Αύξηση της φορολογίας 

στο πετρέλαιο θέρμανσης 

σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών...


Στον διπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να οδηγήσει η αύξηση του φόρου
Στον διπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να οδηγήσει η αύξηση του φόρου 

Αθήνα
Στην κατάργηση του συστήματος Ήφαιστος που σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει τις διαδικασίες που προκύπτουν από την εφαρμογή της εξομοίωσης των συντελεστών Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Σε μια προσπάθεια να τονώσει τα φορολογικά έσοδα κατά 800 εκατ. ευρώ, αλλά και να σταματήσει τις στρεβλώσεις στο σύστημα διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης και του αγροτικού πετρελαίου το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την πλήρη εξίσωση του φόρου θέρμανσης και κίνησης και για τους καταναλωτές.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται η σχετική ρύθμιση να περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα παρουσιασθεί στις αρχές του ερχόμενου μήνα και από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, να πωλείται απευθείας στους καταναλωτές με τον υψηλό συντελεστή ΕΦΚ.

Η εξίσωση του φόρου θα φέρει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές, καθώς υπολογίζεται ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται σε σχεδόν διπλάσια τιμή σε σύγκριση με πέρυσι.

Έτσι, αν πέρυσι πωλείτο προς 0,65 ευρώ το λίτρο, μετά την αύξηση του φόρου θα πωλείται προς 1,10 ευρώ, περίπου, το λίτρο.

Για να μην θιγούν από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες το υπουργείο εξετάζει τρόπους καταβολής ειδικής ενίσχυσης στους ανέργους, στους πολύτεκνους, στις μονογονεϊκές οικογένειες και γενικά σε όσους έχουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο. Ειδική ρύθμιση αναμένεται και για τους αγρότες, ώστε να μην υπάρχει μετακύλιση του υψηλότερου κόστος της αγροτικής παραγωγής στην λιανική.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως το σύστημα Ήφαιστος που σχεδιάστηκε για να παρακολουθεί τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης σε όλα τα στάδια από τον εκτελωνισμό μέχρι την παράδοση στον τελικό καταναλωτή δεν μπόρεσε από την θέσπιση του το 2008 μέχρι σήμερα να λειτουργήσει με επιτυχία. Υπενθυμίζεται ότι οι πρατηριούχοι, κατά τη χειμερινή περίοδο, αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης επιβαρυμένο με τον υψηλό ΕΦΚ, που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης, στη συνέχεια δηλώνουν τον όγκο πωλήσεών τους, μέσω της ιστοσελίδας του Ήφαιστου και εισπράττουν τη διαφορά του φόρου από το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης σημείωσε κατακόρυφη άνοδο παρά τις καλές καιρικές συνθήκες, για τον λόγο ότι πολλοί αγόραζαν πετρέλαιο θέρμανσης και το χρησιμοποιούσαν για κίνηση. Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών κατέβαλε 1,3 δισ. ευρώ ως επιστροφή διαφοράς ΕΦΚ στους εμπόρους καυσίμων, χωρίς να έχει ουσιαστικά την δυνατότητα να ελέγξει σε ποια χρήση καταναλώθηκε το πετρέλαιο θέρμανσης και εάν όλα ήταν σύννομα.

Η πλήρης εξομοίωση των συντελεστών Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο αναμένεται να επιφέρει πρόσθετες  επιβαρύνσεις, που για ένα μέσο νοικοκυριό θα ανέρχονται περίπου σε 1.000 ευρω.source:in.gr
top