Τι προβλέπει ο ενδεχόμενος ανασχηματισμός...

jpg
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει το άτυπο υπουργικό συμβούλιο και να συγκροτήσει κυβερνητική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν πέντε ή έξι βασικοί υπουργοί και θα έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες.
Αλλαγές επιφέρονται τοιουτοτρόπως και στο Μέγαρο Μαξίμου, ενδεχομένως με τη μετακίνηση υπουργών στο πλευρό του πρωθυπουργού. Τα ονόματα των κ. Ι. Ραγκούση και Π. Γερουλάνου είναι εκείνα που έχουν συζητηθεί περισσότερο. Εφόσον τελικώς προκύψει το συγκεκριμένο σενάριο, ο κ. Χ. Παμπούκης ενδέχεται να μετακινηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ή σε κάποιο υπουργείο με αναπτυξιακό προσανατολισμό. Ωστόσο, υπάρχουν και πληροφορίες περί του αντιθέτου, οι οποίες φέρουν τον κ. Παμπούκη ως παραμένοντα στο Μαξίμου, σε κάθε περίπτωση.
Θεωρείται βέβαιο ότι μετακινούνται οι υπουργοί Οικονομίας κ. Λούκα Κατσέλη και Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δίχως ωστόσο να είναι ακόμη γνωστό αν θα βρεθούν σε κάποιο άλλο κυβερνητικό πόστο. Τις τελευταίες ημέρες ενισχύεται επίσης το σενάριο σύμφωνα με το οποίο η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη θα κατέλθει ως υποψήφια να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής. Η επιλογή αυτή δικαιολογεί, κατ' ορισμένες πηγές, και την απόφαση του πρωθυπουργού να επέμβει προσωπικά στη διαφαινόμενη σύγκρουση με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, προκειμένου να μην πληγεί το προφίλ της κ. Μπιρμπίλη, η οποία στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας εμφανίστηκε μάλιστα ως η εκφράζουσα την κεντρική κυβερνητική γραμμή στο θέμα της ενέργειας. Προς τις τοπικές εκλογές θα οδεύσουν πιθανότατα και άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Στ. Αρναουτάκης για την Περιφέρεια Κρήτης και η υφυπουργός Υγείας κ. Φώφη Γεννηματά για τον Δήμο Αθηναίων.
Οι υποψήφιοι για τις 13 περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους αναμένεται να ανακοινωθούν στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που θα γίνει με αφορμή την 3η Σεπτεμβρίου. Θεωρείται βέβαιη η είσοδος νέων προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα, κυρίως λόγω της αύξησης των θέσεων υφυπουργών (π.χ. για τον αρμόδιο εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών), αλλά και της επανασύστασης κρίσιμων για την οικονομία υπουργείων. Φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» η δημιουργία υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ εξαιρετικά πιθανή θεωρείται και η εκ νέου ανεξαρτητοποίηση του υπουργείου Τουρισμού.
Ο επικοινωνιακός τομέας
Αλλαγές αναμένονται επίσης και στο επικοινωνιακό τμήμα της κυβέρνησης. Υπάρχουν αρκετές εισηγήσεις για ενίσχυση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή, είτε με την προσθήκη ενός αναπληρωτή είτε με την απεμπλοκή συνεργατών του από υποχρεώσεις που αφορούν το Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται κυρίως για υποχρεώσεις οι οποίες αφορούν την παρουσία του πρωθυπουργού σε ξένα ΜΜΕ, τις ομιλίες του και άλλες επικοινωνιακού χαρακτήρα προεργασίες.
source:parapolitika.gr
top