Βρετανία: Αίτημα για διερεύνηση
του θανάτου εμπειρογνώμονα
σε θέματα εξοπλισμών...
Ομάδα Βρετανών ειδικών ζητεί τη διενέργεια νέας έρευνας για τα αίτια θανάτου του Ντέιβιντ Κέλι, εμπειρογνώμονα της βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα εξοπλισμών, το 2003.
Μία ομάδα Βρετανών ειδικών ζήτησε σήμερα να διενεργηθεί δικαστική έρευνα για το θάνατο το 2003 του Ντέιβιντ Κέλι, εμπειρογνώμονα σε θέματα εξοπλισμών που βρισκόταν στο επίκεντρο μίας πολεμικής για τις συνθήκες υπό τις οποίες η Βρετανία συμφώνησε να εμπλακεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ.
Οι εννέα ειδικοί που υπογράφουν μία επιστολή προς την εφημερίδα The Times χαρακτηρίζουν την επίσημη αιτία θανάτου - που είναι ότι αυτοκτόνησε ανοίγοντας τις φλέβες του χεριού του - ως «ελάχιστα πιθανή» με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Ο πρώην ιατροδικαστής Μάικλ Πάουερς, η Μάργκαρετ Μπλουμ, επίσης πρώην ιατροδικαστής και ο Τζούλιαν Μπίον, γιατρός είναι ανάμεσα στους υπογράφοντες.
Το πτώμα του Κέλι, εμπειρογνώμονα της βρετανικής κυβέρνησης για θέματα εξοπλισμών, είχε βρεθεί το 2003 σε ένα δάσος κοντά στο σπίτι του στο Οξφορντσάιρ.
Ο θάνατος του Κέλι είχε προκαλέσει τότε τη σοβαρότερη κρίση στους κόλπους της κυβέρνησης Μπλερ, καθώς ο εμπειρογνώμονας του υπουργείου Άμυνας υπήρξε η πηγή της δημοσιογραφικής αποκάλυψης από το BBC ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να δικαιολογήσει τον πόλεμο στο Ιράκ, «παραφούσκωσε» τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για το μέγεθος του κινδύνου που αντιπροσώπευε τότε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν.
Η δικαστική έρευνα για το θάνατό του είχε διακοπεί για να ξεκινήσει μία δημόσια έρευνα της οποίας επικεφαλής ήταν ο Λόρδος Χάτον, βουλευτής που ορίστηκε από την κυβέρνηση.
Τον Ιανουάριο του 2004 η έκθεση Χάτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Κέλι άνοιξε τις φλέβες του αριστερού του καρπού και ο θάνατος επιταχύνθηκε λόγω της λήψης του σκευάσματος Coproxamol που είχε λάβει προηγουμένως, χωρίς να εμπλέκεται κανένα άλλο άτομο στον θάνατό του.
Η έκθεση αυτή, που απάλλασσε τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά επέκρινε το BBC, απέτυχε να δώσει τέλος στην πολεμική.
Οι συντάκτες της επιστολής προς τους Times εκτιμούν ότι τα συμπεράσματα της έρευνας Χάτον δεν είναι πειστικά.source:kathimerini.gr
top