Ονειρεύονται... τη δραχµή!

 Γιάννης Λ. Πολίτης



ΠΗΓΑ ΣΤΗΝ περιφέρεια βαρύς και φοβισµένος από τα στενάχωρα σενάρια που ακούω καθηµερινά για τις συµφορές που θα περάσει η χώρα µας αλλά και οι άλλες χώρες του Νότου, τουλάχιστον µέχρι το 2Ο13, οπότε, όπως λένε οι «ειδικοί», θα αρχίσει η ανάκαµψη και η...

µηχανή θα πάρει ξανά φόρα.

Γύρισα έντροµος για εντελώς διαφορετικό λόγο. Μίλησα µε πολύ κόσµο _ όχι συγχωριανούς, µε εκείνους τα είχαµε πει... όλα το Πάσχα _ και διαπίστωσα ότι οι περισσότεροι αρνούνται να ακούσουν και να πιστέψουν ότι η χώρα βρέθηκε τρεις φορές µέσα σε 6 µήνες στο κατώφλι της χρεοκοπίας και ότι ισορροπεί σε τεντωµένο σχοινί. Αρνούνται ακόµη να δεχτούν πως και όταν περάσει η θύελλα τίποτε δεν θα είναι εύκολο όπως παλιά. Ούτε οι επιδοτήσεις ούτε τα δάνεια ούτε οι διορισµοί ούτε οι συντάξεις.

«Τι µε ενδιαφέρει εµένα η χρεοκοπία που µας έχετε πάρει τα αυτιά οι δηµοσιογράφοι.

Εγώ ένα µισθό παίρνω και µε τη δραχµή περνούσα καλύτερα.

Εχετε κάνει ευαγγέλιο αυτά που λέει η τρόικα λες και έξω από την ευρωζώνη δεν υπάρχει ζωή». Ο συνοµιλητής µου ήταν επιστήµονας µε υπεύθυνη θέση στο Δηµόσιο πλήρως ενηµερωµένος, δύσπιστος για όσα λέγονται και γράφονται και πολύ δύσκολος συνοµιλητής.

Χρησιµοποίησα παραδείγµατα µε υπερβολή για να τον σοκάρω:

_ Εάν γυρίσουµε στη δραχµή, από τις διαρκείς υποτιµήσεις της το σπίτι σου σε λίγο θα αξίζει τα µισά από όσα σου κόστισε να το φτιάξεις, το γερµανικό αυτοκίνητό σου για να το αλλάξεις θα πρέπει να δουλέψεις δέκα χρόνια και µια που είπες ότι θέλεις η κόρη σου να πάει για µεταπτυχιακά στο εξωτερικό, θα πρέπει να πουλήσεις ένα καλό κτήµα _ εάν έχεις _ για να τη σπουδάσεις. Θα γυρίσουµε εάν συµβεί αυτό που λες στη δεκαετία του ‘7Ο.

«Αφήστε την τροµολαγνεία.

Αυτά είναι τα επιχειρήµατα των τραπεζιτών και των τεχνοκρατών που τα αναπαράγουν µε ευκολία οι συνοµιλητές τους πολιτικοί και δηµοσιογράφοι και οικονοµικοί αναλυτές. Εάν τολµούν οι πολιτικοί ας κάνουν δηµοψήφισµα για την επιστροφή στη δραχµή!».

_ Δηµοψήφισµα για τη δραχµή;

Μιλάς σοβαρά;

«Πολύ σοβαρά και στοιχηµατίζω για το αποτέλεσµα. Τα νούµερα θα είναι “σταλινικά”».

Το πιο ανησυχητικό; Ολη στην παρέα, παλιοί και νέοι φίλοι µου, συµφώνησαν µαζί του... 
source:tanea.gr
top