Φόβοι για παγκόσμια 

εξάπλωση ενός βακτηρίου 

που είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά...


ΕΝΑ βακτήριο που προσβάλλει το έντερο και φαίνεται να είναι ανθεκτικό σε όλα τα αντιβιοτικά προβληματίζει τους ειδικούς, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για παγκόσμια εξάπλωση. Το εντεροβακτήριο, παράγωγο ενός ενζύμου τύπου ΝDΜ-1 (Νew Delhi metallo-betalactamase), εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2009 από τον Τίμοθι Ουόλς του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ σε σουηδό ασθενή ο οποίος είχε νοσηλευθεί σε νοσοκομείο τη Ινδίας. Από τότε, όμως, έχει εντοπιστεί σε 37 ασθενείς στη Βρετανία, κάποιοι από τους οποίους είχαν ταξιδέψει στην Ινδία και το Πακιστάν προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής.

«Το ΝDΜ-1 είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί σε παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας και γι΄ αυτό μια συντονισμένη παρακολούθηση είναι απαραίτητη», επισημαίνουν οι συντάκτες έκθεσης που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Lancet Ιnfectious Diseases».

«Αυτού του είδους το βακτήριο καταργεί όλα τα αντιβιοτικά. Μόνο δύο μπορούν να το αντιμετωπίσουν και το ένα από αυτά δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό. Δεν θα υπάρξουν νέοι τύποι αντιβιοτικών για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Μολύνσεις

«Αν επιτρέψουμε σε αυτές τις μολύνσεις να εξαπλωθούν χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, σίγουρα θα υπάρξουν θάνατοι», δήλωσε ο Τίμοθι Ουόλς. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 44 κρούσματα στο κρατίδιο Ταμίλ Νάντου στη Νότια Ινδία, 26 στο κρατίδιο Χαριάνα, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ινδίας, του Μπανγκλαντές και του Πακιστάν. Εκτός από τη Βρετανία, το βακτήριο έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Αυστραλία και τον Καναδά σε ασθενείς που είχαν ταξιδέψει στην Ινδία για ιατρικούς λόγους. 
source:tanea.gr
top