Η αβάσταχτη κληρονομιά Καραμανλή. 

Του Σ. Κούλογλου...

Η πρόσκληση του Κ.Καραμανλή στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι ξύνει κι άλλο την πληγή που αποτελεί για την ηγεσία της ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός. Το Σάββατο στην Θεσσαλονίκη, ο κ. Καραμανλής αποθώθηκε από το νεοδημοκρατικό ακροατήριο, που αντιμετωπίσε τον κ. Σαμαρά ..θεσσαλονικιότικα: δηλαδή χαλλλαρά. Η συμφωνία που είχε κλειστεί σε ένα μυστικό δείπνο του νυν με τον πρώην παρουσία μαρτύρων, τίθεται αναγκαστικά σε δοκιμασία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι πλέον αναγκασμένος
να δίνει έναν εξαιρετικά δύσκολο «διμέτωπο αγώνα» . Χθες το πρωί διέγραψε τον ευρωβουλευτή του κόμματος Θ.Σκυλακάκη, που σε μια συνέντευξη διαφώνησε με την τελευταία μαγική συνταγή Σαμαρά, ότι δηλαδή η ΝΔ θα έκλεινε το δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι το 2011!! Η εκπαραθύρωση ενός στελέχους που πρόσκειται στην Ντόρα Μπακογιάννη δεν ήταν τόσο δύσκολη απόφαση: η αντίπαλος του για την ηγεσία της ΝΔ έχει ήδη δηλώσει ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι ορισμένα στελέχη θα αποχωρήσουν έτσι κι αλλοιώς. Η διαγραφή ήταν περισσότερο μια προειδοποίηση για τους ταλαντευόμενους, να κάτσουν στ αυγά τους. Αλλά μετά το Νοέμβριο τα πράγματα θα χοντρύνουν.

Η υπόθεση Καραμανλή είναι πολύ δυσκολότερη.
Στις αρχές του καλοκαιριού, σε ένα μυστικό δείπνο στο σπίτι μεγαλοεκδότη και άλλοτε δημοσιιογράφου που διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με τον θείο Καραμανλή, ο ανηψιός και ο Σαμαράς έδωσαν τα χέρια για μια συμφωνία που τελικά αποδεικνείεται «λεόντειος». Μετά το «αυτομαστίγωμα» και τις αυτοκριτικές για τα λάθη της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, ο πρόεδρος του κόμματος θα σταματούσε την κριτική της καταστροφικής πενταετίας. Σε αντάλλαγμα, το καραμανλικό στρατόπεδο θα έδινε πλήρη υποστήριξη στο νέο πρόεδρο, στον αγώνα του εναντία στους «ντορικούς» μέσα στο κόμμα.
Ομως ο κ. Καραμανλής δεν δεσμεύθηκε αν και πότε θα μιλήσει για τα πεπραγμένα του και για αυτό η συμφωνία άρχισε με την πάροδο του χρόνου να γυρνάει σε βάρος της πλευράς Σαμαρά. Η επιδεινωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης έχει πολλαπλασιάσει τις φωνές που ζητούν από τον πρώην πρωθυπουργό να εξηγήσει επιτέλους γιατί τα έκανε θάλασσα. Οσο δε το κάνει, το πολιτικό κόσος της σιωπής χρεώνεται η ΝΔ και η σημερινή της ηγεσία. Ο Α. Σαμαράς βρέθηκε ξανά στην άμυνα όταν ρωτήθηκε για τη στάση Καραμανλή στη συνέντευξη τύπου της Θεσσαλονίκης. Και σαν να μην έφτανε αυτό, άκουσε το πλήθος που παραληρούσε με την εμφάνιση Καραμανλή να τον συμβουλεύει «να κρατήσει τον Σαμαρά για κανένα χρόνο ακόμη στην ηγεσία κι ύστερα να επιστρέψει να αναλάβει ο ίδιος(δηλαδή ο Κώστας) το κόμμα»(!)

Μετά την απολογία της κυρίας Πελέκη
που υποστήριξε ότι το επίκεντρο του σκανδάλου στο Βατοπέδι βρισκόταν στο Μέγαρο Μαξίμου, η κλήση του πρώην πρωθυπουργού στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή ήταν σχεδόν αναγκαστική, εξ ου και η σχετική ομοφωνία. Η στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που παρά τη διαφωνία των συναδέλφων τους από τα άλλα κόμματα έδωσαν στο Καραμανλή το δικαίωμα να αποφασίσει ο ίδιος αν και πως θα καταθέσει προδίδει τις σκέψεις του κυβερνώντος κόμματος: περισσότερο από την ανακάλυψη της αλήθειας το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται, εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, να κερδίσει τα περισσότερα πολιτικά οφέλη. Είτε ο Καραμανλής καταθέσει είτε όχι, με υπόμνημα ή αυτοπροσώπως, το ΠΑΣΟΚ βγαίνει κερδισμένο και ο Σαμαράς χαμένος.source:tvxs.gr
top