Με ναζιστικές μεθόδους 

βασάνιζε τα παιδιά του...



Ξυλοδαρμούς, δέσιμο σε καρέκλα, απομόνωση στην αποθήκη, βρισιές, χτυπήματα με τη ζώνη και κρύο νερό στο πρόσωπο.

Αυτή ήταν η «καθημερινότητα» που βίωναν τέσσερα αγγελούδια στο Μενίδι από τον 49χρονο πατέρα τους, την 25χρονη μητέρα τους και τον 50χρονο «θείο» τους.


Ήταν τέτοια η διαστροφή του πατέρα τους, που έφτασε στο σημείο να ταΐσει ακαθαρσίες το 11χρονο κοριτσάκι, τα δύο αγοράκια ηλικίας 9 και 5 ετών και το βρέφος των 5 μηνών.


Διαβάστε στο έγγραφο που ακολουθεί τι υφίσταντο τα παιδιά, σύμφωνα με την έρευνα των αστυνομικών Αρχών




Οι γείτονες άκουγαν εδώ και καιρό τα τέσσερα παιδιά να κλαίνε με λυγμούς και να εκλιπαρούν να μην τα κλειδώσουν στο υπόγειο.

Ο πατέρας βασανιστής στη βάπτιση της κόρης του
Ο πατέρας βασανιστής στη βάπτιση της κόρης του
Η φρίκη, όμως, είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, όπως λέει στην κάμερα της zougla.gr η 28χρονη μητέρα των δύο παιδιών – του 11χρονου κοριτσιού και του 9χρονου αγοριού -, Μαργαρίτα Αποστόλη, η οποία και η ίδια έπεσε θύμα της απαράδεκτης συμπεριφοράς του πρώην πλέον συζύγου της.

Όπως λέει η κα Αποστόλη, ο 49χρονος τη χτυπούσε και την κακομεταχειριζόταν, στέλνοντάς την ακόμα και στο νοσοκομείο.


Τον Νοέμβριο του 2004, όταν η κα Αποστόλη επιστρέφει στο σπίτι της, διαπιστώνει πως ο σύντροφός της έχει αλλάξει την κλειδαριά, έχει πάρει τα παιδιά και δεν της επιτρέπει να μπει. Ουσιαστικά την έδιωξε, έτσι ξαφνικά, χωρίς να της αφήσει κανένα περιθώριο να πάρει τα παιδιά της, που τότε ήταν 5 και 3,5 ετών.


Τον Φεβρουάριο του 2005 βλέπει τυχαία τα δύο της παιδιά, αλλά, όταν ενημερώθηκε ο πρώην πλέον σύντροφός της για αυτή τη συνάντηση, πήρε και πάλι τα παιδιά μακριά της.


Ήταν και η τελευταία φορά που είδε τα δύο αγγελούδια της.


Ακούστε στο ηχητικό που ακολουθεί πώς μιλούσε ο 49χρονος στην πρώην σύντροφό του.





Αν και έκανε πολλές προσπάθειες να πάρει το κοριτσάκι και το αγοράκι της, δεν τα κατάφερε.

Μέχρι που πριν από λίγες ημέρες μαθαίνει από τα δελτία ειδήσεων πως τα δύο της παιδιά έχουν κακοποιηθεί βάναυσα από τον πρώην σύντροφό της.



O 49χρονος, προκειμένου να καταφέρει να πάρει τη γονική επιμέλεια, κήρυξε τη μητέρα των παιδιών του αγνώστου διαμονής, παρά το γεγονός, σύμφωνα με την Μαργαρίτα Αποστόλη, ότι γνώριζε πού κατοικούσε.




Και τα τέσσερα παιδιά νοσηλεύονται στο Παίδων Αγία Σοφία, όπου τους παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη, ενώ οι κατηγορούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.


Η μητέρα τους τα επισκέφθηκε, όμως τα παιδιά είναι φοβισμένα και απόμακρα. Η ίδια έχει ξεκινήσει και πάλι διαδικασίες, ώστε να πάρει τα δύο αγγελούδια από τον πατέρα τους. Το δικαστήριο για την επιμέλεια των παιδιών έγινε σήμερα, ενώ η απόφαση θα βγει την Τρίτη.source:zougla.gr

Το αυτοκίνητο - τουρμπίνα...

Άγγελος Ανδρέου
Εδώ κανονικά η είδηση είναι ότι ένας 37χρονος οδηγός, έλαβε κλήση ύψους 789.000 ευρώ στη Σουηδία. Διαβάζοντας όμως παρακάτω, το κείμενο της Telegraph έλεγε ότι οδηγούσε με... 300 χλμ/ώρα. Η δυσπιστία εξανεμίστηκε όταν η πληροφορία διασταυρώθηκε από παντού. MSNBC, Daily Mail, Herald Sun, Epoch Times, όλα έγραφαν για 300 χλμ την ώρα.

Ο 37χρονος Σουηδός οδηγούσε σε αυτοκινητόδρομο, με ταχύτητα υπερδιπλάσια του επιτρεπτού ορίου, με μια Mercedes... 570 αλόγων.

Μάλιστα, λόγω της “υπερβολικής” ταχύτητας με την οποία πήγαινε, τα ραντάρ  δεν μπορούσαν να καταγράψουν τίποτα, αφού πολύ απλά δεν τον προλάβαιναν και εξάλλου δεν μπορούν να μετρήσουν έτσι κι αλλιώς τις ταχύτητες άνω των 200 χλμ/ώρα.

Τελικά η “ζημιά” έγινε από ένα ραντάρ νέας τεχνολογίας που μέτρησε αυτά τα περίφημα 300 χλμ!

Μάλιστα, οι αστυνομικοί ισχυρίζονται πως για να μπορέσει να σταματήσει στο σήμα τους χρειάστηκε μισό χιλιόμετρο μέχρι να ακινητοποιηθεί το αμάξι.

Το καλύτερο απ' όλα ήταν η δικαιολογία του όταν συνελήφθη και του κόπηκε η κλήση των 789.000 ευρώ:

“Νομίζω ότι ο μετρητής ταχύτητας του αυτοκινήτου είναι ελαττωματικός!”. 
source:cosmo.gr

Η Apple διέθεσε αναβάθμιση 

λογισμικού για τις συσκευές της...



Η Apple έδωσε στη διάθεση των κατόχων iPhone, iPad και iPod touch συσκευών την έκδοση 4.0.2 του λογισμικού της, η οποία εξαφανίζει τα κενά ασφαλείας που εντοπίστηκαν στο iOS 4. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως μέχρι και την κυκλοφορία της τελευταίας αυτής έκδοσης, οι κάτοχοι των συσκευών μπορούσαν να προχωρήσουν στην κλασική διαδικασία "jailbreaking" με την ανάγνωση ενός απλού αρχείου PDF.

