκανδαλοποιήθηκε από λαθεμένους πολιτικούς χειρισμούς της τότε κυβέρνησης και την πολιτική ατολμία να λεχθούν πράγματα με το όνομά τους από την αρχή. Να λεχθεί δηλαδή ότι ήταν μια κυβερνητική απόφαση σε συνέχεια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ η οποία υλοποιήθηκε κεντρικά και για την οποία η κυβέρνηση θα κριθεί πολιτικά.   

Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί στον κόσμο ότι υπογράφονται αποφάσεις από υπουργούς -απολύτως νόμιμες και σωστές κατά τη γνώμη μου- και όταν το θέμα έρχεται στη δημοσιότητα να λες δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα. Δεν αφήνεις ένα τέτοιο θέμα να σέρνεται σχεδόν ένα χρόνο για να οδηγηθείς από τα πράγματα σε πολιτικό αδιέξοδο εκ των υστέρων
".

Η ίδια προσέθεσε πως ο κ. Καραμανλής για την υπόθεση Βατοπεδίου έπρεπε να είχε πει πως ήταν μια πολιτική απόφαση στα "πλαίσια εξουσιοδότησης που είχε από τον ελληνικό λαό και της ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε".

Όσον αφορά αν ο σύζυγός της γνώριζε αυτά που θα κατέθετε στην Εξεταστική, η κ. Πελέκη απάντησε πως δεν είχε μιλήσει σε κανέναν για τα όσα θα έλεγε στην Επιτροπή ενώ τόνισε πως ο κ. Βουλγαράκης εξεπλάγη καθώς δεν ανέμενε ότι εκείνη θα μιλούσε με αυτόν τον τρόπο αφού "ξέρει ότι ως χαρακτήρας είμαι πολύ υπομονετική και σπανίως ξεφεύγω από τα όρια".

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τις επιπτώσεις της υπόθεσης στην προσωπική της ζωή, η κ. Πελέκη απάντησε: "Επαγγελματικά ανεπανόρθωτα. Προσωπικά, έπληξε την οικογένειά μου με τρόπο που πραγματικά δεν εύχομαι σε κανέναν να βιώσει. Ο σύζυγός μου έχασε τη μητέρα του, που κυριολεκτικά έσκασε από τη στεναχώρια της. Σχεδόν διαλυθήκαμε ως οικογένεια, υπερβήκαμε τους εαυτούς μας για να σταθούμε όρθιοι, να στηρίξουμε τα παιδιά μας και να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ασυγκράτητη θύελλα".
"Δεν κατήγγειλα τον Καραμανλή"

Η σύζυγος του κ. Βουλγαράκη υπογράμμισε πως δεν κατήγγειλε τον πρώην πρωθυπουργό αλλά ότι ισχυρίστηκε πως έπρεπε να στηρίξει τους υπουργούς του.

"Δεν τον κατήγγειλα. Κατά τη γνώμη μου όμως όταν αναλαμβάνω την ευθύνη για κάτι το φτάνω στο τέλος. Στηρίζω τους υπουργούς μου, οι οποίοι εξέδωσαν υπουργικές αποφάσεις και αν κάτι πρέπει να διορθωθεί, το διορθώνω.

Η ανάληψη μιας ευθύνης δεν μπορεί να είναι μόνο λεκτική. Χρειάζεται υποστήριξη. Το Βατοπέδι δεν ήταν απόφαση των γνωμοδοτικών συμβουλίων, των νομικών συμβούλων, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών της ΚΕΔ ή δική μου
", είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τον αν ο κ. Βουλγαράκης ήταν άμοιρος ευθυνών εκείνη απάντησε πως ο άνδρας της εκτιμά πολύ τον Κώστα Καραμανλή.

"Ευθύνη μπορεί να αναζητηθεί για κάποιον μόνο αν είναι καθ' ύλην αρμόδιος. Ο σύζυγός μου δεν είχε καμία αρμοδιότητα δεν γνώριζε το θέμα και δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή. Βόλευε όμως πολύ και πολλούς να εμφανιστεί τότε ως εμπλεκόμενος και να θεωρηθεί Βατοπεδινός. Ούτε ο κ. Ρουσόπουλος ήταν αρμόδιος για αυτές τις ανταλλαγές. Βεβαίως, ως υπεύθυνος Τύπου τότε και ως υπουργός Επικράτειας, θεωρώ πως έπρεπε να συμβάλει στον καλύτερο χειρισμό του ζητήματος, επικοινωνιακά και ουσιαστικά. Αυτό όμως είναι πολιτική αξιολόγηση και όχι ποινική εμπλοκή", κατέληξε η Κ. Πελέκη.source:cosmo.gr

Νέο κόμμα προβλέπουν

οι Έλληνες πολίτες...

Ιωάννα Μαμάη
Την πλάτη του στο υπάρχον πολιτικό σύστημα έχουν γυρίσει ένας στους τέσσερις Έλληνες πολίτες σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Επιπλέον, το 64% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι τα τωρινά μέτρα θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση ενώ το 82.8% του δείγματος εμφανίστηκε δυσαρεστημένο από τη Νέα Δημοκρατίας.

Πιο αναλυτικά, το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε ανικανοποίητο από την πολιτική της υπάρχουσας κυβέρνησης, το 18% δήλωσε ικανοποιημένο και το 59% εμφανίστηκε μετανιωμένο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Ωστόσο, δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι Έλληνες και από την αξιωματική αντιπολίτευση αφού το 82,8% δεν είναι ευχαριστημένο από την πολιτική δράση της ΝΔ σε αντίθεση με το μόλις 12,1% που έχει την αντίθετη άποψη. Δυσαρέσκεια για τη Νέα Δημοκρατία εκδήλωσε και το 64% των ερωτηθέντων που ψήφισαν το συγκεκριμένο κόμμα.

Στην ερώτηση για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος στο χώρο της Κεντροαριστεράς θετικό εμφανίστηκε το 33%, εκ των οποίων το 36% προέρχεται από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ και το 41% από το ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ της ίδρυσης κόμματος στην Κεντροδεξιά τάχθηκε το 27% του δείγματος, με 30% ψηφοφόρους της ΝΔ και 33% του ΛΑΟΣ.

Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών έχει πάρει τη κατιούσα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Ωστόσο, έκπληξη προκαλεί η δεύτερη θέση προτίμησης στο πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη από τη Δημοκρατική Αριστερά με ποσοστό 33% έναντι 39% του Γιώργου Παπανδρέου και 29% του Αντώνη Σαμαρά.

Όσον αφορά την οικονομία, το 64% των πολιτών υποστηρίζει πως με αυτά τα μέτρα δε θα βγούμε από την κρίση ενώ το 25% πιστεύει σε κάποιες ελπίδες. Αρνητικές προβλέψεις για το μέλλον της πολιτικής Παπανδρέου κάνει και το 43% που ψήφισε ΠΑΣΟΚ.

Στην πρόθεση ψήφου πρώτο έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 34,6%, δεύτερη η Νέα Δημοκρατία με 25,6%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,9% , ο ΛΑΟΣ με 5,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,4%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1.3% και η Δημοκρατική Αριστερά με 3%. Ωστόσο, στην έρευνα το 22,6% δήλωσε πως είτε θα ψηφίσει λευκό είτε θα απέχει από τις κάλπες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 5-9 Σεπτεμβρίου 2010.source:cosmo.gr

Δύο "γαλάζιοι' πρώην υπουργοί 

"έκρυβαν" τα σκάφη τους...


