Θέλετε να αδυνατίσετε; 

Το μυστικό είναι το νερό!


Θέλετε να αδυνατίσετε; Το μυστικό είναι το νερό!
Θέλετε να αδυνατίσετε; Ξεχάστε ό,τι δοκιμάσατε έως τώρα και υιοθετήστε το νέο τρικ που ανακάλυψαν επιστήμονες από τη Βιρτζίνια: δύο ποτήρια νερό πριν αρχίσετε να τρώτε το οτιδήποτε.
Μία νέα μελέτη δείχνει πως όσοι πίνουν αυτή την ποσότητα του νερού πριν από το φαγητό, καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες και χάνουν περισσότερο βάρος απ’ ό,τι όσοι ακολουθούν το ίδιο διαιτολόγιο αλλά δεν πίνουν νερό.
Στη μελέτη συμμετείχαν άντρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών, που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Και οι δύο ακολούθησαν την ίδια δίαιτα αδυνατίσματος, αλλά η μία έπινε δύο ποτήρια νερό πριν από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα.
Έπειτα από 12 εβδομάδες, όσοι έπιναν νερό είχαν χάσει κατά μέσον όρο 7 κιλά έναντι 5 κιλών που είχαν χάσει οι υπόλοιποι – μια διαφορά σχεδόν 30%.
Οι ερευνητές σκέφτηκαν να πραγματοποιήσουν την σύγκριση όταν διάβασαν τα ευρήματα προγενέστερης μελέτης, η οποία είχε δείξει πως όταν πίνουμε νερό πριν φάμε, καταναλώνουμε 75 έως 90 θερμίδες λιγότερες σε κάθε γεύμα.
Εκείνο ωστόσο που δεν ήξεραν ήταν «εάν αναπληρώνει κανείς τις θερμίδες αυτές στη διάρκεια της ημέρας, τσιμπολογώντας περισσότερο», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Μπρέντα Ντέιβι, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής του Ανθρώπου, Τροφίμων & Άσκησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Όπωςόμωςέδειξεηνέαμελέτη, αυτόδενσυμβαίνει.
«Το να πίνει κανείς περισσότερο νερό είναι μια απλή στρατηγική που μπορεί να βοηθήσει όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν», λέει η δρ Ντέιβι. «Δεν λέμε πιείτε περισσότερο νερό για να λιώσετε το σωματικό λίπος σας. Σίγουρα όμως το νερό μπορεί να βοηθήσει όποιον θέλει να αδυνατίσει, να τρώει λιγότερο».
Η μελέτη παρουσιάσθηκε χθες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, στη Βοστώνη.
Μακροχρόνιο όφελος
Τα ευρήματα της μελέτης δεν τελειώνουν εδώ, όμως. Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα με τη δίαιτα, είναι πως δύσκολα διατηρεί κανείς το νέο του βάρος. Έπειτα από το τέλος των 12 εβδομάδων, η δρ Ντέιβι και οι συνεργάτες της εξακολούθησαν να παρακολουθούν τακτικά τους εθελοντές τους, για να δουν εάν το αδυνάτισμα θα είχε διάρκεια ή όχι.
Έπειτα από έναν χρόνο, όσοι εθελοντές εξακολουθούσαν να πίνουν νερό πριν φάνε, όχι μόνο δεν ξαναπάχυναν, αλλά παρ’ ότι σταμάτησαν τη δίαιτα έχασαν ακόμα 1 κιλό κατά μέσον όρο.
Το μόνο πρόβλημα είναι πως το τρικ πιθανώς δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα όσους έχουν ηλικία 18 έως 35 ετών, καθώς παλαιότερη μελέτη έχει δείξει πως δεν ωφελούνται ιδιαίτερα από την τακτική αυτή, κατά την δρα Ντέιβι.
Που οφείλεται αυτό; Όπως εξηγεί, όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερο χρειάζεται το στομάχι για να αδειάσει, οπότε το νερό μας κάνει να πεινάμε λιγότερο. Αντιθέτως, στους νέους, το νερό αρχίζει να φεύγει από το στομάχι σχεδόν αμέσως έπειτα από την κατανάλωσή του.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί λένε πως είναι πολύ καλή ιδέα να δοκιμάσουν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, το κόλπο του νερού. Εφ’ όσον δεν το παρακάνει κανείς, λέει η δρ Κάρλα Γόλπερ, επίκουρη καθηγήτρια στο Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, είναι μια πολύ υγιεινή συνήθεια.
Και αν τέλος πάντων δεν σας πολυαρέσει το σκέτο νερό, η δρ Γόλπερ συνιστά να το προσθέτετε σε ροφήματα που δεν παχαίνουν, όπως στο τσάι (χωρίς ζάχαρη βεβαίως), στα αναψυκτικό διαίτης ή έστω να του βάζετε λίγο λεμόνι.source:madata.gr
top