Μένει πλέον να δούμε σε πόσες ημέρες (ή ώρες;) θα μπορέσει η αντίστοιχη ομάδα των hackers να "σπάσει" και το νέο -βελτιωμένο- κώδικα.source:nooz.gr

Στάνες έγιναν τα σπίτια 

των Χόμπιτ...

 
Σε στάνες έχουν μετατραπεί πλέον τα διάσημα σπίτια των Χόμπιτ στο Σάιρ, όπως τα είδαμε στην τριλογία του Πίτερ Τζάκσον «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών». Ο σκηνοθέτης χρησιμοποίησε τα φυσικά τοπία της περιοχής Ματαματά στην νότια Νέα Ζηλανδία για να απεικονίσει την πατρίδα των Χόμπι, με σκοπό να αξιοποιηθεί έπειτα ως θεματικό πάρκο για να προσελκύσει τουρισμό. Τα σχέδια όμως άλλαξαν τελείως και πλέον οι κατοικίες του Μπίλμπο και του Φρόντο Μπακινγκς, έχουν καταληφθεί από 2.500 πρόβατα και 500 περίπου αγελάδες. 
source:protothema.gr

Νεκρά 4 παιδιά από 

επίθεση νυχτερίδων...

Πολλαπλασιάζονται οι επιθέσεις στον Αμαζόνιο

Την ζωή τους έχασαν τέσσερα παιδιά στην την κοινότητα της Ουρακάσα στο βορειοανατολικό τμήμα του Αμαζονίου στο Περού.

Τα άτυχα παιδιά μολύνθηκαν από λύσσα μετά από δάγκωμα που δέχτηκαν νυχτερίδες βαμπίρ.


Το υπουργείο Υγείας του Περού έστειλε τρεις ομάδες γιατρών για την αντιμετώπιση της επιδημίας και τον εμβολιασμό του πληθυσμού καθώς 500 άτομα έχουν ήδη δεχτεί επίθεση.
source:newsbeast.gr

Για να αισθάνεστε ασφαλείς 

στο σπίτι...


ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Μερικές χρήσιμες συμβουλές

Με αφορμή τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά διαρρήξεων και κλοπών καλό είναι να εφιστούμε την προσοχή μας σε μερικά πολύ απλά πράγματα, που ωστόσο μπορεί να αποδειχθούν αποτρεπτικά για... «δυσάρεστες συναντήσεις» με ληστές!

Η Ελληνική Αστυνομία ενημερώνει τους πολίτες στην ιστοσελίδα της στο Διαδίκτυο και ιδιαίτερα τις γυναίκες ότι προκειμένου να είναι ασφαλείς στο σπίτι πρέπει να φροντίσουν ώστε:

•Η περιοχή έξω από την κύρια είσοδο της κατοικίας τους να είναι φωτισµένη σωστά, ώστε να µην υπάρχουν σκοτεινές σκιές όπου θα μπορούσε κάποιος να κρυφτεί.
•Βεβαιωθούν ότι στην κύρια πόρτα υπάρχει «µατάκι», έτσι ώστε να βλέπουν ποιος είναι στην πόρτα πριν την ανοίξουν.
•Να έχουν κλειστές τις κουρτίνες, ώστε όσοι είναι απ’ έξω να µην βλέπουν µέσα στο εσωτερικό του σπιτιού, ιδιαίτερα τη νύχτα.
•Να µην εισέρχoνται σε ένα ασανσέρ µε κάποιον που δεν γνωρίζουν και εάν το κάνουν να φροντίσουν να παραμείνουν κοντά στην πόρτα του ασανσέρ και εντός εμβελείας του πίνακα ελέγχου. source:newsbeast.gr

8.500 oι υπεραιωνόβιοι

στην Ελλάδα...



Απογραφή και των συνταξιούχων προωθεί το υπουργείο εργασίας με στόχο να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία των Ταμείων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ΄Εθνος μετά την ηλεκτρονική καταγραφή που θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα γίνει έλεγχος για τους δικαιούχους και όπου υπάρχουν περιπτώσεις απάτης θα παρεμβαίνει ο εισαγγελέας.


Στο μικροσκόπιο κυρίως οι συντάξεις 8,5 χιλιάδων υπεραιωνόβιων, ενώ τη μαύρη τρύπα διευρύνουν οι μαιμού αναπηρικές συντάξεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι αναπηρικές συντάξεις στη χώρα μας ξεπερνούν το 25% σε ορισμένους νομούς, όταν σε Γαλλία και Ισπανία για παράδειγμα δεν ξεπερνούν το 10%.source:nooz.gr

Πυρηνική συνεργασία 

Ρωσίας - Ιράν...


Με καύσιμα θα αρχίσει να τροφοδοτεί τον αντιδραστήρα του Μπουσέρ στο Ιράν η Ρωσία στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενεργείας Rosatom.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η τροφοδότηση θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την έναρξη λειτουργίας του αντιδραστήρα στον πρώτο πυρηνικό σταθμό του ισλαμικού κράτους.


Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε στις 18 Μαρτίου ότι η Ρωσία σκόπευε να θέσει σε λειτουργία τον αντιδραστήρα του Μπουσέρ το καλοκαίρι του 2010.


Το πρόγραμμα κατασκευής του πυρηνικού σταθμού ξεκίνησε το 1979 από τη γερμανική Siemens, στη συνέχεια διακόπηκε λίγο μετά την έναρξη του πολέμου Ιράν - Ιράκ το 1980. Η Ρωσία ανέλαβε τη συνέχιση του έργου το 1994 και αρχικά το τέλος των εργασιών είχε τοποθετηθεί στο 1999.
source:zougla.gr

Οι ανασφαλείς πιο κοντά 

σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό...



Οι άνθρωποι που είναι ανασφαλείς στις σχέσεις τους και φοβούνται την απόρριψη από τους άλλους, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα, εγκεφαλικό και γενικότερα να εμφανίσουν καρδιοαγγειακά προβλήματα, σύμφωνα με νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου «Ακάντια» της Νέα Σκωτια, σε έρευνα που παρουσίασαν στο περιοδικό “Health Psychology” (Ψυχολογία Υγείας) του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου, αναφέρουν ότι ανέλυσαν τις περιπτώσεις 5.645 ατόμων ηλικίας 18 έως 60 ετών, συνδέοντας τις χρόνιες παθήσεις τους με το βαθμό ανασφάλειας και φοβίας τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι αισθάνονται πιο ασφαλείς ψυχικά (νιώθουν άνετα με τους γύρω τους και δεν διστάζουν να τους πλησιάσουν), έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Αντίθετα, όσοι είναι ανασφαλείς (έχουν φοβίες και αμφιβολίες για τους άλλους, αποφεύγουν να τους πλησιάσουν και να τους "ανοιχτούν"), αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό, καθώς επίσης για αρθρίτιδα, πονοκεφάλους και άλλους χρόνιους πόνους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ανασφαλείς άνθρωποι είναι πιο αγχωμένοι και αυτό τους οδηγεί συχνά να καπνίζουν και να πίνουν περισσότερο, με συνέπεια να προσθέτουν νέους παράγοντες κινδύνου για την υγεία τους. Επίσης, οι ανασφαλείς άνθρωποι αποφεύγουν περισσότερο τις επισκέψεις σε γιατρούς, δίνουν λιγότερη σημασία στις συμβουλές τους και, γενικότερα, αλλάζουν πιο δύσκολα το στιλ ζωής τους.source:nooz.gr

Ανακαλύφθηκε σπάνιο 

είδους άστρου...


