Το Τείχος του Βερολίνου: 

49 χρόνια μετά την ανέγερσή του...

Στις 13 Αυγούστου 1961 αποφασίστηκε η ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου, ενός τείχους που θα γινόταν το κατ’ εξοχή σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου για περισσότερο από δυο δεκαετίες.
Μέρκελ, Γκορμπατσόφ και Βαλέσα διέσχισαν το Τείχος του Βερολίνου
Απευθυνόμενη σε χιλιάδες συγκεντρωμένους,η καγκελάριος δήλωσε ότι τα ιστορικά γεγονότα του 1989 ήταν "αποτέλεσμα μίας μακράς ιστορίας καταπίεσης και αγώνα κατά της καταπίεσης"και υπενθύμισε ότι πολλοί ήταν αυτοί που υπέφεραν υπό το καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας.
Μέρκελ: Έκανα σάουνα όταν έπεσε το Τείχος
Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD για τη δική της μαρτυρία από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
«Μη δίνεις σημασία τι λέμε, το Τείχος δεν πρέπει να πέσει»
Σε μια ανεπίσημη συνομιλία το 1989, η οποία έχει καταγραφεί σε άκρως απόρρητα έγγραφα του Κρεμλίνου, η «Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ είχε ζητήσει από τον τότε σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, να αγνοήσει την επίσημη θέση της Βρετανίας και να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει την επανένωση της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας.
Δεν ήταν διορατικός για την πτώση του Τείχους ο Γκορμπατσόφ
Ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραδέχτηκε σήμερα ότι δεν είδε να έρχεται η πτώση του Τείχους του Βερολίνου, πριν από 20 χρόνια.
«Τουλάχιστον 136 ήταν οι νεκροί στο Τείχος του Βερολίνου» Νέο παράθυρο
Τουλάχιστον 136 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στο Τείχος του Βερολίνου έως την πτώση του το 1989, σύμφωνα με έκθεση ειδικών που δημοσιεύθηκε για να συμπέσει χρονικά με την 48η επέτειο της κατασκευής του στις 13 Αυγούστου 1961.
Τα «φαντάσματα» επιστρέφουν 20 χρόνια μετά την πτώση του τείχους
«Από ποια πλευρά έπεσε, τελικά, το Τείχος του Βερολίνου»; διερωτάται, αρθρογράφος της «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» εκφράζοντας την απορία του για το γεγονός ότι, 20 χρόνια μετά τη γερμανική επανένωση, τα παλιά φαντάσματα μοιάζουν ζωντανά, ενώ το ανερχόμενο γερμανικό κόμμα «Αριστερά» του Οσκαρ Λαφοντέν «παραπέμπει, προγραμματικά, περισσότερο στη Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Καρλ Λίμπκνεχτ».

Ποδηλατώντας στο Σιδηρούν ΠαραπέτασμαΝέο παράθυρο


Μία αξιοσημείωτη πρωτοβουλία των Γερμανών Οικολόγων έρχεται να γίνει πράξη. Πρόκειται για την πρόταση που κατέθεσε ο γερμανός ευρωβουλευτής Michael Cramer. Μιλάμε για μία ποδηλατική διαδρομή που ακολουθεί τα ίχνη της μεταπολεμικής Ευρώπης και τα σύνορα των δύο ψυχροπολεμικών συνασπισμών.
Γερμανία: «Καλύτερα ΜΕ το Τείχος» Νέο παράθυρο
Η πλειοψηφία των Ανατολικογερμανών υποστηρίζουν ότι η ζωή ήταν καλύτερη επί κομουνισμού. Αυτό, τουλάχιστον, έδειξαν τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στη Γερμανία.
Εορτασμοί για την πτώση του τείχους του Βερολίνου Νέο παράθυρο

Η Houerswerda, πόλη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, αναμένεται να είναι το επίκεντρο των εορτασμών που ετοιμάζει η κυβέρνηση της καγκελαρίου Αγκέλας Μέρκελ για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την πτώση του τείχους του Βερολίνου τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Μοναδικές φωτογραφίες της καθημερινής ζωής στην Ανατ. Γερμανία Νέο παράθυρο
Με τη συμπλήρωση είκοσι ετών από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα τεράστιο φωτογραφικό αρχείο, του δασκάλου Manfred Beier, το οποίο καταγράφει την καθημερινή ζωή στην Ανατολική Γερμανία. Οι 60.000 φωτογραφίες, που ανακαλύφθηκαν στο υπόγειο του σπιτιού του, αποτελούν ένα μοναδικό ντοκουμέντο για τη ζωή στην κομμουνιστική πλευρά της Γερμανίας.
Προβληματίζει η διατήρηση της μνήμης για το Τείχος του Βερολίνου Νέο παράθυρο
Η Πύλη του Βανδεμβούργου, που χώριζε το Βερολίνο, και το Σημείο Ελέγχου Charlie, όπου βαριά οπλισμένοι στρατιώτες των Συμμάχων και Κομμουνιστές συνοριοφύλακες αντιμετώπιζαν ο ένας τον άλλον, υπήρξαν σύμβολα του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα, μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου γίνεται αναπαράσταση εκείνης της εποχής.
Το νέο τείχος του Βερολίνου Νέο παράθυρο

Στο καταπράσινο προάστιο του Βερολίνου, Potsdam, οι κάτοικοι βιώνουν μία μακροχρόνια έχθρα μεταξύ των αρχών και των ιδιοκτητών πλούσιων βιλών. Στην τελευταία σύγκρουσή τους, οι ιδιοκτήτες μπλόκαραν ένα "μονοπάτι" στο οποίο εντοπίζονται τα ίχνη της διαδρομής του πρώην τείχους του Βερολίνου.
Το τείχος του Βερολίνου ξαναβρίσκει τα χρώματά του Νέο παράθυρο

9 Νοεμβρίου 1989, το τείχος του Βερολίνου πέφτει. Ένα χρόνο αργότερα, εκατοντάδες καλλιτέχνες διακοσμούν με έργα τους ένα μεγάλο τμήμα του. Με το πέρασμα του χρόνου πολλά απο τα έργα αλλοιώθηκαν ή και καταστράφηκαν. Η αποκατάσταση των έργων της "Gallery Est Side", όπως ονομάστηκε, ξεκίνησε την Τρίτη.
Το τείχος του Βερολίνου σε γιγαντιαία ντόμινο Νέο παράθυρο

Περισσότερα από 1000 γιγαντιαία ντόμινο θα τοποθετηθούν κατά μήκος ενός τμήματος της γραμμής που κάποτε χώριζε την Ανατολική από τη Δυτική Γερμανία. Αφορμή, η 20η επέτειος από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.
Είκοσι χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.
Το «φάντασμα» του Τείχους συνεχίζει να διχάζει το Βερολίνο Νέο παράθυρο Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την επανένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, τα απομεινάριά του στο σημείο κατάρρευσης εξακολουθούν να προκαλούν. Πολλοί είναι εκείνοι που επιθυμούν τη χάραξη μιας ενιαίας ιστορίας για τη «νέα» Γερμανία, οι παλιές πληγές, ωστόσο, απαιτούν χρόνο για να θεραπευτούν.
Γερμανία: Ένας στους δέκα λυπάται για την πτώση του τείχους Νέο παράθυρο
Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, μόνο το 24% των πρώην Ανατολικογερμανών πιστεύει ότι έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι μπορεί να ζει σε μια δημοκρατική κοινωνία, ενώ ένας στους δέκα λυπάται που δεν υπάρχει πια η Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία.source:tvxs.gr
top