Ούτε πτώχευση, ούτε 

αναδιάρθρωση...

Αυτό τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο



Απίθανο θεωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας και αντικρούει τα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του χρέους. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι είναι η πρώτη φορά που οι περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες θα χρειαστεί να αναπροσαρμοστούν ταυτόχρονα σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Tribune, τονίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συγκεντρώσει περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να πετύχει τους στόχους του 2010. Ο υπουργός υπενθυμίζει ότι ο στόχος του ελλείμματος παραμένει στο 8%, ενώ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιο δόγμα σχετικά με την πώληση κρατικών ποσοστών σε μονάδες υποδομής.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις της αγοράς, ματαιώνεται οριστικά η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (11%) στον υψηλό (23%). Ως εναλλακτικό σενάριο για την είσπραξη ενός δισ. ευρώ το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την εξομοίωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του κίνησης για όλους τους καταναλωτές. Το νέο σύστημα, εφόσον εφαρμοστεί, θα προβλέπει την επιστροφή της διαφοράς του φόρου σε στοχευμένες κατηγορίες πολιτών βάσει συγκεκριμένων οικονομικών κριτηρίων.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι με το μέτρο αυτό αφενός μεν θα επιδοτεί την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης σε μεγάλα εισοδήματα και ακίνητα, αφετέρου θα αντιμετωπιστεί το εκτεταμένο λαθρεμπόριο.source:skai.gr
top