Χαρακτηρίζεται ως πανίσχυρος διαστημικός φάρος

Τρεις ερασιτέχνες αστρονόμοι, πέτυχαν ένα ασυνήθιστο κατόρθωμα, που χαιρετίστηκε από την επιστημονική κοινότητα: ανακάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα σπάνιο είδος άστρου πάλσαρ (πρόκειται για ταχέως περιστρεφόμενους αστέρες νετρονίων, τρομακτικής πυκνότητας, που εκπέμπουν, από τους μαγνητικούς πόλους τους, ραδιοκύματα στο διάστημα).

Οι «αστρονόμοι» (δύο επαγγελματίες της πληροφορικής από τις ΗΠΑ και ένας αναλυτής συστημάτων από τη Γερμανία), που παρουσίασαν το εύρημά τους στο περιοδικό «Science», αξιοποιώντας την υπολογιστική ισχύ των κομπιούτερ τους, όταν αυτοί ήταν ούτως ή άλλως αδρανείς. Η τάση αυτή έχει γνωρίσει ευρύτερη ανάπτυξη διεθνώς τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν στηθεί διάφορα «κατανεμημένα» δίκτυα συνεργαζόμενων υπολογιστών ανά τον κόσμο (όπως π.χ. το SETI@home που αναζητά ραδιοσήματα εξωγήινων), τα οποία εμπλέκουν πολλές χιλιάδες εθελοντών πολιτών σε διάφορα επιστημονικά «πρότζεκτ».

Μεταξύ αυτών, το Einstein@Home αξιοποιεί τη συνδυαζόμενη επεξεργαστική ισχύ πολλών χιλιάδων οικιακών υπολογιστών σε 192 χώρες για να αναλύει μεγάλους όγκους αστρονομικών δεδομένων. Κάπως έτσι, οι τρεις ερασιτέχνες…χτύπησαν διάνα βρίσκοντας ένα διπλό πάλσαρ, ένα είδος άστρου που προέρχεται από τη βαρυτική κατάρρευση προς το εσωτερικό του ενός γιγάντιου άστρου (με μάζα οκτώ έως 20 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του δικού μας ήλιου) και το οποίο αποτελεί το απομεινάρι της έκρηξης σουπερνόβα που ακολουθεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δύο γειτονικά άστρα κατέρρευσαν, εκ των οποίων το ένα απορρόφησε σταδιακά το άλλο, και το διπλό πάλσαρ έμεινε πια μονό.

Το συγκεκριμένο πάλσαρ -που ανακαλύφθηκε «ψαχουλεύοντας» στον μεγάλο όγκο δεδομένων ραδιοαστρονομίας που παρήγαγε το ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο- περιστρέφεται 41 φορές το δευτερόλεπτο γύρω από τον εαυτό του εκπέμποντας ραδιο-ακτινοβολία, σαν πανίσχυρος διαστημικός φάρος.source:newsbeast.gr

Τραβάει το σκοινί κατά 

της Ελλάδας η Σλοβακία...


Μας είπαν όχι στην οικονομική βοήθεια. Επικρίθηκαν γι' αυτό όχι από την ελληνική κυβέρνηση αλλά από τις Βρυξέλλες και επιμένουν να ζητάνε και τα ρέστα.
Χθες το σλοβακικό κοινοβούλιο καταψήφισε την συμβολή της χώρας στο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας.
Σήμερα, η πρωθυπουργός, Ιβέτα Ραντιτσόβα, επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να βοηθήσουμε εκείνους που δεν είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι μόνοι τους».

Η πρωθυπουργός της Σλοβακίας επιχείρησε να απαντήσει στις έντονες επικρίσεις που δέχεται η χώρα της τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από αξιωματούχους των κρατών – μελών, που επισημαίνουν ότι η άρνηση της Μπρατισλάβα να συμμετάσχει στη βοήθεια προς την Ελλάδα παραβιάζει τις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις και δείχνει έλλειψη αλληλεγγύης. Σε δηλώσεις της στη γερμανική έκδοση των Financial Times, η Ιβέτα Ραντιτσόβα αναφέρει ότι «η Σλοβακία πέρασε μία δύσκολη περίοδο με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε από το 1998 μέχρι το 2002 και κανείς δεν μας βοήθησε».


«Δεν είχαμε δεκάρα. Τίποτε. Οι συμπολίτες μας επωμίσθηκαν το βάρος της προσπάθειας και δεν ήταν εύκολο. Αλλά ξεπεράσαμε αυτό το στάδιο χάρη σε επώδυνες και αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις. Πώς θέλετε να τους εξηγήσω ότι πρέπει τώρα να βοηθήσουμε εκείνους που δεν είναι έτοιμοι να κάνουν κάτι μόνοι τους;»
, λέει.

Ο Στέφεν Σάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, υπενθύμισε με δήλωσή του στους Financial Times Deutschland ότι «καθένας πρέπει να κρατήσει στο νου του ότι μπορεί μια ημέρα να έχει ανάγκη την αλληλεγγύη των άλλων» και πρόσθεσε ότι η γερμανίδα καγκελάριος θα μιλήσει με την Ιβέτα Ραντιτσόβα κατά την επίσκεψή της στο Βερολίνο στις 25 Αυγούστου.


