Η ΒΡ σφράγισε οριστικά την πετρελαιοπηγή...



Η πετρελαιοπηγή Macondo που ευθύνεται για την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, τη χειρότερη περιβαλλοντική θαλάσσια καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ, σφραγίστηκε οριστικά σχεδόν πέντε μήνες μετά την έκρηξη στην πετρελαϊκή εξέδρα Deepwater Horizon, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές.

«Μπορούμε τελικά να ανακοινώσουμε ότι η πετρελαιοπηγή Macondo 252 σφραγίστηκε», είπε χαρακτηριστικά ο ναύαρχος εν αποστρατεία Τσαντ Αλεν, που είχε οριστεί επικεφαλής των επιχειρήσεων για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας από την αμερικανική κυβέρνηση.

«Ύστερα από μήνες επιχειρήσεων υπό τη διεύθυνση επιστημονικής ομάδας και μηχανικών της αμερικανικής κυβέρνησης, η ΒΡ κατάφερε να σφραγίσει με τσιμέντο την πετρελαιοπηγή», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Ομπάμα σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η έκβαση της επιχείρησης είναι «ένα σημαντικό βήμα» για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας. «Ωστόσο, παραμένουμε δεσμευμένοι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι ακτές του Κόλπου να αποκατασταθούν πλήρως από την καταστροφή», σημείωσε.

Η συνεχής διαρροή πετρελαίου επί 87 ημέρες μετά την έκρηξη στις 20 Απριλίου στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου DH, κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 εργάτες, κατέστρεψε τις ακτές τεσσάρων Πολιτειών του Κόλπου του Μεξικού και ήταν αφορμή για να επιβληθεί μορατόριουμ σε όλες τις νέες πλωτές εξέδρες πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Μηχανικοί της ΒΡ περιόρισαν σημαντικά τη διαρροή στις 15 Ιουλίου, τοποθετώντας ένα τεράστιο καπάκι στην πετρελαιοπηγή, από την οποία είχαν ήδη διαρρεύσει τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια στον Κόλπο, σχεδόν 16 φορές περισσότερο πετρέλαιο από τα 257.000 βαρέλια που χύθηκαν κατά τη βύθιση του τάνκερ Exxon Valdez στις ακτές της Αλάσκας το 1989.

Η ΒΡ αντικατέστησε τον διευθύνοντα σύμβουλό της Τόνι Χέιγουορντ, ο οποίος είχε υποβαθμίσει τη ρύπανση που προκαλούσε η πετρελαιοκηλίδα, με τον Αμερικανό Μπομπ Ντάντλεϊ.

Η εξέδρα Deepwater Horizon, 80 χλμ. ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας στις νότιες ΗΠΑ, βυθίστηκε ύστερα από έκρηξη και έπιασε φωτιά, ενώ ολοκλήρωνε τη διάνοιξη μιας υποθαλάσσιας πετρελαιοπηγής για λογαριασμό της BP. Από την πετρελαιοπηγή διέρρεαν στον Κόλπο του Μεξικού εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα αργού πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τις 22 Απριλίου που η πλατφόρμα βυθίστηκε.source:nooz.gr
top