Ο "πρόγονος" του ιού του 

AIDS είναι χιλιάδες χρόνια παλαιότερος...


Ο "πρόγονος" του ιού του AIDS είναι χιλιάδες χρόνια παλαιότερος
Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων Τουλέιν και Αριζόνα, υπό τον ιολόγο Πρέστον Μαρξ και τον εξελικτικό βιολόγο Μάικλ Γουόρομπι, στην μελέτη που δημοσίευσαν στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρουν ότι ο ιός SIV έχει ηλικία τουλάχιστον 32.000 - 75.000 ετών, ενώ δεν αποκλείεται να είναι ακόμα άνω του ενός εκατομμυρίου ετών.
Πολύ πιο αρχαίες ρίζες από ό,τι θεωρούσαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, έχει ο ιός SIV (Simian Immunodeficiency Virus), ο οποίος είναι ο "πρόγονος" του AIDS. Ο ιός, ο οποίος μολύνει τις μαϊμούδες, είναι χιλιάδες χρόνια πιο παλαιός, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Αυτή η αργή εξέλιξη του SIV πιθανώς έχει δυσοίωνες συνέπειες και για τον ιό HIV του AIDS, όπως εκτιμούν οι ερευνητές, δηλαδή καθιστούν απίθανο να σταματήσει να είναι θανατηφόρος τα επόμενα χρόνια.
Οι αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μέσω γενετικής ανάλυσης και σύγκρισης DNA από δείγματα στελεχών του SIV που βρέθηκαν σε μαϊμούδες σε ένα αφρικανικό νησί στα ανοιχτά του Καμερούν, που αποκόπηκε από την κυρίως "μαύρη ήπειρο" πριν από τουλάχιστον 10.000 χρόνια. Η νέα μελέτη ανατρέπει την μέχρι τώρα εκτίμηση ότι ο ιός SIV είχε ηλικία μόλις λίγων εκατοντάδων ετών.

Η νέα εκτίμηση έχει συνέπειες και για τον ιό HIV του AIDS. Ο ιός SIV, αντίθετα με τον HIV, δεν προκαλεί AIDS στους περισσότερους πιθήκους. Αν όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάστηκαν πολλές χιλιάδες χρόνια μέχρι ο ιός SIV να φτάσει στην τωρινή μη θανατηφόρα μορφή του, τότε είναι πιθανό ότι και ο ιός του AIDS θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρόνο για να ακολουθήσει μια ανάλογη εξελικτική πορεία, μέχρι να γίνει ακίνδυνος για τα πρωτεύοντα (πιθήκους και ανθρώπους). Συνεπώς δεν προβλέπεται ο ιός HIV να σταματήσει σκοτώνει ανθρώπους στο προσεχές μέλλον, όπως είπε ο Γουόρομπι.

Η νέα έρευνα επίσης ανακινεί το ζήτημα προέλευσης του ιού HIV. Αν οι άνθρωποι είχαν εκτεθεί επί πολλές χιλιάδες χρόνια σε μαϊμούδες φορείς του ιού SIV, τότε γιατί η επιδημία του AIDS ξεκίνησε μόλις στον 20ό αιώνα; "Κάτι συνέβη στον 20ό αιώνα που μετάλλαξε τον σχετικά ακίνδυνο ιό των μαϊμούδων (SIV) σε κάτι πολύ πιο ισχυρό (HIV) και έτσι ξεκίνησε η επιδημία. Δεν ξέρουμε τι ήταν αυτό, αλλά πρέπει να υπήρξε", δήλωσε ο Μαρξ.source:madata.gr
top