Μάλλον η λέξη αλληλεγγύη δεν υπάρχει στο σλοβακικό λεξικό...source:newsit.gr

Έπεσαν πάνω του για να

μην πάει...

jpg
Μέχρι την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές είναι άγνωστο αν ο «Πανίκας» πάει την Κυριακή στην Τραπεζούντα όπου θα τελεστεί φέτος, για πρώτη φορά μετά από 87 χρόνια, η Θεία Λειτουργία στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Προς το παρόν ο Ψωμιάδης λέει ότι πείστηκε από όλους εκείνους που του ζητούν να μην ανάψει ... φωτιές και δεν σκοπεύει να ταξιδέψει στον Πόντο, στα ματωμένα χώματα της πατρίδας του. Ο Πόντιος όμως εκτός από πολιτικός είναι και άνθρωπος, είναι και βαθύτατα πατριώτης. Γι΄ αυτό μην εκπλαγείτε αν τον δείτε την Κυριακή σε κανά στασίδι του Μοναστηριού να ψέλνει. Ο Ψωμιάδης δεν έχει δικαίωμα να λείπει από τη μεγαλύτερη γιορτή του Ποντιακού Ελληνισμού κι ας του το έχει ζητήσει ακόμη και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Αν δεν πάει τελικά, να ξέρετε ότι θα έχει παιχτεί πολύ χοντρό παιχνίδι στο παρασκήνιο. 
source:parapolitika.gr

Η νέα Μαρία Κάλλας;

Δεκάχρονη υψήφωνος έχει αφήσει... άφωνη την Αμερική


Μία 10χορνη υψίφωνος στις ΗΠΑ άφησε άφωνους τους κριτές και εξέπληξε με την ωριμότητα της φωνής της στο διαγωνισμό «Αμερική έχεις Ταλέντο», περνώντας – όπως ήταν φυσικό – στα ημιτελικά.

Σύμφωνα με το CNN, «από ένα δεκάχρονο δεν περιμένεις να αποδίδει άριες του κλασικού ρεπερτορίου με βάθος και χρώμα που αρμόζουν σε μια καταξιωμένη σοπράνο, όπως η Μαρία Κάλλας».


Κι όμως το εξαίρετο αυτό ταλέντο ήδη αμφισβητείται από πολλούς που θεωρούν τις εμφανίσεις της αποτέλεσμα πλέι μπακ. Υπάρχει μάλιστα η θεωρία ότι ο μεγαλύτερός της αδελφός είναι αυτός που τραγουδάει εκτός σκηνής.


Για το λόγο αυτό, ένας από τους κριτές κάλεσε τη δεκάχρονη Τζάκι Εβάντσο να τραγουδήσει α καπέλα δύο – τρεις νότες...source:skai.gr

Λιάγκας-Σκορδά: 

Δεν ξεκίνησαν καλά…


Αν και είχε ανακοινωθεί με τυμπανοκρουσίες  σχεδόν η μεταγραφή της Ελευθερίας Κεφαλά από την ομάδα της Ρούλας Κορομηλά στο πρωινό του ζεύγους  Σκορδαλιάγκα κάτι άλλαξε στην πορεία. Σύμφωνα με πληροφορίες η παραλίγο αρχισυντάκτρια του «Δύο σε ένα» - όπως θα ονομάζεται το καινούριο πρωινό του mega – διακτινίστηκε στο big brother του Alpha και έχει πιάσει ήδη δουλειά αναζητώντας συνεργάτες για το reality. Το τι μπορεί να έκανε την Ελευθερία να αφήσει στα κρύα του λουτρού ένα φιλόδοξο πρωινό για ένα reality που θα διαρκέσει ολόκληρη την σεζόν είναι κάτι που σίγουρα θα μάθουμε τις επόμενες μέρες…

Δεν έχει ξεκινήσει  καλά η προετοιμασία του νέου πρωινού  ψυχαγωγικού πρότζεκτ του Μεγάλου  Καναλιού. Στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούσαν πληροφορίες εδώ και 10-15 μέρες για σημαντικά προβλήματα στον σχεδιασμό και την οργάνωση της εκπομπής που θα παρουσιάσει το ζεύγος Λιάγκα - Σκορδά.


Επιβεβαίωση αυτών  των προβλημάτων είναι χωρίς  αμφιβολία η αποχώρηση της Ελευθερίας Κεφαλά η μεταγραφή της οποίας από το team της Ρούλας Κορομηλά είχε προβληθεί ως σημαντικό γεγονός από τα στελέχη του Mega.source:protothema.gr

Το ακριβότερο διαµέρισµα 

στον κόσµο...

Πωλήθηκε στο Λονδίνο 170 εκατ. ευρώ, είναι 2.200 τ.µ. και παραµένει άγνωστος ο αγοραστής

 Γιώργος Αγγελόπουλος


¬ Τοπολυτελές  εσωτερικό του ακριβότερου διαµερίσµατος στον κόσµο. Το ιδιωτικό  ασανσέρ του διαθέτει σαρωτές της ίριδας του µατιού ώστε να λειτουργούν µόνο µε  τους ιδιοκτήτες του
Το ακριβότερο διαµέρισµα του κόσµου πωλήθηκε στο Λονδίνο έναντι 140 εκατοµµυρίων στερλινών (σχεδόν 170 εκατ. ευρώ). Με το ποσό αυτό, ο µυστηριώδης αγοραστής του εξασφάλισε «ρουµ-σέρβις» από τον κορυφαίο σεφ Ιστον Μπλούµενταλ, «δωµάτιο πανικού» και σωµατοφύλακες εκπαιδευµένους από τις SΑS, τις βρετανικές ειδικές δυνάµεις.

Το διαµέρισµα απλώνεται σε 2.200 τ.µ., στους δύο τελευταίους ορόφους του κτιρίου που έχει σχεδιάσει ο διάσηµος αρχιτέκτονας λόρδος Ρίτσαρντ Ρότζερς στη διεύθυνση Οne Ηyde Ρark, στο Νάιτσµπριτζ. Εχει θέα σ’ όλο το κέντρο του Λονδίνου και υπόγεια διάβαση που οδηγεί στο εστιατόριο του Ιστον Μπλούµενταλ. Διαθέτει µέτρα ασφαλείας αντάξια του Τζέιµς Μποντ και «δωµάτιο πανικού» για να καταφεύγουν οι ένοικοι σε περίπτωση που απειληθούν από απαγωγείς ή ληστές. Ηταν αναµενόµενο η τιµή του να είναι υψηλή, όµως η πώλησή του για το ποσό των 140 εκατοµµυρίων στερλινών έκοψε την ανάσα των µεσιτών. Πρόκειται πλέον για το ακριβότερο διαµέρισµα στον κόσµο.


Οι ένοικοί του έχουν πρόσβαση σε µια σειρά από εγκαταστάσεις σπα και γήπεδα σκουός. Υπάρχει επίσης µια σήραγγα ώς το γειτονικό ξενοδοχείο «Μandarin Οriental» – όπου ο διάσηµος σεφ Ιστον Μπλούµενταλ θα ανοίξει σύντοµα εστιατόριο – ώστε να µπορούν οι ένοικοι να έχουν πρόσβαση σε ρουµ σέρβις 24 ώρες το 24ωρο. Στο ισόγειο θα ανοίξει έκθεση αυτοκινήτων της ΜcLaren και στα καταστήµατα «της γειτονιάς» περιλαµβάνονται τα Ηarrods και Ηarvey Νichols.