- 'Εφοδος του ΣΔΟΕ σε μαρίνες της Αττικής αποκάλυψε 100 "αδήλωτα" σκάφη

- Τα δύο ανήκουν σε πρώην υπουργούς


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μετέδωσε το MEGA, δεσμεύτηκαν 100 σκάφη αναψυχής στις μαρίνες της Βουλιαγμένης, του Αλίμου, του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του Φλοίσβου. Ανάμεσά τους ήταν και δύο σκάφη αναψυχής πάνω απο 20 μέτρα τα οποία ήταν καταχωρημένα σε off shore εταιρίες του εξωτερικού και το ένα απο αυτά ήταν σε off shore του Λονδίνου. Και τα δύο ήταν ελιμενισμένα στη μαρίνα του Φλοίσβου.

Οπως προέκυψε μετά απο τον επιτόπιο έλεγχο των ανδρών του ΣΔΟΕ, το ένα σκάφος ανήκει σε πρώην υπουργό η οποία δήλωσε οτι το σκάφος ανήκε στο σύζυγό της και πουλήθηκε πρίν απο λίγο καιρό. Πάντως, πληροφορίες του NewsIt αναφέρουν οτι στην ίδια μαρίνα υπάρχει και δεύτερο σκάφος που ανήκει στην οικογένεια της πρώην υπουργού.
Για το δεύτερο σκάφος προέκυψε οτι ανήκει σε άλλον πρώην υπουργό και νύν βουλευτή. Ο ίδιος ισχυρίστηκε στους άνδρες του ΣΔΟΕ οτι δεν ανήκει στον ίδιο αλλά σε έναν ξάδελφό του.
Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που το ΣΔΟΕ "αγγίζει" πολιτικά πρόσωπα σε ότι αφορά τα σκάφη αναψυχής.source:newsit.gr

Νέα Υόρκη: Η ακριβότερη πόλη του κόσμου!


Και για το 2010 η Νέα Υόρκη συνεχίζει να παραμένει η ακριβότερη πόλη του κόσμου, με το Όσλο, τη Γενεύη, τη Ζυρίχη και το Τόκιο να την ακολουθούν, ενώ την 39η θέση στον κατάλογο των πόλεων με το υψηλότερο κόστος ζωής στον κόσμο καταλαμβάνει η Αθήνα.

Όσον αφορά στο επίπεδο των μισθών οι εργαζόμενοι στην Ελβετία, κυρίως στις πόλεις Ζυρίχη και Γενεύη, συνεχίζουν να αμείβονται εξαιρετικά -δηλαδή καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, δεύτερη έρχεται η Κοπεγχάγη, ενώ τρίτη σε επίπεδο υψηλότερων καθαρών αποδοχών εμφανίζεται η Νέα Υόρκη.

Τα συμπεράσματα προκύπτουν από την έρευνα «Prices and Earnings», η οποία πραγματοποιήθηκε σε 73 πόλεις του κόσμου, συνυπολογίζοντας για την αξιολόγηση 112 καταναλωτικά αγαθά, υπηρεσίες καθώς και τιμές ενοικίων.
Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι η διαφορά του κόστους διαβίωσης μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης μειώθηκε μέσα σε έναν χρόνο κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες, στο 26% από 35% το 2009.

Αντίθετα,  οι ασιατικές πόλεις Βομβάη, Μανίλα και Κουάλα Λουμπούρ είναι οι φθηνότερες πόλεις του πλανήτη, ενώ οι χαμηλότεροι μισθοί στον κόσμο δίνονται στη Βομβάη και τη Μανίλα.
Η έρευνα αναφέρει ότι ο μέσος όρος εργασίας για έναν μισθωτό προκειμένου να αγοράσει ένα μεγάλο χάμπουργκερ είναι 37 λεπτά, ενώ 22 λεπτά χρειάζονται για ένα κιλό ρύζι και 25 λεπτά για ένα κιλό ψωμί.

iPod
Έτσι, ένας μέσος μισθωτός στη Ζυρίχη και τη Νέα Υόρκη μπορεί να αγοράσει ένα iPod ύστερα από εννιά ώρες εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι στο Μουμπάι χρειάζεται να δουλέψουν εννιά ώρες επί 20 ημέρες για να αποκτήσουν το «γκάτζετ».

Οι άνθρωποι εργάζονται κατά μέσο όρο 1.902 ώρες τον χρόνο στις ερευνώμενες 73 πόλεις, όμως εργάζονται πολύ περισσότερο στις πόλεις της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, με μέσο όρο τις 2.119 και 2.063 ώρες ετησίως. Συνολικά, ο μεγαλύτερος μέσος όρος ωρών εργασίας εμφανίζεται στο Κάιρο (2.373) και στη Σεούλ (2.312).

Αντίθετα, οι εργαζόμενοι στη Λυών και στο Παρίσι περνούν το μικρότερο μέρος του χρόνου τους στην εργασία τους - με βάση την παγκόσμια σύγκριση: 1.582 και 1.594 ώρες ετησίως, αντίστοιχα.

Οι κάτοικοι της Γενεύης και της Ζυρίχης πληρώνουν περίπου 20% ακριβότερα κατά μέσο όρο προϊόντα, υπηρεσίες και ενοίκια απ’ ότι οι κάτοικοι σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές πόλεις. Όμως, η Ελβετία, με τις εξαιρετικά υψηλές μεικτές αποδοχές και τους σχετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, είναι η πιο φιλική προς τους εργαζομένους χώρα του κόσμου.source:protothema.gr

Οι αμοιβές των τηλεπαρουσιαστών 

με αριθμούς...


Διαβάστε πόσο κοστίζουν στα κανάλια οι τηλεσχολιαστές και οι παρουσιαστές

Τα ακριβά συμβόλαια και οι golden αμοιβές είναι δακτυλοδεικτούμενες στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Οι περικοπές από τις αρχές του έτους συνεχίζονται αμείωτα και από τις τελευταίες πράξεις περιστολής είναι το μαχαίρι που μπήκε στους μισθούς των τηλεσχολιαστών στο MEGA αλλά και οι απολύσεις στον ειδησεογραφικό τομέα του ΑΝΤ1, παρά την έλευση της Μαρίας Χούκλη. Η μείωση του πρωτότυπου ελληνικού προγράμματος είναι σαρωτική τόσο σε αριθμούς σειρών μυθοπλασίας όσο και σε αμοιβές εταιρειών και ηθοποιών.

Τουλάχιστον κατά έξι εκατ. ευρώ μειώθηκε ο προϋπολογισμός του MEGA που υπολογίζει πως θα δαπανήσει για ολόκληρο το πρόγραμμά του περίπου 44 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται ένα υψηλό κονδύλι για αθλητικά δικαιώματα, το μόνο ποσό που το κανάλι δεν κατάφερε να περικόψει φέτος.

Με εξαίρεση την ακριβότερη για φέτος ελληνική παραγωγή «Το νησί», με κόστος ανά επεισόδιο 150.000 ευρώ, το κανάλι από τον Οκτώβριο του 2009 περιέκοψε όλες τις δαπάνες του κατά 30%. Καμία αμοιβή, όπως λέγεται, δεν ξεπερνά πια τις 15.000 ευρώ τον μήνα.

Στον ΑΝΤ1 οι περικοπές το ίδιο διάστημα ξεπέρασαν το 40%. Το κόστος ψυχαγωγικού προγράμματος φέτος δεν ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ και η ακριβότερη παραγωγή του παραμένει το «X Factor», ενώ ο Σάκης Ρουβάς είναι αυτήν τη στιγμή ο πλέον ακριβοπληρωμένος στο κανάλι.

