Κολομβία: Αντισυνταγματική

η στρατιωτική συμφωνία

με ΗΠΑ...

Μη σύμφωνη με το Σύνταγμα της Κολομβίας έκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας τη συμφωνία που είχε συναφθεί το 2009 ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μπογοτά, βάσει της οποίας ο αμερικάνικος στρατός μπορεί να χρησιμοποιεί τουλάχιστον επτά στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Κολομβίας.
Στην απόφασή του, το Δικαστήριο καλεί την κυβέρνηση να θέσει τη συμφωνία σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο, εκτιμώντας ότι πρέπει να λάβει μορφή διεθνούς συνθήκης που θα επικυρωθεί από το κοινοβούλιο προκειμένου να γίνει σεβαστό το Σύνταγμα. Σημειώνεται ωστόσο ότι το Δικαστήριο δεν αποφάνθηκε για την ουσία της συμφωνίας.
Η συμφωνία «προβλέπει νέες υποχρεώσεις για το κράτος της Κολομβίας και παράταση ανειλημμένων υποχρεώσεων, συνεπώς πρέπει να ρυθμιστεί όπως μια διεθνής συνθήκη, και αυτό υπόκειται στην έγκριση του Κογκρέσου», δήλωσε ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μαουρίσιο Γκονσάλες.
Στο Συνταγματικό Δικαστήριο είχε προσφύγει η Κολεκτίβα Δικηγόρων Χοσέ Αλβέαρ Ρεστρέπο, οργάνωση δικηγόρων που μάχεται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία αποτελούσε στην πραγματικότητα συνθήκη και όφειλε να έχει τεθεί σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με την Κολεκτίβα, σε περίπτωση που δεν πληρούσε αυτήν την προϋπόθεση, η συμφωνία ήταν αντισυνταγματική. Ακόμα, η οργάνωση τονίζει ότι το Σύνταγμα παραβιάζεται και διότι προσφέρεται ασυλία στους στρατιωτικούς των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία, που είχαν υπογράψει ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλιαμ Μπράουνφιλντ και ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Χάιμε Μπερμούδες, την 30ή Οκτωβρίου 2009, προκάλεσε, πριν καν επιβεβαιωθεί και τεθεί σε εφαρμογή, περιφερειακή κρίση.
Η Βενεζουέλα, η οποία έκρινε ότι η συμφωνία απειλεί την ειρήνη στην περιοχή, «πάγωσε» τις διπλωματικές της σχέσεις με την Μπογοτά στα τέλη του Ιουλίου του 2009, δεκαπέντε ημέρες αφότου αποκαλύφθηκε το περιεχόμενό της. Το Καράκας στη συνέχεια αντικατέστησε τις εισαγωγές της Βενεζουέλας από την Κολομβία με προϊόντα από άλλες χώρες σε αντίποινα.
Η συμφωνία παρουσιάσθηκε από τις ΗΠΑ και την Κολομβία ως μέσο ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στους πολέμους κατά της διακίνησης ναρκωτικών και των ανταρτών. Οι δύο χώρες διαβεβαίωναν παράλληλα ότι η συμφωνία δεν επέτρεπε τη χρήση του εδάφους της Κολομβίας για να εξαπολυθούν επιθέσεις ενάντια σε άλλες χώρες, διαβεβαιώσεις που δεν έπεισαν τη Βενεζουέλα και τον Ισημερινό, μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής.
source:tvxs.gr
top