Τα παράθυρα των διαµερισµάτων είναι από το πάτωµα ώς το ταβάνι και τα τζάµια αλεξίσφαιρα, ενώ οι φύλακες του κτιρίου είναι εκπαιδευµένοι από τις βρετανικές ειδικές δυνάµεις. Διαθέτει επίσης σύστηµα καθαρισµού αέρος που µπορεί να εξουδετερώσει επιθέσεις µε δηλητηριώδη αέρια.

Η οικονοµική κρίση φαίνεται πως δεν επηρεάζει τους βαθύπλουτους – άρα ούτε και την αγορά των πιο ακριβών ακινήτων. Οπως λέει στην «Ντέιλι Μέιλ» ο Τρέβορ Αµπράχαµσον το µεσιτικού γραφείου Glentree Εstates, «τους τελευταίους έξι µήνες πουλήσαµε περισσότερα πανάκριβα ακίνητα απ’ ό,τι τα δύο τελευταία χρόνια.
source:tanea.gr

Το Τείχος του Βερολίνου: 

49 χρόνια μετά την ανέγερσή του...

Στις 13 Αυγούστου 1961 αποφασίστηκε η ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου, ενός τείχους που θα γινόταν το κατ’ εξοχή σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου για περισσότερο από δυο δεκαετίες.
Μέρκελ, Γκορμπατσόφ και Βαλέσα διέσχισαν το Τείχος του Βερολίνου
Απευθυνόμενη σε χιλιάδες συγκεντρωμένους,η καγκελάριος δήλωσε ότι τα ιστορικά γεγονότα του 1989 ήταν "αποτέλεσμα μίας μακράς ιστορίας καταπίεσης και αγώνα κατά της καταπίεσης"και υπενθύμισε ότι πολλοί ήταν αυτοί που υπέφεραν υπό το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας.
Μέρκελ: Έκανα σάουνα όταν έπεσε το Τείχος
Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD για τη δική της μαρτυρία από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
«Μη δίνεις σημασία τι λέμε, το Τείχος δεν πρέπει να πέσει»
Σε μια ανεπίσημη συνομιλία το 1989, η οποία έχει καταγραφεί σε άκρως απόρρητα έγγραφα του Κρεμλίνου, η «Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ είχε ζητήσει από τον τότε σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, να αγνοήσει την επίσημη θέση της Βρετανίας και να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει την επανένωση της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας.
Δεν ήταν διορατικός για την πτώση του Τείχους ο Γκορμπατσόφ
Ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραδέχτηκε σήμερα ότι δεν είδε να έρχεται η πτώση του Τείχους του Βερολίνου, πριν από 20 χρόνια.
«Τουλάχιστον 136 ήταν οι νεκροί στο Τείχος του Βερολίνου» Νέο παράθυρο
Τουλάχιστον 136 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στο Τείχος του Βερολίνου έως την πτώση του το 1989, σύμφωνα με έκθεση ειδικών που δημοσιεύθηκε για να συμπέσει χρονικά με την 48η επέτειο της κατασκευής του στις 13 Αυγούστου 1961.
Τα «φαντάσματα» επιστρέφουν 20 χρόνια μετά την πτώση του τείχους
«Από ποια πλευρά έπεσε, τελικά, το Τείχος του Βερολίνου»; διερωτάται, αρθρογράφος της «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» εκφράζοντας την απορία του για το γεγονός ότι, 20 χρόνια μετά τη γερμανική επανένωση, τα παλιά φαντάσματα μοιάζουν ζωντανά, ενώ το ανερχόμενο γερμανικό κόμμα «Αριστερά» του Οσκαρ Λαφοντέν «παραπέμπει, προγραμματικά, περισσότερο στη Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Καρλ Λίμπκνεχτ».

Ποδηλατώντας στο Σιδηρούν ΠαραπέτασμαΝέο παράθυρο


Μία αξιοσημείωτη πρωτοβουλία των Γερμανών Οικολόγων έρχεται να γίνει πράξη. Πρόκειται για την πρόταση που κατέθεσε ο γερμανός ευρωβουλευτής Michael Cramer. Μιλάμε για μία ποδηλατική διαδρομή που ακολουθεί τα ίχνη της μεταπολεμικής Ευρώπης και τα σύνορα των δύο ψυχροπολεμικών συνασπισμών.
Γερμανία: «Καλύτερα ΜΕ το Τείχος» Νέο παράθυρο
Η πλειοψηφία των Ανατολικογερμανών υποστηρίζουν ότι η ζωή ήταν καλύτερη επί κομουνισμού. Αυτό, τουλάχιστον, έδειξαν τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στη Γερμανία.
Εορτασμοί για την πτώση του τείχους του Βερολίνου Νέο παράθυρο

Η Houerswerda, πόλη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, αναμένεται να είναι το επίκεντρο των εορτασμών που ετοιμάζει η κυβέρνηση της καγκελαρίου Αγκέλας Μέρκελ για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την πτώση του τείχους του Βερολίνου τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Μοναδικές φωτογραφίες της καθημερινής ζωής στην Ανατ. Γερμανία Νέο παράθυρο
Με τη συμπλήρωση είκοσι ετών από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα τεράστιο φωτογραφικό αρχείο, του δασκάλου Manfred Beier, το οποίο καταγράφει την καθημερινή ζωή στην Ανατολική Γερμανία. Οι 60.000 φωτογραφίες, που ανακαλύφθηκαν στο υπόγειο του σπιτιού του, αποτελούν ένα μοναδικό ντοκουμέντο για τη ζωή στην κομμουνιστική πλευρά της Γερμανίας.
Προβληματίζει η διατήρηση της μνήμης για το Τείχος του Βερολίνου Νέο παράθυρο
Η Πύλη του Βανδεμβούργου, που χώριζε το Βερολίνο, και το Σημείο Ελέγχου Charlie, όπου βαριά οπλισμένοι στρατιώτες των Συμμάχων και Κομμουνιστές συνοριοφύλακες αντιμετώπιζαν ο ένας τον άλλον, υπήρξαν σύμβολα του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα, μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου γίνεται αναπαράσταση εκείνης της εποχής.
Το νέο τείχος του Βερολίνου Νέο παράθυρο

Στο καταπράσινο προάστιο του Βερολίνου, Potsdam, οι κάτοικοι βιώνουν μία μακροχρόνια έχθρα μεταξύ των αρχών και των ιδιοκτητών πλούσιων βιλών. Στην τελευταία σύγκρουσή τους, οι ιδιοκτήτες μπλόκαραν ένα "μονοπάτι" στο οποίο εντοπίζονται τα ίχνη της διαδρομής του πρώην τείχους του Βερολίνου.
Το τείχος του Βερολίνου ξαναβρίσκει τα χρώματά του Νέο παράθυρο

