Σε βαθιά ύφεση η Ελλάδα, 

ανακάμπτει η Ευρωζώνη...


Διαφημίσεις Google

Απόφοιτοι ΕΠΑΛ -Επας -ΤεεΑποκτήστε ΚΑΙ δίπλωμα ΙΕΚ σε 1 έτος

Μόνο με 2500 € για λίγες θέσεις
www.iekpraxis.gr
Σε συμπληγάδες ύφεσης και ανεργίας η ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο για τήρηση του μνημονίου εν όψει του κρίσιμου ελέγχου της τρόικας τον Οκτώβριο για την τρίτη δόση του δανείου.

Οι ανακοινώσεις της ΕΛΛΣΤΑΤ, δείχνουν ότι διανύουμε περίοδο βαθειάς ύφεσης, ενώ αντίθετα τα στοιχεία των χωρών της Ευρωζώνης, δείχνουν ανάκαμψη.

Ισχυρότερα των αναμενόμενων ήταν τα στοιχεία για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο. Το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,2% στο τρίμηνο έναντι προβλέψεων για ρυθμό ανάπτυξης στο 1,4%. Σε ετήσια βάση, οι γερμανικοί ρυθμοί ανάπτυξης άγγιξαν το 3,7%.
Από μακριά η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας. Στο 0,6% στο β'τρίμηνο.
Κατά 0,2% αναπτύχθηκε το ΑΕΠ της Ισπανίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.


Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η στάση της Σλοβακίας να μην συμμετάσχει στο μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, ενώ ο επίτροπος Ρεν καυτηρίασε την απόφαση της Μπρατισλάβας.

Ο πρωθυπουργός του Μνημονίου ανακαλύπτει και τέταρτο δρόμο για την οικονομία. Και αυτός οδηγεί στα λουκέτα και την ανεργία σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία.



Ειδικότερα:


Πτώση 3,5% σημείωσε το ελληνικό ΑΕΠ το β' τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι, ή κατά 1 μονάδα σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι περικοπές των συντάξεων και των μισθών στο Δημόσιο, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των φόρων και τις περιορισμένες δαπάνες της κυβέρνησης για επενδύσεις, επιδείνωσαν την ύφεση.



Το ποσοστό ανεργίας το Μάιο 2010 ανήλθε σε 12%, έναντι 8,5% το Μάιο 2009 και 11,9% τον Απρίλιο 2010. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 602.185 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.267.994 άτομα.




Οι πρωτοβουλίες- προτεραιότητες της κυβέρνησης


Δύο ημερομηνίες-ορόσημο
έχει θέσει η κυβέρνηση, με στόχο της αλλαγή της ψυχολογίας, την τόνωση της αγοράς, αλλά και την ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων. Ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, αναμένεται να ανακοινώσει σειρά πρωτοβουλιών κατά την ομιλία του για την 3η Σεπτεμβρίου (ημερομηνία ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ) και στη ΔΕΘ, στα μέσα του ιδίου μήνα.

Κύκλοι της κυβέρνησης διαμηνύουν ότι η πρώτη φάση αντιμετώπισης της κρίσης, που αφορούσε στην εξασφάλιση της δανειακής σταθερότητας, παρήλθε επιτυχώς, και τώρα εισερχόμαστε στη δεύτερη φάση, κατά την οποία θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και τις διαρθρωτικές αλλαγές.


Στις πρωτοβουλίες που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός περιλαμβάνονται παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα στο κράτος, τη Δημόσια Διοίκηση, την Παιδεία και την Υγεία, προκειμένου να γίνει πιο βιώσιμη η ζωή των πολιτών, κυρίως των ασθενέστερων τάξεων.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι "προτεραιότητα η στήριξη των ασθενέστερων" προκειμένου να αισθανθούν πιο ασφαλείς. Ο Γ. Πεταλωτής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι "δεν μας αφορούν τα σενάρια ανασχηματισμού".
source:nooz.gr
top