Νέες εντολές περικοπών δόθηκαν και στον ALPHA, παρά το γεγονός ότι οι μειώσεις ξεπέρασαν το 35%. Ωστόσο, στην Κάντζα υπάρχουν οι δύο εξαιρέσεις της σεζόν. Η Ελένη Μενεγάκη και ο Λάκης Λαζόπουλος, τα συμβόλαια των οποίων δεν δέχθηκαν περικοπές και έτσι παραμένουν οι πιο ακριβοπληρωμένοι της φετινής σεζόν.

Την ιδιότητα του καλύτερα αμειβόμενου στο STAR φέτος έχει η Τατιάνα Στεφανίδου, αφού πριν από την έλευσή της στο κανάλι είχαν επιβληθεί περικοπές άνω του 20% σε όλους και στο μπάτζετ των εκπομπών τους.

Την επιχείρηση «οικονομία» συμπληρώνει φέτος η κρατική τηλεόραση που έκοψε το κόστος αμοιβών και εκπομπών κατά 40 εκατ. ευρώ! Με αριθμούς

- 60.000 είναι η πιο ακριβή αμοιβή παρουσιαστή στην τηλεόραση.

- 12.000 ευρώ είναι η μέση αμοιβή παρουσιαστών στην ιδιωτική τηλεόραση και 15.000 ευρώ οι υψηλότερες αμοιβές τηλεσχολιαστών.

- 600.000 ευρώ ετησίως λαμβάνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη των ιδιωτικών καναλιών.

- Από 6.000 ώς 10.000 ευρώ στοιχίζει κάθε μήνα η παραγωγή των εσωτερικών ενημερωτικών εκπομπών στα κανάλια.

- Στα 20.000 ευρώ έκλεισε η καλύτερη μετακίνηση της τηλεόρασης για αυτήν τη σεζόν.

- Στις 60.000 ευρώ κατέβασε το ανώτατο κόστος των ελληνικών σειρών ο ΑΝΤ1.

- Κάτω από 2 εκατ. ευρώ κοστίζει το «X Factor», κάτω από 1,5 εκατ. ευρώ το «Next top model».source:newsbeast.gr

Σκότωναν Αφγανούς ως... 

άθλημα...


Για τη δολοφονία τριών Αφγανών πολιτών κατηγορούνται πέντε Αμερικανοί στρατιώτες που υπηρέτησαν στην επαρχία Κανταχάρ του Αφγανιστάν, όπως γράφει σήμερα η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post.

Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται στρατιωτικά έγγραφα, γράφει ότι οι δολοφονίες διαπράχθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2010. Αναφέρει δε έγγραφα του στρατοδικείου και καταθέσεις μαρτύρων που ισχυρίζονται ότι οι δολοφονίες «έγιναν βασικά ως άθλημα από στρατιώτες που είχαν αδυναμία στο χασίς και το αλκοόλ».


Τα πέντε μέλη της μεραρχίας που κατηγορούνται για τους φόνους άρχισαν να μιλούν για τη δημιουργία μίας «φονικής ομάδας» τον Δεκέμβριο του 2009 και σκότωσαν το πρώτο τους θύμα στις 25 Ιανουαρίου του 2010, στο χωριό Λα Μοχάμεντ Καλαί, στην Κανταχάρ. Πάντως οι κατηγορούμενοι, μέσω των δικηγόρων και των συγγενών τους, έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.


Αποστολή των στρατιωτών στην περιοχή ήταν τότε η παροχή ασφάλειας για μία συνάντηση μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων και φυλάρχων της περιοχής. Το Πεντάγωνο δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει το δημοσίευμα.source:zougla.gr

Αλκοόλ και πρόωρη άνοια...

Ιωάννα Μαμάη
Στην εκδήλωση πρόωρης άνοιας συμβάλει η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, όπως δείχουν στοιχεία μελέτης Αυστραλών μελετητών.

Το ένα πέμπτο των ανθρώπων που εμφανίζουν πρόωρη άνοια στο παρελθόν κατανάλωνε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ όπως δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Αντριέν Γουϊθαλ από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

"Τα ποσοστά είναι διπλάσια από προηγούμενες μελέτες και ανησυχητικά. Ενδεχομένως να οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από τους νέους και ειδικά τα σφηνάκια.