9 Νοεμβρίου 1989, το τείχος του Βερολίνου πέφτει. Ένα χρόνο αργότερα, εκατοντάδες καλλιτέχνες διακοσμούν με έργα τους ένα μεγάλο τμήμα του. Με το πέρασμα του χρόνου πολλά απο τα έργα αλλοιώθηκαν ή και καταστράφηκαν. Η αποκατάσταση των έργων της "Gallery Est Side", όπως ονομάστηκε, ξεκίνησε την Τρίτη.
Το τείχος του Βερολίνου σε γιγαντιαία ντόμινο Νέο παράθυρο

Περισσότερα από 1000 γιγαντιαία ντόμινο θα τοποθετηθούν κατά μήκος ενός τμήματος της γραμμής που κάποτε χώριζε την Ανατολική από τη Δυτική Γερμανία. Αφορμή, η 20η επέτειος από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.
Είκοσι χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.
Το «φάντασμα» του Τείχους συνεχίζει να διχάζει το Βερολίνο Νέο παράθυρο Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την επανένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, τα απομεινάριά του στο σημείο κατάρρευσης εξακολουθούν να προκαλούν. Πολλοί είναι εκείνοι που επιθυμούν τη χάραξη μιας ενιαίας ιστορίας για τη «νέα» Γερμανία, οι παλιές πληγές, ωστόσο, απαιτούν χρόνο για να θεραπευτούν.
Γερμανία: Ένας στους δέκα λυπάται για την πτώση του τείχους Νέο παράθυρο
Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, μόνο το 24% των πρώην Ανατολικογερμανών πιστεύει ότι έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι μπορεί να ζει σε μια δημοκρατική κοινωνία, ενώ ένας στους δέκα λυπάται που δεν υπάρχει πια η Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία.source:tvxs.gr

Στο διαδίκτυο η 

χρηματοδότηση των 

υποψηφίων Δημάρχων...

Τις εκλογικές δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν οι υποψήφιοι των εκλογών του Νοεμβρίου, θα αναρτούν στο διαδίκτυο και σε ειδική βάση δεδομένων, που θα σχηματιστεί στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σημαντικοί περιορισμοί καθιερώνονται και ως προς τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια των ενισχύσεων, αφού η χρηματοδότηση συνδυασμών από το ίδιο πρόσωπο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ανώτατο όριο για μεμονωμένο υποψήφιο περιορίζεται στα 500 ευρώ. Παράλληλα, όλοι οι συνδυασμοί θα λάβουν από την εφορία έναν ειδικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), προκειμένου η κυβέρνηση να ελεγχθεί τα χρήματα, που θα διακινούνται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Σύμφωνα με Το Βήμα (13/08), «τα έσοδα και οι δαπάνες των περιφερειακών και των δημοτικών συνδυασμών διακινούνται μέσω ειδικών λογαριασμών που τηρούνται σε τράπεζες εγκατεστημένες στην Ελλάδα», όπως ορίζεται από το νόμο.
Έτσι. οι «χορηγοί» -φυσικά πρόσωπα και όχι εταιρείες, για τις οποίες ισχύει απαγόρευση χρηματοδότησης- που θέλουν να ενισχύσουν έναν συνδυασμό υποψηφίων ή έναν μεμονωμένο υποψήφιο, υποχρεώνονται να πηγαίνουν στις τράπεζες και να δώσουν τα στοιχεία τους, προτού προχωρήσουν στην κατάθεση των χρημάτων.
Ακόμη, στο εξής οι συνδυασμοί, οι οποίοι θα έχουν τον δικό τους ειδικό ΑΦΜ, υποχρεούνται πριν από τις εκάστοτε εκδηλώσεις να θεωρούν διπλότυπα εισιτηρίων και στο στέλεχος, να γράφουν τα πλήρη στοιχεία των εισερχομένων στην εκδήλωση.source:cosmo.gr

Ο Κύβος του Ρούμπικ 

«μπορεί πάντα να λυθεί με 

20 ή λιγότερες κινήσεις»


Πιο εύκολο από ό,τι φαίνεται, τουλάχιστον για τους υπολογιστές της Google
Πιο εύκολο από ό,τι φαίνεται, τουλάχιστον για τους υπολογιστές της Google 
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Οποιαδήποτε διάταξη στον Κύβο του Ρούμπικ μπορεί να επιλυθεί με 20 κινήσεις το πολύ, υπολογίζουν Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι δέχτηκαν τη βοήθεια της Google για να λύσουν ένα πρόβλημα που κεντρίζει την προσοχή των μαθηματικών εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Ο μέγιστος αριθμός κινήσεων που απαιτούνται για τη λύση του κύβου είχε βαφτιστεί «ο αριθμός του Θεού», καθώς υποτίθεται ότι μια οντότητα που γνωρίζει τα πάντα θα γνώριζε και την απάντηση στο πρόβλημα.

Η νέα μελέτη εξέτασε ουσιαστικά όλους τους δυνατούς συνδυασμούς και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο μαγικός αριθμός είναι 20. Η εκτίμηση αυτή θα ισχύει μέχρι να ανακαλυφθεί κάποια διάταξη που χρειάζεται 21 κινήσεις, ένα ενδεχόμενο μάλλον απίθανο.

«Γνωρίζουμε πλέον με βεβαιότητα ότι ο μαγικός αριθμός είναι το 20» είπε στο BBC ο Μόρλει Ντέιβιντσον, καθηγητής Μαθηματικών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κεντ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η μελέτη υποβάλλεται τώρα για έλεγχο και δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση.

Δύσκολοι υπολογισμοί

Ο Κύβος του Ρούμπικ εφευρέθηκε το 1974 από τον Ούγγρο αρχιτέκτονα Έρνο Ρούμπικ, και έχει περισσότερα από 43 δισεκατομμύρια δισεκατομμύρια δυνατές διατάξεις ή σημεία εκκίνησης.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ήταν αδύνατο να εξετάσουν όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Για να κάνουν πιο εύκολο το πρόβλημα, εντόπισαν και απέκλεισαν τους συμμετρικούς και παρόμοιους συνδυασμούς και περιορίστηκαν σε 56 εκατομμύρια ομάδες των 20 δισεκατομμυρίων διατάξεων.

Η πλειονότητα των διατάξεων αυτών επιλύεται με 15 έως 19 κινήσεις, βρέθηκαν όμως και 100 εκατομμύρια σημεία εκκίνησης που λύνονται μόνο με 20 κινήσεις.

Η πρώτη εκτίμηση για τον μαγικό αριθμό δημοσιεύτηκε το 1981 από τον μαθηματικό Μ.Θίσλουεϊτ, και ήταν 52 κινήσεις. Μια μεταγενέστερη εκτίμηση που έριχνε τον «αριθμό του Θεού» στις 18 κινήσεις καταρρίφθηκε το 1995, όταν βρέθηκε μια διάταξη του κύβου που απαιτούσε 20.

