Η ηλιοθεραπεία μπορεί να

σου σώσει τη ζωή!

Ο ήλιος που έχει κατηγορηθεί όσο...κανείς για τις βλαβερές του συνέπειες μπορεί να είναι και ευεργετικός κάτω από τις σωστές συνθήκες και να βρει το νόημά της τελικά, η λέξη "ηλιο-θεραπεία"!

Σωτήρια και θαυματουργή αποδεικνύεται η βιταμίνη D σε συνδυασμό με τη χαλάρωση κάτω από τον ήλιο. Νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η λεγόμενη και «βιταμίνη της λιακάδας», αφού συντίθεται μόνον όταν το δέρμα μας εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, είναι μια πραγματικά χρυσή ασπίδα για ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, τον κλινικό νευρολόγο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Τζορτζ Εμπερς, η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων που προστατεύουν τον οργανισμό μας από λοιμώξεις, γρίπη, τροφικές δηλητηριάσεις, ακόμη και καρκίνο. Χωρίς τη «βιταμίνη της λιακάδας» τα λευκά αιμοσφαίρια παραμένουν σε... χειμερία νάρκη και δεν εκτελούν το σημαντικό καθήκον θωράκισης του ανθρώπινου οργανισμού από τις ασθένειες.

Ως σήμερα ήταν γνωστό ότι η βιταμίνη D ήταν σημαντική για την απορρόφηση του ασβεστίου και για την υγεία των οστών. Μόνο πρόσφατα συνειδητοποίησαν οι επιστήμονες πόσο απαραίτητη είναι η παρουσία της για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μικρό γεωγραφικό πλάτος, όπως το Εκουαδόρ, παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά αυτοάνοσων παθήσεων όπως σκλήρυνση κατά πλάκας ή και διαβήτη τύπου 1, γεγονός που στάθηκε η αφορμή για περαιτέρω επιδημιολογικό έλεγχο.
 
Η βιταμίνη D φαίνεται πως έχει ευεργετική επίδραση στο ανοσολογικό σύστημα, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως η ψωρίαση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης τύπου 1 και φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn.
 
Η κύρια πηγή για τη σύνθεση της βιταμίνης D είναι το φως του ηλίου. Ανευρίσκεται, αλλά σε μικρές ποσότητες, σε κάποιες τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια και τα αβγά.
source:tlife.gr
top