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν πόσο κακό κάνει μακροπρόθεσμα στην υγεία τους η κατάχρηση στο ποτό
", είπε χαρακτηριστικά η κ. Γουϊθαλ.source:cosmo.gr
Τα μεγάλο, ενεργό ρήγμα 
του Κουρδικού...
Του Πετρου Παπακωνσταντινου
Από την περασμένη Κυριακή, η Ελλάδα συνορεύει με μια διαφορετική Τουρκία. Αν το 2002 το ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε την κυβέρνηση, μετά τη νίκη του στο πρόσφατο δημοψήφισμα ασκεί πλέον, σε μεγάλο βαθμό, και την πραγματική εξουσία, έχοντας αποδυναμώσει -αν και όχι τελεσίδικα- τους δύο βασικούς πυλώνες του κεμαλισμού, τον στρατό και τη δικαστική εξουσία. Ωστόσο, η νίκη του σκιάζεται από τα ενεργά ρήγματα που ανέδειξαν οι κάλπες και απειλούν να εκτροχιάσουν αυτή την ιδιόμορφη «μεταπολίτευση σε αργή κίνηση».
Σε συνδυασμό με τις βουλευτικές εκλογές του 2007 και τις τοπικές του 2009, το δημοψήφισμα ήρθε να επιβεβαιώσει την εικόνα μιας Τουρκίας κομμένης στα τρία – πολιτιστικά, κοινωνικά και γεωγραφικά. Στην κεντρική Ανατολία, τη Μαύρη Θάλασσα και τις λαϊκές περιοχές της Κωνσταντινούπολης κυριαρχεί το ΑΚΡ, εκφράζοντας έναν ευρύ συνασπισμό συντηρητικών μουσουλμάνων και φιλελεύθερων δημοκρατών εναντίον των «πασάδων». Στις ακτές του Αιγαίου και της Μεσογείου, όπως και στη Θράκη, κυριαρχούν οι κεμαλικοί του CHP, που υπερασπίζονται το στάτους κβο υπερβάλλοντας τους κινδύνους αλλοίωσης του κοσμικού κράτους. Οσο για τη νοτιοανατολική Τουρκία, η μεγάλη αποχή έδειξε ότι το μέτωπο του νόμιμου κουρδικού κόμματος BDP και του ένοπλου ΡΚΚ διατηρεί τον έλεγχο του κουρδικού πληθυσμού.
Η αλήθεια είναι ότι το ρήγμα μεταξύ ΑΚΡ - κεμαλικών δεν εμφανίζεται τόσο απειλητικό όσο προδιαθέτει ο χάρτης – στις περισσότερες μεγάλες πόλεις η διαφορά μεταξύ των δύο στρατοπέδων ήταν μικρή. Εξάλλου, ο νέος ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πήρε αποστάσεις από τον στρατό και πλησίασε τις θέσεις του Ερντογάν σε σειρά σημαντικών ζητημάτων, από τη μαντίλα μέχρι την ανάγκη νέου Συντάγματος. Αντίθετα, το Κουρδικό είναι πολύ διαφορετικής τάξης ρήγμα, καθώς διασχίζει την ίδια την εθνική ταυτότητα της Τουρκίας.
«Πρόκειται για υπαρκτό πρόβλημα, που χρονίζει για δεκαετίες και πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί», αναγνωρίζει ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Ομάρ Τσελίκ, τον οποίο συναντήσαμε στην Κωνσταντινούπολη. «Επί των ημερών μας έγιναν πράγματα που μέχρι πρόσφατα ήταν αδιανόητα, όπως η δημιουργία κουρδικού καναλιού και σπουδών κουρδικής γλώσσας. Ωστόσο, πολλά μένουν ακόμη να γίνουν και εδώ εντάσσεται η κυβερνητική πρωτοβουλία εθνικής συνεννόησης».
Από τις 13 Αυγούστου, όταν το ΡΚΚ ανακοίνωσε κατάπαυση των εχθροπραξιών και απόσυρση των ενόπλων δυνάμεών του, δημιουργήθηκαν ελπίδες για επίτευξη πολιτικής λύσης. Το μέτωπο BDP-PKK πρότεινε να παραδοθούν τα όπλα του ΡΚΚ στον ΟΗΕ, εφόσον η τουρκική κυβέρνηση παραχωρήσει στους Κούρδους αυτονομία τύπου Καταλωνίας. Ο κ. Τσελίκ θεωρεί, ωστόσο, ότι μια τέτοια συνταγματική ρύθμιση, αν πρόκειται να εκπονηθεί, δεν αποτελεί πρόσφορη λύση. «Μεγάλο μέρος των Κούρδων ζει στα αστικά κέντρα και όχι στη νότια Ανατολία, επομένως η λύση δεν είναι λειτουργική. Επιπλέον, απειλεί ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσει εστίες κρίσεων». Στενός συνεργάτης του Ερντογάν θεωρεί, όμως, ότι θα μπορούσε να συζητηθεί ένα είδος αποκέντρωσης, όχι σε εθνοτική, αλλά σε γεωγραφική βάση – και όχι μόνο για τις κουρδικές περιοχές.
Είναι ενδιαφέρον ότι παρόμοιες, τολμηρές θέσεις αρχίζουν να βρίσκουν απήχηση και στην αντιπολίτευση. H αντιπολιτευόμενη «Χουριέτ» φιλοξενούσε την Τετάρτη άρθρο του αναλυτή Μπουράκ Μπεκντίλ υπέρ «πλήρως δημοκρατικού Συντάγματος, το οποίο θα προσφέρει αυτονομία στους Κούρδους, ενδεχομένως και στις παράκτιες δυτικές περιοχές. Επιτέλους, η αυτονομία δεν μπορεί να είναι προνόμιο όσων παίρνουν τα όπλα και σκοτώνουν!».
Ωστόσο, οι φόβοι για υποτροπή του Κουρδικού δεν έχουν εκλείψει. Μία ημέρα πριν από το Μπαϊράμι, λίγες μόνο μέρες πριν από το δημοψήφισμα, τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν ξαφνικά στην περιοχή Χακιάρι και έκαψαν ζωντανούς εννέα αντάρτες του ΡΚΚ μέσα σε σπηλιά. Ανήμερα το Μπαϊράμι, αντί να γιορτάσουν, οι Κούρδοι της περιοχής βρέθηκαν μπροστά σε εννέα φέρετρα. Το Χακιάρι πήρε φωτιά και στις κάλπες του δημοψηφίσματος προσήλθε μόλις το… 7% των ψηφοφόρων! Ολα δείχνουν ότι μερίδα του «βαθέος κράτους» συνεχίζει να χρησιμοποιεί το Κουρδικό για να υπονομεύσει τον Ερντογάν, σε ατμόσφαιρα παροξυσμού των εθνικιστικών παθών.source:kathimerini.gr

Τέλος τα smartphones 

από τη Microsoft!



H Microsoft σταματάει την ανάπτυξη νέων smartphone κι ασχολείται πλέον μόνο με το λειτουργικό και την ανάπτυξη νέων εφαρμογών.
Πριν λίγο καιρό, η Microsoft βλέποντας τις κακές πωλήσεις του τελευταίου της smartphone KIN αποφάσισε να σταματήσει την κυκλοφορία του.
 
Απ' οτι φαίνεται όμως σύμφωνα με δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή της Microsoft στο πλαίσιο διάσκεψης επενδυτών στο Σαν Φρανσίσκο, η εταιρία σκοπεύει να μην ασχοληθεί ξανά με την ανάπτυξη smartphones και να επικεντρωθεί στην κατασκευή software που είναι και η κύρια δραστηριότητά της.source:newsit.gr

ALCO: Απογοήτευση 

εκλογικού σώματος...



Μεγάλη απαγοήτευση του εκλογικού σώματος από τη σημερινή πολιτική κατάσταση που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα την κοινωνία, καταγράφει δημοσκόπηση της ALCO για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους τέσσερις Ελληνες γυρίζει οριστικά την πλάτη στο πολιτικό σύστημα, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται σταθερά με διαφορά 9 μονάδες από τη ΝΔ.

Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 34,6%, έναντι 25,6% της ΝΔ και ακολουθούν ΚΚΕ 8,9%, ΛΑΟΣ 5,7%, Σύριζα 3,4 και Δημοκρατική Αριστερά 3%.source:nooz.gr

Αποκλείστηκαν από τα μεταπτυχιακά 

διότι δεν συνεμορφώθησαν προς τις υποδείξεις...

