Εκατοντάδες βιασμοί από 

αντάρτες στο Κονγκό...

Ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέφεραν ότι αντάρτες στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βίασαν ομαδικά σχεδόν 200 γυναίκες κατά την τετραήμερη κατάληψη της πόλης Λουβούνγκι, στις αρχές του μήνα. Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έστειλε ομάδα στην περιοχή για να διερευνήσει την υπόθεση.
Άνδρες της FDLR, της πολιτοφυλακής των Χούτου της Ρουάντα και αντάρτες Μάι Μάι δρουν τα τελευταία χρόνια στο ανατολικό Κονγκό, τρομοκρατώντας τους πολίτες και βιάζοντας χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο, παρά την προσπάθεια που καταβάλει ο στρατός της χώρας, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, για να τους εξουδετερώσει.
Οι ομάδες των FDLR και των Μάι Μάι επιτέθηκαν στην πόλη Λουβούνγκι και την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μέχρι τις 3 Αυγούστου.«Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, οι αντάρτες λεηλάτησαν σπίτια και βίασαν πολλές γυναίκες στο Λουβούνγκι και τις γύρω περιοχές», δήλωσε η Στεφανία Τρασάρι, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). «Η οργάνωση International Medical Corps (IMC) ανέφερε ότι οι άνδρες της FDLR βίαζαν συστηματικά τους κατοίκους κατά την τετραήμερη παραμονή τους στο Λουβούνγκι. Συνολικά αναφέρθηκαν 179 περιπτώσεις σεξουαλικής βίας», πρόσθεσε.
Η ανθρωπιστική οργάνωση IMC έχει αναλάβει την παροχή βοήθειας στα θύματα. «Σχεδόν όλοι οι βιασμοί έγιναν από δύο έως έξι ένοπλους άνδρες, συχνά μπροστά στα παιδιά ή τους συζύγους των γυναικών», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση.
Τους τελευταίους μήνες τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποσύρει 1.700 κυανόκρανους από την περιοχή, μετά από αίτημα της κυβέρνησης του Κονγκό για τερματισμό της αποστολής (MONUSCO) τον επόμενο χρόνο. Εξακολουθούν όμως να υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις εναντίον πολλών ενόπλων οργανώσεων που δρουν στα ανατολικά της χώρας.
source:tvxs.gr
top