Το κυβερνητικό σχέδιο 

για το κέντρο της Αθήνας...

Μαρίνα Κουτσούμπα
Με στόχο την πάταξη του παρεμπορίου και της εγκληματικότητας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, κατά το υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το πόρισμα της αρμόδιας ομάδας εργασίας και των συναρμόδιων υπουργών για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε αυτό.

Ειδικότερα, στο πόρισμα περιλαμβάνονται στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο, σε ποια ακριβώς σημεία της πρωτεύουσας εντοπίζονται τα προβλήματα, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν οι γενικές πολιτικές, τα μέτρα, τα χρονοδιαγράμματα, τα ποσά που απαιτούνται για την υλοποίηση των παρεμβάσεων, καθώς και οι συναρμοδιότητες που υπάρχουν, ενώ δεν έχει αποφασιστεί εάν θα συσταθεί κάποια ειδική επιτροπή ή αν θα αναλάβει κάποιο υπουργείο τη διαχείριση των συγκεκριμένων δράσεων.
Ως παράδειγμα θέματος που χρήζει συντονισμού και δεν αφορά σε ένα μόνο υπουργείο, χαρακτήρισε το ιστορικό κέντρο της Αθήνας ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με τα συναρμόδια υπουργεία που δραστηριοποιούνται επί του σχεδίου να ανέρχονται σε εννέα (Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Υγείας, Εργασίας, Περιβάλλοντος, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, Οικονομικών και Οικονομίας).
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «συστηματική» υποβάθμισή του κέντρο της Αθήνας εδώ και αρκετά χρόνια και ιδιαίτερα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες που δεν αξιοποιήθηκαν. Τόνισε πως «χρειάζεται μια συνεκτική πολιτική, όχι αποσπασματική», μιλώντας για αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισε η έλλειψη πολιτικής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Επιπλέον, μίλησε για μια περιοχή «που λειτουργεί εναντίον των μόνιμων κατοίκων, αλλά και δεν εντάσσει σωστά αυτούς που φιλοξενεί», αλλά αντίθετα, «στοιβάζει ανθρώπινες ψυχές στους δρόμους, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, κυριαρχεί πολλές φορές η κοινωνική αγριότητα».
Σημείωσε πως οι μετανάστες, οι πρόσφυγες που έρχονται, μεταφέρουν και την ευκαιρία να τους εκμεταλλευθεί ο καθένας, κάνοντας εμπόριο ψυχών, ανθρώπων, ναρκωτικών αλλά και παρεμπόριο προϊόντων, προσθέτοντας ότι είναι πολλοί αλλοδαποί χωρίς χαρτιά, χωρίς στέγη που οδηγούνται σε εξαθλίωση και δημιουργούνται εστίες μόλυνσης, ασθενειών κτλ.
Τέλος, έκανε λόγο για έξαρση στη χρήση των ναρκωτικών, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, συνθήκες ανομίας, παρότι υπάρχει τώρα μια σοβαρή παρουσία της Αστυνομίας με την ομάδα ΔΙΑΣ σε πολλές γειτονιές, επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν χωρίς έλεγχο και έλλειψη συντονισμένης κοινωνικής πρόνοιας, που, μεταξύ άλλων, οδηγούν σε παρακμή του κέντρου της Αθήνας.
Το πόρισμα με τίτλο "Δράση για την Αθήνα" περιλαμβάνει εισηγήσεις που αφορούν:
1) Τους παράνομους μετανάστες 2) Το παραεμπόριο 3) Τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος
4) Τα εκδιδόμενα πρόσωπα
5) Τη διακίνηση ναρκωτικών 6) Τους αστέγους 7) Τα κτίρια (εγκαταλειμμένα που είτε τελούν υπό κατάληψη είτε στεγάζουν αλλοδαπούς με απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής).
source:cosmo.gr
top