Φορτίο με σκουπίδια από 
τη Γερμανία εντοπίστηκε
στη Βραζιλία...
Οι αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν ότι «αναχαίτισαν» ένα τεράστιο φορτίο με σκουπίδια που επιχειρήθηκε να μεταφερθεί στη χώρα από τη Γερμανία.
Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι στο λιμάνι Ρίου Γκράντε ανακοίνωσαν ότι αναχαιτίστηκε φορτίο με σκουπίδια από τη Γερμανία που είχαν δηλωθεί ψευδώς ως αγαθά που εισάγονταν νόμιμα.
Το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Ανανεώσιμων Φυσικών Πόρων της Βραζιλίας (Ibama) ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το φορτίο περιείχε 22 τόνους οικιακά σκουπίδια που είχαν φορτωθεί στο λιμάνι του Αμβούργου δηλωμένα ψευδώς ως πλαστικά προς ανακύκλωση και μεταπώληση στη Βραζιλία.
Οι αρχές της Βραζιλίας έδωσαν προθεσμία 10 ημερών για την επιστροφή του φορτίου στη Γερμανία.
Το φορτίο μετέφερε στο Ρίου Γκράντε ντου Σουλ η ναυτιλιακή εταιρία Hanjin Shipping της Νότιας Κορέας, ενώ την εξαγωγή στη Βραζιλία χειρίστηκε μια εταιρία καταχωρημένη στο Χονγκ Κονγκ, η Dashan.
Στα συνοδευτικά έγγραφα δηλωνόταν ότι το υλικό προερχόταν από την Τσεχία και προοριζόταν για την βραζιλιάνικη εταιρία Recoplast.
Ο πρόεδρος της Ιμπάμα, Αμπελάρδου Μπάιμα, τόνισε ότι η μεταφορά των σκουπιδιών αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της Βασιλείας (1988), που είχε στόχο να μειωθεί η μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων σε διεθνές επίπεδο, ειδικά από ανεπτυγμένες σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.
«Η παραβίαση μιας διεθνούς συνθήκης αποτελεί προσβολή για τις χώρες που την έχουν κυρώσει κι αυτή η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει περιφρόνηση για τη Βραζιλία και τη βραζιλιάνικη κοινωνία», είπε ο Μπάιμα.source:kathimerini.gr
top