Έκπληκτη η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε ότι απορρίφθηκαν από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Φυσικού της Κρήτης δυο φοιτητές που τέλειωσαν τις κανονικές τους σπουδές με 8,5 ο ένας και 7 ο άλλος, με καλύτερη δηλαδή βαθμολογία από άλλους συναδέλφους τους που έγιναν δεκτοί στα μεταπτυχιακά. Χαρακτηριστικό για το ποιόν των δύο παιδιών και την αγάπη τους για τη φυσική είναι ότι ο ένας είχε εισαχθεί με υποτροφία, δεύτερος στο Φυσικό της Αθήνας, το οποίο προτίμησε να εγκαταλείψει ξεκινώντας από την αρχή τις σπουδές του στο Φυσικό της Κρήτης. Στη συνέχεια κέρδισε κατ’ επανάληψη υποτροφίες για την επίδοσή του στις διάφορες ακαδημαϊκές χρονιές. Ο άλλος είχε επίσης πολύ καλές σπουδές, τόσο ώστε επελέγη για να συμμετάσχει πριν το τέλος των σπουδών του σε ερευνητικό πρόγραμμα του ΙΤΕ. Πρόκειται για χτυπητή περίπτωση αδικίας και διοικητικής αυθαιρεσίας.
Στην προσπάθειά του να εξηγήσει τα πράγματα προς τους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Φυσικού, κ. Τσιρώνης υπονόησε ασαφώς ότι η κρίση για τους δύο φοιτητές βασίστηκε σε άλλα κριτήρια πλην της επιδόσεως (ξένη γλώσσα, συστατικές επιστολές κλπ), η αλήθεια όμως είναι ότι εκτός από την υψηλή βαθμολογία τα δύο παιδιά πληρούσαν κι όλες τις άλλες προϋποθέσεις που προβλέπονται από τον κανονισμό. Επίσης ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στο κριτήριο της προφορικής συνέντευξης (που εκ της φύσεώς της θα μπορούσε ίσως να παράσχει τυπικό κάλυμμα στην αυθαιρεσία), αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρξε συνέντευξη. Είναι απολύτως σαφές ότι η ομάδα των καθηγητών που διοικεί το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης επέβαλε την απόφαση αυτή κατά παράβαση της νομοθεσίας και του ισχύοντος κανονισμού, εξασφαλίζοντας με διάφορους τρόπους την ανοχή αρκετών διαφωνούντων συναδέλφων τους που δεν θέλησαν να έλθουν σε ανοιχτή ρήξη μαζί τους. Στην απόφαση αντιτάχθηκε μόνο ένας μικρός αριθμός καθηγητών του Τμήματος και ο σύλλογος των μεταπτυχιακών φοιτητών του Φυσικού (βλ. http://blog.edu.physics.uoc.gr/smffpk/).
Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν τους καθηγητές σ’ αυτήν την πράξη; Θεώρησαν ακαδημαϊκώς απαράδεκτη και «αήθη» τη συμμετοχή των δύο παιδιών σε διάφορες δραστηριότητες του φοιτητικού κινήματος, παλαιότερα τις φοιτητικές καταλήψεις και πρόσφατα τη συμμετοχή τους σε ένα «στέκι» που στήθηκε στο χώρο της σχολής από πολιτικά ανεξάρτητους φοιτητές. Γι’ αυτό το τελευταίο οι φοιτητές ζήτησαν άδεια από το φοιτητικό Κέντρο της σχολής, την οποία όμως δεν τους την έδωσαν, με την αιτιολογία ότι δεν αποτελούν επίσημο «θεσμικό όργανο» του πανεπιστημίου. Παρά ταύτα αυτοί έστησαν το «στέκι» τους, οργανώνοντας διάφορες συζητήσεις και άλλες εκδηλώσεις. Αν και η διοίκηση του Τμήματος δεν έκανε επισήμως καμία κίνηση για το κλείσιμο του «στεκιού», η συμμετοχή σε αυτό θεωρήθηκε από πολλούς καθηγητές αντίθετη στο «ακαδημαϊκό ήθος» και αυτό ήταν το άτυπο και ανομολόγητο κριτήριο για την απόρριψη των δύο παιδιών, όχι μόνο για να τιμωρηθούν οι ίδιοι, αλλά και για να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι, λαμβάνοντας ένα καθαρό μήνυμα, ότι στο Φυσικό περισσότερο κι από την απόδοση προέχει η προσήλωση στην κατεστημένη διοικητική τάξη (πράγμα που οι συγκεκριμένοι καθηγητές ταυτίζουν με το «ορθό ακαδημαϊκό ήθος»). Πρόκειται για εκδήλωση της γενικότερης «σκληρής» πολιτικής που έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια από τους καθηγητές του Φυσικού της Κρήτης ως μοναδικός, όπως νιώθουν, τρόπος αποκατάστασης της ακαδημαϊκής τάξης στο ταραγμένο ελληνικό πανεπιστήμιο.
Είναι μια καλή αφορμή για να ανοίξει μια μεγάλη (και απολύτως αναγκαία τούτη την περίοδο) συζήτηση για τη σχέση καθηγητών-φοιτητών στο ελληνικό πανεπιστήμιο σήμερα, καθώς είναι σαφές πως εδώ δεν είχαμε να κάνουμε με κάποιους «ακροδεξιούς» καθηγητές που θέλησαν να «διώξουν» αριστερούς φοιτητές για τα φρονήματά τους, αλλά με μια αμήχανη (και αναποτελεσματική, όπως είμαι βέβαιος πως θα αποδειχθεί) προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κλιμακούμενη αγανάκτηση, απείθεια, ακόμα και βία (μέτρια ή και ακραία πολλές φορές) των αριστεριστών, αντεξουσιαστών και λοιπών εξεγερμένων φοιτητών, ιδιαίτερα μετά τα Δεκεμβριανά του 2008. Αυτό είναι ένα γενικότερο ζήτημα που απασχολεί έντονα το σύνολο του καθηγητικού σώματος στην ελληνική ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση. Και θα μπορούσε μάλιστα να δεχθεί κανείς ότι η σκληρή αυτή στάση των καθηγητών του Φυσικού της Κρήτης έχει ένα δίκιο παραπάνω, καθώς αποσκοπεί στην «προστασία» του υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου που έχει κατακτήσει το τμήμα με πολύχρονη και κοπιώδη προσπάθεια, σε αντίθεση προς τη γενικότερη καταβαράθρωση των ελληνικών πανεπιστημίων.
Το ζήτημα όμως είναι ότι η συγκεκριμένη στάση των καθηγητών του Φυσικού – και ως γενική πολιτική και στη συγκεκριμένη περίπτωση – είναι κοντόφθαλμη, και δείχνει τη γενικότερη αμηχανία του καθηγητικού σώματος και την αδυναμία του να βγει από το δίλημμα μεταξύ «δημοκρατικοπαιδαγωγικής» κολακείας και «επιστημονικοακαδημαϊκού» αυταρχισμού. Λείπει δηλαδή μια ισορροπημένη και γόνιμη στάση διαλόγου με τους φοιτητές επί της ουσίας όσων τους κάνουν να εξεγείρονται (πέρα από το τί επικαλούνται ή τι προτείνουν τα ίδια τα παιδιά, υιοθετώντας συνήθως έναν εξ ίσου αδιέξοδο και παλιομοδίτικο πολιτικοσυνδικαλιστικό λόγο). Η τάξη και η ειρήνη δεν μπορούν σήμερα να επέλθουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο με την επιβολή ενός διοικητικού στυλ που θα προσπαθήσει να μιμηθεί τα πρότυπα των αυστηρών πανεπιστημίων του εξωτερικού. Η ακαδημαϊκή ομαλότητα και το δημιουργικό πνεύμα προϋποθέτουν τούτη τη στιγμή μια άλλη παιδαγωγική σχέση των καθηγητών με τους έλληνες φοιτητές· μια σχέση που θα πρέπει να αποδεχθεί ως δίκαια την αγανάκτησή των παιδιών (αλλοίμονο για τους νέους που δεν είναι τούτο τον καιρό αγανακτισμένοι με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας) και να την προσανατολίσει σε δημιουργικούς και ευγενείς στόχους. Για να το κάνουν όμως αυτό οι καθηγητές θα πρέπει να αλλάξουν οι ίδιοι και να έχουν μια άλλη στάση ειλικρίνειας, προσφοράς και, θα έλεγα, και παλληκαριάς, όχι μόνο απέναντι στους φοιτητές, αλλά και απέναντι στον εαυτό τους. (Δύσκολα πράγματα!)
Από την άποψη αυτή η απόφαση των καθηγητών δεν ήταν μόνο ηθικώς και πολιτικώς απαράδεκτη. Ήταν επί πλέον και άσοφη και ατυχής. Και κατευθύνθηκε και σε λάθος στόχο. Διότι οι ενέργειες των δύο παιδιών που τους εξενεύρισαν και τους οδήγησαν στην απόρριψή τους, όπως η συμμετοχή στο «στέκι», κινούνταν ακριβώς σε αυτή τη λογική της δημιουργικής αναζήτησης ενός πολιτικού και επιστημονικού προβληματισμού έξω από τα γνωστά κομματικά στερεότυπα και μακριά από τις ακρότητες και τη βία που σε άλλες περιπτώσεις χαρακτηρίζουν τις φοιτητικές αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι δύο απορριφθέντες αρνούνται τους χαρακτηρισμούς που τους έχουν αποδοθεί από τα ΜΜΕ. «Ούτε αναρχικοί, ούτε αριστεριστές είμαστε», λένε, «απλώς προσπαθούμε να αντιληφθούμε τί συμβαίνει με τα πράγματα που καθορίζουν τη ζωή μας και να σταθούμε σωστά απέναντί τους». Πριν να απορρίψουν τα δυο αυτά παιδιά, ορισμένοι καθηγητές που είχαν με αυτά μια μακρά και στενή σχέση, τούς είχαν ζητήσει να εγκαταλείψουν το «στέκι», κι επειδή αυτά είχαν αρνηθεί, τα είχαν απομακρύνει ως «ανάξια» της συνεργασίας τους. Σε συνέχεια αυτής της στάσης τα απέρριψαν και από τα μεταπτυχιακά. Δεν επρόκειτο λοιπόν για δήλωση «πολιτικών φρονημάτων», όπως είπαν ορισμένοι, αλλά για κάτι χειρότερο. Για απαίτηση δουλοφροσύνης κατά τα πρότυπα των παλαιών καλών πανεπιστημιακών «βοηθών» προς τους παραδοσιακούς Έλληνες καθηγητές (διότι, όπως φαίνεται, αυτό είναι το ενεργό αρχέτυπο πίσω απ' αυτή την υπόθεση και όχι η ακαδημαϊκή αυστηρότητα της Οξφόρδης και του MIT). Δεν συνεμορφώθησαν προς τις υποδείξεις, και τιμωρήθηκαν παραδειγματικά.source:tvxs.gr

