Μονόδρομος η νομιμοποίηση 

αυθαιρέτων...

Σε αναζήτηση νέων πηγών εσόδων η κυβέρνηση


Στα αυθαίρετα και τις καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου στρέφεται τώρα, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αύξησης των εσόδων, αφού η τακτοποίηση κλειστών ημιυπαίθριων και αυθαίρετων αλλαγών χρήσης υπόγειων χώρων δεν φαίνεται να αποφέρει τα αναμενόμενα 680 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, η κυβέρνηση στρέφεται και σε άλλες πηγές εσόδων, εξετάζοντας το ενδεχόμενο νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, αλλά και της απόδοσης, έναντι κάποιου τιμήματος, των καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου, στους καταπατητές.

Οι σαράντα χιλιάδες αιτήσεις που μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί για την υπαγωγή κλειστών ημιυπαίθριων και αυθαίρετων αλλαγών χρήσης υπόγειων χώρων στην ρύθμιση της τακτοποίησης, προβληματίζουν την κυβέρνηση. Στελέχη των Υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον ελάχιστο αριθμό αιτήσεων και εκτιμούν, ότι πέρα από την όποια παράταση (η προθεσμία λήγει 30 Δεκεμβρίου), η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να αναζητήσει και άλλους τρόπους ενίσχυσης των εσόδων. Και ένας από αυτούς είναι η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, εξαιρούμενων όσων έχουν ανεγερθεί σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, σε ρέματα, στον αιγιαλό και λοιπές προστατευόμενες περιοχές.

Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όμως, δεν θέλει (τουλάχιστον, εμφανώς), να χρεωθεί ένα σχέδιο νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, την σύνταξη της σχετικής ρύθμισης θα αναλάβουν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, συνεπικουρούμενες από Υπηρεσίες και, κυρίως, στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Για την διαμόρφωση του απαιτούμενου κλίματος, θα επιστρατευθούν και βουλευτές περιοχών που αντιμετωπίσουν έντονα προβλήματα αυθαίρετης δόμησης, οι οποίοι θα πιέζουν για άμεση επίλυση του προβλήματος, με βασικό άξονα την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΣΚΑΪ, ήδη, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες παραστάσεις στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αρχής γενομένης από βουλευτή της Κρήτης, στην εκλογική περιφέρεια της οποίας, προσφάτως σημειώθηκαν κινητοποιήσεις από ιδιοκτήτες αυθαίρετων καταστημάτων.

Η βουλευτής είχε συνάντηση με την γενική γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Μαρία Καλτσά, με την οποία συζήτησε το πρόβλημα κι εν συνεχεία (μετά από υπόδειξη της γενικής γραμματέως), μετέβη στοΥπουργείο Οικονομικών, όπου, επίσης, ανέπτυξε το όλο θέμα.

Σύμφωνα με στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση. Θεωρούν, ότι πρέπεινα προχωρήσει η διαδικασία, εκτιμώντας, ότι, είναι, ίσως, μια από τιςελάχιστες ρυθμίσεις, που ο πολίτης θα σπεύσει να επωφεληθεί, ώστε καιλύση να δοθεί σε ένα πρόβλημα που επί δεκαετίες ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και χρήματα να μπουν στα ταμεία του κράτους. Όπως λένε, «δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας», αφού η, μέχρι σήμερα, εμπειρία, δείχνει, ότι κανένα αυθαίρετο δεν κατεδαφίζεται. Είτε λόγω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων είτε εξαιτίας της έλλειψης των αναγκαίων μηχανισμών.

Καθιστούν, ωστόσο, σαφές, ότι από την ρύθμιση πρέπει να εξαιρεθούν τα αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί σε ευαίσθητες περιοχές, ενώ πρέπει να μπει και μια «κόκκινη γραμμή», μετά την οποία, οποιαδήποτε απόπειρα ανέγερσης αυθαιρέτου θα πατάσσεται άμεσα. 
source:skai.gr
top