Αχµαντινετζάντ: "Ο καπιταλισµός

ευθύνεται για τον πόνο"...


Αχµαντινετζάντ: "Ο καπιταλισµός ευθύνεται για τον πόνο"
Περισσότεροι από 70 ηγέτες και υπουργοί κρατών, ανάµεσά τους η Ανγκελα Μέρκελ και ο Σεργκέι Λαβρόφ, παρήλασαν χθες, δεύτερη ηµέρα της συνόδου κορυφής για τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας, από το βήµα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Ο σταρ της ηµέρας, όµως, ήταν αναµφισβήτητα ο Μαχµούντ Αχµαντινετζάντ, που εκφώνησε τρεις-τέσσερις διαφορετικές οµιλίες.
Σε αυτή καθεαυτήν την οµιλία του στον ΟΗΕ, ο πρόεδρος του Ιράν στάθηκε µάλλον άτυχος: ήταν µόλις τέταρτος στη λίστα των ηγετών που ανέβηκαν χθες στο βήµα, ήταν αρκετά νωρίς το πρωί και η αίθουσα είχε λιγοστό κόσµο – το ακροατήριο ήταν ολιγοµελές. Επιπλέον, ο Αχµαντινετζάντ κόντεψε να… τσακωθεί µε τους διερµηνείς: η µετάφραση δεν ήταν ταυτόχρονη, οι διερµηνείς βασίζονταν σε ένα κείµενο που τους είχε δοθεί εκ των προτέρων και ο οµιλητής διέκοψε αρκετές φορές για να επικρίνει τις επιδόσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, οι ανταποκριτές φρόντισαν να µεταφέρουν τις δηλώσεις του σε ολόκληρο τον κόσµο: ο καπιταλισµός, αποφάνθηκε, που ευθύνεται µαζί µε τις πολυεθνικές επιχειρήσεις «για τον πόνο αναρίθµητων γυναικών, ανδρών και παιδιών σε ολόκληρο τον κόσµο», πνέει τα λοίσθια· είναι καιρός για ένα νέο οικονοµικό σύστηµα, για µια νέα παγκόσµια τάξη: «Τη νέα δεκαετία χρειάζεται να επιστρέψουµε σε µια νοοτροπία πιο κοντά στον Θεό… µε βάση την πάντοτε προσβλέπουσα στη δικαιοσύνη φύση του ανθρώπου και τη µονοθεϊστική θεώρηση του κόσµου».

Απευθυνόµενος, εκτός ΟΗΕ, σε διαφορετικό ακροατήριο, µια οµάδα µουσουλµάνων ιερωµένων, ο πρόεδρος του Ιράν απεκδύθηκε τον µανδύα της ειρήνης και ενεδύθηκε εκείνον του πολέµου: «Τα δυτικά ΜΜΕ», διακήρυξε, «είναι σήµερα προπαγανδιστικοί πράκτορες που µιλούν συνεχώς για δηµοκρατία και ανθρώπινα δικαιώµατα ενώ τα συνθήµατά τους είναι χονδροειδή ψέµατα». Η «απόδειξη»: ασχολούνται επισταµένως µε την υπόθεση της Σακινέχ Μοχαµάντι Αστιάνι, της Ιρανής που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για µοιχεία, και ουδόλως µε την υπόθεση της Τερίσα Λιούις, της Αµερικανίδας που ετοιµάζεται να εκτελέσει αύριο η πολιτεία της Βιρτζίνιας – παρ’ ότι ο δείκτης νοηµοσύνης της είναι στα όρια της νοητικής υστέρησης – ως εγκέφαλο της δολοφονίας του συζύγου και του πρόγονού της.

Οι πόλεµοι των ΗΠΑ
Πάντως, η απέχθεια του Μαχµούντ Αχµαντινετζάντ για τα δυτικά ΜΜΕ δεν τον εµπόδισε να συναντηθεί χθες µε τους ιδιοκτήτες και τους υπεύθυνους των αµερικανικών µέσων ενηµέρωσης – προφανώς ο σκοπός αγιάζει τους αγγελιαφόρους: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν ποτέ γνωρίσει σοβαρό πόλεµο και δεν ήταν ποτέ νικηφόρες», προειδοποίησε.

«Οι ΗΠΑ δεν καταλαβαίνουν µε τι µοιάζει ένας πόλεµος. Οταν ένας πόλεµος ξεκινά, δεν γνωρίζει όρια». Οπως επεσήµανε ο πρόεδρος του Ιράν, «το πρώτο βήµα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι να αλλάξει νοοτροπία. Οσο θα προσπαθεί να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή και το Ιράν, το πρόβληµα (Τεχεράνης και Ουάσινγκτον) δεν θα διευθετείται». Κλείνοντας, ο Αχµαντινετζάντ – που θα µιλήσει στην έδρα του ΟΗΕ και αύ ριο, στη γενική συνέλευση του Οργανισµού – επανέλαβε το γνωστό του µάντρα: το Ιράν είναι πάντα έτοιµο να επαναλάβει τις διαπραγµατεύσεις µε τη Δύση όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραµµα.source:protothema.gr
top