Μία στις 4 Ελληνίδες θύμα ενδοοικογενειακής βίας...

Μαρίνα Κουτσούμπα
Οι διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη του τα επίσημα στοιχεία, είναι εξαιρετικά ανησυχητικές.

Ειδικότερα, σε 25% ανέρχεται το ποσοστό των γυναικών στην Ελλάδα που έχει υπάρξει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με τα στοιχεία πανευρωπαϊκής δημοσκόπησης της Κομισιόν, ενώ αντίστοιχα ποσοστά εμφανίζονται σε όλες της χώρες της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, το 21% των Ελλήνων, όπως και το 21% των πολιτών των 27 κοινοτικών χωρών, γνωρίζει κάποιον στο φιλικό ή και οικογενειακό του κύκλο που έχει υποβάλει μία γυναίκα σε οποιαδήποτε μορφή ενδοοικογενειακής βίας.
Απαράδεκτη θεωρεί την άσκηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών το 93% των Ελλήνων, που πρέπει να να τιμωρείται πάντοτε από το νόμο. Αντίστοιχη γνώμη έχει και το 84% των κοινοτικών Ευρωπαίων.
Η ψυχολογική βία κατά των γυναικών είναι «κάτι το πολύ σοβαρό» για το 80% των Ελλήνων, αλλά μόνο για το 71% των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Σε ερώτηση που τέθηκε, το 90% των Ελλήνων απάντησε πως δεν γνωρίζει αν η Κοινότητα έχει προτείνει κάποιες πολιτικές για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους άλλους Ευρωπαίους ανέρχεται σε 81%.
Το 96% των Ελλήνων υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να αναμειχθεί στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών, κάτι που υποστηρίζει και το 87% των άλλων κοινοτικών Ευρωπαίων.
Η τιμωρία αυτών που έχουν ασκήσει μέσα στην οικογένειά τους βία κατά των γυναικών είναι για το 81% των Ελλήνων «πολύ χρήσιμη».
Τέλος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι Έλληνες, σε ποσοστό 82%, ζητούν τη θέσπιση αυστηρότερων νόμων για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών, κάτι που ζητάει μόνον το 69% των υπόλοιπων Ευρωπαίων.
Το cosmo.gr επικοινώνησε με τη Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας και η Άντα Τσαρέα μας έδωσε χρήσιμες συμβουλές αυτοάμυνας και συμβουλές σε περιπτώσεις κακοποίησης. Να σημειώσουμε ότι τα μαθήματα στη Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, όπως μας ενημέρωσε, πρόκειται να ξεκινήσουν στις 2 Οκτωβρίου.
Βασικές Συμβουλές Αυτοάμυνας
1) Σε περίπτωση επίθεσης αντιδρούμε ψύχραιμα και δεν δείχνουμε το φόβο μας
2) Περπατάμε στο δρόμο στητά και με αυτοπεποίθηση
3) Κοιτάμε τον αντίπαλο σταθερά στα μάτια
4) Αμυνόμαστε με σκοπό να ελευθερωθούμε και να φύγουμε
5) Χτυπάμε γρήγορα και δυνατά και μόνο στα ευάλωτα σημεία
6) Δεν πετάμε άσκοπα μικροαντικείμενα, αλλά, εάν έχουμε, ρίχνουμε σπρέι π.χ λακ, άρωμα στα μάτια
7) Δεν φωνάζουμε υστερικά, αλλά βγάζουμε μια κραυγή δυνατή, με αποφασιστικότητα και θυμό ή φωνάζουμε φωτιά
8) Προσπαθούμε το βράδυ να περπατάμε στα φωτεινά σημεία του δρόμου
9) Σε περίπτωση επίθεσης χρησιμοποιήστε τα κλειδιά του σπιτιού ή την ομπρέλα σας για άμυνα
Περιπτώσεις Κακοποίησης
1) Όταν υπάρχει περίπτωση κακοποίησης από σύζυγο, σύντροφο ή άλλο μέλος της οικογένειας, καταγγέλλουμε το γεγονός στις αρμόδιες υπηρεσίες, διότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει καμία ελπίδα ότι ο θύτης μπορεί να συνετιστεί ή να αλλάξει συμπεριφορά.
Αντίθετα, η βία όσο θα περνάει ο χρόνος θα κλιμακώνεται, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να εγκλωβίζονται σε μια διαρκή κατάσταση ντροπής, φόβου, τρόμου και άγχους
2) Ο νέος νόμος 3500/2006 καλύπτει νομικά τις γυναίκες, ώστε αν γίνει καταγγελία στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα ή στον αρμόδιο εισαγγελέα, Κ. Βλάχου, ο δράστης να πάει στο αυτόφωρο και να απομακρυνθεί άμεσα από το σπίτι. Ανάλογα με την περίπτωση καλείται να καταβάλλει από 1.000 έως 3.000 ευρώ
3) Η σωματική βία είναι το ίδιο με την ψυχολογική βία. Οι χαρακτηρισμοί απαξίωσης από όποιον και αν προέρχονται δεν πρέπει να είναι ανεκτοί
4) Αποκαλύπτουμε και δεν κρύβουμε το γεγονός σε όποιο οικείο πρόσωπο θεωρούμε ότι μπορεί να μας βοηθήσει
5) Μην ξεχνάτε ότι πάρα πολλές γυναίκες κακοποιούνται και δεν είστε οι μοναδικές.
source:cosmo.gr
top