"Λίφτινγκ" ηλικίας

3.300 ετών...

Μαρίνα Κουτσούμπα
Μπορεί το όνομα της Νεφερτίτης, βασίλισσας της Αιγύπτου, να είναι συνώνυμο της ομορφιάς τα τελευταία 3.300, αλλά, όπως αποδεικνύεται, όλα οφείλονται στο λίφτινγκ που υπέστη η διάσημη προτομή της από το γλύπτη των ανακτόρων, ώστε να αναδειχτεί σε πρότυπο καλλονής.

Το πρότυπο ομορφιάς της Νεφερτίτης, καθώς στην προτομή παρουσιάζεται με ίσια και λεπτή μύτη, ψηλά ζυγωματικά και γατίσια μάτια, σύμφωνα με τη Βρετανίδα ιστορικό Μπέτανι Χιουζ, πρέπει να αποδοθεί στο γλύπτη. Η επιστημονική ομάδα, που βάσισε τη μελέτη της σε προγενέστερη έρευνα Γερμανών ειδικών, υπέβαλε την προτομή σε αξονική τομογραφία με ακτίνες Χ και ανακάλυψε ένα δεύτερο εσωτερικό μοντέλο από ασβεστόλιθο, με κυρτή μύτη και ρυτίδες γύρω από τα μάτια, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σαν πρότυπο.
Ο γλύπτης δούλεψε επάνω σε αυτό το μοντέλο, όπως φαίνεται, με την ειδικότητα του πλαστικού χειρουργού, διορθώνοντας τις όποιες ατέλειες είχε το πρόσωπό της. «Το άγαλμα είναι όμορφο αλλά όχι τόσο όσο το γνωστό μας. Δείχνει ότι η μύτη της Νεφερτίτης ήταν κυρτή και ότι η βασίλισσα είχε ρυτίδες γύρω από τα μάτια. Είναι ένα αληθινό πορτρέτο μιας αληθινής γυναίκας», σημείωσε η ιστορικός στην τηλεοπτική εκπομπή της.
Μάλιστα, η ομάδα της Μπέτανι Χιουζ πρόκειται να διερευνήσει έναν τύμβο στην ΚοιλάδαΒασιλέων, όπου εκτιμάται ότι είναι θαμμένη η αδερφή της Νεφερτίτης, για να διαπιστώσει εάν η οικογένεια είχε τα ίδια χαρακτηριστικά. των
Η προτομή της Νεφερτίτης, η οποία πέθανε γύρω στο 1330 π.Χ. σε ηλικία που προσδιορίζεται από τα 29 ως τα 38 έτη, είναι μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες αρχαιότητες που έχουν ανακαλυφθεί στην αρχαία Αίγυπτο μετά το χρυσό προσωπείο του Τουταγχαμών, ο οποίος πιθανολογείται ότι ήταν γιος της.
Ανακαλύφθηκε το 1912 στην περιοχή του Τελ ελ Αμάρνα, πρωτεύουσα του βασιλείου του συζύγου της Νεφερτίτης, του Ακενατών, και εκτέθηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 1923. Σήμερα φιλοξενείται στο Νeues Μuseum του Βερολίνου.
Η αποκάλυψη ότι η αιγύπτια βασίλισσα δεν ήταν τόσο εκθαμβωτική έγινε για πρώτη φορά πέρυσι από μια ομάδα Γερμανών επιστημόνων που υπέβαλε επίσης την προτομή σε αξονική τομογραφία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η προτομή της Νεφερτίτης, η οποία φιλοτεχνήθηκε πιθανότατα κατ΄ εντολή του Ακενατών, μάλλον απηχούσε το θαυμασμό που έτρεφε ο φαραώ για εκείνη.source:cosmo.gr
top