«Είχαμε τη μυστική ελπίδα στις δοκιμές μας ότι θα υπήρχε μία [διάταξη] που απαιτεί 21 κινήσεις» σχολίασε ο Δρ Ντέιβιντσον.

Δεδομένου ότι ένα καλό PC θα χρειαζόταν 35 χρόνια για να εξετάσει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, η ομάδα του Ντέιβιντσον δέχθηκε τη βοήθεια που προσέφερε η Google.

Τα συστήματα του διαδικτυακού γίγαντα χρειάστηκαν μόλις μερικές εβδομάδες για να λύσουν όλες τις πιθανές διατάξεις.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε τι μηχανήματα χρησιμοποίησαν» στη Google, παραδέχτηκε ο Ντέιβιντσον στο Beep.source:in.gr

Μειώστε τις δόσεις δανείων και 

καρτών: Συμβουλές...


Μειώστε τις δόσεις δανείων και καρτών: Συμβουλές
Καθώς το τραπεζικό τοπίο αλλάζει ραγδαία, νέα προϊόντα κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά πολλαπλασιάζοντας τις δυνατότητες για επικερδείς συναλλαγές. Περισσότερες δυνατότητες αναχρηματοδότησης αλλά και ευκαιρίες πληρωμής στα δάνεια και στις κάρτες, υψηλές αποδόσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις και ομόλογα, καθώς και ένα μίνι ράλι τις τελευταίες εβδομάδες στο Χρηματιστήριο συνθέτουν ένα νέο παζλ με αρκετές ευκαιρίες, αλλά και παγίδες.

Δάνεια

1 Μεταφορά οφειλών με χαμηλότερα επιτόκια
Κλασική αλλά πάντα επικερδής κίνηση για όσους έχουν χρέη σε καταναλωτικά ή και στεγαστικά δάνεια είναι η αναχρηματοδότηση των οφειλών τους με χαμηλότερο επιτόκιο. Είτε στην ίδια τράπεζα είτε σε άλλη, οι συνεπείς πελάτες μπορούν (και τους συμφέρει) να διαπραγματευθούν καλύτερους όρους αποπληρωμής. Δεδομένου μάλιστα ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θέλουν να «γράψουν» επισφάλειες, η διαπραγμάτευση, αν ο πελάτης πληροί τις προϋποθέσεις, συμφέρει και τις δύο πλευρές. Με τα τρέχοντα δεδομένα στα προγράμματα μεταφοράς οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, το μέσο επιτόκιο κυμαίνεται ανάμεσα στο 7% και το 8%, σχεδόν το μισό δηλαδή από αυτό των κλασικών καταναλωτικών δανείων. Αντίστοιχα, η μεταφορά στεγαστικών δανείων γίνεται με κυμαινόμενα επιτόκια κοντά στο 3,5% με 4%.

2 Αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής

Ακόμα μεγαλύτερο μαχαίρι στη μηνιαία δόση- σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκίων- φέρνει η αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής. Ανάλογα με τον επιπλέον χρόνο, η μείωση στη μηνιαία δόση μπορεί να φτάσει ακόμα και το 50% της αρχικής καταβολής, αν και συνολικά ο δανειολήπτης πληρώνει περισσότερους τόκους. Στα στεγαστικά δάνεια η μέγιστη διάρκεια μπορεί να φτάσει τα 40 χρόνια, αρκεί βέβαια ο δανειολήπτης να πληροί τα ηλικιακά όρια που θέτει η κάθε τράπεζα. Αντίστοιχα, στα καταναλωτικά χωρίς εξασφάλιση φτάνει τα 10 χρόνια, ενώ αν γίνει προσημείωση περιουσιακού στοιχείου μπορεί να επεκταθεί μέχρι και τα 30.

3 Συμμάζεμα καταναλωτικών με προσημείωση

Ειδικά για εκείνους που έχουν μεγάλα χρέη σε καταναλωτικά δάνεια και κάρτες (άνω των 15.000 ευρώ) ουσιαστικά μονόδρομος είναι τα προγράμματα αναχρηματοδότησης, στα οποία πραγματοποιείται προσημείωση περιουσιακών στοιχείων. Και αυτό γιατί, μόνο υπ΄ αυτή την προϋπόθεση δέχονται οι τράπεζες να εκταμιεύσουν το δάνειο, καθώς εξασφαλίζονται σε περίπτωση που ο πελάτης δεν πληρώσει τη δόση του. Ως αντιστάθμισμα πάντως, ο δανειολήπτης απολαμβάνει μικρότερο επιτόκιο, χαμηλότερη δόση, αλλά και τη δυνατότητα να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη διάρκεια του δανείου. Το επιτόκιο γι΄ αυτού του τύπου τα δάνεια μειώνεται ακόμα και στο 5% με 6%, δηλαδή σχεδόν στο ένα τρίτο σε σχέση με τις πιστωτικές. Αν όμως καθυστερήσει την αποπληρωμή, κινδυνεύει να χάσει άμεσα το περιουσιακό στοιχείο που προσημείωσε.

4 Ευκολίες πληρωμής για όσους έχουν δυσκολίες

Νέα μόδα στα καταναλωτικά αλλά και στα στεγαστικά δάνεια είναι μια σειρά από ευκολίες πληρωμής που επιτρέπουν οι τράπεζες στους πελάτες τους. Προκειμένου να μην «γράψουν» το δάνειο ως επισφαλές, δίνουν επιπλέον δυνατότητες και διευκολύνσεις σε εκείνους που το ζητήσουν αν βρεθούν σε δύσκολη συγκυρία. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η παράλειψη έως και δύο δόσεων κάθε χρόνο, η δυνατότητα μετάθεσης εξόφλησης κάποιου ποσοστού του χρέους στο τέλος του δανείου, ακόμα και οι πληρωμές ανά τρίμηνο αντί για κάθε μήνα. Παράλληλα, ιδιαίτερα ωφέλιμη- αν και με κόστος- είναι η δυνατότητα που έχει ο δανειολήπτης να ζητήσει περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή στεγαστικών ή και καταναλωτικών δανείων. Ανάλογα με την τράπεζα και τον τύπο του δανείου, αυτή μπορεί να φτάσει και τα δύο χρόνια. Εντούτοις, τα χρήματα που «πάγωσαν», με τόκο ή χωρίς, πρέπει να καταβληθούν κανονικά στη συνέχεια και ουσιαστικά επιμηκύνεται η διάρκεια του δανείου.

