Γιατί οι άνδρες εμφανίζουν

πιο συχνά καρδιοπάθειες;


Γιατί οι άνδρες εμφανίζουν πιο συχνά καρδιοπάθειες;
Απάντηση στο ερώτημα γιατί οι άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοπάθειες έδωσαν Βρετανοί επιστήμονες.

Το μυστικό κρύβεται σε μια γενετική μετάλλαξη του χρωμοσώματος Υ, δηλαδή της περιοχής του DNA που οι άντρες κληρονομούν από τους πατεράδες τους. Οι φέροντες τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, που ονομάζεται απλοομάδα-Ι, έχουν 55% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακό νόσημα.

Οι ειδικοί δεν είναι ακόμα σε θέση να απαντήσουν εάν η ύπαρξη της συγκεκριμένης μετάλλαξης έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς από παράγοντες όπως το κάπνισμα και η υπέρταση. Ωστόσο, τα ευρήματα της νέας αυτής μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Λέστερ με επικεφαλής τον Νάιλες Σαμάνι, θα ανοίξουν σίγουρα τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Αρχικός στόχος της επιστημονικής ομάδας ήταν να διαπιστώσει αν οι διαφορετικοί τύποι χρωμοσώματος Υ συνδέονταν με διαφορετικό ποσοστό κινδύνου εμφάνισης καρδιοπάθειας. «Εξετάσαμε σχεδόν 3.000 Βρετανούς και ανακαλύψαμε ότι όσοι έφεραν τη μετάλλαξη της απλοομάδας-Ι διέτρεχαν 55% υψηλότερο κίνδυνο» εξηγεί ο Σαμάνι, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη διαφοροποίηση του χρωμοσώματος Υ δεν οφείλεται στους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η χοληστερίνη, το κάπνισμα και η υπέρταση. Η παραλλαγή της απλοομάδας-Ι εκτιμάται ότι έκανε την εμφάνισή της στον γενετικό κώδικα των Ευρωπαίων πριν από περίπου 25.000 χρόνια, με τις αφίξεις πληθυσμών από τη Μέση Ανατολή. Είναι, μάλιστα, πιο συχνή στη βόρεια Ευρώπη, γεγονός που ίσως εξηγεί γιατί τα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων είναι υψηλότερα στα κράτη εκείνης της περιοχής συγκριτικά με τις μεσογειακές χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι μέχρι σήμερα η διαφορά στα ποσοστά καρδιοπάθειας μεταξύ αντρών και γυναικών αποδιδόταν στο διαφορετικό lifestyle που ακολουθούν τα δύο φύλα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Λέστερ παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη, στο πλαίσιο του οποίου Ολλανδοί επιστήμονες επισήμαναν επίσης τον κίνδυνο συνταγογράφησης στους ασθενείς φτηνότερων βερσιόν καθιερωμένων φαρμάκων.source:madata.gr
top