«3D οι περισσότερες τηλεοράσεις 

μέχρι το 2015»


Το 2015 το ήμισυ του συνολικού αριθμού τηλεοράσεων στον κόσμο θα είναι τρισδιάστατες, εκτιμά ιαπωνική εταιρεία οικονομικών ερευνών, ενώ παράλληλα κατασκευάζονται τα πρώτα 3-D γυαλιά για όσους έχουν μυωπία.
Η ιταλική εταιρεία γυαλιών οράσεως «Luxottica» ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει στην αγορά τα πρώτα 3-D γυαλιά για όσους έχουν διαθλαστικές ανωμαλίες, όπως είναι η μυωπία.
Οι τρισδιάστατοι φακοί, που έχουν κατασκευαστεί από την αμερικανική Oakley (θυγατρική της Luxottica), μπορούν να συνδυάζουν την οπτική καθαρότητα, τη διευρυμένη γωνία περιφερειακής όρασης και την ικανότητα παρακολούθησης τρισδιάστατων εικόνων.
Η Luxottica χρησιμοποιεί για δοκιμές τα εργαστήρια του στούντιο γραφικών του Χόλιγουντ «DreamWorks Animation» και το πρώτο ζευγάρι τρισδιάστατων γυαλιών θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ σε μερικούς μήνες και στον υπόλοιπο κόσμο το 2011.
Η αγορά για τρισδιάστατα προϊόντα αρχίζει να γνωρίζει άνθηση, καθώς τόσο νέες συσκευές (π.χ. 3-D τηλεοράσεις), όσο και τρισδιάστατες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες κυκλοφορούν πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα.
Το ιαπωνικό κέντρο οικονομικών ερευνών Fuji Chimera εκτιμά ότι μέχρι το 2015 ο αριθμός τηλεοράσεων στην αγορά, οι οποίες θα είναι εξοπλισμένες με τρισδιάστατη τεχνολογία, θα αποτελεί περίπου το ήμισυ των συνολικών τηλεοπτικών συσκευών στον κόσμο.source:tanea..gr

«Ο Σαρκοζί... μπερλουσκονίζει»

Δήλωση του γάλλου ευρωβουλευτή Ντανιέλ Κον- Μπεντίτ


Επίθεση στον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εξαπολύει ο γάλλος ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ αναφερόμενος στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΕΕ και της Γαλλίας για τους Ρομά.

Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γαλλίας για την πολιτική της τελευταίας έναντι των Ρομά "βλάπτει την εικόνα του Σαρκοζί και όχι της Γαλλίας", εκτιμά ο γάλλος ευρωβουλευτής σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Κυριακή στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien.

Τη στιγμή που ο γάλλος πρόεδρος δεν έλαβε στήριξη από κανέναν παρά μόνο από τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, "ο Σαρκοζί έχει την τάση να κάνει οτιδήποτε προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, κάτι που θυμίζει τις κινήσεις του ιταλού πρωθυπουργού. [Ο Σαρκοζί] κάπου ...μπερλουσκονίζει..." εκτιμά ο ηγέτης των Πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου.

"Το πρόβλημα είναι η συμπεριφορά του Νικολά Σαρκοζί. Νομίζει ότι είναι μόνος του στον κόσμο. Η απόκρυψη της αλήθειας φαίνεται να είναι νοοτροπία της κυβέρνησής του", συνεχίζει ο γάλλος ευρωβουλευτής.

Ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ καταδικάζει βεβαίως τον παραλληλισμό των απελάσεων των Ρομά με τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά εκτιμά ότι το κλίμα στη Γαλλία "δεν αρμόζει σε μία δημοκρατία" και καταγγέλλει "τη μικροπολιτική του Νικολά Σαρκοζί και της πλειοψηφίας του που στηρίζονται αποκλειστικά στη συσπείρωση δεξιάς - ακροδεξιάς για να σωθούν".source:skai.gr

"Χρυσάφι" για την γκραβούρα Μινωταυρομαχία του Picasso...


"Χρυσάφι" για την γκραβούρα Μινωταυρομαχία του Picasso
Στην τιμή - ρεκόρ των 2 εκατ. δολαρίων πωλήθηκε σήμερα μία γκραβούρα του Pablo Picasso σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στο Λονδίνο.

Πρόκειται για τη «Μινωταυρομαχία» (La Minotauromachie), η οποία αναμενόταν να φτάσει τις 400.000 έως 600.000 λίρες. «Η Μινωταυρομαχία θεωρείται το αριστούργημα του καλλιτέχνη στη χαρακτική», δήλωσε ο Τζέιμς Μακί, ειδικός του Sotheby's στις γκραβούρες.


«Απεικονίζει τα βασικά θέματα του καλλιτέχνη και δείχνει τη γνώση της τεχνικής, που είναι αξεπέραστη», πρόσθεσε ο κ. Μακί.


Το προηγούμενο ρεκόρ πώλησης μιας γκραβούρας του Picasso είχε καταγραφεί το 1990, οπότε έφτασε τις 880.000 λίρες.source:madata.gr

Η τρύπα του όζοντος τουλάχιστον

δεν μεγαλώνει...


Η τρύπα του όζοντος τουλάχιστον δεν μεγαλώνει
Με αφορμή τη σημερινή επέτειο των 23 χρόνων από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ (που αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος της τρύπας του όζοντος), η διεθνής επιστημονική κοινότητα δηλώνει περισσότερο αισιόδοξη από ποτέ! Κι αυτό διότι τα παγκόσμια επίπεδα όζοντος έχουν σταθεροποιηθεί και μάλιστα έχουν δείξει σημάδια ανάκαμψης σε ορισμένες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου, κυρίως στα μεγαλύτερα και μέσα γεωγραφικά πλάτη.

«Στο βόρειο ημισφαίριο έχουμε, όντως, αρχίσει να βλέπουμε κάποια βελτίωση, αλλά δυστυχώς, στο νότιο ημισφαίριο, στην άνοιξη της Ανταρκτικής, εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η τρύπα, η οποία είναι αρκετά μεγάλη. Φέτος, είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα, σε σχέση με πέρσι, που ήταν απογοητευτικά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής όζοντος του κέντρου έρευνας φυσικής της ατμόσφαιρας και κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός.