Κάρτες

5 Μεταφορά σε άλλη κάρτα με χαμηλότερο επιτόκιο
Οσο για τους κατόχους πιστωτικών καρτών, υπάρχουν και σε αυτή την κατηγορία μια σειρά από δυνατότητες για να ξεφύγουν από τη μάστιγα της υπερχρέωσης. Η πιο απλή κίνηση που μειώνει σημαντικά το κόστος του πλαστικού χρήματος είναι η μεταφορά παλαιών οφειλών σε άλλη κάρτα. Συγκεκριμένα, ενώ ένα μέσο επιτόκιο είναι κοντά στο 16%, υπάρχουν προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου με επιτόκιο 6,75%, για όλη τη διάρκεια της αποπληρωμής. Αντίστοιχα, σε κάποιες περιπτώσεις, αν ο πελάτης μεταφέρει χρήματα από άλλη τράπεζα, μπορεί ταυτόχρονα να αναχρηματοδοτήσει και οφειλές που έχει στην ίδια τράπεζα. Από την άλλη, οι πελάτες των τραπεζών θα πρέπει να λάβουν υπ΄ όψιν τους ότι το προνομιακό επιτόκιο αφορά μόνο το ποσό που μεταφέρεται και όχι καινούργιες αγορές, οι οποίες επιβαρύνονται κανονικά, με κόστος χρήματος άνω του 15%.

6 Μεταφορά με άτοκη περίοδο χάριτος

Ακόμη πιο βαθιά ανάσα, αλλά για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να δώσει στους κατόχους πιστωτικών καρτών η μεταφορά από μια κάρτα στην άλλη με παράλληλη χρήση της ατόκου περιόδου χάριτος έως 12 μηνών.

Ατοκη περίοδο χάριτος, διάρκειας από 3 έως 12 μήνες, προσφέρουν μια σειρά από τράπεζες, επιτρέποντας στους δανειολήπτες ουσιαστικά να «ξεχάσουν» τα χρέη τους για το διάστημα της προνομιακής περιόδου. Εντούτοις, μόλις λήξει η περίοδος χάριτος, το επιτόκιο ανεβαίνει ξανά. Ετσι, για να αποφύγουν την παγίδα, οι πελάτες της τράπεζας θα πρέπει είτε να αποπληρώσουν ολόκλη ρο το χρέος πριν λήξει η άτοκη περίοδος είτε να μεταφέρουν ξανά τα χρήματα αναζητώντας νέα άτοκη περίοδο.

7 Συγκέντρωση οφειλών σε καταναλωτικό δάνειο

Μεγαλύτερο ψαλίδι στο επιτόκιο αλλά και στη μηνιαία δόση δίνει το συμμάζεμα και η μεταφορά των οφειλών σε ένα καταναλωτικό δάνειο με μειωμένο επιτόκιο. Μάλιστα, στην περίπτωση που οι οφειλές είναι μεγάλες- άνω των 5.000 ευρώ- η κίνηση αυτή είναι μονόδρομος, καθώς πολύ δύσκολα οι τράπεζες θα εγκρίνουν την έκδοση νέας πιστωτικής κάρτας με όριο άνω των 3.000 ή 5.000 ευρώ, ώστε να γίνει η μεταφορά από κάρτα σε κάρτα. Το επιτόκιο σε αυτή την περίπτωση πέφτει ακόμα και κάτω από το 7%, ενώ ο πελάτης γνωρίζει ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να απαλλαγεί οριστικά από το χρέος του.

Επενδύσεις

8 Υψηλά επιτόκια και κλιμακωτές καταθέσεις
Επιτόκια που ξεπερνούν ακόμα και το 5% σε προθεσμιακές καταθέσεις έως 12 μηνών προσφέρουν πλέον οι τράπεζες, προσπαθώντας να αναζητήσουν ρευστότητα, αλλά και να ανασχέσουν τη φυγή των καταθετών. Κατά κανόνα, όσο μικρότερη η τράπεζα τόσο υψηλότερο είναι και το προσφερόμενο επιτόκιο, ενώ σημαντική διαπραγματευτική ικανότητα προσφέρει το «γεμάτο πορτοφόλι». Βέβαια, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η εποχή των υψηλών επιτοκίων δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ και όσοι κλειδώσουν σήμερα αποδόσεις μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη. Παράλληλα, το νέο όπλο στη φαρέτρα των τραπεζών είναι οι λεγόμενες κλιμακωτές καταθέσεις. Τα προϊόντα αυτά βασίζονται στην κλιμακωτή αύξηση του επιτοκίου κάθε μήνα, δίνοντας υψηλότερες αποδόσεις σε όσους μένουν πιστοί στην τράπεζα για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως 24 μήνες.

Μάλιστα, σε αυτή την κατηγορία οι τράπεζες πολύ συχνά διαθέτουν προϊόντα- κράχτες στα οποία τα επιτόκια για κάποιους μήνες φτάνουν ακόμα και το 10%. Αυτό συμβαίνει όμως μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο πελάτης θα παραμείνει την τράπεζα, χωρίς να σηκώσει μέρος ή το σύνολο των χρημάτων του.

9 Διψήφιες αποδόσεις για όσους ρισκάρουν

Διψήφιες αποδόσεις αλλά με ρίσκο προσφέρουν μια σειρά από ομόλογα, κρατικά, τραπεζικά αλλά και εταιρικά. Μάλιστα, αρκετοί χρηματιστές προτείνουν στους πελάτες τους να επενδύσουν σε ομόλογα του Δημοσίου ή μεγάλων τραπεζών, τα οποία λήγουν μέσα στο 2010 ή τους πρώτους μήνες του 2011 και οι αποδόσεις τους σε ετήσια βάση ξεπερνούν το 10%. Η κίνηση αυτή όμως συνεπάγεται ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι σε αυτή την κατηγορία επενδύσεων σημειώνονται τους τελευταίους μήνες σημαντικότατες μεταβολές, καθώς τα spread των ομολόγων του Δημοσίου έχουν γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας στις αγορές, συμπαρασύροντας τις αποδόσεις τόσο των τραπεζικών όσο και των εταιρικών τίτλων. Σημειώνεται πάντως ότι διαβατήριο για να τοποθετηθεί κανείς σε αυτής της κατηγορίας τα ομόλογα είναι να διαθέτει κατά κανόνα τουλάχιστον 50.000 ευρώ.

10 Ράλι μετοχών αλλά και επιφυλάξεις

Μίνι ράλι με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο έχει σημειώσει τις τελευταίες εβδομάδες το Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα κάποιοι επενδυτές να επιστρέφουν στον κόσμο των μετοχών. Μετά και την πρόταση της Πειραιώς για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπήρξαν τραπεζικές μετοχές που διπλασίασαν την αξία τους σε λίγες μόνο ημέρες προσφέροντας σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη σε όσους τοποθετήθηκαν έγκαιρα. Εντούτοις, όπως προειδοποιούν οι χρηματιστές, τα δεδομένα στην αγορά είναι εξαιρετικά ευμετάβλητα και κανείς δεν διακινδυνεύει προβλέψεις για την πορεία των μετοχών τους επόμενους μήνες.
source:madata.gr
top