Σύμφωνα, πάντα, με την Διεθνή Επιτροπή για το Όζον, η επιστροφή της παγκόσμιας προστατευτικής στοιβάδας του όζοντος στα επίπεδα πριν το 1980, αναμένεται να επιτευχθεί περί τα μέσα του 21ου αιώνα, ως αποτέλεσμα της μείωσης των ενώσεων που καταστρέφουν το όζον, και οι οποίες ρυθμίζονται από το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ. Στην Ανταρκτική η επιστροφή αυτή αναμένεται να συμβεί περίπου δύο δεκαετίες αργότερα.source:madata.gr

Στο ΣτΕ η ανακατανομή

αρμοδιοτήτων των υπουργείων...

ste.jpg
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως έγινε γνωστό, έχει διαβιβαστεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο προβλέπεται η σύσταση του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και η ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ δέκα υπουργείων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, στο νεοσύστατο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων μεταφέρονται από το υπουργείο Οικονομίας η Γενική Γραμματεία Ναυτιλιακής Πολιτικής, η οποία μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, από το υπουργείο Υποδομών η διεύθυνση μεταφορών της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η Γενική Διεύθυνση Αλιείας. Επιπλέον, μεταφέρεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας και μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία θαλάσσιας Ασφάλειας.
Το Λιμενικό Σώμα υπάγεται μεν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά οι αρμοδιότητές του μοιράζονται μεταξύ υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Θαλασσίων Υποθέσεων.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, στο υπουργείο Περιβάλλοντος μεταφέρεται από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών μεταφέρεται από τον πρωθυπουργό η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, καθώς και η εποπτεία των Νομικών Προσώπων και φορέων, που υπάγονται σε αυτές. Από το υπουργείο Δικαιοσύνης μεταφέρεται η Γενική Γραμματεία Ισότητας.
Παράλληλα, στο υπουργείο Υγείας μεταφέρονται από το υπουργείο Πολιτισμού οι διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η διεύθυνση ανάπτυξης αθλητισμού, η διεύθυνση «Άθληση για όλους», ενώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μεταφέρεται η εποπτεία του ενιαίου φορέα ελέγχου τροφίμων. Παρά ταύτα παραμένει στο υπουργείο Πολιτισμού η εποπτεία του ΟΠΑΠ.
Επίσης, στο υπουργείο Πολιτισμού μεταφέρονται από τη διεύθυνση εποπτείας ΜΜΕ του υπουργείου Εσωτερικών τα τμήματα διοικητικής εποπτείας ΜΜΕ και ραδιοτηλεοπτικών θεμάτων.
Εξάλλου, στο υπουργείο Εργασίας μεταφέρονται από το υπουργείο Εσωτερικών η χάραξη και ο σχεδιασμός πολιτικής στον τομέα της μετανάστευσης και της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, καθώς και ο συντονισμός της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής στα θέματα αυτά. Παράλληλα, από το υπουργείο Παιδείας μεταφέρεται η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ενώ μεταφέρονται από το υπουργείο Οικονομίας η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, αλλά η εποπτεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού παραμένει στο υπουργείο Οικονομίας.source:parapolitika.gr

Για «πολιτική εξαπάτηση» 

κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο Αντώνης Σαμαράς...


Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ.Σαμαράς
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ.Σαμαράς 
Θεσσαλονίκη
Με βίντεο -αντί του καθιερωμένου προλόγου- αποσπασμάτων δηλώσεων του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην περυσινή ΔΕΘ και νωρίτερα, που κατά τη ΝΔ αποδεικνύουν «πολιτική εξαπάτηση» από το ΠΑΣΟΚ, άρχισε η συνέντευξη Τύπου του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ.

Στο βίντεο φαίνεται ο κ. Παπανδρέου να τάσσεται κατά την περυσινή ΔΕΘ κατά του παγώματος των συντάξεων και των μισθών, να υπόσχεται αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, να σημειώνει ότι «λεφτά υπάρχουν», να δεσμεύεται για 5% του ΑΕΠ στην Παιδεία και μη αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

«Αν αυξήσουμε τους φόρους, θα βαθύνουμε την ύφεση και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης» φαίνεται να δηλώνει ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας, σε άλλο απόσπασμα των δηλώσεών του, ότι το ΔΝΤ δεν έχει τη φήμη κοινωνικής δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας και «κόβει το μέλλον της χώρας» και την «καταδικάζει στην υπανάπτυξη».

Μετά την προβολή του βίντεο πήρε το λόγο ο κ. Σαμαράς και είπε ότι «αυτό που είδατε ονομάζεται «πολιτική εξαπάτηση και αυτό το έχει καταλάβει όλος ο λαός».

Αυτήν την ώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχεται τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.source:in.gr

Τι παίζει τελικά με τη δίαιτα 

που βασίζεται στην ομάδα αίματος; Ισχύει;

Φωτό: © Fotolia
Μια ακόμη δίαιτα που έγινε πολύ διάσημη σε μηδέν χρόνο και απέκτησε φανατικούς οπαδούς σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για δημιούργημα του χειροπρακτικού της Νατουροπάθειας Peter J. D'Adamo. Ο γιατρός έγραψε μια σειρά από βιβλία στα οποία συνδέει την κληρονομικότητα με τις διατροφικές συνήθειες και τη δυσκολία απώλειας βάρους.

Πιο συγκεκριμένα, πιστεύει πως ανάλογα με την ομάδα αίματος, κάποιος μπορεί να προσαρμόσει τη διατροφή του και έτσι να βελτιώσει την υγεία του, να χάσει βάρος και να αποτρέψει πιθανές ασθένειες. Η όλη του φιλοσοφία στηρίζεται στις λεκτίνες, μια σειρά από ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα και έχουν διαφορετική-ειδική δράση, όταν έρθουν σε επαφή με συγκεκριμένη ομάδα αίματος.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ

Σύμφωνα με τον Dr. D'Adamo, αποφεύγοντας μια σειρά από τροφές που δεν είναι συμβατές με την ομάδα αίματός σου και παράλληλα φροντίζοντας να καταναλώνεις περισσότερο κάποιες άλλες, θα αρχίσεις χωρίς ιδιαίτερο διαιτολόγιο αδυνατίσματος, να χάνεις κιλά.









TI ΛΕΝΕ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ;

"Υπομονή και  επιμονή είναι η λύση και όχι μαγικά και θαυματουργά τεστ που υπόσχονται πολλά και μοναδικός σκοπός τους είναι το κέρδος. Αν υπήρχαν μαγικά τεστ δεν θα τα εφάρμοζαν όλοι οι διαιτολόγοι;" αναφέρει χαρακτηριστικά η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Κυριακή Γούτα.

Μάλιστα σε δημοσίευση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Τροφίμων, αναφέρεται ότι η υιοθέτηση μια τέτοιας διατροφής μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα υγείας. Μια τέτοια διατροφή έκτος του ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί είναι πολύ περιοριστική, δεν είναι ισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά αφού αποκλείονται ορισμένα τρόφιμα. Έτσι, ιδιαίτερα για τις γυναίκες είναι πολύ επικίνδυνο να αποφεύγει κανείς τα γαλακτοκομικά - όπως συστήνεται για την ομάδα Α και Ο - με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διατηρήσει την οστική ομάδα σε φυσιολογικά επίπεδα, ώστε να αποφύγει την οστεοπόρωση.

Μια ακόμη επικίνδυνη παράμετρος είναι για άτομα στα οποία απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος. Πώς όμως θα αναπληρώσουν τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, αν δεν φροντίσουν να έχουν τουλάχιστον 1 γεύμα την εβδομάδα με κόκκινο κρέας; 
"Παρατηρούμε δηλαδή ότι μια τέτοια διατροφή δεν είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες ή παθήσεις του κάθε ατόμου" αναφέρει στην δημοσίευσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων.
Έτσι αντί να μπει κανείς στη διαδικασία να αναζητά τη δίαιτα που ταιριάζει στην ομάδα αίματός του, καλό θα ήταν να δει μήπως υπάρχουν άλλοι λόγοι που δεν μπορεί να χάσει κιλά. "Οι άνθρωποι που δεν χάνουν εύκολα βάρος θα πρέπει πρώτα από όλα να ελέγξουν τυχόν προβλήματα όπως:

· Λειτουργία θυρεοειδούς
· Ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών
· Πιθανή εμφάνιση αναιμίας
· Έλεγχος του ζαχάρου στο αίμα
 
Τα διαιτολόγια που σχεδιάζονται με βάση την ομάδα αίματος ή την τροφική δυσανεξία έχουν την ίδια επιστημονική βαρύτητα με τα διαιτολόγια που σχεδιάζονται με βάση το ζώδιο, δηλαδή είναι ΑΠΑΤΗ".source:tlife.gr
Φράνκο Αλφόνσο: Πανηγυρική αθώωση στις κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών στην Καραϊβική

Φράνκο Αλφόνσο: Πανηγυρική 

αθώωση στις κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών στην Καραϊβική...

Κοντά στα αγαπημένα του πρόσωπα μετά από έναν ατελείωτο Γολγοθά στην Καραϊβική όπου βρέθηκε για διακοπές βρίσκεται ο Φράνκο Αλφόνσο. Πρόκειται για την υπόθεση του Έλληνα τραγουδιστή και ηθοποιού που συγκλόνισε το πανελλήνιο όταν συνελήφθη για ναρκωτικά στην κατά τα άλλα όμορφη Καραϊβική.
Ο Φράνκο Αλφόνσο ήταν περίπου έναν μήνα κλεισμένος σε κελί, κατηγορούμενος (όπως αποδείχθηκε άδικα) για εμπορία κοκαΐνης και έδωσε πολύ μεγάλη μάχη για να αποδείξει ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Φράνκο Αλφόνσο βρέθηκε για διακοπές στην Καραϊβική με έναν Έλληνα φίλο του. Αυτή η φιλία και η εμπιστοσύνη που του έδειξε αποδείχθηκαν το (μοιραίο) λάθος του. Αφού πέρασαν κάποιες ημέρες απολαμβάνοντας τις ομορφιές του νησιωτικού συμπλέγματος, αποφάσισαν να γυρίσουν στην Αθήνα. Θα γύριζαν στη βάση τους από το αεροδρόμιο της Αρούμπα με ενδιάμεσο σταθμό το Άμστερνταμ. Λίγο πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, ο «φίλος» του Φράνκο τον παρακάλεσε να μεταφέρει μία από τις βαλίτσες του, καθώς οι αποσκευές του ήταν υπέρβαρες. Ο γνωστός τραγουδιστής χωρίς την παραμικρή υποψία δέχθηκε να τον εξυπηρετήσει. Όμως, αντί για το αεροπλάνο βρέθηκε στη φυλακή. Οι αστυνομικοί του αεροδρομίου σταμάτησαν τους δύο Έλληνες και έγινε εξονυχιστικός έλεγχος στις αποσκευές τους. Στη βαλίτσα που του είχε παραδώσει ο «φίλος» του είχε προλάβει να κολλήσει καρτελάκι με το όνομα του 45χρονου καλλιτέχνη. Οι αστυνομικοί, αφού έβγαλαν ό,τι πράγματα είχε η βαλίτσα, ανακάλυψαν ότι υπήρχε διπλός πάτος και μέσα σε αυτόν δύο κιλά κοκαΐνης. Αμέσως, πέρασαν χειροπέδες στους δύο άνδρες, παρ’ ότι ο Αλφόνσο τους φώναζε ότι είναι αθώος και πως η βαλίτσα δεν ήταν δική του και δεν ήξερε τι είχε μέσα. Ομως, τότε όλα τα στοιχεία ήταν εις βάρος του.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά ξεκινά ο μεγάλος εφιάλτης. Το σοκ της σύλληψης ήταν τρομερό, αφού ποτέ στο παρελθόν δεν είχε δώσει κανένα απολύτως δικαίωμα, ενώ οι ημέρες και οι νύχτες στο κελί ήταν βασανιστικές. Τελικά, όμως, η αλήθεια έλαμψε. Το μυστικό βρισκόταν στις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου της Αρούμπα. Οι αστυνομικοί παρακολούθησαν λεπτό προς λεπτό τα βίντεο που είχαν αποθηκευτεί και εντόπισαν τελικά τον «φίλο» του Αλφόνσο την ώρα που έγραφε στο καρτελάκι της αποσκευής το όνομα του γνωστού τραγουδιστή και στη συνέχεια του παρέδιδε τη βαλίτσα.
Η ώρα της ελευθερίας του Φράνκο δεν άργησε να έρθει. Ελεύθερος πια, πήρε την πρώτη πτήση και προσγειώθηκε στην αγκαλιά των αγαπημένων του προσώπων. Οσο για τον «φίλο» του, παραμένει στη φυλακή και σύμφωνα με πληροφορίες θα δικαστεί στο τέλος του χρόνου.source:gossip-tv.gr

Κατερίνα Καινούργιου...

Πόλεμος στα παρασκήνια του "Δέστε Τους";

Κατερίνα Καινούργιου
Αν και το "Δέστε τους" έχει κλείσει μόνο μια εβδομάδα προβολής γι' αυτή τη σεζόν, η προσθήκη της Κατερίνας Καινούργιου στην ομάδα, φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τη Μαρία Ηλιάκη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής "TV Weekend", οι σχέσεις των δύο γυναικών έχουν ήδη φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε η Μαρία Ηλιάκη έφτασε στο σημείο να πει στον Νίκο Μουτσινά: "Μίλησέ της, γιατί θα την πιάσω από το μαλλί"!

Από αριστερά: Μαρία Ηλιάκη, Νότης Χριστοδούλου, Κατερίνα Καινούργιου, Νίκος Μουτσινάς

Τι είχε όμως προηγηθεί; Η Κατερίνα Καινούργιου, σε αντίθεση με τη Δήμητρα Αιγινίτη που κρατούσε χαμηλούς τόνους, δυσαρεστήθηκε την πρώτη μέρα που είχε δεύτερο ρόλο στην εκπομπή και, όπως ήταν επόμενο, διεκδίκησε το χώρο και το χρόνο που θεωρεί ότι αξίζει να έχει. Η Μαρία Ηλιάκη όμως αντέδρασε έντονα, και ο Νίκος Μουτσινάς ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση καθώς εκείνος είχε φέρει την Κατερίνα στην εκπομπή - είχαν συνεργαστεί μαζί στον Πρωινό Καφέ-, από την άλλη όμως η Μαρία είναι καλή του φίλη!
 source:yupi.gr
top